Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 09, 2025 19:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Następna strona
 ACTA - koniec wolnego internetu? 
Autor Wiadomość

Post Re: ACTA - koniec wolnego internetu?
Mroczny Pasażer napisał(a):
Acro napisał(a):
Nie znajduję przyjemności w dyskutowaniu z Tobą, Mroczny. A że mam tu licznych sensowniejszych interlokutorów, to moge pogrymasić i ciebie sobie odpuścić. Trudno traktować poważnie osobę, która twierdzi, że można mając zerowe przychody i koszty nie osiągnąć straty albo że 80% piratów płaci dobrowolnie za nielegalnie zdobyte materiały... Zwyczajnie wymagam pewnego minimalnego poziomu uczciwości w dyskusji, którego nie osiągasz.

Dziękuję za oficjalne przyznanie się do przegrania dyskusji ze mną. ;D W końcu się odwazyłeś, gratuluję.
.

W przedszkolno/piaskownicowym rozumieniu dyskusji - tak, wygrałeś.

Pn lut 20, 2012 14:58

WZasadzieNiegroźny napisał(a):
Acro napisał(a):
Cytuj:
Ja widzę, dlatego jestem przeciw wprowadzeniu czemuś, co jeszcze ułatwi działalność i tak już się nazbyt panoszących złodziejskich ZAIKSów i pokrewnych.

Załóż swój ZAIKS i na pewno twórcy natychmiast do ciebie uciekną od tych "złodziei", prawda?

Nie widzę związku. ZAIKS okrada nie swoich świadomych członków (choć to też możliwe) ale tych artystów, którzy mogli o nim nawet nie słyszeć.

Można korzystać z serwisu Jemendo i tym podobnych.
Ale najprościej domagać się zmian przepisów dot ZAIKSu. Bo to tak, jakby ktoś, komu nie podoba się działalność Straży Miejskiej (np ja :) ) domagał się zlikwidowania wszelkich zakazów parkowania.

Pn lut 20, 2012 15:05

SweetChild napisał(a):
Nie do mnie, ale się odniosę: te linki robią wrażenie jedynie na tych, którzy i tak czują dziejową misję w walce z ACTA. U pozostałych nie wywołają raczej nic innego niż wzruszenia ramion.

Wrong. Nie wywołają nic innego jak tylko wzruszenie ramion u osób, które lubią być inwigilowane, a absurdy prawne, które w bliżej nieokreślonej przyszłości mogą wpłynąć na ich życie ich kompletnie nie interesuję. Słowem - nie zrobią wrażenia na ignorantach.

Może, nie jestem ani jasnowidzem ani tym bardziej wszechwiedzący, abym mógł na 100% stwierdzić, które sprawy będą w przyszłości istotne a które nie. Ale gdybym miał się przejmować każdym drobiazgiem, bo a nuż w przyszłości odmieni losy świata, to bym osiwiał.

Johnny99 napisał(a):
Cóż, jest wielu ludzi, którzy mają gdzieś wszystko, co ich bezpośrednio nie dotknęło.

Jest wielu ludzi, którzy mają dosyć realnych problemów i nie muszą wyszukiwać sobie problemów wydumanych.

Ale aby było jasno, to tylko moje prywatne zdanie. Rozumiem, że dla kogoś innego dany problem może być ważny i w żadnym wypadku nie chcę wyśmiewać protestów przeciw ACTA. Po prostu na mnie podane przez Mrocznego linki nie robią większego wrażenia, co więcej, uważam, że są jedynie przykładem szukania dziury w całym.

Pn lut 20, 2012 15:26

To są przykłady, do jakich absurdów może prowadzić obecne rozumienie i nadinterpretowanie prawa autorskiego. Chodzi więc tu co najmniej o obowiązujące prawo, którego naruszenie może skutkować karą pieniężną, a nawet pozbawienia wolności. Nie rozumiem więc zupełnie, co dla ciebie jest tu "wydumane".

