Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 15:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 166  Następna strona
 Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska 
Autor Wiadomość
Post Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Alus- przecież nawet PiS jest krytykowany za "katolicyzm toruński" , nie rozumiem o co Ci chodzi.
Ja pamiętam, tylko tyle, że z obu partii się śmiano za instrumentalne podejście i tworzenie podziałów.
A czy p.Tusk nie jest obłudnikiem biorąc ślub kościelny przed wyborami? Naprawdę był tak szczery i zależało mu, bo doznał oświecenia???

A pytani członkowie partii PO odpowiadają dosyć śmiesznie, już lepiej po prostu milczeć.
Akurat to wtedy tak samo się oskarżało PO o kontakty z duchownymi analogicznie do PiS.
Zrobili wtedy taką samą szopkę jak PiS. Zresztą dziś tak samo obserwują nastroje, aby odpowiednio zareagować, co by ludziom się podobało. Kilka lat temu w świetle fleszy byli w kościele łagiewnickim, a obecnie to już szopki nie robią, bo wiedzą, że są nastroje antyklerykalne, których autorem jest Palikot. Takie lizusy z nich się zrobiły na pokaz.

Czy te kilka lat temu tak samo ich krytykowałaś, gdy udawali jacy to oni prawi katolicy?

Co do składek- a co z tymi, którzy muszą pracować na umowach śmieciowych? Co z tymi, którzy muszą pracować za najniższą krajową? Czy ich emerytura jest jak najbardziej w Twojej opinii ok i na pewno za to wyżyją?
Co z lekami? Nasz NFZ ma dość specyficzne podejśćie do leczenia i określa przedziały wiekowe, gdzie finansuje , a gdzie olewa. A reforma PO tylko pogorszyła sytuację chorych.
Czy ich też lepiej zepchnąć wzorem Spartan? Czy też może to robią, ale w białych rękawiczkach?

Pn mar 19, 2012 10:01
mykitos napisał(a):
A po co wogóle ZUS?
Reforma emerytalna powinna pójść dalej - zlikwidować przymusowe skąłdki na ZUS,niech każdy kto pracuje sam sobie odkłada ile chce na przyszła emeryture

Całkowicie się z Tobą zgadzam, Mykitos. Ja już od jakiegoś czasu samodzielnie odkładam na swoją emeryturę, i zarządzam tymi pieniędzmi.
Rządzący wychodzą z założenia, że to przyszłe pokolenie będzie pracować na nasze emerytury (podczas gdy moje pieniądze są przeznaczane na obecnych emerytów). Nie wiem jak będzie wyglądała sytuacja ekonomiczna w Polsce za X lat, jakie będzie wtedy bezrobocie i czy w ogóle obecny system składek będzie jeszcze wtedy obowiązywał. Wolę więc sama dbać o swoje sprawy i liczyć na siebie, niż być zdana na jedną wielką niewiadomą i na decyzje nie zawsze kompetentnych osób. Poza tym lubię mieć kontrolę nad swoimi finansami, wiedzieć co się z moimi pieniędzmi dzieje, i jak pracuje każda złotówka :)

Alus napisał(a):
Po raz enty zapytam - a co z tymi, którzy przejedzą/przepiją ewentualne składki i na stare lata zostaną bez środków do życia......wzorem spartan zrzucać ze skał?

Przede wszystkim, to nie ja ani nie Mykitos (czy ktokolwiek inny, kogo rzecz nie dotyczy) powinniśmy się o to troszczyć, tylko sami zainteresowani. Są dorosłymi ludźmi, podejmują samodzielne decyzje i są odpowiedzialni za siebie i za swoje życie. A jeśli oni mają w nosie siebie, swoją przyszłość i to co się z nimi stanie, bo wolą sobie teraz przejeść, przepić czy przeimprezować, to tym bardziej nie widzę powodu, by mieli się tym zamartwiać inni.

Pn mar 19, 2012 13:20

a misiek tuskowaty psuje jeszcze co się da, ile się da..
http://anonymouse.org/cgi-bin/anon-www. ... m/?p=53656

Pn mar 19, 2012 14:50
Val napisał(a):
Alus- przecież nawet PiS jest krytykowany za "katolicyzm toruński" , nie rozumiem o co Ci chodzi.
Ja pamiętam, tylko tyle, że z obu partii się śmiano za instrumentalne podejście i tworzenie podziałów.
A czy p.Tusk nie jest obłudnikiem biorąc ślub kościelny przed wyborami? Naprawdę był tak szczery i zależało mu, bo doznał oświecenia???

A nie mógł doznac oświecenia?....Kwasniewski także w tym samym czasie - czyli po pogrzebie bł Jana Pawła II, wziął z Jolantą slub kościelny, a nie startował w żadnych wyborach.

Cytuj:
A pytani członkowie partii PO odpowiadają dosyć śmiesznie, już lepiej po prostu milczeć.
Akurat to wtedy tak samo się oskarżało PO o kontakty z duchownymi analogicznie do PiS.
Zrobili wtedy taką samą szopkę jak PiS. Zresztą dziś tak samo obserwują nastroje, aby odpowiednio zareagować, co by ludziom się podobało. Kilka lat temu w świetle fleszy byli w kościele łagiewnickim, a obecnie to już szopki nie robią, bo wiedzą, że są nastroje antyklerykalne, których autorem jest Palikot. Takie lizusy z nich się zrobiły na pokaz.

Odpowiadają smiesznie, bo śmieszne jest demonstrowanie przez polityków swojej wiary.....po czynach najlepiej ich sie poznaje, bo deklaracje wiary u 80% z nich w konfrontacji z czynami rozjeżdżają się totalnie.

Cytuj:
Czy te kilka lat temu tak samo ich krytykowałaś, gdy udawali jacy to oni prawi katolicy?

Wszyscy od lat mnie irytują demonstrowaniem tzw "wartości chrześcijańskich", gdy na co dzień rzeczywistość skrzeczy.

Cytuj:
Co do składek- a co z tymi, którzy muszą pracować na umowach śmieciowych? Co z tymi, którzy muszą pracować za najniższą krajową? Czy ich emerytura jest jak najbardziej w Twojej opinii ok i na pewno za to wyżyją?

Na śmieciówki z najniższą krajową zatrudniają wszyscy bez wyjątków - ci od Palikota i w instytucja kościelnych także :(
Bezwzględny kapitalizm pożera ofiary - ale ani ja, ani Ty, ani nawet głoszący najwznioślejsze hasła politycy, duchowni, nie są w stanie zmienić tej chorej sytuacji.
Cytuj:
Co z lekami? Nasz NFZ ma dość specyficzne podejśćie do leczenia i określa przedziały wiekowe, gdzie finansuje , a gdzie olewa. A reforma PO tylko pogorszyła sytuację chorych.
Czy ich też lepiej zepchnąć wzorem Spartan? Czy też może to robią, ale w białych rękawiczkach?

Właśnie NFZ powinny w pierszej kolejności być zreformowane, albo zlikwidowane, bo to wzorcowe pasożyty.....średnia pensja pracowników NFZ znacznie przekracza średnią krajową.

Niezależnie od tych bolączek uważam, że składka na przyszłą emeryturę powinna być obligatoryjna - bo w przeciwnym wypadku przekażemy naszym dzieciom/wnukom rzesze niefrasobliwych utracjuszy, których oni zmuszeni będą utrzymywac.

Pn mar 19, 2012 16:27
Platforma wypowiedziała walkę Kościołowi, działa w/g zasady:Panu Bogu świeczkę, Palikotowi ogarek.
Ciekawy artykuł na ten temat napisał Zbigniew Kuźmik na salonie24.
Tytuł notki:Platforma atakując kościół, zabiega o poparcie Palikota:
http://zbigniewkuzmiuk.salon24.pl/40067 ... nt_5873572

Pn mar 19, 2012 16:46
gita napisał(a):
Platforma wypowiedziała walkę Kościołowi, działa w/g zasady:Panu Bogu świeczkę, Palikotowi ogarek.
Ciekawy artykuł na ten temat napisał Zbigniew Kuźmik na salonie24.
Tytuł notki:Platforma atakując kościół, zabiega o poparcie Palikota:
http://zbigniewkuzmiuk.salon24.pl/40067 ... nt_5873572

Co ty wygadujesz? Najwyższy czas by uregulować sprawę kościelnych fanansów. Sprawa "podatku na kościół" nie jest nowa to tylko tępi komentatorzy w rodzaju Kużmiuka twierdzą inaczej. Niech to finansowanie stanie się wreszcie jasne. Ja wiem, że Abp Michalik ma majaki w sprawie masonów i śnią mu się podobne brednie (może by poszedł na odpoczynek- emeryturę? Jest kiepski i nie dorasta do pięt poprzednikom).
Czas by te sprawy uregulować i zacząć odróżniać Kościół Chrystusowy od kościoła instytucjonalnego. To dwie łaczące się sprawy, ale interesy mają często różne. Tylko konkretne uregulowania prawne mogą te dwie sprawy pogodzić.
Najwyższy czas przestać słuchać kwileń po obu stronach...kwileń Palikota i żałosnych kwileń niedouczonych biskupów, księży, zakonników (niedouczonych lub cwanych).

P.S.
Co do Abp Michalika...facet mi podpadł chroniąc księdza zboczeńca z Tylawy. Przed wojną oficerowie po takiej kompromitacji strzelali sobie w łeb...ksiądz tego zrobic nie może, ale odejść by już mógł!!!!

Wt mar 20, 2012 17:44

Gita nie pisz kłamliwych informacji.

Przez zlikwidowanie funduszu kościelnego kościół na tym zarobi więcej. Może według ciebie to atak na kościół jeśli tak to gratuluje myślenia :brawo: .

Wt mar 20, 2012 18:02
vulkan napisał(a):
Przez zlikwidowanie funduszu kościelnego kościół na tym zarobi więcej. .

Kościół Rzymskokatolicki to owszem. Natomiast mniejsze kościoły i związki wyznaniowe zdecydowanie stracą. PO to może agentura KK aby wykończyć pozostałe kościoły jako konkurencje dla KRK :)

Wt mar 20, 2012 23:08
Czy Platforma wejdzie w koalicję z Palikotem?
Bardzo mozliwe; antypbywatelska Platforma już zaczyna być trudna do strawienia nawet dla swego koalicjanta:PSL. Dzisiaj o godz.14.00 będę się zastanawiać jak zmusić PSL do poparcia anyobywatelskiej reformy przedłużającej wiek emerytalny, lub czy sięgnąć po alternatywną koalicję z antyklerykalnym Ruchem Palikota.
Wielu w Platformir juz przebiera nogami, aby połączyć się z Palkiotem, dawnym "przyjacielem z boiska".

Śr mar 21, 2012 9:11

Jak antyklerykalizm, to antyklerykalizm! Platforma Obywatelska najprawdopodobniej po raz pierwszy nie zorganizuje tradycyjnych rekolekcji wielkopostnych dla swoich posłów:

Jeden z posłów z PO, z którym rozmawiał "Newsweek", stwierdził, że " W Platformie nie ma klimatu do wysiadywania po kościołachpolityk PO w Platformie nie ma klimatu do wysiadywania po kościołach". - Teraz musimy się skupić na reformach, a nie na modlitwach - dodał.

Jak widać, teraz to jest "wysiadywanie po kościołach". No i oczywiste jest przecież, że albo "siedzimy po kościołach", albo robimy reformy. Czy katoliccy posłowie PO zrezygnowali też z Mszy niedzielnych, bo trzeba się teraz skupić na reformach? W końcu, jak się okazuje, nawet samej modlitwy nie da się z nimi pogodzić :-D

Inn rozmówca z Platformy mówi z kolei, że bardzo posłowie bardzo dosłownie potraktowali deklarację premiera Donalda Tuska: "PO nie będzie klękać przed biskupami". - No i jak jechać na rekolekcje, gdy rząd chce likwidacji Funduszu Kościelnego i zmian w finansowaniu lekcji religii - tłumaczy.

W końcu to przecież oczywiste, że likwidacji Funduszu Kościelnego i zmian w finansowaniu lekcji religii w żadnym wypadku i w żaden sposób nie da się pogodzić z rekolekcjami! A z Mszą niedzielną da się? Może na czas likwidacji Funduszu Kościelnego należałoby w ogóle dokonać apostazji? No i oczywiście to nie jest żadna wojna z Kościołem, gdzie tam!

Dotychczas spotkania rekolekcyjne dla polityków PO organizował poseł Ireneusz Raś. - Może posłowi Rasiowi skończyły się pomysły, w którym klasztorze możemy się jeszcze zamknąć? Byliśmy już chyba wszędzie - uznał poseł Michał Szczerba z PO.

No jasne, dość już tego "zamykania się w klasztorach", hłe hłe hłe, teraz czas zająć się poważnymi sprawami, no i jak tu się zamknąć w klasztorze, gdy jednocześnie się walczy z Kościo... eee, znaczy, przywraca sprawiedliwość społeczną i to wcale nie jest żadna wojna i wcale nie chodzi tu o żadną wrogość wobec Kościoła?

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title, ... omosc.html

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr mar 21, 2012 9:14

Przesadzacie na koalicje PO i Palikot nie ma szans już prędzej POPiS :D:D.

Mykitos racja Kościół Katolicki zarobi ale mniejsze związki wyznaniowe stracą.
Ale myślę że pora zlikwidować ten fundusz w końcu w wielu krajach europy tak jest i trzeba iść do przodu.

Śr mar 21, 2012 9:37

vulkan napisał(a):
Przesadzacie na koalicje PO i Palikot nie ma szans już prędzej POPiS :D

A dlaczego nie ma szans?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr mar 21, 2012 9:49
Johnny99 napisał(a):
vulkan napisał(a):

A dlaczego nie ma szans?

Bo ambicje Palikota nie pozwolą, aby być drugim.

Śr mar 21, 2012 11:27
Johnny99 napisał(a):
vulkan napisał(a):

A dlaczego nie ma szans?

Głównie dlatego że Palikot nie jest wiarygodny. Zbyt często zmieniał zdanie

Śr mar 21, 2012 23:14

Alus napisał(a):
Bo ambicje Palikota nie pozwolą, aby być drugim.

Ale Palikot jest rozdarty. Z jednej strony jest zbyt rozsądny, by nie rozumieć, że nie ma szans na bycie "pierwszym" - z drugiej strony jest zbyt zadufany w sobie, by przestać w to wierzyć. Krzysztof Kwiatkowski już powiedział, że gdyby powstała koalicja z Palikotem, to na zasadzie "nieformalnego związku", temporalnego. Identycznie przedstawiałby to zapewne Palikot: to tak tylko, by mieć wpływ, a nie ponieść odpowiedzialności.

Poza tym, zawsze lepiej już być drugim niż trzecim :)

Cytuj:
Głównie dlatego że Palikot nie jest wiarygodny. Zbyt często zmieniał zdanie

To były wszystko zagrywki pod publiczkę, czego Tusk jest doskonale świadomy (o ile w ogóle sam tego nie inspirował).

Cz mar 22, 2012 9:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 2481 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 166  Następna strona