Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 19:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Duchowość wg Chrystusa, a duchowość katolicka 
Autor Wiadomość
Post Duchowość wg Chrystusa, a duchowość katolicka
1. Kwestia okazywania:
Chrystus mówi:
Módlcie się zamknięci w swoich izdebkach, tak by Bóg, który jest w ukryciu widział. - Modlitwa, jako osobiste duchowe przeżycie.
Kościół Katolicki:
KRK namawia do modłów w świątyniach, podczas, których powtarza się formuły wymyślone w przeszłości przez włodarzy KRK. Modlitwa na pokaz.
2. Czystość
Chrystus namawia do tego, by kielich był czysty z wewnątrz, Do czystości duchowej. Mówi także: A wszystkie uczynki swoje pełnią, bo chcą, aby ich ludzie widzieli. Poszerzają bowiem swoje rzemyki modlitewne i wydłużają frędzle szat swoich."
Kościół w swoich naukach dąży do tego, by pokazywać kapłanów w kolorowych szatach i namawia ich do agresywnego piętnowania - obżarstwa, pijaństwa, konsumpcjonizmu i innych grzechów ciała - Chrystus mówi:
"Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi"
Ma tutaj na myśli pychę, rządzę władzy i wszystkie te grzechy, które wynikają z ducha, a objawiają się poprzez wypowiadane słowa.
3. Braterstwo ludzi:
Chrystus mówi:
"I nikogo na ziemi nie nazywajcie waszym ojcem, bo jeden jest wasz Ojciec, ten niebiański. Ani nie dajcie się nazywać ‚wodzami’, bo jeden jest wasz Wódz, Chrystus."
Kościół nazywa następcę Piotra: "Ojcem świętym", zaś kapłani zwłaszcza zakonni nazywani są "Ojcami".
Chrystus mówi także:
"Ale wy nie dajcie się nazywać Rabbi, bo jeden jest wasz nauczyciel, natomiast wy wszyscy jesteście braćmi"
I ten tytuł nadawany bywa kapłanom poprzez ich funkcję nauczania, gdyż kapłani nauczają wedle własnego upodobanią bądź poprzez rozporządzenia kurii lub też stolicy apostolskiej i wyrokują na tematy współczesne dowolnie interpretując Pismo.

So sty 21, 2012 13:50

Post Re: Duchowość wg Chrystusa, a duchowość katolicka
viewtopic.php?f=46&t=27049 - Antyklerykalna natura Jezusa
viewtopic.php?f=1&t=26212 - Czy ktoś też tak to spostrzega?
viewtopic.php?f=39&t=20636 - Ojciec Święty

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So sty 21, 2012 14:02
Elbrus napisał(a):
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=46&t=27049 - Antyklerykalna natura Jezusa
viewtopic.php?f=1&t=26212 - Czy ktoś też tak to spostrzega?
viewtopic.php?f=39&t=20636 - Ojciec Święty

I już chcesz zamknąć ten wątek... Nieładnie... Niech ktoś kto uważa się za prawdziwego katolika uzasadni, że jestem w błędzie.

So sty 21, 2012 14:10

Piepka napisał(a):
1. Kwestia okazywania:
Chrystus mówi:
Módlcie się zamknięci w swoich izdebkach, tak by Bóg, który jest w ukryciu widział. - Modlitwa, jako osobiste duchowe przeżycie.
Kościół Katolicki:
KRK namawia do modłów w świątyniach, podczas, których powtarza się formuły wymyślone w przeszłości przez włodarzy KRK. Modlitwa na pokaz.

Ręce opadają jak widzę wysoki poziom znajomości tego co naucza Kościół, oraz tego co robią katolicy w swoich domach. Ręce opadają nad Twoim wybiórczym traktowaniem tekstów Pisma. Polecam Dz 2, 42-47.

Co do punktu trzeciego, zajrzyjmy co mówi św. Paweł: 2 Tm 1, 1-2. Sam nazywa się ojcem...

Nikt Ci nic nie musi uzasadniać. Nie jesteś pierwszy ani ostatni, który zdradza swoją ignorancje, mówiąc o innych to czego sam nie wie.

