Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Następna strona
 Czy taka aborcja to zabójstwo? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy taka aborcja to zabójstwo?
piok333 napisał(a):
Jajko napisał(a):
nie ma takich zasad etycznych, które obowiązują każdego, zawsze i wszędzie. Wszystko zależy od konkretnej osoby, miejsca i czasu.

Dziwne :shock: Wydawało mi się, że np. pedofilia jest powszechnie rozpoznawana jako działanie z natury złe.
Dobrze mówisz - wydawało ci się.
http://sztukaantyku.blog.polityka.pl/20 ... awna-waza/
piok333 napisał(a):
Podobnie np. Holocaust
Który z pewnością w starożytności lub średniowieczu oceniano jako... oh, wait!

Cz lut 16, 2012 14:09

akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
Jajko napisał(a):
nie ma takich zasad etycznych, które obowiązują każdego, zawsze i wszędzie. Wszystko zależy od konkretnej osoby, miejsca i czasu.
Dziwne :shock: Wydawało mi się, że np. pedofilia jest powszechnie rozpoznawana jako działanie z natury złe.
Dobrze mówisz - wydawało ci się. http://sztukaantyku.blog.polityka.pl/20 ... awna-waza/

Wątpię, by ta waza dowodziła POWSZECHNEJ akceptacji pedofilii wśród starożytnych Greków :roll:

Mówi o tym z resztą podany przez ciebie artykuł:

Cytuj:
kontakty seksualne z dziećmi/nastolatkami były przez niektórych Greków w niektórych kontekstach uważane za akceptowalne

źródło jw.

Wówczas właśnie NIEKTÓRZY Grecy w NIEKTÓRYCH sytuacjach miewali tego rodzaju poglądy. Podobnie dzisiaj niektórzy uważają, że: "seks z dziećmi jest dobry" - takich zwykło się nazywać pedofilami.

Wyjątki jak zwykle potwierdzają regułę: pedofilia jest powszechnie rozpoznawana jako działanie złe.

Cytuj:
piok333 napisał(a):
Podobnie np. Holocaust

Nie sądzę, by w starożytności lub średniowieczu przewidywano, co Hitler będzie robił w XX w. Dlatego etyczną ocenę nazistowskiego Holocaustu pozostawiam osobom świadomym ogromu tej zbrodni.

Pt lut 17, 2012 15:08

piok333 napisał(a):
Jajko napisał(a):
nie ma takich zasad etycznych, które obowiązują każdego, zawsze i wszędzie.
Wszystko zależy od konkretnej osoby, miejsca i czasu.
Dziwne :shock: Wydawało mi się, że np. pedofilia
jest powszechnie rozpoznawana jako działanie z natury złe.
>>
viewtopic.php?p=314886#p314886 - Ile Maryja miała lat kiedy urodziła Jezusa?
]szumi napisał(a):
Przekazy apokryficzne i tradycja podają że miała ok 13-14 lat
(w takim wieku dziewczęta w Izraelu w tamtych czasach były wydawane za mąż).

viewtopic.php?p=558975#p558975 - Prostytucja w Biblii (potrzebne informacje)
Elbrus napisał(a):
http://pl.wikipedia.org/wiki/Historia_prostytucji#Hebrajczycy
"Starożytni Żydzi w ramach monoteizmu ustanowili system
zakazujący oddawania hołdu poszczególnym bóstwom,
zakazując także prostytucji sakralnej.
Kupczeniem ciałem nie mogły zajmować się Żydówki, lecz pozwalano na nie innym kobietom.
W rzeczywistości zakaz funkcjonował w sposób niejednoznaczny, ponieważ
"prostytutką" nie była nazwana kobieta, którą oddawał za pieniądze jej ojciec,
ale tylko ta, która znajdowała się pod kuratelą mężczyzny, który bez jej przyzwolenia sprzedawał lub oddawał jej ciało.
Faktycznie zakazane było sprzeniewierzenie dóbr pana domu, nie handel seksualny,
a ojcowie na Bliskim Wschodzie mogli sprzedawać usługi swych córek od momentu ukończenia przez nie trzech lat."

piok333 napisał(a):
Cytuj:
piok333 napisał(a):
Podobnie np. Holocaust

Nie sądzę, by w starożytności lub średniowieczu przewidywano, co Hitler będzie robił w XX w.
To, że termin Holokaust przypisuje się dzisiaj pomysłowi i wykonaniu z rozkazu jednego człowieka,
nie oznacza, że w rozumieniu eksterminacji grup społecznych/etnicznych
czy całych narodów nie był praktykowany wcześniej.
Motywacje oczywiście mogły być inne, a liczba ofiar znacznie mniejsza,
chociażby z powodu mniejszego zaludnienia
czy bardziej prymitywnej (czyt.: czasochłonnej i mniej skutecznej) techniki zabijania,
ale zasada była bardzo podobna.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt lut 17, 2012 15:34

Elbrus napisał(a):
Ile Maryja miała lat kiedy urodziła Jezusa?

