|
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
vulkan
|
 Jakie są rodziaje wiar?
Jak pisze w temacie jakie są rodzaje wiar/poglądy?
Wiem jedynie o istnieniu: Monoteizmu (wiara w jednego Boga) Politeizmu (wiara w wielu bogów) Ateizmu (wiara z brak istnienia bogów) Panteizmu (wiara w istnienie energii zwaną bogiem)
Jakie są jeszcze inne rodzaje/poglądy oraz dajcie przykład religii do każego z tych rodzajów/poglądów!!!
|
Śr gru 28, 2011 10:53 |
|
|
|
 |
janek777
|
 Re: Jakie są rodziaje wiar?
buddyzm (wiara/religia bez boga)
|
Śr gru 28, 2011 11:01 |
|
 |
Elbrus
|
janek777 napisał(a): buddyzm (wiara/religia bez boga) ...czyli nonteizm. vulkan napisał(a): Jak pisze w temacie jakie są rodzaje wiar/poglądy? Wszystko znajdziesz na wikipedii: http://pl.wikipedia.org/wiki/Teizm#Klasyfikacja_teizmuvulkan napisał(a): Ateizmu (wiara z brak istnienia bogów) Ateizm to brak wiary w bogów.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 28, 2011 12:30 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Elbrus napisał(a): vulkan napisał(a): Ateizmu (wiara z brak istnienia bogów) Ateizm to brak wiary w bogów. Tak czy inaczej wszyscy jesteśmy wyznawcami jakiejś wiary.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr gru 28, 2011 14:30 |
|
 |
merkaba
|
każdy w coś wierzy np pracoholicy wierzą w silę pieniądza
|
Śr gru 28, 2011 15:20 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Seweryn napisał(a): Elbrus napisał(a): vulkan napisał(a): Ateizmu (wiara z brak istnienia bogów) Ateizm to brak wiary w bogów. Tak czy inaczej wszyscy jesteśmy wyznawcami jakiejś wiary. Tak czy inaczej nie jesteśmy. merkaba napisał(a): każdy w coś wierzy np pracoholicy wierzą w silę pieniądza Nie jest to wiara w tym sensie, o jaki chodzi w tym temacie.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 28, 2011 17:47 |
|
 |
Seweryn
|
Elbrus napisał(a): Seweryn napisał(a): Tak czy inaczej wszyscy jesteśmy wyznawcami jakiejś wiary. Tak czy inaczej nie jesteśmy. Może wiary w Bogów nie, ale wiary w cały szereg innych niestworzonych historii tak. Ot chociażby wiary w dowolny sposób powstania świata .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr gru 28, 2011 21:14 |
|
 |
saxon
|
|
Śr gru 28, 2011 22:15 |
|
|
|