A jakbyś nie zauważył Elbrus podał Ci linki do podobnych tematów. Widać zatem Twoją dobrą wolę w wyszukiwaniu powodów aby nas oczerniać.

So sty 21, 2012 14:14
WIST napisał(a):
Piepka napisał(a):
1. Kwestia okazywania:
Chrystus mówi:
Kościół Katolicki:

Ręce opadają jak widzę wysoki poziom znajomości tego co naucza Kościół, oraz tego co robią katolicy w swoich domach. Ręce opadają nad Twoim wybiórczym traktowaniem tekstów Pisma. Polecam Dz 2, 42-47.

Co do punktu trzeciego, zajrzyjmy co mówi św. Paweł: 2 Tm 1, 1-2. Sam nazywa się ojcem...

Nikt Ci nic nie musi uzasadniać. Nie jesteś pierwszy ani ostatni, który zdradza swoją ignorancje, mówiąc o innych to czego sam nie wie.

A jakbyś nie zauważył Elbrus podał Ci linki do podobnych tematów. Widać zatem Twoją dobrą wolę w wyszukiwaniu powodów aby nas oczerniać.

Nikogo nie oczerniam to po pierwsze. Widzę jednak dużą rozbieżność od tego co oferuruje Chrystus, a tym co oferuje KRK.
Ręce opadają, ale podając mi inne fragmenty Pisma, np. wypowiedzi uczniów Chrystusa np. z Dziejów - chyba bardziej bliższe Prawdy i Boga jest to, co mówi Chrystus a nie, to co mówi np. Paweł.
A słowa Chrystusa są, jak żyleta. A fakt, iż wielu przede mną to dostrzegło mówi nam, iż coś na rzeczy jest.

So sty 21, 2012 14:20

Jeśli ktoś sam sobie wybiera z Pisma to co mu pasje to nie ma żadnego wspólnego gruntu dla porozumienia.

So sty 21, 2012 14:24
WIST napisał(a):
Jeśli ktoś sam sobie wybiera z Pisma to co mu pasje to nie ma żadnego wspólnego gruntu dla porozumienia.

A co przepraszam mam iść do Kościoła żeby ksiądz mi wybrał, przeczytał, a potem stojąc na baczność miałbym przyjąć jego wykładnie.
Moim pośrednikiem między mną a Bogiem jest Chrystus, tak mówi mi moja chrześcijańska wiara z samych źródeł, a nie ksiądz, który bierze z tego tytułu pieniądze. Jest to jednak jakaś forma interesowności. Nie uważasz?

So sty 21, 2012 14:28

Nie sądzę aby rozmowa z Tobą miała sens. I tak wyjdzie na Twoje. Tu rzucisz teks o złym księdzu. Na fragment z Pisma odpowiesz ze Ty tego nie uznajesz. Wybacz, mam co robić w życiu realnym.

So sty 21, 2012 14:43
WIST napisał(a):
Nie sądzę aby rozmowa z Tobą miała sens. I tak wyjdzie na Twoje. Tu rzucisz teks o złym księdzu. Na fragment z Pisma odpowiesz ze Ty tego nie uznajesz. Wybacz, mam co robić w życiu realnym.

[code][/code]
Słowa mistrza i nauczyciela zawsze znaczą więcej niż słowa ucznia. Chodziłeś kiedyś do szkoły to wiesz jak jest - czyje słowa się liczą. Tu na ziemi wszyscy jesteśmy uczniami. A ksiądz chce być superuczniem, nauczać mimo, iż nie dostał takich uprawnień.
Co do wizji złego księdza niestety jesteśmy tylko ludźmi, a ludzie kochają pieniądze i czasem robią bardzo złe rzeczy, by je zdobyć (zwłaszcza gdy ich bardzo potrzebują, albo pragną).
Wybacz kolego, ja nie mam zamiaru zdać się na aktualne samopoczucie księdza, biskupa papieża. Ja muszę być pewien i czuć, że widzę i dotykam prawdy.
Instytualizacja całego tego interesu - to niestety jest porażka na jeszcze większą skale. Tyle miejsc, gdzie prawda może ulec skrzywieniu.
A czego Ty właściwie szukasz Wist? A może myślisz, że już to znalazłeś? Bronisz. Ale czy wiesz kogo?

