Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Dlaczego nie jestem już katolikiem, chrześcijaninem?
30% ufających powiadasz... a odsetek nieufających to jaki?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt lut 24, 2012 15:07 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Nie wiem jaki, ja piszę o zasadach demokracji według których dotacje budżetowe są odzwierciedleniem potrzeb/poglądów społeczeństwa. I np. w Polsce KK ma większe poparcie i zaufanie ludzi niż geje, czy pedofile, a ja jako Polak w Polsce mieszkający godzę się z tym, że część moich podatków na tenże KK idzie.
_________________ pajacyk.pl
|
Pt lut 24, 2012 15:13 |
|
 |
Jajko
|
Rozumiem, tylko że nie potrafisz określić tego poparcia tak do końca. Czy jeśli wiecej osób ufa instytucji A, niż B, to należy dać więcej kasy instytucji A niż B?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt lut 24, 2012 15:43 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Tak.
|
Pt lut 24, 2012 17:46 |
|
 |
Jajko
|
Zatem uważasz, że państwo polskie powinno dotować Wielką Orkiestrę Świątecznej Pomocy bardziej niż Kościół katolicki. Interesujące.
|
Pt lut 24, 2012 19:25 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
WOŚP dotuje się sama.
|
Pt lut 24, 2012 21:43 |
|
 |
Jajko
|
Niemniej uważasz, że państwo powinno wiecej płacić na WOŚP niż na Kościół kat. Ciekawe.
|
Pt lut 24, 2012 21:45 |
|
 |
tanie_wino
|
Uważam nawet, że bardziej niż KK, państwo powinno wspierać np. Stowarzyszenie Nagich Cyklistów, o ile oczywiście akceptacja i poparcie społeczne dla tej organizacji byłoby większe niż dla KK. Demokracja Panie.
|
Pt lut 24, 2012 21:56 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
No ale też wolny rynek. Dlaczego państwo ma dotować organizacje, które ktoś sobie założył i prowadzi?
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt lut 24, 2012 22:09 |
|
 |
tanie_wino
|
A dlaczego państwo dotuje KK, dlaczego dotuje partie polityczne, dlaczego dotuje sport, sztukę... przecież jest wolny rynek i wszystkie te wymienione opcje i wiele innych, mogliby finansować ich zwolennicy/wielbiciele/fani.
|
Pt lut 24, 2012 22:46 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
W sumie masz rację. Choć może to zaskakujące na tym forum, że ktoś kogoś przekonał 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt lut 24, 2012 23:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja się nie czuję przekonana Uważam że państwo powinno finansować takie rzeczy, które służą z założenia wszystkim jego obywatelom, oraz to co konieczne i/lub potrzebne do funkcjonowaniu samego państwa. Kwestie wiary i wyznania do takich rzeczy, moim zdaniem, się nie zaliczają. To indywidualna sprawa każdego człowieka w co, i czy w ogóle, wierzy. Jeśli ktoś ma potrzebę realizować się w tej dziedzinie, powinien wykładać na to z własnej kieszeni. Tak jak i na wszystkie inne swoje zainteresowania czy hobby. Wspólnoty religijne i kościoły (wszystkie), powinny być utrzymywane wyłącznie z dobrowolnych datków wiernych. Tak uważam. Państwo nie powinno wykładać tutaj ze swojej strony ani złotówki. Są ważniejsze i istotniejsze rzeczy, służące wszystkim ludziom, na które państwo powinno wykładać pieniądze, zamiast finansować kościoły. Np. ciągle jest za mało na opiekę medyczną. Brakuje pieniędzy na szpitale i leczenie. Wielu ludzi nie stać na wykupienie potrzebnych leków. I to na takie rzeczy właśnie powinny być przeznaczane nasze podatki, a nie na kościoły, związki wyznaniowe, i duchownych. Inną sprawą jest to, że jeśli ktoś jest wierzący w takiego czy innego Boga, nakaz finansowania i utrzymywania kultu innego Boga, może bardzo mocno uderzać w przekonania takiej osoby. To podobnie jakby pacyfiście kazać iść zabijać na wojnę. Poza tym już widzę radość i akceptację całej rzeszy katolików, gdyby kazać im z ich własnych pieniędzy finansować np. kult Szatana (bo takie akurat będzie zapotrzebowanie społeczeństwa i spora jego część opowie się właśnie za tym). Nie-katolicy, nie-chrześcijanie, mogą mieć identyczne odczucia względem Boga katolickiego. Ps. A jeśli chodzi o finansowanie partii politycznych, o czym wspomniał "tanie_wino", mam identyczne stanowisko jak w kwestii kościołów.
|
So lut 25, 2012 20:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): A dlaczego państwo dotuje KK, dlaczego dotuje partie polityczne, dlaczego dotuje sport, sztukę... przecież jest wolny rynek i wszystkie te wymienione opcje i wiele innych, mogliby finansować ich zwolennicy/wielbiciele/fani. Dlatego państwo nie powinno dotować organizacji ,partii ,zwiazków zawodowych czy kościołów Ale co poradzić ze socjaliści swoje robią
|
So lut 25, 2012 20:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Panstwo dotuje kosciol katolicki bo uwaza ze jest mu dluzny za PRL co jest totalna bzdura stad tak jego slina pozycja.
|
Wt lut 28, 2012 16:32 |
|
 |
tanie_wino
|
to żadna bzdura
|
Wt lut 28, 2012 16:40 |
|
|
|