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 20, 2012 15:38

Acro napisał(a):
Acro napisał(a):
Nie znajduję przyjemności w dyskutowaniu z Tobą, Mroczny. A że mam tu licznych sensowniejszych interlokutorów, to moge pogrymasić i ciebie sobie odpuścić. Trudno traktować poważnie osobę, która twierdzi, że można mając zerowe przychody i koszty nie osiągnąć straty albo że 80% piratów płaci dobrowolnie za nielegalnie zdobyte materiały... Zwyczajnie wymagam pewnego minimalnego poziomu uczciwości w dyskusji, którego nie osiągasz.

Dziękuję za oficjalne przyznanie się do przegrania dyskusji ze mną. ;D W końcu się odwazyłeś, gratuluję.
.

W przedszkolno/piaskownicowym rozumieniu dyskusji - tak, wygrałeś.

Nie, w tej tutaj właśnie. Sam to przyznałeś więc teraz się nie wymiguj. :)

[quote"SweetChild"]Ale aby było jasno, to tylko moje prywatne zdanie. Rozumiem, że dla kogoś innego dany problem może być ważny i w żadnym wypadku nie chcę wyśmiewać protestów przeciw ACTA. Po prostu na mnie podane przez Mrocznego linki nie robią większego wrażenia, co więcej, uważam, że są jedynie przykładem szukania dziury w całym.[/quote]

Teraz nie robią. Ale gdy problem dotknie Cię bezpośrednio to nagle będzie święte oburzenie, że jak to tak.

Dlatego tak, uważam, że obywatel powinien, w miarę możliwości, przejmować się każdym drobiazgiem i patrzeć władzy na ręce gdzie tylko się da.

Pn lut 20, 2012 15:39

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):
Nie do mnie, ale się odniosę: te linki robią wrażenie jedynie na tych, którzy i tak czują dziejową misję w walce z ACTA. U pozostałych nie wywołają raczej nic innego niż wzruszenia ramion.

Cóż, jest wielu ludzi, którzy mają gdzieś wszystko, co ich bezpośrednio nie dotknęło.

Sugerujesz, że żaden z protestujących nie stworzył niczego, co byłoby warte kradzieży, więc piractwo ich nie dotknęło? :P

Pn lut 20, 2012 15:47

Johnny99 napisał(a):
To są przykłady, do jakich absurdów może prowadzić obecne rozumienie i nadinterpretowanie prawa autorskiego. Chodzi więc tu co najmniej o obowiązujące prawo, którego naruszenie może skutkować karą pieniężną, a nawet pozbawienia wolności. Nie rozumiem więc zupełnie, co dla ciebie jest tu "wydumane".

Teraz nie robią. Ale gdy problem dotknie Cię bezpośrednio to nagle będzie święte oburzenie, że jak to tak.
Dlatego tak, uważam, że obywatel powinien, w miarę możliwości, przejmować się każdym drobiazgiem i patrzeć władzy na ręce gdzie tylko się da.

Chociażby sprawa Ptasiego Mleczka to dla mnie przykład jakiegoś obłędu ze strony internautów, a nie przykład zagrożenia ze strony prawa.
Gdybym problem dotknął mnie, to umieściłbym informację, że Ptasie Mleczko jest znakiem zastrzeżonym Wedla i tyle. I szybciej sam bym przeprosił niż oczekiwał przeprosin od firmy.

Pn lut 20, 2012 15:50

.

W przedszkolno/piaskownicowym rozumieniu dyskusji - tak, wygrałeś.Czyli wtedy, kiedy myli się zakrzyczenie oponenta z pokonaniem go argumentami.

A teraz Mroczny - powtarzaj sobie dalej:
- A właśnie że ja wygrałem! Właśnie że ja! :roll:

Pn lut 20, 2012 16:02

Acro napisał(a):

.

W przedszkolno/piaskownicowym rozumieniu dyskusji - tak, wygrałeś.Czyli wtedy, kiedy myli się zakrzyczenie oponenta z pokonaniem go argumentami.

Masz rację, z argumentami typu: "Jeżeli szukać idioty do dyskusji - polecam lustro. Mnie do tego poziomu nie ściągniesz." (c) Acro i przeinaczaniem słów oponenta na swoją korzyść nie ma jak wygrać. ;D

Kończ waść, wstydu sobie oszczędź.

Pn lut 20, 2012 16:22

Cytuj:
Chociażby sprawa Ptasiego Mleczka to dla mnie przykład jakiegoś obłędu ze strony internautów, a nie przykład zagrożenia ze strony prawa.

A dlaczego to jest dla ciebie przykład obłędu ze strony internautów, a nie obłędu ze strony prawa?

Cytuj:
Gdybym problem dotknął mnie, to umieściłbym informację, że Ptasie Mleczko jest znakiem zastrzeżonym Wedla i tyle. I szybciej sam bym przeprosił niż oczekiwał przeprosin od firmy.

Oczywiście, zawsze można po prostu przeprosić, płacić itp.itd. bez zadania sobie pytania, czy czyjeś żądanie przeprosin czy zapłaty ma jakikolwiek sens, czy jest po prostu przejawem pieniactwa, niestety, sankcjonowanego prawnie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn lut 20, 2012 16:54

Acro napisał(a):

.

Masz rację, z argumentami typu: "Jeżeli szukać idioty do dyskusji - polecam lustro. Mnie do tego poziomu nie ściągniesz." (c) Acro i przeinaczaniem słów oponenta na swoją korzyść nie ma jak wygrać. ;D

Kończ waść, wstydu sobie oszczędź.

Ja mam się wstydzić za ciebie?! :o

Pn lut 20, 2012 16:57

Acro napisał(a):
Ale najprościej domagać się zmian przepisów dot ZAIKSu.

Najprościej, owszem. Ty natomiast opowiadając się za ACTA domagasz się poszerzenia ich uprawnień i - jak wskazywałem wcześniej - ułatwienia wysługiwania się nimi jako instrumentem cenzury.

Acro napisał(a):
Można korzystać z serwisu Jemendo i tym podobnych.

...i czekać na pogróżki ze strony ZAIKS i ich braci w wierze, jasne.

Pn lut 20, 2012 16:58

Cytuj:
Najprościej, owszem. Ty natomiast opowiadając się za ACTA domagasz się poszerzenia ich uprawnień i - jak wskazywałem wcześniej - ułatwienia wysługiwania się nimi jako instrumentem cenzury.

Nie zauważyłem: na czym ma polegać "cenzurotwórcza" rola ZAIKSu?
Cytuj:
...i czekać na pogróżki ze strony ZAIKS i ich braci w wierze, jasne.

Każdy w każdej sprawie może ci pogrozić - więc może lepiej zlikwidować prawo całkiem? Tylko czy wtedy faktycznie ubędzie gróźb?...

Pn lut 20, 2012 17:20

Acro napisał(a):
Ja mam się wstydzić za ciebie?! :o

Nope, za swoje argumenty. A raczej ich brak.

Eh, trolling is a art. ;]

Pn lut 20, 2012 17:32

Acro napisał(a):
Potencjalność straty piercionka w przypadku babci -sklerotyczki ci nie przeszkasza nazwać tej straty kradzieżą, w przypadku np programu - już tak.

To była kolejna poroniona analogia z twojej strony. Tak poroniona że nie wiem jak w ogóle mogłeś wyskoczyć z czymś takim.

W przypadku pierścionka strata jest obiektywna. To czy babcia ją sobie uświadamia, czy nie, czy przywiązuje do tego wagę, nie ma żadnego znaczenia. Strata jest po prostu faktem, nastąpił bezprawny zabór rzeczy i przywłaszczenie, miała miejsce kradzież i miała miejsce strata. Ten pierścionek nie jest stratą potencjalną, jest stratą stuprocentowo rzeczywistą i obiektywną.

Podobnie jak z twoje porównanie piractwa i absurdów antypirackich z morderstwem i obroną konieczną. Granica między mordestwem a obroną konieczną jest bardzo wyraźna, problemem w casusach nie jest to gdzie ona leży, tylko czy zaszło jej przekroczenie. Morderstwo i obrona konieczna to dwie różne rzeczy, ściganie piractwa i absurdalne ściganie piractwa to kwestia tego jak dalego się posuniesz, ale idziesz cały czas w tym samym kierunku.

Pn lut 20, 2012 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 466 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 32  Następna strona