So sty 21, 2012 14:52

Rozumiem że odrzucasz całe Pismo, bo żadnego słowa w nim zawartego nie spisał osobiście Jezus Chrystus?

So sty 21, 2012 15:08
WIST napisał(a):
Rozumiem że odrzucasz całe Pismo, bo żadnego słowa w nim zawartego nie spisał osobiście Jezus Chrystus?

Oczywiście nie oto chodzi. Ale pewne słowa są przypisywane Chrystusowi, pewne zaś jego uczniom. Stawiania im znaku "=" jest błędem. Tak jak stawianie tego znaku papieżom.

So sty 21, 2012 15:15

Piepka napisał(a):
A ksiądz chce być superuczniem, nauczać mimo, iż nie dostał takich uprawnień.
Dostał takie uprawnienia - od biskupa.
viewtopic.php?f=2&t=7498 - sukcesja apostolska
Piepka napisał(a):
Wybacz kolego, ja nie mam zamiaru zdać się na aktualne samopoczucie księdza, biskupa papieża.
Ale przecież nikt ci nie każe zdawać się na ich aktualne samopoczucie.
Piepka napisał(a):
Ja muszę być pewien i czuć, że widzę i dotykam prawdy.
Boga też widzisz, skoro musisz być pewien, że jest prawdziwy?
Piepka napisał(a):
Moim pośrednikiem między mną a Bogiem jest Chrystus,
tak mówi mi moja chrześcijańska wiara z samych źródeł
Z jakich "źródeł"?
Chrystus nie mówił, że jest pośrednikiem, a sam wcześniej przyznałeś,
że chyba bardziej bliższe Prawdy i Boga jest to, co mówi Chrystus a nie, to co mówi np. Paweł.
Skąd wiesz, co mówił Chrystus, jeśli pewne słowa są przypisywane Chrystusowi, pewne zaś jego uczniom?
Czy z tym przypisywaniem chodziło ci o naukowe podejście do tekstów Nowego Testamentu?
Jeśli tak, to powinieneś wiedzieć, że te fragmenty o przystępie do Ojca przez Jezusa
są przypisywane uczniom (lub nawet kolejnym pokoleniom chrześcijan),
którzy wyrażali taką wiarę w dziełach teologicznych (szczególnie w Ew. Jana), a nie faktograficznych.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So sty 21, 2012 15:30
Elbrus napisał(a):
Chrystus nie mówił, że jest pośrednikiem, a sam wcześniej przyznałeś,

Racja Chrystus tego nie powiedział. Ale pełnił taką funkcję.
„Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem i ludźmi, człowiek, Chrystus Jezus, który wydał siebie samego na okup za wszystkich” (1 List do Tymoteusza 2,5-6a).
Jednak dla katolika te słowa powinny być przekonywujące.

So sty 21, 2012 15:36

Piepka napisał(a):
Ale ja nie pytam się katolika
(który uznaje m.in. natchnienie wszystkich tekstów z katolickiego kanonu Pisma,
i autorytet Magisterium Kościoła w jego objaśnianiu),
tylko pytam się ciebie - skąd wiesz, że 1 List do Tymoteusza przedstawia prawdę
o tym, kim był i jest Jezus Chrystus?

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

So sty 21, 2012 15:46
Elbrus napisał(a):
Piepka napisał(a):
Ale ja nie pytam się katolika
(który uznaje m.in. natchnienie wszystkich tekstów z katolickiego kanonu Pisma,
i autorytet Magisterium Kościoła w jego objaśnianiu),
tylko pytam się ciebie - skąd wiesz, że 1 List do Tymoteusza przedstawia prawdę
o tym, kim był i jest Jezus Chrystus?

Skoro dla ciebie Chrystus nie jest pośrednikiem. To kto nim jest? Dla mnie jest, bo wyciągnąłem podobne wnioski jak Paweł, ale nie padam przed nim na klęczkach, po prostu myśle podobnie. Im bliżej źródła tym prawdziwiej. Ale komentarza jedynie słusznego Kościoła nie potrzebuje.

So sty 21, 2012 16:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona