Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 12:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 KTO i jakim prawem wymyślił PRAWO KANONICZNE??? 
Autor Wiadomość

Post Re: KTO i jakim prawem wymyślił PRAWO KANONICZNE???
WIST napisał(a):
Aż mnie zamurowało...

A co w tym, aż takiego dziwnego???
Normalnie jak ktoś by mi przyłożył ''lufę w plecy'' i kazał mi składać fałszywą przysięgę przed
Bogiem to wolałbym zginąć niż przysięgać nie prawdę i robić w porty!
Prawdziwi chrześcijanie ginęli za wiarę i będą ginąć...

WIST napisał(a):
W państwie jest prawo, w szkole statut, w Kościele prawo kanoniczne. Inaczej bez jasnych zasad postępowania mieli byśmy chaos.

WIST napisał(a):
Ja na Twoim miejscu szybko zmieniłbym nick

A jeśli chodzi o nick to postępuje zgodnie z regulaminem... ;-)

Pn lut 27, 2012 19:22

Sprawiedliwy napisał(a):
Trudno... trzeba cierpieć ... a w niektórych przypadkach oddać swoje życie za wiarę ...

Wyszło szydło z worka: Sprawiedliwy to tylko prowokator :-D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lut 28, 2012 14:10

Sprawiedliwy napisał(a):

Dla mnie prawda jest taka, że żadna ludzka władza nie może kwestionować nierozerwalności tego sakramentu gdyż nie ma ona żadnej władzy w odniesieniu do prawa Bożego.

Wam Mormonom łatwo powiedzieć skoro u was funkcjonuje poligamia i jak żona nie pasuje to się bierze kolejną, bez rozwodu z aktualna. :lol:

... chyba że nie jesteś Mormonem a avatar jest przypadkowy? ;)

Wt lut 28, 2012 17:18

Johnny99 napisał(a):
Wyszło szydło z worka: Sprawiedliwy to tylko prowokator :-D

A dlaczego?

Wt lut 28, 2012 22:12

Ofir napisał(a):
Wam Mormonom łatwo powiedzieć skoro u was funkcjonuje poligamia i jak żona nie pasuje to się bierze kolejną, bez rozwodu z aktualna. :lol:

... chyba że nie jesteś Mormonem a avatar jest przypadkowy? ;)

Ja nie Mormon, ja KATOLIK :D
... ale avatar nie jest przypadkowy... 8)

Wt lut 28, 2012 22:18

Sprawiedliwy napisał(a):
Normalnie jak ktoś by mi przyłożył ''lufę w plecy'' i kazał mi składać fałszywą przysięgę przed

Ach, jakie to wszystko jest proste. Poprostu orzekłeś że nie ma problemu, bo takich sytuacji nie ma. Prawdziwi chrześcijanie tak nie robią i już.

Ja myślę podobnie jak Johnny, żeś prowokator. Choć jest pewne niebezpieczeństwo że naprawdę tak myślisz. Oczywiście masz prawo do własnej opinii. Jak dla mnie jednak żadnych argumentów nie masz, poza swoim własnym oczekiwaniem że ma być tak a nie inaczej. Zresztą to są jedynie przykłady. Prawo Kanoniczne uwzględnia ludzką ułomność, niedoskonałość, oraz zwykłą logikę (skoro coś nigdy ważnym nie było, to znaczy że i nie jest). Sprawiedliwy jednak widzi tylko doskonałych ludzi, doskonałe sytuacje, a logikę zastępuję zmianą terminów, na takie jakie mu pasują.

Ale z tym byciem Katolikiem to też niezłe... Oj naprawdę, wpierw bym się zastanowił nad samym sobą, zanim zacząłbym próbę narzucenia innym zmian.

Wt lut 28, 2012 23:01

WIST napisał(a):
Sprawiedliwy napisał(a):

Ach, jakie to wszystko jest proste. Poprostu orzekłeś że nie ma problemu, bo takich sytuacji nie ma. Prawdziwi chrześcijanie tak nie robią i już.

Ja myślę podobnie jak Johnny, żeś prowokator. Choć jest pewne niebezpieczeństwo że naprawdę tak myślisz. Oczywiście masz prawo do własnej opinii. Jak dla mnie jednak żadnych argumentów nie masz, poza swoim własnym oczekiwaniem że ma być tak a nie inaczej. Zresztą to są jedynie przykłady. Prawo Kanoniczne uwzględnia ludzką ułomność, niedoskonałość, oraz zwykłą logikę (skoro coś nigdy ważnym nie było, to znaczy że i nie jest). Sprawiedliwy jednak widzi tylko doskonałych ludzi, doskonałe sytuacje, a logikę zastępuję zmianą terminów, na takie jakie mu pasują.

Ale z tym byciem Katolikiem to też niezłe... Oj naprawdę, wpierw bym się zastanowił nad samym sobą, zanim zacząłbym próbę narzucenia innym zmian.

Jeszcze raz się powtórzę...
Ja nie prowokator tylko - Katolik :!: :)

Przecież prawie każdy wie(jakieś 90%), że według przepisów prawa kanonicznego można unieważnić każde małż. i jest pójściem na łatwiznę.

Gdzie tu logika - (Skoro coś nigdy ważnym nie było, to znaczy że i nie jest) :
1) Jak ślub był nie ważny np. okaże się po kilku latach był zawierany pod przymusem (czyli nie ważny) a para małżeńska ma już dzieci - to wtedy ślub jest ważny czy nie jest :?:

2) Czy można unieważnić małż. jak mąż czy żona dopuści się zdrady po ślubie :?: ;)

N mar 04, 2012 2:34
Nie każdy może wybaczyć zdradę, która też ma różne oblicza.
Dziecko nie sprawi, że małżeństwo stanie się ważne.

N mar 04, 2012 11:09

A co w przypadku, kiedy ludzie przyrzekli sobie milosc przed oltarzem, a po slubie okazalo sie, ze malzonek pocalowal zone po raz pierwszy i ostatni wlasnie w kosciele?
Po slubie, stwierdzil, ze jednak obdarzanie malzonki uczuciem "ludzkim" nie jest tym,co on sobie wyobrazal, i nadal pragnie zyc miloscia platoniczna.
Przy czym,on wcale nie chce sie rozwodzic, on KOCHA swoja zone, jak najbardziej.
Tylko ani dzieci z tego malzenstwa nie bedzie( przy "najblizszej bliskosci" wynoszacej 1,50 metra, raczej niemozliwe, a i malzonce po paru latach zapewne da niezle po nerwach taki wymuszony celibat.
Ale, coz, przysiega- przysiega, slowo sie rzeklo, kobylka u plota...a wiec...trzeba cierpiec i udawac z wyszczerzonym uzebieniem, iz nic sie nie stalo, nie ma problemu, te 40-60 lat malzenstwa bez uscisku dloni,pocalunku czy innych podobnych spraw, mozna przezyc spiewajaco :lol:

Cz mar 08, 2012 22:28
oczywiście że nie. Brak skonsumowania małżeństwa, brak potmostwa (małżeństwo jest powołane do tego aby mieć dzieci!!!) świadczy o jego nieważności. Zwłaszcza, jak małżonek nie wyjawił tego przed ślubem - wtedy to zatajenie powodów, o których gdyby zona wiedziała przed ślubem, nie zgodziła by się na małżeństwo.
Stwierdzenie nieważności na 100%

Cz mar 08, 2012 22:41

Margaret_ka napisał(a):
oczywiście że nie. Brak skonsumowania małżeństwa, brak potmostwa (małżeństwo jest powołane do tego aby mieć dzieci!!!) świadczy o jego nieważności. Zwłaszcza, jak małżonek nie wyjawił tego przed ślubem - wtedy to zatajenie powodów, o których gdyby zona wiedziała przed ślubem, nie zgodziła by się na małżeństwo.
Stwierdzenie nieważności na 100%

Czyli małżeństwo Marii i Józefa było nie ważne :lol:

N mar 11, 2012 23:11
Sprawiedliwy zakończyłam dyskusję Tobą.
Wrócimy do niej jak przyswoisz sobie podstawowe elementy prawa kanonicznego

Pn mar 12, 2012 13:16

Chyba się Margaret_ka nie doczeka ............

Pn mar 12, 2012 15:59
nie czekam ;]

Pn mar 12, 2012 16:24

He he :) Sprawiedliwy widzę ma problem lingwistyczny. Rozważ bracie jaka jest różnica pomiędzy "unieważnieniem" a "stwierdzeniem nieważności". To chyba jasne i nie ma o czym gadać.

Śr mar 21, 2012 11:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona