Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 17:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Marsz 13 grudnia 
Autor Wiadomość
Post Re: Marsz 13 grudnia
Każdy wypomina zbrodnie PRLu,Jaruzela ciagle po sądach ciągają. A Piłsudskiemu włos z głowy nie spadł. Nie wiecie jaki był z niego drań!
Szczególnie katolicy powinni przejrzeć na oczy. Nie dość że J.P. zmienił wyznanie to jeszcze mówił: "religia jest dla ludzi bez rozumu"

N sty 01, 2012 20:55
trymet napisał(a):
Każdy wypomina zbrodnie PRLu,Jaruzela ciagle po sądach ciągają. A Piłsudskiemu włos z głowy nie spadł. Nie wiecie jaki był z niego drań!
Szczególnie katolicy powinni przejrzeć na oczy. Nie dość że J.P. zmienił wyznanie to jeszcze mówił: "religia jest dla ludzi bez rozumu"

Łaska pamięci na pstrym koniu jeżdzi
Pilsudski zmienił wyznanie, a Dmowski żył całe życie poza wiarą, Kościołem, prowadził rozwięzłe życie, nawrócił się krótko przed śmiercią.
Duchowni sprzeciwiali się pochówkowi Piłsudskiego na Wawelu, Dmowskiego chowali jako gorącego katolika.
W czasach PRL obaj postrzegani byli jako wrogowie Polski, dziś obu fetuje się jako bohaterów.

Pn sty 02, 2012 9:01
Dmowski był gorliwym katolikiem. Krytykował Kościół (raczej hierarchów) jedynie z powodów politycznych a nie z powodów wiary czy zasad moralnych. To nic złego - nie muszę zgadzać się z Kościołem w kwestiach politycznych. Tak samo i ja postąpiłem.W 2003 nie posłuchałem Kościoła i w referendum za przystąpieniem do UE zagłosowałem na NIE (mimo że biskupi i papież zalecali aby głosować na TAK)

Pn sty 02, 2012 17:20
trymet napisał(a):
Dmowski był gorliwym katolikiem. Krytykował Kościół (raczej hierarchów) jedynie z powodów politycznych a nie z powodów wiary czy zasad moralnych. To nic złego - nie muszę zgadzać się z Kościołem w kwestiach politycznych. Tak samo i ja postąpiłem.W 2003 nie posłuchałem Kościoła i w referendum za przystąpieniem do UE zagłosowałem na NIE (mimo że biskupi i papież zalecali aby głosować na TAK)

Gorliwy katolik pisze biografię "gorliwego katolika" - ocena do wyboru
http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... nin_16793/

Pn sty 02, 2012 17:58
Alus napisał(a):

Aaa- czyli dlatego że byl "antysemitą" to nie mógł byc dobrym katolikiem? -tak rozumuje pan Terlikowski?
Jakoś "Fakty i Mity" pisały krytycznie o Dmowskim mówiąc że był faszystą i ultrakatolikiem.

Pn sty 02, 2012 18:10
Dmowski był agnostykiem.
https://www.google.com/search?q=dmowski ... f8&oe=utf8
A jak poczyta się jego prace, to wieje również bardzo mocno antysemityzmem.
Piłsudski ideałem nie był.
Moim zdaniem zamach majowy był ogromnym błędem. Ale do momentu odejścia (formalnego) JP z polityki gorąco podpisuję się pod jego wszystkimi czynami.

Pn sty 02, 2012 18:11
Dmowski agnostykiem????????? Pierwsze słyszę.To chyba z niego był taki agnostyk jaki ze mnie świadek Jehowy :)
Ładny mi agnostyk który chciał aby w II RP katolicyzm był religią państwową
Słyszałem za to głosy niektórych że Dmowski powinien być beatyfikowany

Pn sty 02, 2012 18:18
wszedłeś na podany link?

Pn sty 02, 2012 18:21
http://pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Dmow ... Dmowskiego
to co chciał wprowADZIĆ A co uwzała to mogły być dwie odrębne rzeczy

Pn sty 02, 2012 18:24
Owszem,czytałem to.W młodości może i był taki. Ale co pisał później (w1928 r)
Cytuj:
Katolicyzm nie jest dodatkiem do polskości, zabarwieniem jej na pewien sposób, ale tkwi w jej istocie, w znacznym stopniu stanowi jej istotę. Usiłowanie oddzielenia u nas katolicyzmu od polskości, oderwania narodu od religii i Kościoła, jest niszczeniem samej istoty narodu.

Pn sty 02, 2012 18:29
czytaj co piszę: mógł tak pisać, ale tutaj nigdzie nie napisał, że jest katolikiem. To co myślał, nie musiało się przekłądać na jego religijność.

Pn sty 02, 2012 18:33
To nie nam oceniać co Dmowski miał w swoim sercu. Bóg wie najlepiej jakim był katolikiem

Pn sty 02, 2012 18:40
trymet napisał(a):
Alus napisał(a):

Aaa- czyli dlatego że byl "antysemitą" to nie mógł byc dobrym katolikiem? -tak rozumuje pan Terlikowski?
Jakoś "Fakty i Mity" pisały krytycznie o Dmowskim mówiąc że był faszystą i ultrakatolikiem.

Przeczytałeś oby.....wątpię....

Pn sty 02, 2012 21:35
Skoro juz jesteśmy przy tym to powiem że Fryderyk Chopin całe życie był wolnomyslicielem. Nawrócił się dopiero na łożu śmierci

Wt sty 03, 2012 17:10
i?

Wt sty 03, 2012 17:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona