Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona
 w piątek nie można spozywać pokarmów mięsnych 
Autor Wiadomość

Nawiasem mówiąc twoja ostatnia argumentacja strasznie przypomina mi lamentowanie Judasza nad tym jak Maria Magdalena namaściła stopy Jezusa drogocennym olejkiem
- przemyśl to...

Śr kwi 20, 2005 9:16

ToMu cala tradycja katolicka i prawoslawna mowi ze sie rezygnuje z czegos miedzy innymi po to by komus innemu to ofiarowac. Kiedys mieso bylo porownywalnie drozsze od innych dostepnych na codzien towarow, bylo to wiec zrezygnowanie z czegos najlepszego, dzisiaj czesto ryby, sery, wypieki kosztuja drogrzej, wiec warto z tego tez rezygnowac.

Post powinien tez towarzyc modlitwie (poza jalmuzna) czyli posci by moc lepiej walczyc na modlitwie.

Ale przede wszystkim sie posci z milosci. "Panie, nie zjem dzis miesa i to male cieprienie, wyrzeczenie z tym zwiazane ofiarowuje za chorobe Kowalskiego"

N kwi 24, 2005 15:48

a swoją drogą polecam zrobić sobie kiedyś eksperyment i przez jeden dzień nie jeść niemal nic, a potem wziąć do ręki kawałek chleba... Od razu łatwiej można pojąć, jak to jest być człowiekiem ubogim i głodnym, oraz poznać wartość pożywienia, które nieraz zwyczajnie bez powodu się wyrzuca...

Pn kwi 25, 2005 11:23
Zobacz profil WWW

A jak się naprawdę zapomni, że jest piatek i się zje mięso to mozna iść do Komunii?

Cz kwi 12, 2007 15:13

Chyba nie chodzi tu o Wielki Piatek, bo o tym dniu raczej sie nie da zapomniec :) a w inne piatki? Mowia, ze zapominalski nie grzeszy ;)

Cz kwi 12, 2007 17:12

A jak się naprawdę zapomni, że jest piatek i się zje mięso to mozna iść do Komunii?

Tak, popełniłes ten czyn nieświadomie więc nie masz winy
swoją drogą najwyższy chyba czas coś zrobić z tym reliktem dawnej epoki, czyli niejedzeniem mięsa w piątek, bo już dawno straciło to swój sens i pierwotne zamierzenie

Cz kwi 12, 2007 17:58

utopia napisał(a):

Tak, popełniłes ten czyn nieświadomie więc nie masz winy
swoją drogą najwyższy chyba czas coś zrobić z tym reliktem dawnej epoki, czyli niejedzeniem mięsa w piątek, bo już dawno straciło to swój sens i pierwotne zamierzenie

Z tego co wiem, w najbliższy piątek (Oktawa Wielkanocna) możemy sobie pojeść mięsa do woli :)

Cz kwi 12, 2007 18:02

Masz rację, zupełnie o tym zapomniałem :)

Cz kwi 12, 2007 18:26

Z tego co wiem, w najbliższy piątek (Oktawa Wielkanocna) możemy sobie pojeść mięsa do woli :)
Nasze tradycje są w tym punkcie zgodne :) Prawosławni również okresie 7 dni Paschy (czyli środa i piątek również) nie poszczą, poza tym zgodnie z postanowieniami I Soboru Powszechnego przez okres Pięćdziesiątnicy nie powinni zanosić modlitw klęcząc. Pozdrawiam :)

didymos
orthodox

Cz kwi 12, 2007 21:50

Dlaczego uwazasz, ze powstrzymywanie sie od pokarmow miesnych w piatki to relikt i dlaczego niby mialoby to stracic sens? Moge sie zgodzic z Toba tylko wtedy, gdy post mialby byc zachowywany tylko jako "sztuka dla sztuki", ale jesli moj glod pomaga mi lepiej kierowac mysl ku Bogu i bliznim wokol mnie, to chyba jednak reliktem nie jest. Tak dla Twojej informacji, Kamyk, tu gdzie mieszkam, jest dyspensa na caly rok poza Sroda Popielcowa i Wielkim Piatkiem, a mimo to ludzie poszcza, wiec nie jest chyba tak, jak mowisz, ze to relikt, ktory nie ma sensu. Post jest po to, by zwrocic nasza mysl w odpowiednim kierunku, a nie po to, by myslec, ze poszcze chociaz to juz przezytek :)
A jesli chodzi o oktawy, dotyczy to rowniez Oktawy Bozego Narodzenia i chyba Bozego Ciala oraz, mysle, ze nie pokrecilam niczego, wszelkich uroczystosci przypadajacych w piatki, kiedy kolorem liturgicznym jest biel.

Cz kwi 12, 2007 22:46

@pedziwiatr - chodzi mi o to własnie, że to się stało swego rodzaju "sztuką dla sztuki". Dobrze że Ty to tak odbierasz, że post ma nasze myśli kierować ku Bogu - chociaz i tak nie o to tu chodziło kiedyś. Wstrzemięźlimość od pokarmów mięsnych wprowadzono w czasach, gdy mięso było superextra wypasem. Post wprowadzono po to, by wierzący 2 razy w tygodniu zrezygnowali z tego superextra wypasu i zjedli tanią rybkę, a zaoszczędzone pieniądze mogli oddać biednym
Dzisiaj sytuacja się zmieniła - mięso nie jest już jakimś specjalnym wypasem, za to ryba stała się droższym rarytasem. Tak więc dzisiejsza sytuacja - mięso nie, ryba tak - jest totalnym zaprzeczeniem idei wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych

Kolejna sprawa, którą trafnie ujął pewien ksiądz - "my w piątek nie jemy mięsa, ale nie pościmy". To tak dla przemyślenia

I jeszcze jedno - faktycznie, piątek powinien być takim dniem, w którym w szczególny sposób kierujemy myśli ku męce i śmierci Pana. Ale do tego nie potrzeba niejedzenia mięsa. Dobrze że Ty tak to odbierasz - ale niestety, to już dzisiaj ogromna rzadkość

Tak więc biorąc to wszystko razem uważam, że należy znieść piątkową wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a wprowadzić taki rodzaj postu, który swoje zadanie poprawnie spełni

Cz kwi 12, 2007 23:12

A jaka forma byłaby lepsza? Pamiętaj, że dodano zabawy - i nie wmówisz mi, że to nie na czasie ;)

Cytuj:
"my w piątek nie jemy mięsa, ale nie pościmy"

Zgadzam się, że to jest problem. Ale on nie dotyczy wszystkich poszczących. Jedni rozumieją ducha piątkowej wstrzemięźliwości, inni nie. Tak samo, jak jedni rozumieją, po co idą w niedzielę na Mszę świętą [specjalnie mówię o tej niedzielnej, bo "obowiązkowa" i "nakazana"], inni nie. Jedni przystępując do spowiedzi żałują za grzechy, inni nie. I tak dalej... Czy to oznacza, że należy szukać innej formy święcenia dnia świętego? Zrezygnować choćby z tej corocznej spowiedzi? Przecież to również są przykazania kościelne, którymi można nieco manewrować ;)

Wszystko można robić bez serca i bez zrozumienia. I nie wydaje mi się, żeby w przypadku postu była to kwestia formy. Choć ja osobiście - w kontekście piątków - uwypukliłabym znaczenie zestawu "post, modlitwa i jałmużna" :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt kwi 13, 2007 9:27

A jaka forma byłaby lepsza? Pamiętaj, że dodano zabawy - i nie wmówisz mi, że to nie na czasie

To uważam za całkiem sensowne :)

I też jest to jakaś forma postu, wstrzemięźliwości. Jednak z powodów które wymieniłem jestem przeciwnikiem niejedzenai mięsa w piątek. Tym bardziej że to tylko zewnętrzna forma, która dodatkowo zupełnie zatraciłą swój sens, cel i w dużej mierze charakter

Pt kwi 13, 2007 10:24

Ale dalej nie wiem, co byłoby nie tylko zewnętrzną formą. Kościół nie może za nas formy wypełnić duchem, to już należy do nas. Zarówno w przypadku postu, jak i Eucharystii, spowiedzi, modlitwy itd.

Praktyki łatwe do spełnienia [niejedzenie mięsa], tak jak pisałeś, generalnie są zachowywane nawet przez "letnich" katolików, ale nie są przeżywane. Praktyki trudniejsze [unikanie zabaw] po prostu zachowywane nie są. A jeśli są, to rodzą raczej bunt i pretensje do Kościoła, a nie ducha postu.

Jakie jest więc rozwiązanie?

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pt kwi 13, 2007 10:38

Jakie jest rozwiązanie - tego nie wiem. Nalezałoby się nad tym powaznie zastanowić. W kontekście odnowy całego życia duchowego polskich katolików

Pt kwi 13, 2007 11:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 157 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna strona