Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 Wzór na istnienie Boga 
Autor Wiadomość

Post Re: Wzór na istnienie Boga
Racja, chodziło o Szymona z Perei. Przepraszam za omyłkę.

Boskość Szymona z Perei (teraz już poprawnie) była do wskazanego roku traktowana na równi z boskością Jeszuy bar Jossifa. Dopiero później ustalono arbitralnie, że ten to jest Bogiem, ale tamten już nie.

N lut 19, 2012 16:48

Rutus
Źle mnie zrozumialeś. Chodzilo mi o to, że skoro znając proroctwa, Jezus wszystko ustawił tak aby pasowało, tak samo i swoją śmierć dostosował do proroctw, w tym rownież rzeczy na które nie mógł mieć żadnego wpływu.

Cytuj:
Oczywiście wierzy Pan w zmartwychwstanie Jeszuy bar Jossifa, ale nie za bardzo w "zmarchwiwstanie" Simeona bar Kochby, dlaczego? Wszak do 325r. we wspólnotach wczesnochrześcijańskich czczeni byli mniej więcej na równej stopie?

Bo nie zmartwycwstał, bo nie jest Bogiem, bo poza czytajcymi ksiązki historyczne nikt go nie głosi, nikt go nie doświadcza, nikt nie ma pojęcia o nim?

Ty jedynie mówisz mi o tym że byli uznawani na równi, ale co to znaczy to nie wiem. Więc widocznie sam muszę się dokształcić i zobaczyć jak sytuacja wygląda wedle badaczy.

Rutus napisał(a):
Interpretacja z racjonalnego punktu widzenia bardziej prawdopodobna niż opowieści o zombie. Pan woli "Noc żywych trupów" jak sądzę?

Przyznam się że lubię. Tylko że zombie nawet jeśli stały się w jakimś stopniu częścią kultury masowej, to jednak nie wiążę z nimi głębszych nadziei co do jakichś wartości uniwersalnych, może poza śmiercią.

Jak zresztą widzisz Elbrus ma inne zdanie na owy temat. Nie wiem po co mieszać w to zombie.

Natomiast widzę że nie odniosłem się do poprzednich Twoich wypowiedzi za co przepraszam. Ciekawa jest odpowiedz na mój eksperyment, ale przydało by się więcej "proroctw".

N lut 19, 2012 16:59

zgodnie z propozycja Elbrusa polecam przenieść dalszą dyskusje do tego tematu: viewtopic.php?f=46&t=15578

N lut 19, 2012 17:03

Przypomnę niedawną treść dyskusji:
WIST napisał(a):
zróbmy eksperyment. Ułóż taką przepowiednie co do wydarzeń powiedzmy w ciągu najbliższego tygodnia.
I moja odpowiedź:
Cytuj:
Proszę bardzo: "W twardym świecie zgaśnie płomień wielki widziany z daleka".
Powyższe "proroctwo" ma 100% sprawdzalności w horyzoncie rocznym. W horyzoncie tygodniowym daję mu nie więcej niż 5% szans na sprawdzenie się (czysto matematycznie będzie mniej niż 2%).

Niniejszym informuję, że moja przepowiednia się sprawdziła:
W nocy z 6 na 7 marca zmarł Włodzimierz Smolarek.

Uzasadnienie spełnienia przepowiedni:
1. "Twardy świat" to świat piłki nożnej, zwłaszcza w kwestii działalności w PZPN.
2. "Zgasnąć" oczywiście oznacza umrzeć.
3. "Płomień wielki" to oczywiście osoba ogólnie znana, tu znany piłkarz.
4. "Widziany z daleka" oznacza sławę międzynarodową.

Prawdopodobieństwo spełnienia się tej przepowiedni oceniałem na wstępie na mniej niż 5% na tydzień. Od jej wygłoszenia minęło niecałe 3 tygodnie (niecałe 15%).
Da się? Przepowiadać każdy może!

Śr mar 07, 2012 13:38

Rutus! Tyś Prorokiem jest! :D

So mar 10, 2012 11:21

WIST napisał(a):
Rutus
Źle mnie zrozumialeś. Chodzilo mi o to, że skoro znając proroctwa, Jezus wszystko ustawił tak aby pasowało, tak samo i swoją śmierć dostosował do proroctw...

