Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość
Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Andy72 napisał(a):
To po co w takim razie Hiob cierpiał?

Bóg nie wyjaśnił mu przyczyn cierpienia. Hiob dojrzał jednak coś czego dotąd nie zauważał. Nie widział absurdalności stawiania się na równi z Bogiem. Był pewien, że może Go osądzać, gdyż sam wie co jest słuszne. Jest to grzech sprawiedliwego, który własną sprawiedliwość uznaje za miarę. Bóg objawił więc Hiobowi prawdę o nim samym.

Pt lut 10, 2012 19:07

MIXer napisał(a):
Cierpienie stworzył człowiek. Zresztą, piekło również... Albo szatan, ponieważ to on pierwszy zerwał przymierze z Bogiem.

... a człowieka, a także szatana kto? Brawo, wygrywasz talon na balon! Bóg!

To co robisz przypomina mi tłumaczenie dziecka: ja nie zbiłem tej szyby, tylko rzuciłem w nią kamieniem! Co gorsza, dziecko mogło byc nie do końca świadome tego, co robi, ale Wszechwiedzący raczej nie, prawda?

Pt lut 10, 2012 23:45

Wszechwiedzący dał ciała, nie da się Go obronić. Sam "fakt", że 1/3 aniołów się na Niego wypięła już bardzo zle o Nim świadczy. Podejrzane to wszystko :roll:

Pt lut 10, 2012 23:51

Tanie wino to Ty, Gargamel? :o

So lut 11, 2012 1:35

Andy72 napisał(a):
To po co w takim razie Hiob cierpiał?

Dopust Boży...?

Cytuj:
Jak zatem wytłumaczyć te liczne sytuacje, kiedy to złe rzeczy zdarzają się dobrym ludziom? Wolą Bożą czy dopustem Bożym? Z jakiego powodu się to dzieje? Na to pytanie próbuje udzielić nam wszechstronnej odpowiedzi biblijna Księga Hioba. Pojawiają się w niej w różnych konfiguracjach i kontekstach wszystkie argumenty przedstawione powyżej. Są one poddane krytyce, skonfrontowane ze sobą i z niewinnie cierpiącym człowiekiem, z naszymi wyobrażeniami o Bogu i postulatami zdrowego rozsądku.

Ostatecznej odpowiedzi w Księdze Hioba zabrakło, bo Bóg jej odmówił. Odmówił, bo na pytanie o sens ludzkiego życia i cel cierpienia nie można dać teoretycznej, teologicznej odpowiedzi. Ostatecznej i miarodajnej odpowiedzi udzielił Bóg dopiero w Osobie swojego Syna, którego poddał najcięższej próbie.

Cały artykuł: http://angelus.pl/index.php?option=com_ ... Itemid=783

So lut 11, 2012 7:49
tanie_wino napisał(a):
Wszechwiedzący dał ciała, nie da się Go obronić. Sam "fakt", że 1/3 aniołów się na Niego wypięła już bardzo zle o Nim świadczy. Podejrzane to wszystko :roll:

Gdyby nie obdarzył aniołów wolną wolą nie potrafiliby się buntować.
Podobnie ludzie - wielu uznaje, że najlepsza metoda to samowolka - ale pretensje za swoje i innych czyny, zanosi bo Boga.

So lut 11, 2012 9:46

Czy te, które się nie zbuntowały, nie miały wolnej woli? To może wystarczyło wszystkie takie zrobić? Wszechwiedzący na to nie wpadł, że Wszechmocny nie potrafił?

So lut 11, 2012 10:53
Acro napisał(a):
... a człowieka, a także szatana kto? Brawo, wygrywasz talon na balon! Bóg!
Wyobraź sobie, że masz kolegę, któremu na urodziny podarowujesz poduszkę. Następnego dnia dowiadujesz się, że ten kolega udusił swoją żonę podarowaną przez ciebie poduszką. Oczywiście śmierć tej kobiety to twoja wina (bo gdybyś nie sprezentował mu poduszki, nie doszłoby do zabójstwa)...

Gdyby Bóg nie stworzył istot rozumnych, nie byłoby zła. Ale Bóg nie jest odpowiedzialny za jego istnienie.
Acro napisał(a):
Czy te, które się nie zbuntowały, nie miały wolnej woli?
Miały. Nikt nie przebywa w niebie wbrew własnej woli.
Acro napisał(a):
Wszechwiedzący na to nie wpadł, że Wszechmocny nie potrafił?
Ludzie, ależ Ty się unosisz...

So lut 11, 2012 11:34

http://www.youtube.com/watch?v=86jab5xPykQ

Nawet łatwiej jest uwierzyć w Boga, który całkowicie zna przyszłość, w tym ludzkie wybory, można z tego czerpać rozkosz. Szkoda, że wystąpiło zło, które w ogóle nie powinno istnieć i nie miało prawa istnieć.

Bóg wie wszystko, co można wiedzieć...

A istnienie grzechu i tak bardziej znieważyło Boga niż rzekoma "niewiedza" dotycząca przyszłych wyborów. Bóg nie może chcieć zaistnienia zła. Piekło jest do niczego niepotrzebne. Piekło to wieki śmieć, dzieło stworzenia zrodzone przez złe duchy.

Lepiej byłoby dla mnie być najmniejszą osobą w świecie bez ani jednego grzechu niż być wielkim męczennikiem, za którego zabicie ktoś ma grzech.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

So lut 11, 2012 12:00

A ja tam wolę wierzyć że świat nie jest pomyłką Boga, że ma wszystko pod kontrolą. Nawet dojście Hitlera Bóg dopuścił, bo gdyby nie chciał to by go samochód przejechał. Wolę wierzyć że Bóg mimo wszystko doprowadzi mnie do Nieba a nie gra w ruletkę - stworzę go i nie wiem czy pójdzie do piekła czyt nieba.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So lut 11, 2012 13:19

Alus napisał(a):

No ale po co one się zbuntowały? Jaka krzywda im się działa?

So lut 11, 2012 14:41

tanie_wino napisał(a):
Alus napisał(a):

Zupa była za słona... ;)

MIXer napisał(a):
Wyobraź sobie, że masz kolegę, któremu na urodziny podarowujesz poduszkę. Następnego dnia dowiadujesz się, że ten kolega udusił swoją żonę podarowaną przez ciebie poduszką. Oczywiście śmierć tej kobiety to twoja wina (bo gdybyś nie sprezentował mu poduszki, nie doszłoby do zabójstwa)...

Jeślibym wiedział, że do tego ją wykorzysta, w dodatku potrafił zaradzić morderstwu - to tak, to byłaby moja wina. Wszechmocny nie potrafił buntowi aniołów zaradzić?

Cytuj:
Gdyby Bóg nie stworzył istot rozumnych, nie byłoby zła. Ale Bóg nie jest odpowiedzialny za jego istnienie.

Sugerujesz, że coś się może dziać WBREW woli Wszechmocnego?

Cytuj:
Acro napisał(a):
Czy te, które się nie zbuntowały, nie miały wolnej woli?
Miały. Nikt nie przebywa w niebie wbrew własnej woli.

To czemu wszystkich takimi nie stworzył - nawet dla tej twojej wersji nieudacznego Wszechmocnego jak się okazuje, było to możliwe w 2/3 przypadków.

Cytuj:
Ludzie, ależ Ty się unosisz...

A lubię tak sobie przy piątku polewitować. :)

So lut 11, 2012 23:12

tanie_wino napisał(a):
Alus napisał(a):

Krzywda, żadna im się nie działa, ale po prostu nie chcieli służyć niższym od nich istotom jakimi są ludzie.

N lut 12, 2012 11:55
Acro napisał(a):
Jeślibym wiedział, że do tego ją wykorzysta, w dodatku potrafił zaradzić morderstwu - to tak, to byłaby moja wina.
A gdybyś nie wiedział, byłaby to twoja wina czy nie?
Acro napisał(a):
Wszechmocny nie potrafił buntowi aniołów zaradzić?
Potrafi, ale nie chce tego robić na siłę.
Acro napisał(a):
Sugerujesz, że coś się może dziać WBREW woli Wszechmocnego?
Oczywiście! Kiedy człowiek grzeszy, wtedy dzieje się coś, co jest niezgodne z wolą Bożą.
Acro napisał(a):
To czemu wszystkich takimi nie stworzył(..)
Przecież stworzył, tylko anioły "wyszły sobie" z nieba.
Acro napisał(a):
(...) Nawet dla tej twojej wersji nieudacznego Wszechmocnego jak się okazuje, było to możliwe w 2/3 przypadków.
Bóg jest nieudolny, ponieważ nie zmusza do wiary. Super... Jeżeli chcesz, by ktoś cię kochał, nie możesz go do tego zmuszać, bo prędzej czy później cię opuści. Natomiast jeśli dasz mu wolną rękę, to nawet gdy cię opuści, to być może powróci. A do zmuszającego do miłości nikt nie powraca.

N lut 12, 2012 13:48

MIXer napisał(a):
A gdybyś nie wiedział, byłaby to twoja wina czy nie?

Bóg jest wszechwiedzący.
Wszystko dzieje się za Jego pozwoleniem, Na przykład Hitler mógł wpaść pod samochód zanim doszedł do władzy.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N lut 12, 2012 13:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 43  Następna strona