|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
Ksiądz przestępca a sakramenty
Autor |
Wiadomość |
rybeczka
|
 Ksiądz przestępca a sakramenty
Mam pytanie do katolików, mianowicie przeczytałem na onecie o księdzu który molestował 15 letnie dziewczynki i został skazany na kilka lat więzienia(czyli jest przestępcą). Takie rzeczy zdarzają się i będą się zdarzać w każdej grupie społecznej. Mnie jednak zastanawia fakt sakramentów "wykonywanch" przez tego pana. Czy spowiedź, którą odprawiał ten pan jest ważna? Msze? Komunie? Jeśli tak to jak to świadzczy pięknie o sakramentach  ? Jeśli nie to... nie powinno się zwrócić pieniążków? 
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Śr gru 28, 2011 20:04 |
|
|
|
 |
szumi
Moderator
|
 Re: Ksiądz przestępca a sakramenty
Ten dylemat został rozwiązany już w starożytności chrześcijańskiej. Stan moralny kapłana nie wpływa na ważność sakramentów. I świadczy to o nich jak najlepiej. A dzieje się tak dlatego, że sakramenty celebruje sam Chrystus, a kapłan działa w Jego osobie (in persona Christi).
Jeśli za ważność sakramentów odpowiada Chrystus to możemy być spokojni. Kapłan czy święty, czy nie-święty nie wpływa na ich ważność.
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
Śr gru 28, 2011 20:14 |
|
 |
Elbrus
|
rybeczka napisał(a): Mnie jednak zastanawia fakt sakramentów "wykonywanch" przez tego pana. Czy spowiedź, którą odprawiał ten pan jest ważna? Msze? Komunie? Tak. rybeczka napisał(a): Jeśli tak to jak to świadzczy pięknie o sakramentach  ? Świadczy to o tym, że w sakramentach działa łaska Chrystusa, a nie kapłana. rybeczka napisał(a): Jeśli nie to... nie powinno się zwrócić pieniążków?  Nie powinno, bo sakramenty nie mogą być udzielane za opłatą.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Śr gru 28, 2011 20:15 |
|
|
|
 |
rybeczka
|
Podczas spowiedzi Chrystus szepta do ucha kapłana czy może być rozgrzeszenie? Raczej nie.
Decyzje podejmuje kapłan, tak samo jak np. może nie dopuścić do bierzmowania. Czyli kapłan może zatrzymać łaskę Chrystusa? Dodajmy decyzję może podjąć np. ksiądz Natanek (dobry przykład), bądź ksiądz przestępca.
"Łaska Chrystusa", "kapłan działa w Jego osobie" to tak naprawdę nic nie znaczące wyrażenia i dobrze o tym wiecie.
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Śr gru 28, 2011 22:28 |
|
 |
Moniak
|
Tak się składa, że dla pewnej grupy osob - wierzących na serio - zdanie Rybeczki: <<"Łaska Chrystusa", "kapłan działa w Jego osobie" to tak naprawdę nic nie znaczące wyrażenia i dobrze o tym wiecie>> jest nieprawdziwe. Otóz nie jest tak, że "dobrze o tym wiem", jakoby byly to puste wyrażenia; a przeciwnie - wierzę w łaskę Chrystusa. Ty nie wierzysz, ja wierzę, nie ma sensu się przekonywać. Przyjmuję, że dla Ciebie, Rybeczko, to nic nie znaczy - przyjmij więc, że dla mnie znaczy to BARDZO wiele. i kropka.
|
Cz gru 29, 2011 3:27 |
|
|
|
 |
Vacarius
|
A mnie zastanawia co innego odnośnie księży kryminalistów. Czy po wyjściu z więzienia Kościół ponownie da im prace?
Czy Kościół wymaga zaświadczenia o niekaralności? Pewnie nie bo niby doktryna Kościoła opiera się na przebaczeniu. I pewnie zwierzchnicy Kościoła przebaczyli swoim podwładnym zanim nawet ich osądzono i wsadzono. Ale to tworzy pewną niesprawiedliwość społeczną. Bo gdy ktoś nie jest księdzem to nie ma co liczyć na przebaczenie swojego pracodawcy. Nawet gdy ten pracodawca jest katolikiem to nie przyjmie ponownie pracownika którego stracił przez jego konflikty z prawem.
|
Cz gru 29, 2011 4:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rybeczka napisał(a): Podczas spowiedzi Chrystus szepta do ucha kapłana czy może być rozgrzeszenie? Raczej nie.
Decyzje podejmuje kapłan, tak samo jak np. może nie dopuścić do bierzmowania. Czyli kapłan może zatrzymać łaskę Chrystusa? Dodajmy decyzję może podjąć np. ksiądz Natanek (dobry przykład), bądź ksiądz przestępca.
"Łaska Chrystusa", "kapłan działa w Jego osobie" to tak naprawdę nic nie znaczące wyrażenia i dobrze o tym wiecie. Nie zapominaj, że aby zadziałała łaska musi być wola penitenta, kandydata do bierzmowania. I ta wola, pragnienie lub jej brak, przesądza o działaniu łaski, nie kapłan - święty czy przestępca.
|
Cz gru 29, 2011 9:28 |
|
 |
don_kamillo
|
Nie nam sądzić o moralności danego kapłana , nawet jeśli jego wina była udowodniona : "Pan Bóg nasz wszechmogący sam zastrzega sobie prawo sądu nad nimi". Sakramenty były ważne pomimo osoba ich udzielająca popełniła tak niegodziwe czyny .
|
Cz gru 29, 2011 12:36 |
|
 |
rybeczka
|
Nie zapominaj, że aby zadziałała łaska musi być wola penitenta, kandydata do bierzmowania.Gdy chodziłem do szkoły średniej to ksiądz zabronił pewnej osobie bierzmowania, wola była. Ponawiam pytanie o spowiedzi. Kapłan(który może być przestępcą) podejmuje decyzję o rozgrzeszeniu. Pewnie dla niego(kapłana przestępcy) to świetna zabawa gdy wysłuchuje grzeszków parafian, może nie dać rozgrzeszenia dla zabawy.  Gdze tu łaska Chrystusa?
|
N sty 01, 2012 15:34 |
|
 |
rybeczka
|
Dalej uważacie, że taka spowiedź jest ważna? o0
|
N sty 01, 2012 18:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
rybeczka napisał(a): Dalej uważacie, że taka spowiedź jest ważna? o0 Jest ważna.
|
N sty 01, 2012 18:35 |
|
 |
Moniak
|
Tak, jest ważna. łaska Chrystusa jest większa niż ułomność księdza, Twoja i moja.
|
N sty 01, 2012 20:47 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 12 ] |
|
|