Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
 Działanie Boga w życiu 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Post Re: Działanie Boga w życiu
Katolicyzm głosi, że w konfesjonale za pośrednictwem księdza wierni spotykają się z samym Jezusem, i słowa Jacka Borusińskiego są dlatego szokujące dla mnie, ponieważ zdają się to potwierdzać. Jako sceptykowi, trudno mi w to uwierzyć, lecz jednakowoż zadaję sobie pytanie po co pan Jacek miałby tak bezczelnie kłamać?

So gru 24, 2011 12:44
gargamel napisał(a):
Katolicyzm głosi, że w konfesjonale za pośrednictwem księdza wierni spotykają się z samym Jezusem, i słowa Jacka Borusińskiego są dlatego szokujące dla mnie, ponieważ zdają się to potwierdzać. Jako sceptykowi, trudno mi w to uwierzyć, lecz jednakowoż zadaję sobie pytanie po co pan Jacek miałby tak bezczelnie kłamać?

Spotkałam zakonnika (daleki kuzyn) do którego przyjeżdżali ludzie do spowiedzi z całej Polski, a który ponoć przypominał penitentom zapomniane, zatajone grzechy.
Ja osobiście nie spowiadałam się u niego, ale zawsze miałam wrażenie, czytałm w jego oczach, że bez słow wie on o mnie wiecej niż ktokolwiek z żywych.

So gru 24, 2011 13:45

Przytoczyłem Wam słowa samego Jezusa o spowiedzi, a Wy tutaj jeszcze rozprawiacie czy spowiedź ma sens, czy nie... Myślę, że Bóg nigdy nie da się zamknąć w proste schematy. Zawsze będzie to wymagało trochę wysiłku od człowieka. Tym wysiłkiem jest zmuszenie siebie i pokorne uznanie, że spowiedź jest wymysłem Boga, o którym przypomniał nam objawiając się św. Faustynie...

N gru 25, 2011 3:42

gargamel napisał(a):

Nie znam pana Jacka Borusinskiego i nie wiem co on mowil, ale widze, ze jest spore zamieszanie wokol jego osoby. A odnosnie spowiedzi to wymysl KK, to tylko ludzki dogmat, nie oparty na Bozym Slowie.
"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus, "
Mozemy sami sie spotykac z Panem Jezusem i nie potrzebujemy do tego zadnych ksiezy.
Kto mowi inaczej mowi od siebie. Jedynym warunkiem jest WIARA..
"Bez wiary zaś nie można podobać się Bogu; kto bowiem przystępuje do Boga, musi uwierzyć, że On istnieje i że nagradza tych, którzy go szukają."
Dziki Jezusowi Chrystusowi mozemy miec bezposrednia spolecznosc z Bogiem.
"Usprawiedliwieni tedy z wiary, pokój mamy z Bogiem przez Pana naszego, Jezusa Chrystusa, (2) dzięki któremu też mamy dostęp przez wiarę do tej łaski, w której stoimy, i chlubimy się nadzieją chwały Bożej. "

Wt gru 27, 2011 14:11

Alus napisał(a):
gargamel napisał(a):

Spotkałam zakonnika (daleki kuzyn) do którego przyjeżdżali ludzie do spowiedzi z całej Polski, a który ponoć przypominał penitentom zapomniane, zatajone grzechy.
Ja osobiście nie spowiadałam się u niego, ale zawsze miałam wrażenie, czytałm w jego oczach, że bez słow wie on o mnie wiecej niż ktokolwiek z żywych.

To bez znaczenia, to nadal nie usprawiedliwia praktyki spowiedzi. To ludzki wymysl.
Biblia mowi o wyznawaniu grzechow jedni drugim - jesli zawinilismy wobec bliznich, a nie mowi, ze jest jakas grupa ludzi, wybranych do tego i przeznaczonych, aby 'na etacie' sluchac intymnych zwierzen i grzechow ludzi.
Fuj.

Wt gru 27, 2011 14:14

bolec napisał(a):
Przytoczyłem Wam słowa samego Jezusa o spowiedzi, a Wy tutaj jeszcze rozprawiacie czy spowiedź ma sens, czy nie... Myślę, że Bóg nigdy nie da się zamknąć w proste schematy. Zawsze będzie to wymagało trochę wysiłku od człowieka. Tym wysiłkiem jest zmuszenie siebie i pokorne uznanie, że spowiedź jest wymysłem Boga, o którym przypomniał nam objawiając się św. Faustynie...

Bez 2 zdan pokornie uznam co mowi Slowo Boze, wiec zacytuj Slowo Boze odnosnie spowiedzi, to zobacze na czym oparles swoje myslenie i praktyki odnosnie spowiedzi. Bo dla mnie jak nie mowi o tym Slowo Boze to znaczy ze to wymysl czlowieka. Na jakiej wiec podstawie twierdzisz, ze mamy sie spowiadac ?
A czy objawienia Faustynie czy komukolwiek innemu powiny byc zgodne z Bozym Slowem czy nie musza..? Bo jesli musza to wystarczy jak pokazesz, ze Biblia mowi o spowiedzi to bedziemy tez wiedziec, czy objawienia Faustynie mialy pochodzenie Boze czy nie bardzo..
Zgadza sie?

Wt gru 27, 2011 14:23

Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone; którym zatrzymacie, są im zatrzymane" (J 20,23).

Pan Jezus wypowiada to w kontekście ukazania się apostołom.

Pn sty 02, 2012 21:26

figuraszko napisał(a):
Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone; którym zatrzymacie, są im zatrzymane" (J 20,23).

Pan Jezus ukazywal sie przez 40 dni swoim uczniom, nie tylko apostolom wiesz. Zobacz ew.Lukasza 24,18 "A odpowiadając jeden, imieniem Kleopas, rzekł do niego:"
Czy Kleofas byl apostolem czy tylko uczniem? Ano 'tylko' uczniem prawda?
A komu jako pierwszym ukazal sie Pan Jezus? Kobietom, prawda? Mowia o tym wszystkie ewangelie procz Lukasza. Czy one byly apostolami czy 'tylko' uczniami? ano tylko uczniami.
"A to powiedziawszy, ukazał im ręce i bok. Uradowali się tedy uczniowie, ujrzawszy Pana. (21) I znowu rzekł do nich Jezus: Pokój wam! Jak Ojciec mnie posłał, tak i Ja was posyłam. (22) A to rzekłszy, tchnął na nich i powiedział im: Weźmijcie Ducha Świętego. (23) Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane."
Zobacz to jest werset, na ktorym Kosciol Katolicki oparl sie by ustanowic urzad papieza a nawet wiecej, bo w XIX powstal dogmat o nieomylnosci papieza wiec to juz duzo powazniejsza sprawa, bo to samo slowo zostalo najpierw powiedziane do ap. Piotra po jego wyznaniu kim jest Jezus Chrystus (Tys jest Chrystus Syn Boga). Wiec to nie dotyczylo jedynie jak sie okazalo ap.Piotra ale wszystkich apostolow.
Tak samo jest z tym slowem o odpuszczeniu grzechow.
Zobacz jest to mowione do uczniow Jezusa, przeciez z Jezusem nie chodzili tylko sami apostolowie, ale Pan Jezus mial duzo wiecej nasladowcow - uczniow.
Zobacz werset Jana 20,22. Dla kogo jest Duch Swiety? Dla apostolow tylko czy moze wszystkich wierzacych?
Odpowiedz mamy w Dziejach Ap. 2,3 " ukazały się im języki jakby z ognia, które się rozdzieliły i usiadły na każdym z nich"
Ilu bylo tam ludzi? 120. Kto zostal ochrzczony? wszyscy..

Wt sty 03, 2012 19:20

Mowa jest również o nieobecności Tomasza. Wzmianka wskazuje że brak jest jednego z 12 stu. O tych uczniach jest mowa.

Praktyka spowiedzi w obecnej formie ma źródło w Tradycji. Kościół Katolicki uznaje Pismo Święte ale i Tradycje. To dwa nierozłączne elementy, Pamiętaj że za nim spisano Pismo święte to przekazywano je sobie w formie ustnej. Proszę nie mylić z tradycją czyli zwyczajem w dzisiejszym rozumieniu.

Jednak z punktu widzenia protestanta którym domniemam jesteś wiele rzeczy w Kościele Katolickim będzie niezrozumiałych i w konsekwencji sprzecznych. "Sola scriptura" nie wystarczy.

Wt sty 03, 2012 22:28

figuraszko napisał(a):
Mowa jest również o nieobecności Tomasza. Wzmianka wskazuje że brak jest jednego z 12 stu. O tych uczniach jest mowa.

Praktyka spowiedzi w obecnej formie ma źródło w Tradycji. Kościół Katolicki uznaje Pismo Święte ale i Tradycje. To dwa nierozłączne elementy, Pamiętaj że za nim spisano Pismo święte to przekazywano je sobie w formie ustnej. Proszę nie mylić z tradycją czyli zwyczajem w dzisiejszym rozumieniu.

Jednak z punktu widzenia protestanta którym domniemam jesteś wiele rzeczy w Kościele Katolickim będzie niezrozumiałych i w konsekwencji sprzecznych. "Sola scriptura" nie wystarczy.

Widzisz jesli cos jest w sprzeczne z Biblia to musi byc odrzucone, bo autorytet Biblii musi byc na 1 miejscu. Zawsze, bo to Boze Slowo a nie ludzkie.
Dlatego Biblia zawsze musi byc nadrzedna a inne rzeczy, ktore sa z nia w sprzecznosci trzeba uznac, ze sie myla, czy dotyczy jakis objawien, tradycji czy cokolwieka innego.
Zobacz co mowi Slowo na temat tradycji.

"tak to unieważniliście słowo Boże przez naukę swoją. (7) Obłudnicy! Dobrze prorokował o was Izajasz w słowach: (8) Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. (9) Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi."

Śr sty 04, 2012 18:32

Oczywiście Biblia to Słowo Boże, ale pamiętaj że pisane ludzką ręką pod natchnieniem Ducha Świętego. Co więcej pisane dużo później niż czasy Jezusa Chrystusa. Pismo święte miało wiele redakcji. Są miejsca w których po prostu dopisywano pewne fragmenty, i nie robili tego Ewangeliści. Między innymi glosy, komentarze itp. Powiedz mi skąd masz kanon ksiąg natchnionych. Przecież podobnych było setki? A no właśnie Tradycja podaje te a inne odrzuca. Ojcowie Kościoła pokazują jak interpretować, oni żyli znacznie wcześniej więc na nich się opieramy.

Śr sty 04, 2012 19:36

figuraszko napisał(a):
Oczywiście Biblia to Słowo Boże, ale pamiętaj że pisane ludzką ręką pod natchnieniem Ducha Świętego. Co więcej pisane dużo później niż czasy Jezusa Chrystusa. Pismo święte miało wiele redakcji. Są miejsca w których po prostu dopisywano pewne fragmenty, i nie robili tego Ewangeliści. Między innymi glosy, komentarze itp. Powiedz mi skąd masz kanon ksiąg natchnionych. Przecież podobnych było setki? A no właśnie Tradycja podaje te a inne odrzuca. Ojcowie Kościoła pokazują jak interpretować, oni żyli znacznie wcześniej więc na nich się opieramy.

Ludzie nie dopisywali sobie czegos tak po prostu, za duzo to slowo znaczylo dla zbyt wielu by na to pozwolic. Wiesz, ze jak Zydzi przepisywali Pisma to przed pisaniem Slowa Bog myli sie..?
A Ty ten sposob mowiac czynisz z Biblii jakas ludzka ksiazke.
Ja wierze Slowu:
"Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany. "
Wszystko co sie nie zgadza z linia Slowa Bozego, ktorego kanon jest ogloszony i znany musi byc odrzucone jako sprzeczne z Biblia.
Bog cos powiedzial w Slowie i On zdania nie zmieni.
Tradycja kosciola to sa ludzkie zapiski, dodatki do Slowa, i jesli zaprzeczaja Slowu jesli mowia co innego nie maja Bozego pochodzenia. Jak w wersecie, ktory cytowalam wczesniej - anuluja Boze Slowo na korzysc tradycji, a to zawsze jest zle.
Do istniejacego kanonu zostaly dolozony apokryfy do przekladu KK - chyba w XV wieku, ale poza tym wierze, ze Biblia jest taka jak powinna byc.
Poczytaj sobie o wiarygodnosci Biblii.

Śr sty 04, 2012 22:07

Dla mnie Biblia jest w pełni wiarygodna. Dopisywania i zmiany podczas spisywania to takie rzekłbym "smaczki" które pokazują wyraźnie że Biblia to nie jest księga objawiona tak jak Koran ale że czynny udział w pisaniu mieli ludzie.

majanovak napisał(a):
Wszystko co sie nie zgadza z linia Slowa Bozego, ktorego kanon jest ogloszony i znany musi byc odrzucone jako sprzeczne z Biblia.
Bog cos powiedzial w Slowie i On zdania nie zmieni.
Tradycja kosciola to sa ludzkie zapiski, dodatki do Slowa, i jesli zaprzeczaja Slowu jesli mowia co innego nie maja Bozego pochodzenia. Jak w wersecie, ktory cytowalam wczesniej - anuluja Boze Slowo na korzysc tradycji, a to zawsze jest zle.

Nie zapominaj że kanon masz właśnie dzięki Tradycji - zawsze pisanej dużą literą.

majanovak napisał(a):
"tak to unieważniliście słowo Boże przez naukę swoją. (7) Obłudnicy! Dobrze prorokował o was Izajasz w słowach: (8) Lud ten czci mnie wargami, ale serce ich daleko jest ode mnie. (9) Daremnie mi jednak cześć oddają, głosząc nauki, które są nakazami ludzkimi."

Wydaje mi się że w tym fragmencie Bóg nie mówi o Tradycji KK ale o złych zwyczajach . Zauważ również że Pan Jezus powiedział o faryzeuszach "Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią."

Cz sty 05, 2012 10:07

figuraszko napisał(a):
Dla mnie Biblia jest w pełni wiarygodna. Dopisywania i zmiany podczas spisywania to takie rzekłbym "smaczki" które pokazują wyraźnie że Biblia to nie jest księga objawiona tak jak Koran ale że czynny udział w pisaniu mieli ludzie.

Biblia nie zostala nigdzie dopisywana. Slowo zostalo napisane i debatowano nad Nim, zastanawiano sie, ktore listy i ewangelie uznac i przyjac jako kanon Slowa Bozego, a ktore nie. Ale ludzie nie dopisywali do Slowa.
Biblia jest ksiega objawiona w sensie, ze zostala namaszczona przez Boga i Bog objawil ludziom to co oni mieli napiac. Wiec jest to objawione Slowo, tyle, ze Bog wybral i namascil ludzi, uzyl ludzi do napisania Slowa. Nie byly to zadne media, ale zwykli ludzie, zawsze jednak tacy, ktorzy wierzyli w Boga i Bog ich w jakis sposob do tego wybral i przygotowal i namascil.

figuraszko napisał(a):
Nie zapominaj że kanon masz właśnie dzięki Tradycji - zawsze pisanej dużą literą.

Kanon mamy dzieki Bogu, ktory namascil Swoje Slowo i przekazal je nam przez wybranych ludzi. Tradycja nie ma z tym nic wspolnego. Bog natchnal ludzi pragnieniem napisania czegos i wlozyl to cos w ich serca a oni w posluszenstwie Bogu to wykonanali.
Gdyby ktos odmowil to Bog by poszukal tych, ktorzy sie zgodza na to. Dlatego pewne rzeczy trwaly tak dlugo i dlatego Biblia mowi, ze kiedy nastalo wypelnienie czasu, wiec kiedy wszystkie czynniki zostaly spelnione i ludzie w posluszenstwie wykonali, wczesniej zaplanowana, Boza wole.

figuraszko napisał(a):
Wydaje mi się że w tym fragmencie Bóg nie mówi o Tradycji KK ale o złych zwyczajach . Zauważ również że Pan Jezus powiedział o faryzeuszach "Czyńcie więc i zachowujcie wszystko, co wam polecą, lecz uczynków ich nie naśladujcie. Mówią bowiem, ale sami nie czynią."

Ale przeciez caly czas rozmawiamy w kontekscie tradycji, o dodawaniu czegos do slowa, kosztem tego Slowa, ktore w KrK traktuje sie jako rownie wazne ze Slowem (zgadza sie?) a tak byc nie powinno.
Np. na podstawie blednych zalozen ktos stworzyl ludzki dogmat, i powolal urzad papieza i nadal mu boski przymiot nieomylnosci (w.XIX..!) i to sie przerodzilo w tradycje KrK. Zgadza sie? O tym mowimy, tak?

Cz sty 05, 2012 22:09

figuraszko napisał(a):

Tak , tylko to odpuszczanie ma sens, jeżeli np. brat ukradnie siostrze telefon to na logikę chcąc jakoś to naprawić ; odpuszczenie grzechu powinno mieć miarodajne znaczenie ,gdy siostra mu go udzieli. Mieszanie tutaj trzeciej strony jaką jest kapłan jest zbędne. Jaką bowiem ma wartość "odpuszczenie" jeżeli udziela go osoba ,która kompletnie nie wie jaka jest wiarygodność wyrażonej skruchy oraz wyznania , w dodatku dotyczy jej jedynie biernie jako słuchacza ?

Paradoksalnie spowiedź uszna jest niesamowicie szkodliwa ,bowiem większość ludzi idzie na skróty prosto do konfesjonału następuje dla nich "reset" liczby grzechów i można robić swoje dalej.

figuraszko napisał(a):

Problem z tradycją jest głębszy, bo często wprost łamie prawa narzucone przez Boga.

"Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by (...) pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni (Pwt 18,10-12)

Tego nie da się pogodzić z kultem świętych ,którzy de facto są umarli.

Pt sty 06, 2012 12:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 178 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona