Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 22:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 178  Następna strona
 Czy płód to też człowiek? 
Autor Wiadomość

Post Re: czy płód to też człowiek?
I co z tego wynika? Wynika z tego, że byli przeciwko aborcji. Nie znaczy to, że płód uważają za człowieka, czy że pozwalają na aborcję.
To, że ktoś jest przeciw aborcji nie znaczy, że mamy odbierać prawo dokonać zabieg tym, co chcą ją zrobić.

Poza tym, jeśli uważa ktoś, że płód to już człowiek, to proszę mi powiedzieć, który z tych płodów, to człowiek (jest tu kilka płodów ssaków i po jednym z królestw: ryb, płazów, gadów):
Obrazek

Cz lut 16, 2012 17:17

Wydaje mi się, że ten pierwszy od prawej ma coś jakby duszę.

Cz lut 16, 2012 17:35
Moderator

Drugi od prawej chyba ma większą.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lut 16, 2012 17:40
WZasadzieNiegroźny napisał(a):

:D W którym miejscu ją widzicie?

Cz lut 16, 2012 17:55
MARIEL napisał(a):
Jak to JEŚLI zbłądził? To dla Ciebie nie jest oczywiste, że jako członek KK w tej kwestii zbłądził? :shock:
Ani za jego życia, ani długo, długo po jego śmierci jakoś tak wyszło, że oficjalnie KK go nie prostował, że źle napisał o tych płodach i duszach. Czy to nie jest dla Ciebie oczywiste, że skoro go nie karcono, to nie było problemu? :shock:
Ponadto Kościół wiele razy zmieniał zdanie w różnych sprawach, więc...

Ale niech Ci będzie:
Skoro święty Tomasz z Akwinu zbłądził w poglądach na termin pojawiania się duszy ludzkiej, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?

Cz lut 16, 2012 18:19
Johnny99 napisał(a):
Czyli nadal nie odpowiedziałeś na pytanie, od którego momentu, twoim zdaniem, zaczyna się człowiek.
Bo nie pytałeś. Oznajmiłeś zaledwie swoje domniemanie co do moich poglądów.
Johnny99 napisał(a):
Czy to, że aby mówić o człowieku konieczne jest, by komórki były zróżnicowane, to konieczność LOGICZNA (pytanie odwołuje się do twojej tezy, że mówienie o człowieku w sytuacji, gdy komórki są niezróżnicowane, jest "nielogiczne")? Jeżeli tak, to na czym polega ta logiczna konieczność?
Moim zdaniem jest to konieczność logiczna. Bo bez zróżnicowania komórek nie ma odrębnych tkanek i układów niezbędnych do tego, żeby mówić o człowieku. Chyba że znajdziesz taką technologię przyszłości, przy której takie niezróżnicowane komórki będą na tyle uniwersalne, żeby sprawnie pełnić wszystkie potrzebne funkcje. Ale nie mówimy o zmodyfikowanym biotechnologicznie człowieku przyszłości, jak mi się zdaje.

Cz lut 16, 2012 18:26
Moderator

akruk napisał(a):
Skoro święty Tomasz z Akwinu zbłądził w poglądach na termin pojawiania się duszy ludzkiej, to dlaczego - jakiej wiedzy mu zabrakło?
viewtopic.php?p=608738 - Jak czytać Pismo Św?

MARIEL napisał(a):
WZasadzieNiegroźny napisał(a):
:D W którym miejscu ją widzicie?
To chyba ta rozmyta kropka w środku. Choć jest lekko dziurawa - czyżby psychopata?

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lut 16, 2012 18:30
Soul33 napisał(a):
Johnny99 napisał(a):
Mam nadzieję, że akruk nie pominął mojego postu?
Ja też czuję się pominięty. To przykre :D
Mogło się zdarzyć, że przeoczyłem albo nie wyrobiłem z czasem. Takie uroki rozmowy, kiedy wszyscy po jednej stronie, a nieliczni lub jeden po drugiej.

Soul33 napisał(a):
akruk napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Z tego, co napisałeś wynika, że aborcja jest absolutnie niedopuszczalna, ponieważ nigdy nie wiadomo
Równie dobrze możesz powiedzieć, że małżeństwo jest absolutnie niedopuszczalne, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy ktoś jest do niego wystarczająco dojrzały.
Rozmawiamy o zabijaniu.
NIC PODOBNEGO! Spójrz na tytuł tego wątku i przestań mi dyktować, o czym rozmawiamy.

Soul33 napisał(a):
Skoro sam twierdzisz, że nie można określić nic konkretnego, to aborcja nigdy nie jest dopuszczalna.
Masz problem z czytaniem czy z odpowiedzią na kłopotliwy argument?
Równie dobrze możesz powiedzieć, że małżeństwo jest absolutnie niedopuszczalne, ponieważ nigdy nie wiadomo, czy ktoś jest do niego wystarczająco dojrzały.

Cz lut 16, 2012 18:32
Soul33 napisał(a):
akruk napisał(a):
To, że ktoś w danym dniu ukończył 18 lat, nie oznacza, że magicznie przestał być niedojrzałym nastolatkiem, którym był dzień wcześniej a stał się dojrzałym dorosłym.
No nie ale 5-latek na pewno nie jest dorosły.
Podobnie zarodek nie jest człowiekiem, ale noworodek na pewno jest człowiekiem. No i w czym widzisz problem?

Cz lut 16, 2012 18:34

akruk napisał(a):
Moim zdaniem jest to konieczność logiczna. Bo bez zróżnicowania komórek nie ma odrębnych tkanek i układów niezbędnych do tego, żeby mówić o człowieku. Chyba że znajdziesz taką technologię przyszłości, przy której takie niezróżnicowane komórki będą na tyle uniwersalne, żeby sprawnie pełnić wszystkie potrzebne funkcje. Ale nie mówimy o zmodyfikowanym biotechnologicznie człowieku przyszłości, jak mi się zdaje.

To nie jest kwestia modyfikacji genetycznych, bo to już dziś jest w nas, a są to po prostu tzw. komórki macierzyste, czyli komórki bez konkretnej specjalizacji, ale posiadające magiczną wręcz zdolność zamiany w każdą możliwą komórkę. Więc 10 komórek macierzystych może dać 10 różnych komórek końcowych - komórek wątroby, łożyska, skóry, czy mięśni.
Komórki macierzyste to dla biologów swoiste "make a wish & enjoy" : )

Cz lut 16, 2012 18:36
Soul33 napisał(a):
akruk napisał(a):
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?p=608738 - Jak czytać Pismo Św?
Czyżbyś sugerował, że świętemu Tomaszowi brakowało umiejętności poprawnego czytania Biblii? To bardzo ciekawa teza. Nowatorska, powiedziałbym. Chociaż chyba więcej osób nazwałaby ją innym słowem...

Cz lut 16, 2012 18:38
Winston_Smith napisał(a):
akruk napisał(a):

To nie jest kwestia modyfikacji genetycznych, bo to już dziś jest w nas, a są to po prostu tzw. komórki macierzyste, czyli komórki bez konkretnej specjalizacji, ale posiadające magiczną wręcz zdolność zamiany w każdą możliwą komórkę. Więc 10 komórek macierzystych może dać 10 różnych komórek końcowych - komórek wątroby, łożyska, skóry, czy mięśni.
see, what i've done here?

Cz lut 16, 2012 18:41
Soul33 napisał(a):
I może wyjaśnisz, czemu tu tak podkreśliłeś słowo "poznajesz" i co miałeś na myśli:
akruk napisał(a):
po czym POZNAJESZ, że coś jest człowiekiem?
Kojarzy się z rozpoznawaniem na oko, dlatego pytałem jak ("czy gołym okiem") ale nie odpowiedziałeś.
Nie odpowiedziałem, bo NIE WIEM, jaką metodą rozpoznajesz. Skąd mam wiedzieć? A twoje, oderwane od faktycznego znaczenia słowa "poznawać", skojarzenia są wyłącznie twoimi skojarzeniami, niczym więcej.

Przychodzi baba do lekarza psychiatry. Ten rozpoczyna badanie i pokazuje babie trójkąt.
- Z czym to się pani kojarzy?
- Z seksem - odpowiada baba.
- A to? - pyta lekarz pokazując koło.
- Z seksem.
- A to? - lekarz demonstruje kwadrat.
- Z seksem.
- Cierpi pani na obsesję seksualną - pada diagnoza.
- Ja?!! Przecież to pan mi te wszystkie świństwa pokazuje!

Cz lut 16, 2012 18:56
Moderator

akruk napisał(a):
NIC PODOBNEGO! Spójrz na tytuł tego wątku i przestań mi dyktować, o czym rozmawiamy.
OK, ale w kwestii dopuszczalności aborcji ma to znaczenie kluczowe. Może mi się wątki mieszają, bo dużo o tym rozmów ostatnio.

akruk napisał(a):
Niemniej ryzyko nieudanego małżeństwa a ryzyko zabijania to co innego. No i to Ty sam twierdzisz, że nigdy nie wiadomo.

akruk napisał(a):
Nie odpowiedziałem, bo NIE WIEM, jaką metodą rozpoznajesz. Skąd mam wiedzieć? A twoje, oderwane od faktycznego znaczenia słowa "poznawać", skojarzenia są wyłącznie twoimi skojarzeniami, niczym więcej.
Tutaj też Ty pisałeś o "poznawaniu".

akruk napisał(a):
Moim zdaniem jest to konieczność logiczna. Bo bez zróżnicowania komórek nie ma odrębnych tkanek i układów niezbędnych do tego, żeby mówić o człowieku.
Zróżnicowanie komórek to za mało, bo byle roślina ma je zróżnicowane. Potrzeba czegoś lepszego.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Cz lut 16, 2012 19:06
Liza napisał(a):
W jednej ze szkół ponadgizmnazjalnych obejmującej zawody mechaniczne, elektryczne...a więc typowo chłopięce przeprowadzono kilka temu anonimową ankietę dotyczącą poglądów chłopaków na sprawy życia, aborcji, ochrony życia, wartości. Wyniki okazały się zaskakujące dla autorów tego badania. W niektórych klasach 100% uczniów wypowiedziało się przeciwko aborcji, niezależnie od wyznania.
Po pierwsze, chłopcy raczej nie będą w ciąży, dlatego nic dziwnego, że wielu chłopców i mężczyzn ma bardzo radykalne poglądy na problem, który ich nie dotyka. Radykalizm nic nie kosztuje, kiedy jego skutki dotykają wyłącznie innych. Po drugie, wypowiedziało się "przeciwko aborcji" może oznaczać bardzo różne rzeczy, w zależności od tego, jak brzmiało pytanie. Na przykład:
http://the614thcs.com/40.766.0.0.1.0.phtml napisał(a):
Embrion i płód nie mają w judaizmie statusu pełnego, ukształtowanego człowieka - bo nimi nie są. Jednocześnie jednak - od momentu zapłodnienia - są potencjalnym życiem i zyskują stale na wartości w procesie przebiegu ciąży. [...] Dopiero od momentu narodzin życie dziecka i matki mają tę samą wartość. [...] Aborcja jest więc dopuszczalna, a nawet może być bezwzględnie nakazana, ale jedynie wówczas, gdy życie i zdrowie matki jest poważnie zagrożone. W sytuacji, gdy życie kobiety jest w niebezpieczeństwie, mamy bowiem do czynienia z sytuacją, gdy życie osoby potencjalnej zagraża życiu osoby realnej. Decyzja musi być więc jednoznaczna.
Aborcja z innych powodów jest wykluczona, bowiem kładzie się wtedy na szali wagi z jednej strony - potencjalne życie, a - z drugiej strony - sprawy o znacznie mniejszej wartości (sytuacja ekonomiczna, rodzinna, zawodowa itd).
Czy takie poglądy to głos "za aborcją" czy "przeciwko aborcji"?

Cz lut 16, 2012 19:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 2658 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 178  Następna strona