Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona
 AteizmWatch - w Polsce i na świecie 
Autor Wiadomość

Post Re: AteizmWatch - w Polsce i na świecie
Weź Elbrus czytaj uważniej posty, jak już się musisz wtryniać.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 09, 2012 13:28

Cytuj:
A dlaczego indoktrynacja, a nie po prostu nauka religii?

Katecheza =/= religioznawstwo.

Cytuj:

Ale po co? Przecież nie twierdzę, że je finansuje.

Postawiłeś taki zarzut w kontekście KP.

Cytuj:
Ba, napisałem nawet, że nie bardzo sobie to wyobrażam: Uczyć ateizmu?

Zgadzam się. Dlatego na polu aktywności równoważne religii byłby antyteizm.

Cytuj:
Ateizm nie jest równorzędny religii, ponieważ religia zawiera przede wszystkim treści pozytywne, natomiast ateizm to (podobno) tylko negacjonizm.

Negacja, odrzucenie to jeszcze nie treść negatywna, podobnie jak stwierdzenie "żydzi do gazu " nie jest treścią pozytywną. Piszę na wszelki wypadek bo nie wiem, czy tak samo rozumiemy tu znaczenie słów "pozytywny' i "negatywny", ale założę, że tak.

Pt mar 09, 2012 13:44

Acro napisał(a):
Katecheza =/= religioznawstwo.

Nie mówię o nauce o religii (religioznawstwie), tylko nauce religii.

Cytuj:
Postawiłeś taki zarzut w kontekście KP.

W którym miejscu? No, chyba, że uznamy, iż KP prowadzi indoktrynację ateistyczną (a to byłoby całkiem niedalekie prawdy). Niemniej nie do tego się odnosiłem.

Cytuj:
Dlatego na polu aktywności równoważne religii byłby antyteizm.

Nie, bo religia nie składa się wyłącznie z zaprzeczania ateizmowi.

Cytuj:
Piszę na wszelki wypadek bo nie wiem, czy tak samo rozumiemy tu znaczenie słów "pozytywny' i "negatywny", ale założę, że tak.

Ależ oczywiście że nie. Przeczytaj jeszcze raz.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt mar 09, 2012 13:53

Johnny99 napisał(a):
Przy okazji tej petycji dowiedziałem się, że prezesem Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów bynajmniej nie jest jakiś biolog ewolucyjny, fizyk, matematyk, czy inszy "naukowiec ścisły", tylko.. muzyk!

Tam w ogóle naukowców nie ma, a nauka jest znienawidzona i jest jednym z głównych, obok Kościoła wrogów.

Nieomylny to znak, że to nie są żadni ateiści, tylko świeccy humaniści. A Johnny nie odróznia jednych od drugich. Dlaczego nie odróżnia? Bo sam jest humanistą, co prawda nie świeckim. :(

Jest inaczej - Blog człowieka leniwego

Pt mar 09, 2012 13:53

Acro napisał(a):
Negacja, odrzucenie to jeszcze nie treść negatywna,
podobnie jak stwierdzenie "żydzi do gazu " nie jest treścią pozytywną.
Piszę na wszelki wypadek bo nie wiem, czy tak samo rozumiemy tu znaczenie słów "pozytywny' i "negatywny",
ale założę, że tak.
Chodzi raczej o negację w rozumieniu odrzucenia, czyli np.:
Nie czyń bliźniemu co tobie niemiłe, to treść negatywna - zakaz.
Czyń bliźniemu co tobie miłe, to treść pozytywna - nakaz.
Nie gniewaj się, to treść negatywna - zakaz.
Miłuj, to treść pozytywna - nakaz.
itd.
Zatem:
Wierzę, że Bóg istnieje, to treść pozytywna - coś.
Nie wierzę, że Bóg istnieje, to treść negatywna - brak czegoś.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt mar 09, 2012 13:56

Pilaster napisał(a):
Nieomylny to znak, że to nie są żadni ateiści, tylko świeccy humaniści. A Johnny nie odróznia jednych od drugich. Dlaczego nie odróżnia? Bo sam jest humanistą, co prawda nie świeckim. :(

Niestety, Pilaster ma problemy ze zrozumieniem, że jego własne definicje (np. ateizmu) niekoniecznie mają status powszechnie obowiązujący ;)

A J99 jak najbardziej jest świeckim - nigdy nie został wyświęcony :(

Pt mar 09, 2012 13:59

Johnny99 napisał(a):
Pilaster napisał(a):

Niestety, Pilaster ma problemy ze zrozumieniem, że jego własne definicje (np. ateizmu) niekoniecznie mają status powszechnie obowiązujący ;)

Tu muszę się zgodzić z Johnnym. Definicje Pilastra są lekko nowatorskie. ;)

Elbrus napisał(a):
Acro napisał(a):
Negacja, odrzucenie to jeszcze nie treść negatywna,
podobnie jak stwierdzenie "żydzi do gazu " nie jest treścią pozytywną.
Piszę na wszelki wypadek bo nie wiem, czy tak samo rozumiemy tu znaczenie słów "pozytywny' i "negatywny",
ale założę, że tak.
Chodzi raczej o negację w rozumieniu odrzucenia, czyli np.:
Nie czyń bliźniemu co tobie niemiłe, to treść negatywna - zakaz.
Czyń bliźniemu co tobie miłe, to treść pozytywna - nakaz.
Nie gniewaj się, to treść negatywna - zakaz.
Miłuj, to treść pozytywna - nakaz.
itd.
Zatem:

OK, właśnie upewniałem się, czy o takie lingwistyczne rozumienie chodzi.

Pt mar 09, 2012 14:03

Johnny99 napisał(a):

Nie mówię o nauce o religii (religioznawstwie), tylko nauce religii.

