Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 19:03

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 11 ] 
 Czy to może być działanie szatana? 
Autor Wiadomość

Post Czy to może być działanie szatana?
Jako katolicy, mówiąc szerzej chrześcijanie wierzymy zarówno w Boga i Dobre Moce jak i w szatana i złe moce. Znamy zresztą przykład opętania i zapewne mniej znanych przypadków jest więcej. Piszę, ponieważ miałem ostatnio dwukrotnie sytuację, która mnie bardzo zaniepokoiła. Otóż przy odmawianiu różańca nie mogłem klęczeć, ponieważ, gdy klęczałem to miałem niznośny ból w dole brzucha, dziwne mdlenie, zresztą ciężko opisać to uczucie. Za pierwszym razem nie mogłem wyklęczeć ani jednej dziesiątki odmówiłem siedząc lub stojąc (bo i stać czasem było ciężko). Za drugim razem musiałem siedzieć przez jeden dziesiątek, przez kolejny stać, pozostałe trzy dałem radę klęczeć i jakby wszystko przeszło. Poza tymi dwoma razami nie zdarzyło mi się to i wyklęczałem cały różaniec (oprócz trzeciej dziesiątki, na której zawsze stoję). Pytałem o to kilku ludzi, wszyscy z nich twierdzą, że przyczyny tego są biologiczne tzn. po prostu wg nich w momencie odmawiania różańca zgłodniałem, gdyż za duży mam odstęp pomiędzy kolacją, a snem. Ja jednak próbuję także rozpatrywać to z tej innej, duchowej strony. Jak myślicie czy mogło to być działanie szatana?

So mar 10, 2012 22:22

Post Re: Czy to może być działanie szatana?
Moim zdaniem to sprawa głodu, mięśni, albo nerwobólów :) Jeżeli to się będzie powtarzać, to idź do lekarza.

So mar 10, 2012 22:39

Nerwica.

N mar 11, 2012 11:24

My nie jesteśmy tutaj specjalistami, a jedynie internautami. W większości żadni z nas lekarze/duchowni/psycholodzy a najlepiej właśnie u specjalistów szukać odpowiedzi.

N mar 11, 2012 12:32
Zobacz profil WWW

Widzenie wszędzie i we wszystkim diabła, albo doszukiwanie się we wszystkim mistycznych przeżyć... Jak go nie kijem, to go pałą. Zawsze dwie skrajności.
A kto ci w ogóle powiedział, ze różaniec musisz odmawiać na klęcząco?

N mar 11, 2012 12:38

Przypominam, użytkowniku khuit, o charakterze działu (jest w podpisie tytułu działu na stronie głównej) i o zasadach tego działu (są w temacie "Co to za dział?"). Twój post został usunięty.
jumik

N mar 11, 2012 22:26
Zobacz profil WWW

Ja bym to traktował jako jakiś taki bunt organizmu, bo podświadomość dąży do doświadczania rzeczy przyjemnych i do unikania nieprzyjemnych. A Różaniec z jakimś poświęceniem się wiąże. A jak wiadomo nie mamy [my ludzie wiary] żyć wg schematu przyjemne-nieprzyjemne, tylko dobre-złe. Najgorzej jest zacząć dyskutować z tym, to jest duża szansa, że się przegra.
Najgorszym co mógłbyś zrobić to porzucić Różaniec.

N mar 11, 2012 22:45

Proponowałbym skonsultować to najpierw z lekarzem.

Pn mar 12, 2012 11:50
Zobacz profil WWW

nie ignorowałbym działania złego,
miałem kiedys dawno kilkakrotnie podobne historie podczas modlitwy na klęcząco Koronki lub Różańca,
wiedz - że strasznie czarty są wściekłe w tym momencie na ciebie jak modlisz się na klęcząco Różańcem czy Koronką do Miłosierdzia Bożego - strasznie są wściekłe i przeszkadzają jak mogą,
podczas modlitwy często też nachodzą mnie myśli różne na inne tematy, wszystko robią, żeby tylko mnie odciągnąć od modlitwy..

a lekarz to bedzie zachwycony jak przyjdziesz do niego, bo zaraz bedzie mógł zdiagnozować jakąś chorobę bzdurę i przepisac Ci jakies prochy i interes sie kręci...
a guzik Ci pomoze.. najwyżej na chwile przyćmi, przytruje..
http://poznajprawde.net/10-kartel-farmaceutyczny.html

Pn mar 12, 2012 12:14
Moderator

A jeszcze bardziej są wściekłe im dłużej klęczysz. Wtedy to dopiero przeszkadzają. Kolana bolą coraz bardziej i trudniej się skupić - bo czorty atakują. A spróbuj leżeć krzyżem tydzień, najlepiej bez jedzenia... aż się zaplują z tej wściekłości.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn mar 12, 2012 12:47

Konsumentwiary, przypominam o zasadach działu Żyć wiarą oraz o jego charakterze (opisanym w podpisie pod tytułem działu na stronie głównej).
moderator jumik

So mar 24, 2012 12:04
Zobacz profil WWW
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 11 ]