"Księża zamiast szerzyć miłość, szerzą nienawiść...."
Autor |
Wiadomość |
anmara
|
 "Księża zamiast szerzyć miłość, szerzą nienawiść...."
Czy mówi prawdę.... Cytuj: Kazimierz Kutz: Księża zamiast szerzyć miłość, szerzą nienawiść, wspierając jedną z partii politycznych. Kościół jest oderwany od społeczeństwa. A hierarchowie są zamknięci w swoich pałacach i już zupełnie nie wiedzą, co się dzieje wśród zwyczajnych ludzi. Raz w tygodniu odprawią mszę i na tym koniec. Kościół musi się zmienić, bo inaczej będzie tylko tracić. Najpierw powinien zbiednieć i wrócić do nauczania nauki chrystusowej. I pójść miedzy ludzi. Po co Kościołowi tyle bogactwa? Według doktryny, księża powinni być wśród ludzi i żyć w ubóstwie.
_________________ *****
|
Pn lut 27, 2012 5:47 |
|
|
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
 Re: "Księża zamiast szerzyć miłość, szerzą nienawiść...."
anmara napisał(a): Czy mówi prawdę.... Cytuj: Kazimierz Kutz: Księża zamiast szerzyć miłość, szerzą nienawiść, wspierając jedną z partii politycznych. Kościół jest oderwany od społeczeństwa. A hierarchowie są zamknięci w swoich pałacach i już zupełnie nie wiedzą, co się dzieje wśród zwyczajnych ludzi. Raz w tygodniu odprawią mszę i na tym koniec. Kościół musi się zmienić, bo inaczej będzie tylko tracić. Najpierw powinien zbiednieć i wrócić do nauczania nauki chrystusowej. I pójść miedzy ludzi. Po co Kościołowi tyle bogactwa? Według doktryny, księża powinni być wśród ludzi i żyć w ubóstwie. Niezbyt rozumiem, dlaczego p. Kazimierz "robi" za rzecznika interesów KK. Przecież w aspekcie autentycznych oczekiwań laikatu - to instytucja niereformowalna. Zresztą elementarna logika podpowiada, że czyniąc ustępstwa, wierni mogliby poczuć namiastkę szczęśliwego życia, już na ziemskim padole. I kto wówczas płaciłby składki ubezpieczeniowe na iluzoryczne życie po życiu? Żadna szanująca się korporacja nie pozwoli sobie na krok, ewidentnie prowadzący do bankructwa. Również nasz senator popełnia popełnia błąd, myląc zalecenie ubóstwa przynależne siostrom i braciom zakonnym, z nie obnoszeniem się bogactwem przez księży diecezjalnych. (Szanuję gościa, ale dożył już pięknego wieku i niewielkie objawy demencji - należy mu wybaczyć).
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Pn lut 27, 2012 9:12 |
|
 |
Aditu
|
anmara napisał(a): Czy mówi prawdę.... Cytuj: Kazimierz Kutz: Księża zamiast szerzyć miłość, szerzą nienawiść, wspierając jedną z partii politycznych. Kościół jest oderwany od społeczeństwa. A hierarchowie są zamknięci w swoich pałacach i już zupełnie nie wiedzą, co się dzieje wśród zwyczajnych ludzi. Raz w tygodniu odprawią mszę i na tym koniec. Kościół musi się zmienić, bo inaczej będzie tylko tracić. Najpierw powinien zbiednieć i wrócić do nauczania nauki chrystusowej. I pójść miedzy ludzi. Po co Kościołowi tyle bogactwa? Według doktryny, księża powinni być wśród ludzi i żyć w ubóstwie. Cóż, ja tam się z nim zgadzam, ale obawiam się, że jest to myślenie życzeniowe.
|
Pn lut 27, 2012 9:46 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
To samo mógłbym o Kutzu powiedzieć.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 27, 2012 10:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): To samo mógłbym o Kutzu powiedzieć. O Terlikowskim także? http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/ ... lem__17904
|
Pn lut 27, 2012 12:32 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
No tak, Kutz był kiedyś w PO, więc Alus natychmiast rzuca się go bronić  Nawet kiedy atakuje Kościół  Od razu widać, co jest dla fanatyków PO ważniejsze.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn lut 27, 2012 12:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No tak, Kutz był kiedyś w PO, więc Alus natychmiast rzuca się go bronić  Nawet kiedy atakuje Kościół  Od razu widać, co jest dla fanatyki odpuśc nam naszeów PO ważniejsze. Czy Ty autentycznie bez oplucia PO lub osób popierających tą partę, nie potrafisz logicznie i merytorycznie dyskutować....zapewne gdy modlisz się jako i my odpuszczamy naszym winowajcom dodajesz z wyjątkiem PO.Dla Ciebie nie wazna jest istota wypowiedzi, tylko autor. A ludzie mają autorstwo w d***e, sami potrafią rozeznać. W mojej parafii ksiądz rezydent nowomianowany kapelan kliniki położniczej poprosił wiernych o wsparcie finansowe dla odnowienia i wyposażenie kaplicy w szpitalu - zebrał 7.800 zł. Ksiądz pracujący na Ukrainie w listopadzie zebrał 9.200zł. W ubiegłą niedzielę duchowny pracujący w Kazachstanie zebrał 10.200zł. W każdych zbiórach ogłaszanych komunikatem biskupa miejsca, albo KEP kwoty zbiórek oscylują w granicach 1.800 - 3.000 zł. Ewidentny obraz zaufania do hierachii 
Ostatnio edytowano Pn lut 27, 2012 13:11 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pn lut 27, 2012 13:00 |
|
 |
Johnny99
|
Alus, nie rozśmieszaj mnie, to ty tu walnęłaś ni z gruchy ni z pietruchy Terlikowskiego. Dyskusja była nie o PO, tylko o Kutzu i tylko o Kutzu, ale oczywiście odkąd przyjdzie Alus, zacznie się dyskusja o PiS, "genetycznych patriotach" i "prawych katolikach".. jak zawsze. I kto tu nie potrafi normalnie dyskutować??
|
Pn lut 27, 2012 13:03 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Johnny99 napisał(a): No tak, Kutz był kiedyś w PO, więc Alus natychmiast rzuca się go bronić  Nawet kiedy atakuje Kościół  Od razu widać, co jest dla fanatyków PO ważniejsze. W jaki sposób Kazimierz Kutz atakuje Kościół, nawołując hierarchów kościelnych do przestrzegania i nie odżegnywania się od dobrej nowiny Chrystusowej, w interesie pomyślności i trwania Kościoła eklezjalnego?
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Pn lut 27, 2012 13:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Alus, nie rozśmieszaj mnie, to ty tu walnęłaś ni z gruchy ni z pietruchy Terlikowskiego. Dyskusja była nie o PO, tylko o Kutzu i tylko o Kutzu, ale oczywiście odkąd przyjdzie Alus, zacznie się dyskusja o PiS, "genetycznych patriotach" i "prawych katolikach".. jak zawsze. I kto tu nie potrafi normalnie dyskutować?? Walnęłam Terlikowskiego bo dotyczny tego samego zagadnienia - ale dla Ciebie nie istotne jest meritum, tylko osoba, która o tym pisze, wypowiada się. Więc baaardzo merytoryczna Twoja wypowiedź w kwestii problemów Koscioła to samo mógłbym o Kutzu powiedzieć.
|
Pn lut 27, 2012 13:16 |
|
 |
Johnny99
|
No bo dla Alus dla każdego zagadnienia najważniejsze jest nie to, by je przedyskutować, tylko to, by znaleźć jakiekolwiek przykłady "tego samego zagadnienia" po stronie PiS, "genetycznych patriotów" i "prawych katolików". W związku z czym nie da się z Alus pogadać o Kutzu, bo od razu trzeba odpowiadać na pytania dotyczące tego, co znowu zrobił Terlikowski, Kaczyński, o. Rydzyk, PiS, "genetyczni patrioci" i "prawi katolicy".
|
Pn lut 27, 2012 13:25 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): No bo dla Alus dla każdego zagadnienia najważniejsze jest nie to, by je przedyskutować, tylko to, by znaleźć jakiekolwiek przykłady "tego samego zagadnienia" po stronie PiS, "genetycznych patriotów" i "prawych katolików". W związku z czym nie da się z Alus pogadać o Kutzu, bo od razu trzeba odpowiadać na pytania dotyczące tego, co znowu zrobił Terlikowski, Kaczyński, o. Rydzyk, PiS, "genetyczni patrioci" i "prawi katolicy". Masz obsesję na punkcie PiS, genetycznych patriotów. A o Kutzu nie będę dyskutować, bo i intencja anmary nie tyczyła Kutza, ale niedomagań Kościoła. Gdy przytoczę wypowiedź bp Pieronka, który mówił o pozamykanych biskupach w pałacach, znów walniesz upodabaniem bp Pieronka PO, to samo przypniesz duchownemu, świeckiemu. Jesteś monotematyczny.
|
Pn lut 27, 2012 13:56 |
|
 |
Johnny99
|
Alus napisał(a): Masz obsesję na punkcie PiS, genetycznych patriotów. Oczywiście, to przecież ja w wątku o Kutzu napisałem o Terlikowskim. Cytuj: Gdy przytoczę wypowiedź bp Pieronka, który mówił o pozamykanych biskupach w pałacach, znów walniesz upodabaniem bp Pieronka PO, to samo przypniesz duchownemu, świeckiemu. Ja mu niczego nie przypinam, to on udzielił wywiadu partyjnej gazetce PO - czy to moja wina?? Kazał mu ktoś?? Może ja?? Ale dość tego żenującego offtopa.
|
Pn lut 27, 2012 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wątek nosi tytuł Księża zamiast szerzyć miłośc, szerzą nienawiść....nie jest zatem intencja autora temat o Kutzu. Pełna zgoda - żenujące, że w żadnym temacie nie unikniesz pisania o PO.
|
Pn lut 27, 2012 14:29 |
|
 |
khuit
|
Alus napisał(a): Księża zamiast szerzyć miłośc, szerzą nienawiść. Cóz, sa dokładnie tacy sami jak ludzie wchodzacy w skład kościoła. Przeciez nawet w tym watku jestesmy swiadkami sporów, kłótni, wasni. Prawi katolicy vs. Nieprawi (?). O tym ze samo chrześcijanstwo nie stanowi jedności a rozbite jest na masę odłamów nawet wspominać nie trzeba. I o sporze: Wyznawcy koscioła przedsoborowego vs. Moderniści.
|
Pn lut 27, 2012 14:54 |
|
|
|