Nie dostrzegam związku.

Elbrus napisał(a):
mogli sprzedawać usługi

Pozostaje kwestia analogiczna jak u starożytnych Greków: powszechność zjawiska. Usługi sprzedawali niektórzy lub wszyscy. Zjawisko akceptowali niektórzy lub wszyscy:

piok333 napisał(a):
Podobnie dzisiaj niektórzy uważają, że: "seks z dziećmi jest dobry" - takich zwykło się nazywać pedofilami.

Poza tym mam nadzieję, że nie nazwałbyś przytoczonych przez siebie praktyk normalnymi ani moralnymi... :roll:

Elbrus napisał(a):
nie oznacza, że w rozumieniu eksterminacji grup społecznych/etnicznych
czy całych narodów nie był praktykowany wcześniej

Mhm. Warto zwrócić uwagę, że był to jeden z przykładów. Dlatego mówiąc o Holocauście użyłem skrótu "np":

piok333 napisał(a):
Podobnie np. Holocaust

Pt lut 17, 2012 20:27
piok333 napisał(a):
akruk napisał(a):
piok333 napisał(a):
Dobrze mówisz - wydawało ci się. http://sztukaantyku.blog.polityka.pl/20 ... awna-waza/
Wątpię, by ta waza dowodziła POWSZECHNEJ akceptacji pedofilii wśród starożytnych Greków :roll:
Ale rozumiesz to, co piszesz?
piok333 napisał(a):
Wydawało mi się, że np. pedofilia jest powszechnie rozpoznawana jako działanie z natury złe.

Pokazałem ci dowód, że pedofilia NIE była POWSZECHNIE rozpoznawana jako działanie złe. W szczególności "kontakty seksualne z dziećmi/nastolatkami były przez niektórych Greków w niektórych kontekstach uważane za akceptowalne". Czyli NIEPRAWDA, że były POWSZECHNIE uważane za złe.
A tobie się zdaje, że powinienem wykazać, że pedofilia była powszechnie akceptowana. Masz jakieś kłopoty ze praktycznym stosowaniem kwantyfikatorów w rozumowaniach logicznych?

piok333 napisał(a):
Wyjątki jak zwykle potwierdzają regułę
Długi żywot głupich maksym potwierdza zapotrzebowanie na głupie maksymy.

piok333 napisał(a):
Cytuj:
piok333 napisał(a):
Podobnie np. Holocaust
Nie sądzę, by w starożytności lub średniowieczu przewidywano, co Hitler będzie robił w XX w.
Dlatego było z twojej strony hmm... skrajnie nierozsądne... podawanie Holokaustu jako przykładu tego, że "zawsze i wszędzie".

Pt lut 17, 2012 20:51

akruk napisał(a):
Ale rozumiesz to, co piszesz?

Ja tak, ale ty wyraźnie nie.

akruk napisał(a):
Pokazałem ci dowód, że pedofilia NIE była POWSZECHNIE rozpoznawana jako działanie złe. W szczególności "kontakty seksualne z dziećmi/nastolatkami były przez niektórych Greków w niektórych kontekstach uważane za akceptowalne". Czyli NIEPRAWDA, że były POWSZECHNIE uważane za złe.
A tobie się zdaje, że powinienem wykazać, ze była pedofilia powszechnie akceptowana. Masz jakieś kłopoty ze praktycznym stosowaniem kwantyfikatorów w rozumowaniach logicznych?

Musisz zrozumieć, że POWSZECHNOŚĆ nie jest równoznaczna z JEDNOMYŚLNOŚCIĄ. Jeśli masz kłopoty ze zrozumieniem zakresu użytych przeze mnie terminów, to chętnie ci je wytłumaczę. Wystarczy zapytać.

akruk napisał(a):
Dlatego było z twojej strony hmm... skrajnie nierozsądne... podawanie Holokaustu jako przykładu tego, że "zawsze i wszędzie".

Każdy, kto choć trochę umie czytać, nie zauważy, bym pisał "zawsze i wszędzie" w odniesieniu do Holocaustu. Taka sugestia jest z twojej strony co najmniej nierozsądna.

Musisz wreszcie zrozumieć, że nie neguję twierdzenia, jakoby "wszyscy, zawsze i wszędzie" przyjmowali te same zasady. Twierdzę, że są zasady przyjmowane powszechnie, a wymienione przez was wyjątki od tej powszechności, potwierdzają regułę.

Cytuj:
Długi żywot głupich maksym potwierdza zapotrzebowanie na głupie maksymy.

Ciekawa maksyma, do której z resztą warto zastosować ja samą.

Pt lut 17, 2012 21:09
piok333 napisał(a):
Pozostaje kwestia analogiczna jak u starożytnych Greków: powszechność zjawiska. Usługi sprzedawali niektórzy lub wszyscy. Zjawisko akceptowali niektórzy lub wszyscy:

Niestety, ale wygląda na to, że zjawisko mogło być akceptowane...
powszechnie.
Zresztą dla mnie nie jest to tak bulwersujące w przypadku Greków, bardziej jako chrześcijankę porusza mnie obecność takiego zwyczaju w kulturze hebrajskiej, znającej już Jahwe.
Wg. materiałów dostępnych w sieci (nie czytałam Talmudu) starożytni żydzi
istotnie wyznaczyli dolny 'próg' zamążpójścia dziewczynki na trzy lata i jeden dzień. Granica ta została przesunięta dopiero w...XV w na...12 lat.

Nawet biorąc pod uwagę, że w tamtym klimacie dziewczęta dojrzewają szybciej, jest to wiek dla dzisiejszego europejczyka szokujący.

W samej Biblii w Ks. Ezechiela r.XVI mamy opis 'wieku miłości', z którego wynika, że żydom wystarczało w zupełności pojawienie się owłosienia łonowego i rosnące piersi, by uznać, że dziewczę jest jak najbardziej 'gotowe'.

"Rosłaś, wzrastałaś i doszłaś do wieku dojrzałego. Piersi twoje nabrały kształtu i włosy twoje stały się obfitsze. Ale byłaś naga i odkryta. (8) Oto przechodziłem obok ciebie i ujrzałem cię. Był to twój czas, czas miłości. Rozciągnąłem połę płaszcza mego nad tobą i zakryłem twoją nagość. Związałem się z tobą przysięgą i wszedłem z tobą w przymierze - wyrocznia Pana Boga - stałaś się moją. (9) Obmyłem cię wodą, otarłem z ciebie krew i namaściłem olejkiem. (10) Następnie przyodziałem cię wyszywaną szatą, obułem cię w trzewiki z miękkiej skórki, opasałem bisiorem i okryłem cię jedwabiem. (11) Ozdobiłem cię klejnotami, włożyłem bransolety na twoje ręce i naszyjnik na twoją szyję. (12) Włożyłem też pierścień w twój nos, kolczyki w twoje uszy i wspaniały diadem na twoją głowę. (13) Zostałaś ozdobiona złotem i srebrem, przyodziana w bisior oraz w szaty jedwabne i wyszywane. Jadałaś najczystszą mąkę, miód i oliwę. Stawałaś się z dnia na dzień piękniejsza i doszłaś aż do godności królewskiej. (14) Rozeszła się twoja sława między narodami dzięki twojej piękności, bo była ona doskonała z powodu ozdób, którymi cię wyposażyłem - wyrocznia Pana Boga. (15) Ale zaufałaś swojej piękności i wyzyskałaś swoją sławę na to, by uprawiać nierząd. Oddawałaś się każdemu, kto obok ciebie przechodził. (16) Nabrałaś swoich szat i sporządziłaś sobie wyżyny [z namiotami] o różnorakich barwach i na nich uprawiałaś nierząd(...).

So lut 18, 2012 8:34
piok333 napisał(a):

Mówi o tym z resztą podany przez ciebie artykuł(...)
Wówczas właśnie NIEKTÓRZY Grecy w NIEKTÓRYCH sytuacjach miewali tego rodzaju poglądy. Podobnie dzisiaj niektórzy uważają, że: "seks z dziećmi jest dobry" - takich zwykło się nazywać pedofilami.

Wyjątki jak zwykle potwierdzają regułę: pedofilia jest powszechnie rozpoznawana jako działanie złe.

To jeszcze raz ja. Źle zaznaczyłam w poprzednim poście tekst, na który chciałam odpowiedzieć. Powinny to być te słowa pioka, które teraz wkleiłam.
Jako podsumowanie mojego poprzedniego wpisu.

...pedofilia jest powszechnie rozpoznawana jako działanie złe

Tak, tylko, że to co dla nas jest pedofilią nie było tak traktowane przed wiekami i w innych kulturach.
Starożytni nie uznawali za czyn niegodny współżycia z 10,12-letnim dzieckiem,
więc z ich punktu widzenia nie postępowali źle.
I nawet nie trzeba szukać w innych kulturach...wystarczy przywołać małżeństwo Św. Augustyna, które nie doszło dlatego do skutku, bo przyszła małżonka miała dopiero za dwa lata być w wieku stosownym do małżeństwa( Wyznania, VI,13 i 15)
( w międzyczasie naszemu świętemu wyparował ten pomysł z głowy).
Jako poddanego Rzymu obowiązywało Augustyna prawo rzymskie,
a ono określało ten wiek na 12 lat. Narzeczona miała więc 10 lat.
Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę w kwestii prawnej, ale o jakim innym prawie może tu być mowa?

So lut 18, 2012 16:59

MARIEL napisał(a):
Tak, tylko, że to co dla nas jest pedofilią nie było tak traktowane przed wiekami i w innych kulturach.
Starożytni nie uznawali za czyn niegodny współżycia z 10,12-letnim dzieckiem,
więc z ich punktu widzenia nie postępowali źle.

Przypomnijmy co to jest pedofilia:
«zboczenie seksualne polegające na odczuwaniu popędu płciowego do dzieci»
(za: http://sjp.pwn.pl/slownik/2571028/pedofilia)

Starożytny Grek czy Żyd jeśli uważał dziesięciolatkę za dojrzałą seksualnie, to trudno mówić, że w swoim mniemaniu odczuwał "popęd płciowy do dzieci". Odczuwał popęd do osoby, którą ówcześnie uznawano za seksualnie dojrzałą. Co innego w wypadku kontaktów z osobami niedojrzałymi. Bardzo wątpię, by starożytni Grecy lub Żydzi POWSZECHNIE uprawiali seks z dwu czy trzylatkami :roll:

Oczywiście możecie chórem relatywizować zasady etyczne. Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu, że ludzie POWSZECHNIE potępiają takie zbrodnie, jak ludobójstwo czy pedofilia, którą miałem na myśli:

Cytuj:
Mężczyzna zgwałcił i zabił dwumiesięczne dziecko. Według mieszkańców za to, co zrobił powinna być kara śmierci. - Policja by nie pomogła. Pół Biskupic by się zebrało, by go zabić - tak o linczu, do którego mogło dojść, mówi jeden z mieszkańców.

http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/sl ... omosc.html

Taaak... [szyd] ale wy sobie nie przeszkadzajcie i spokojnie, zgodnie, relatywizujcie dalej wszelkie zasady etyczne z wykorzystaniem wszystkich możliwych niuansów, jakie wam tylko przyjdą do waszych genialnych umysłów [/szyd]... :roll:

So lut 18, 2012 18:51
---

So lut 18, 2012 19:24
piok333 napisał(a):
Oczywiście możecie chórem relatywizować zasady etyczne. Ja jednak pozostanę przy swoim zdaniu, że ludzie POWSZECHNIE potępiają takie zbrodnie, jak ludobójstwo czy pedofilia, którą miałem na myśli(...)
Taaak... [szyd] ale wy sobie nie przeszkadzajcie i spokojnie, zgodnie, [b]relatywizujcie dalej wszelkie zasady etyczne
z wykorzystaniem wszystkich możliwych niuansów, jakie wam tylko przyjdą do waszych genialnych umysłów [/szyd]... :roll:

Niepotrzebny ten sarkazm, piok, nie wypowiadam się w żadnym chórze
tylko w swoim imieniu.
piok333 napisał(a):
Starożytny Grek czy Żyd jeśli uważał dziesięciolatkę za dojrzałą seksualnie, to trudno mówić, że w swoim mniemaniu odczuwał "popęd płciowy do dzieci". Odczuwał popęd do osoby, którą ówcześnie uznawano za seksualnie dojrzałą. Co innego w wypadku kontaktów z osobami niedojrzałymi. Bardzo wątpię, by starożytni Grecy lub Żydzi POWSZECHNIE uprawiali seks z dwu czy trzylatkami

Zauważ tylko, że powyższą wypowiedzią sam relatywizujesz.
Nie chcesz oceniać żyda sprzed paru tysięcy lat za coś, co w naszej współczesnej opinii jest jednoznacznie moralnie złe. 10-latka to wciąż dziecko,
to się nie zmieniło przez te tysiące lat. Zmieniło się za to podejście do uprawiania seksu z takim dzieckiem. Nasze wymagania moralne rosną, dzięki Bogu :) Pozdro.

So lut 18, 2012 21:38

piok333 napisał(a):
Przypomnijmy co to jest pedofilia:
«zboczenie seksualne polegające na odczuwaniu popędu płciowego do dzieci»
(za: http://sjp.pwn.pl/slownik/2571028/pedofilia)

Starożytny Grek czy Żyd jeśli uważał dziesięciolatkę za dojrzałą seksualnie, to trudno mówić, że w swoim mniemaniu odczuwał "popęd płciowy do dzieci". Odczuwał popęd do osoby, którą ówcześnie uznawano za seksualnie dojrzałą.

Czy jeśli ja uważam 10-latkę za dojrzałą seksualnie i "wchodzę z nią w przymierze", to jestem pedofilem czy nie?

N lut 19, 2012 13:47

Jajko napisał(a):
jestem pedofilem czy nie?

Być może jesteś. Ale to nie mój problem.

MARIEL napisał(a):
Zauważ tylko, że powyższą wypowiedzią sam relatywizujesz.
Nie chcesz oceniać żyda sprzed paru tysięcy lat za coś, co w naszej współczesnej opinii jest jednoznacznie moralnie złe.

Moim zdaniem to ty relatywizujesz.

Uważam, że praktycznie wszyscy potępią pedofilię w przytoczonym przykładzie - gwałcie na niemowlaku. Sądzę, że potępiłby to zarówno starożytny Żyd, starożytny Grek, a także współczesny Żyd i współczesny Polak.

To, że dziś za dziecko uważa się kogoś, kogo dawniej uważano za dorosłego nie jest dowodem relatywizacji zasad etycznych. Jest dowodem zmiany rozumienia dojrzałości. Zasada pozostała ta sama: seks z dzieckiem jest zły. Chyba że uważasz, iż starożytny Grek lub starożytny Żyd zaakceptowałby wspomniany przykład gwałtu na niemowlaku. Wątpię.

Zmianie nie uległa zasada etyczna, a rozumienie granicy miedzy dziecięctwem a dorosłością.

MARIEL napisał(a):
10-latka to wciąż dziecko, to się nie zmieniło przez te tysiące lat. Zmieniło się za to podejście do uprawiania seksu z takim dzieckiem.

Z tego, co mi wiadomo, jest to wiadomość nieścisła: w starożytności zwracano uwagę na dojrzałość biologiczną, a pomijano kwestię czy nawet nie znano kwestii dojrzałości psychicznej. Poza tym czytałem, ze w klimacie śródziemnomorskim wcześniej osiąga się dojrzałość biologiczną. Jeśli starożytni nie rozumieli problemu dojrzałości psychicznej, to nie można się dziwić, że uważali osobę dojrzałą biologicznie za dorosłą.

Przypominam, że Żydzi uznawali za pełnoletnich już trzynastolatków - wówczas właśnie obchodzono Bar Micwę.

N lut 19, 2012 13:56

To jest bardzo dobre obejście problemu: seks z dziećmi zawsze i wszędzie był jadnakowo zły, tylko definicja dziecka się zmieniała - dziś dzieckiem jest się do 15 lat, kiedyś do 3. I wszystko gra. Zasady moralne są absolutne i niezmienne. A że zmienia się rozumienie tego czego one dotyczą, to cóż. Zasady pozostają takie same.

Można i tak to rozumieć. Ale ja to właśnie rozumiem w ten sposób, że owe zasady, jeśli spojrzeć na nie ze zrozumieniem i w całości, i to na ich praktyczny aspekt, a nie teoretyczne formułki-regułki, to owe zasady jednak się zmieniają.
Zresztą jeśli jesteśmy przy temacie pedofilii, to jest ona współcześnie obecna w świecie islamskim i akceptowana nie przez kilku wyjątkowych zboczeńców, ale przez spore rzesze społeczeństwa (zwłaszcza facetów, bo baby nie mają tam za wiele do gadania). No chyba, że inaczej rozumiemy termin "pedofilia" - ale wówczas to tylko dowód tego co ja twierdzę - wszystko jest względne. Dla jednego seks z dojrzałą płciowo 12-latką to pedofilia i zachowanie naganne, a dla drugiego normalna rzecz - skoro jest zdolna do prokreacji, to można. Kwestia podejścia. A więc JEST TO WZGLĘDNE.

N lut 19, 2012 14:51

Jajko napisał(a):
wszystko jest względne

Ta twoja opinia jest wybitnie względna... 8)

N lut 19, 2012 20:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 450 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 30  Następna strona