Tzw. nauka religii= katecheza= indokrynacja religijna. To nie jest obiektywna wiedza, ktora jest przekazywana na katechezach. Dodatkowo oceniana jest też religijność.

Cytuj:
W którym miejscu? No, chyba, że uznamy, iż KP prowadzi indoktrynację ateistyczną (a to byłoby całkiem niedalekie prawdy). Niemniej nie do tego się odnosiłem.
Czyli wycofujesz się z tezy o dotowaniu przez państwo działalności ateistycznej?

Cytuj:
Cytuj:
Dlatego na polu aktywności równoważne religii byłby antyteizm.

Nie, bo religia nie składa się wyłącznie z zaprzeczania ateizmowi.
Dlatego piszę o antyteizmie a nie ateizmie.

Cytuj:
Cytuj:
Piszę na wszelki wypadek bo nie wiem, czy tak samo rozumiemy tu znaczenie słów "pozytywny' i "negatywny", ale założę, że tak.

Ależ oczywiście że nie. Przeczytaj jeszcze raz

Czy rozumujesz tak, jak to rozwinął Ebrus, bo już się pogubiłem? Jeśli tak, to ok.

Pt mar 09, 2012 14:12

Acro napisał(a):
Tzw. nauka religii= katecheza= indokrynacja religijna. To nie jest obiektywna wiedza, ktora jest przekazywana na katechezach. Dodatkowo oceniana jest też religijność.

Ależ to jak najbardziej jest obiektywna wiedza - obiektywna wiedza o religii katolickiej. Ocenianie religijności, jeśli występuje, jest niewłaściwe.

Cytuj:
Czyli wycofujesz się z tezy o dotowaniu przez państwo działalności ateistycznej?

:shock: Teraz to już chyba sam nie wiesz, o co ci właściwie chodzi. W każdym razie ja się z żadnej tezy nie wycofuję.

Cytuj:
Dlatego piszę o antyteizmie a nie ateizmie.

A co to jest w takim razie antyteizm?

Cytuj:
Czy rozumujesz tak, jak to rozwinął Ebrus

Tak.

A przy okazji: definicji "humanisty" Pilastra również nie spełniam, bo choć moja znajomość nauki ogranicza się do kilkudziesięciu (no, może już ich jednak było ponad sto) książek i comiesięcznej lektury "Świata Nauki", to bynajmniej nie jestem z tego dumny, wręcz przeciwnie ;)

Pt mar 09, 2012 14:16

Acro napisał(a):
Elbrus napisał(a):

OK, właśnie upewniałem się, czy o takie lingwistyczne rozumienie chodzi.
Jeszcze uzupełniając - (w przeciwieństwie do ateizmu) antyteizm prezentuje treści pozytywne,
bo przeciwstawia się teizmowi w sposób czynny.
Podobnie osoby wierzące - prezentują postawę negatywną,
kiedy np. nie wierzą w innych bogów poza Allahem,
ale kiedy dają świadectwo lub przekonują innych, żeby też nie wierzyli w innych bogów,
wtedy już przedstawiają treści pozytywne.

Johnny99 napisał(a):
Acro napisał(a):
Tzw. nauka religii= katecheza= indokrynacja religijna. To nie jest obiektywna wiedza,
ktora jest przekazywana na katechezach. Dodatkowo oceniana jest też religijność.

Ależ to jak najbardziej jest obiektywna wiedza - obiektywna wiedza o religii katolickiej.
Ocenianie religijności, jeśli występuje, jest niewłaściwe.
Powtarzano to wielokrotnie - lekcja religii w Polsce to nie tylko przekazywanie wiedzy nt. religii katolickiej.
To znacznie więcej:
viewtopic.php?f=4&t=29633&p=640070#p640070
viewtopic.php?f=4&t=29633&p=649798#p649798

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pt mar 09, 2012 14:45

Ale tak samo jest z innymi przedmiotami. Na przykład, lekcje historii, obok "przekazywania wiedzy", powinny także np. "rozwijać postawy obywatelskie i patriotyczne oraz poczucie przynależności do wspólnoty rodzinnej, lokalnej, regionalnej, narodowej i państwowej" (https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca ... QsPq2f4UwQ)

Pt mar 09, 2012 15:02

Johnny99 napisal
Cytuj:
dowiedziałem się, że prezesem Polskiego Stowarzyszenia Racjonalistów bynajmniej nie jest jakiś biolog ewolucyjny, fizyk, matematyk, czy inszy "naukowiec ścisły", tylko.. muzyk!

Jacek Tabisz (jezeli o niego Co chodzi, ale nie wiem, bo wszystkie Twoje informacje sa takie "dokladne") jest mediewista i indiologiem. Moze czyms jeszcze, nie wiem, ale to bardzo wyksztalcony czlowiek.

Pt mar 09, 2012 16:01

A czy ja mu gdzieś zarzuciłem niewykształcenie? Mój były proboszcz też był bardzo wykształconym człowiekiem - skończył teologię i filozofię!

Pt mar 09, 2012 16:02

Johnny99
to czemu wydziwiasz, ze jest muzykiem? W glowie sie nie miesci, ze mozna byc specjalista w kilku dziedzinach?

Pt mar 09, 2012 17:28

Johnny99 napisał(a):

Ależ to jak najbardziej jest obiektywna wiedza - obiektywna wiedza o religii katolickiej. Ocenianie religijności, jeśli występuje, jest niewłaściwe.

To w takim razie wiece pierwszomajowe to też były spotkania popularnonaukowe - ot, prezentowały obiektywną wiedzę o świecie z punktu widzenia komunistów. :(

Cytuj:

A co to jest w takim razie antyteizm?

Odsyłam do wiki.

So mar 10, 2012 11:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 23  Następna strona