Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
 CZy biblia sama sobie kłamie? 
Autor Wiadomość
Post Re: CZy biblia sama sobie kłamie?
No tak - bo to wielki problem wynaleźć sobie przyczynę gniewu.
Usprawiedliwienie "słusznego" gniewu doznaną krzywdą, niweluje jezusowy nakaz wybaczania 77 razy, nadstawiania drugiego policzka, i miłowania nieprzyjaciół.

Pt sty 06, 2012 17:44

slawek69 napisał(a):
qwertyu napisał(a):
Prawo Boga powinno być jedno, niezłomne i trwające wiecznie, przecież Bóg podobno jest nieomylny!

A kim Ty jesteś by decydować jakie powinno być Prawo Boga?

Czyż wiara w nieomylność Boga nie jest stanowiskiem Kościoła?? Sugerujesz, że Bóg może się mylić więc nie jest istotą wszechwiedzącą?? :|

Pt sty 06, 2012 18:07

Bóg jest przede wszystkim Święty i Sprawiedliwy, dlatego gniew w odpowiedzi na nieposłuszeństwo i niewiarę był słuszny. Sprawiedliwość ta wymagała, aby w odpowiednim czasie zstąpiło miłosierdzie w postaci Syna Bożego, ale w głównej mierze uczyniła to Miłość, bo gdyby poprzestać na surowości to już dawno byśmy wszyscy poginęli.

Pt sty 06, 2012 18:30

qwertyu napisał(a):
slawek69 napisał(a):
qwertyu napisał(a):
Prawo Boga powinno być jedno, niezłomne i trwające wiecznie, przecież Bóg podobno jest nieomylny!

A kim Ty jesteś by decydować jakie powinno być Prawo Boga?

Czyż wiara w nieomylność Boga nie jest stanowiskiem Kościoła?? Sugerujesz, że Bóg może się mylić więc nie jest istotą wszechwiedzącą?? :|

Absolutnie tego nie sugeruję!
Chodzi o to, że Bóg przekracza nasze możliwości poznawcze więc co najmniej nierozsądne jest Jego ocenianie czy decydowanie jaki powinien być. Zauważ, że w Twoja wypowiedź zawiera nakazy "...powinno być..." oraz ironiczne zdziwienie "...przecież Bóg podobno...".

Pt sty 06, 2012 20:34

formek1 napisał(a):
slawek69 napisał(a):

Tych wszystkich, którzy w tym wątku dowodzą, że gniew nie jest grzechem odsyłam do "Siedmiu grzechów głównych" np. tu - punkt 6 http://kosciol.wiara.pl/doc/489477.Maly-katechizm/6#Par20 (oczywiście jeśli czują się do tej listy przez przynależność do KK zobowiązani).

To tak jakbyś odesłał wszystkich do filmu siedem grzechów
Pokaz mi w Biblii że gniew jest grzechem.

ef.4:26
(26) Gniewajcie się, a nie grzeszcie: niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!
jak widzisz gniew jest rzeczą normalną .Dlatego Bóg tez wywrze swój gniew na ludziach którzy mu nie są posłuszni.

A że jesteśmy ukształtowani na obraz i podobieństwo boże też okazujemy gniew.
Tylko mamy nad nim panować.

Czyli nie sam gniew ale nieopanowanie gniewu jest grzechem.... brzmi rozsądnie
OK - czy ktoś z KK mógłby podać autorytatywne źródło poparcia tej tezy?
Czytając wprost listę grzechów głównych dowiadujemy się, że jednak to "gniew" a nie jego nieopanowanie jest grzechem.
Może jednak nawet "słuszny gniew" jest grzechem a my patrząc z ludzkiego punktu widzenia dokonujemy relatywizacji zagłuszającej sumienie?

P.S.
Faktycznie drążę tu poboczny wątek nie związany z głównym tematem, sorry

Pt sty 06, 2012 21:14

formek1 napisał(a):
...Pokaz mi w Biblii że gniew jest grzechem. ...

Jeśli przyjmiemy, że grzechem można uznać coś czego Biblia zakazuje/piętnuje/odradza to poniżej mamy przykłady:

Mat 5:22 bt "A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi...."
Eph 4:31 bt "Niech zniknie spośród was wszelka gorycz, uniesienie, gniew, wrzaskliwość, znieważenie - wraz z wszelką złością."
Col 3:8 bt "A teraz i wy odrzućcie to wszystko: gniew, zapalczywość, złość, znieważanie, haniebną mowę od ust waszych!"
1Ti 2:8 bt "Chcę więc, by mężczyźni modlili się na każdym miejscu, podnosząc ręce czyste, bez gniewu i sporu."
Tit 1:7 bt "Biskup bowiem winien być, jako włodarz Boży, człowiekiem nienagannym, niezarozumiałym, nieskłonnym do gniewu, nieskorym do pijaństwa i awantur, nie chciwym brudnego zysku,"
Jam 1:19 bt "Wiedzcie, bracia moi umiłowani: każdy człowiek winien być chętny do słuchania, nieskory do mówienia, nieskory do gniewu."

Pt sty 06, 2012 22:22

slawek69 napisał(a):
formek1 napisał(a):
...Pokaz mi w Biblii że gniew jest grzechem. ...

Jeśli przyjmiemy, że grzechem można uznać coś czego Biblia zakazuje/piętnuje/odradza to poniżej mamy przykłady:

Mat 5:22 bt "A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi...."
Eph 4:31 bt "Niech zniknie spośród was wszelka gorycz, uniesienie, gniew, wrzaskliwość, znieważenie - wraz z wszelką złością."
Col 3:8 bt "A teraz i wy odrzućcie to wszystko: gniew, zapalczywość, złość, znieważanie, haniebną mowę od ust waszych!"
1Ti 2:8 bt "Chcę więc, by mężczyźni modlili się na każdym miejscu, podnosząc ręce czyste, bez gniewu i sporu."
Tit 1:7 bt "Biskup bowiem winien być, jako włodarz Boży, człowiekiem nienagannym, niezarozumiałym, nieskłonnym do gniewu, nieskorym do pijaństwa i awantur, nie chciwym brudnego zysku,"
Jam 1:19 bt "Wiedzcie, bracia moi umiłowani: każdy człowiek winien być chętny do słuchania, nieskory do mówienia, nieskory do gniewu."

Biblia piętnuje wiele rzeczy .
I z tym się zgadzam. Ale wtedy wszytko co piętnuje, zakazuje ,odradza Biblia i traktujemy to dosłownie jest grzechem.

Nawet myśli. Ale za myśli Bóg nikogo nie ukarze mimo, że są grzechem.
I tak samo za gniew, który wynika na przykład z krzywdy jaką ktoś nam zrobił.

Jak już pisałem nawet jest rada aby się gniewać:
ef.4:26
(26) Gniewajcie się, a nie grzeszcie: niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce!
To też rada Biblijna .

Gdyby traktować to dosłownie to trzeba się gniewać.

Dlatego lepiej oddają to inne przekłady"
(22) Ale ja wam powiadam: Iż każdy, kto się gniewa na brata swego bez przyczyny, będzie winien sądu;

22) Ja jednak wam mówię, że każdy, kto trwa w srogim gniewie na swego brata, będzie odpowiadał przed sądem

Czyli jakaś przyczyna niejako jest usprawiedliwieniem gniewu.
oczywiście nie na całe życie ponieważ mamy przebaczać ale jednak.

So sty 07, 2012 0:36

slawek69 napisał(a):
Tych wszystkich, którzy w tym wątku dowodzą, że gniew nie jest grzechem odsyłam do "Siedmiu grzechów głównych" np. tu - punkt 6 http://kosciol.wiara.pl/doc/489477.Maly-katechizm/6#Par20 (oczywiście jeśli czują się do tej listy przez przynależność do KK zobowiązani).

Przepraszam ale okazało się, że moje prymitywne przekonanie w prostą odpowiedź legła tu w gruzach i jako "odtrutkę" do wskazanego przeze mnie równania gniew=grzech proponuję:
- http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM ... gniew.html
- http://www.likealittlechild.com/pl/articles/13
- http://www.kosciol.pl/article.php/20090805012356932
- http://ruda_parafianin.republika.pl/kkr ... /start.htm
... i wiele innych do wyszukania
W KKK (1865, 1866) też jest coś o grzechach/wadach (czyli jakby mniej kategorycznie - jeszcze tego nie rozumiem)

Swoją drogą po co się kiedyś uczyłem prostej i jak mi się wydawało jasno sformułowanej listy grzechów głównych skoro i tak jest co najmniej nieprecyzyjna?! :shock:

N sty 08, 2012 19:11

ADRIANO_PL napisał(a):
Ostatnio jak czytałem Biblię ( końcowe rozdziały w księdze wyjścia i początki księgi kapłańskiej)
to Bóg ( Pan) rozgniewał się na swój lud, a przecież gniew jest grzechem a powszechnie mówi się Tylko Bóg nie ma grzechu i nie ma w nim zła i jest to czyste dobro, a się gniewa i robi plagi np. węży i zabija ludzi.

Jeszcze jedno w księdze kapłańskiej jest napisane, że żeby przebłagać grzech ludu, arcykapłana to trza zabić zwierzę ( owca, krowa itd.). Trza wziąć to zwierzę przed świątynia zarżnąć je, potem oddzielić tłuszcze, i dać do spalenia.
Sądzę, że Kościół Rzymskokatolicki uznaje stary testament, ale jednocześnie nie wykonuje jego praw i nie stosuje się do słów jakie są zawarte tam.

Zależy jaki gniew. Np jeśli ktoś mnie obrazi a ja pokaże swoim gestem, że nie podoba mi się to, nawet poprzez gniew ale moim zadaniem jest pokazać danej osobie ogrom zła które wyrządzł. Natomiast gniew tylko po to aby stanąć przy swoim, gniew z nienawiści to jest co innego

Wt sty 10, 2012 21:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 99 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7