To zdanie można zapisać nieco inaczej. Różnica w obu zdaniach jest chyba sednem sporu pomiędzy ludźmi wiary i niewiary:

"Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że skoro znając proroctwa, Autorzy Ewangelii wszystko ustawili tak aby pasowało, tak samo i Jego śmierć zapisaną w Ewangeliach dostosowali do proroctw...".

Pn kwi 02, 2012 14:02
Polikarp napisał(a):

To zdanie można zapisać nieco inaczej. Różnica w obu zdaniach jest chyba sednem sporu pomiędzy ludźmi wiary i niewiary:

"Źle mnie zrozumiałeś. Chodziło mi o to, że skoro znając proroctwa, Autorzy Ewangelii wszystko ustawili tak aby pasowało, tak samo i Jego śmierć zapisaną w Ewangeliach dostosowali do proroctw...".

Uważasz, że autorzy Ewangelii włożyli również w usta Jezusa słowa, których
nigdy nie wypowiedział, po to aby pasowały do proroctw?
Np. gdy w Nazarecie w synagodze, po czytaniu z proroctwa Izajasza, Jezus mówi: „Dziś spełniły się te słowa Pisma, któreście słyszeli”. A wszyscy przyświadczali Mu i dziwili się pełnym wdzięku słowom, które płynęły z ust Jego. I mówili: „Czyż nie jest to syn Józefa?”.

To też jest redakcja ewangelistów?

Pn kwi 02, 2012 14:16

MARIEL napisał(a):
Uważasz, że autorzy Ewangelii włożyli również w usta Jezusa słowa, których
nigdy nie wypowiedział, po to aby pasowały do proroctw?
Np. gdy w Nazarecie w synagodze, po czytaniu z proroctwa Izajasza, Jezus mówi: „Dziś spełniły się te słowa Pisma, któreście słyszeli”. A wszyscy przyświadczali Mu i dziwili się pełnym wdzięku słowom, które płynęły z ust Jego. I mówili: „Czyż nie jest to syn Józefa?”.

To też jest redakcja ewangelistów?

Odpowiadając pytaniem na pytanie: Który z Ewangelistów był obecny przy tym wydarzeniu i spisał wypowiedziane słowa?

Pn kwi 02, 2012 14:29
Ja spytałam pierwsza.

Pn kwi 02, 2012 14:54

MARIEL napisał(a):
Ja spytałam pierwsza.

Odpowiem inaczej - Ewangelie są dokładnym źródłem wiedzy o tym, co w chwili powstawania Ewangelii wierzyli Chrześcijanie.

Który z Ewangelistów był obecny przy tym wydarzeniu i spisał cytowane przez Ciebie słowa?

Pn kwi 02, 2012 15:00
A czy którykolwiek musiał być obecny aby można było uznać, że słowa Jezusa rzeczywiście padły?

Pn kwi 02, 2012 15:12
Moderator

Na pewno żaden nie był dyktafonem :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn kwi 02, 2012 15:30
Soul, chodzi Ci o to, że nie jest możliwe, by te słowa brzmiały dokładnie tak, jak nam je zapodano?

Pn kwi 02, 2012 15:35

Oczywiście, że nie jest to mozliwe, bo dysponujemy kopią kopii kopii oryginalnych ewangelii, jeśli się nie mylę.

Pn kwi 02, 2012 15:56
Nawet gdybyśmy dysponowali kopią kopii kopii kopii oryginalnych ewangelii to jeszcze
nie świadczy to o tym, że te kopie zostały sfałszowane, czy zredagowane.
Osobiście uważam, że pewnie redagowane były, ale z pewnością ilość wcześniejszych,
nieznanych nam kopii nie świadczy z mety na ich niekorzyść,
nie jest dowodem, że musiały być zmanipulowane.

Zresztą, może będziemy mieć niedługo możliwość porównania dotychczasowych najstarszych
manuskryptów jakie znamy z:
http://tygodnik.onet.pl/32,0,74623,najs ... tykul.html

Pn kwi 02, 2012 16:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 154 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona