Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N gru 14, 2025 19:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Czy sam pokłon w sztuce walki może byc zagrozeniem ? 
Autor Wiadomość

Post Czy sam pokłon w sztuce walki może byc zagrozeniem ?
witam
Czy ktoś wie czy pokłon na klęcząco do środka sali podczas rozpoczęcia i zakończenia treningu sportów walki może być zagrożeniem dla chrześcijanina? Oczywiscie nie ma zadnych obrazkow, figurek nikogo.:)
Cały trening poza tym na 100% uwazam ze jest bezpiecnzy bo sa to zwykle uderzenia i cwiczenia fizyczne, niemające nic wspolnego z medytacją czy cwiczeniami oddechu. Jednak niepokoi mnie ten pokłon.
Wygad to tak ze cała grupa mniej wiecej w okregu jest zwrocona do siebie twarzami , na klęczaco i oddaje pokłon wykonujac jeszcze ruch ręką obok głowy. Ja troche sciemniam, i nie robie tego jak nalezy na wszelki wypadek, jednak nie wiem co z tym fantem zrobić.

Zły? Być może.. dobry? A czemu... nie tak wiele znów pychy we mnie...
Dajcie zyć po swojemu grzesznemu a i świętym żyć będzie przyjemniej.

So mar 03, 2012 19:41
Post Re: Czy sam pokłon w sztuce walki może byc zagrozeniem ?
a co ten pokłon ma oznaczać?

So mar 03, 2012 19:42

Niewiadomo, inni tak robią to i trener w naszje sekcji tak robi :)

So mar 03, 2012 19:49
no to zapytaj ich

So mar 03, 2012 20:02

Przykładowe tłumaczenie:

1. Praktyka oczyszczenia dumy.

Przede wszystkim musimy wiedzieć, dlaczego robimy pokłony. Nie czynimy tego, by się komukolwiek przypodobać, nie robimy tego również dla Buddy. Takie wyobrażenie o praktyce jest całkowicie błędne. Budda nie jest bogiem tego świata. Kłaniamy się, by oczyścić wszelkie sytuacje z przeszłości, w których nie okazaliśmy innym szacunku. Przejęci sobą i zainteresowani wyłącznie własną satysfakcją, wykonywaliśmy bardzo często negatywne działania.
Dzięki pokłonom zdajemy sobie sprawę z tego, że istnieje coś co ma większe znaczenie niż my sami. W ten sposób oczyszczamy dumę i próżność, które nagromadziliśmy w czasie niezliczonych egzystencji myśląc, że zawsze mamy rację, że jesteśmy najlepsi ze wszystkich, że jesteśmy pępkiem świata. Dumę, która jest odpowiedzialna za nasze działania, oraz karmę będącą źródłem wielu kłopotów i cierpień, rozwinęliśmy w sobie w czasie niezliczonych żywotów. Celem naszych pokłonów jest oczyszczenie się i zmiana nastawienia do życia. Dzięki nim znajdujemy oparcie w czymś doskonalszym, niż nasza duma i przywiązanie do "ja". W ten sposób, poprzez pełne zaufania oddanie, pozbywamy się wszystkiego, co nagromadziliśmy z powodu dumy.

Uznałbyś coś takiego za zagrożenie duchowe? Moim zdaniem to bardzo zdrowe.

So mar 03, 2012 22:17
Przeglądam forum od długiego czasu i nasuwa mi się jeden wniosek: przejmujecie się drobnostkami, nieistotnymi szczegółami...

- czy pokłon w sztuce walki to zło?
- czy słuchanie jakiejś tam muzyki to grzech?
- czy ubieranie się tak i tak to zło?
- czy oglądanie się za dziewczynami to zło?

i wiele innych. Nie tędy droga. Weź do ręki pismo święte (Nowy testament), i czytaj. Niech Cię to pochłonie. Jeśli człowiek zacznie żyć wiarą na codzień będzie "czuł" dobro i spokój w swoim ciele, sumienie się wyostrzy i będzie niemal słyszał podszepty Ducha Świętego. Sam będzie w stanie ocenić co dobre a co złe.

Pytanie się ludzi jest bez sensu - ile ludzi tyle opini. Życie kierowane listą "czynów zabronionych" też nie niesie żadnych korzyści. Ukształtuj sumienie i słuchaj go. Zastanów się jakie owoce przynoszą czyny co do których masz wątpliwości, porównaj te owoce do nauk Pisma Świętego, zastanów się czy zmieniają Cię na lepsze czy gorsze i będziesz wiedział. Nie słuchaj ludzi tylko własnego serca. "Nie grzeszy ten, kto postepuje zgodnie z sumieniem". Tylko najpierw trzeba to sumienie dobrze ukształtować.

N mar 04, 2012 14:18

Czy słuchanie włoczykij muzyki piosenkarza ktory sam mówi ze ćpa i podczas śpiewania sam czuje jakby w niego coś wstępowało i nie wie co to jest, czy to grzech?

N mar 04, 2012 17:59
labcio a o czym spiewa?

N mar 04, 2012 18:45
Zrozumiałeś sens mojej wypowiedzi? Ja nie mowie że "róbta co chceta" tylko sam rozwiń swoją duchowość na tyle żeby takie trywialne problemy rozwiązywać bez niczyjej pomocy. Wiara opierająca się na ciągłym zadawaniu pytania "czy to grzech?" jest pusta i niedojrzała.

przejmujecie się drobnostkami, nieistotnymi szczegółami... - po namyśle doszedłem do wniosku że nie najlepiej dobrałem tu słowa. Drobnostkami przejmować się trzeba bo to właśnie one małymi kroczkami popychają nas ku dobru bądź złu. Chodziło mi właśnie o te dziecinne pytania co jest grzechem a co nie.

N mar 04, 2012 20:06

Mnie bardziej interesuje czy to zagrożenie duchowo a nie czy to grzech. Ale ty chya nie rozumiesz różnicy. Dla mnie to nie jest dziecinne pytanie. O sztukach walki co nieco wiem. Tak ma marginesie z innej beczki w latach 80 czesto bioenergoterapeuci byli zapraszania do kosciołów jak Harris. Czy nikt wtedy z wiernych łącznie z kapłanami nie wiedział że to złe? Nie mieli rozwinietej duchowosci , mieli niedojrzałą i pustą wiare?
Wydaje mi sie ze skoro nie jestes w stanie nic konkretnego powiedzieć a tylko krytykować to lepiej byloby dla mnie i dla innych ktorych moze zainteresuje ten wątek byś nie zabierał głosu.

Pytanie do innych.
Czy np: rytuał ktory byl odprawiany np: 3000 lat temu, mający na celu podziękowania bóstwom, odprawiany współcześnie ale traktowany tylko jako folklor i ukłon w stronę tradycji wschodu może otworzyć się na złego ducha?

N mar 04, 2012 20:37

Czy np: rytuał ktory byl odprawiany np: 3000 lat temu, mający na celu podziękowania bóstwom, odprawiany współcześnie ale traktowany tylko jako folklor i ukłon w stronę tradycji wschodu może otworzyć się na złego ducha?
Odpowiedz brzmi : TAK
Ponizej zamieszczam link na świadectwo bylego mistrza sztuk walk wschodnich-obecnie jest kapłanem- warto odsluchac cale swiadectwo- wszystkie częsci

Pn mar 05, 2012 19:09

http://www.youtube.com/watch?v=joO83SoHzAs
"Czym jest zło ,gdy go nie widać" Ks.Sergiusz Orzeszko

Pn mar 05, 2012 19:09

Widizalem ten dokument, bardzo dobry . Tylko nie odpowiada on na moje pytanie.

Pn mar 05, 2012 22:50

Ćwiczyłam sztuki walki 6 lat (a interesowałam się nimi jeszcze dłużej). Na każdym treningu był ukłon i to nie jeden a łącznie 6. Nigdy nie widziałam w tym problemu. Egzorcysta z którym o tym rozmawiałam też nie widział. I nawet pan Robert Tekieli, główny tropiciel zagrożeń duchowych w tym kraju, też nie widział problemu, więc najwyraźniej go nie ma.

Po prostu kulturach Dalekiego Wschodu ukłon jest sposobem wyrażenia szacunku. Tak jak u nas na powitanie podaje się ręce tak w Japonii składa się ukłon, a jeśli obie osoby siedzą składa się ukłon na siedząco (to nie jest klęczenie!). W treningu sztuk walki składa się ukłon(y) oznaczające szacunek do trenera i współćwiczących. I tyle.

Cz mar 08, 2012 19:31

Silva napisał(a):
Ćwiczyłam sztuki walki 6 lat (a interesowałam się nimi jeszcze dłużej).
Na każdym treningu był ukłon i to nie jeden a łącznie 6.
Za każdym razem 6 ukłonów przez 6 lat - te szóstki nie mogą być przypadkowe.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz mar 08, 2012 19:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona