Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Autor |
Wiadomość |
Acro
|
 Re: Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Andy72 napisał(a): Celem jest życie wieczne. Za milion lat będziemy pamiętali cierpienia na ziemi i bedzięmy za nie wdzięczni. Czas na mój ulubiony test na konsekwencję. Zapraszam do mnie do garażu. Zaaplikuję ci tam taka porcję cierpień, że będziesz miał co wspominać i za co dziękować przez trzy eony! To co - na kiedy sie umawiamy?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N mar 25, 2012 0:07 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Ktoś, kto chciał, abyś w stworzonym przez niego świecie mógł - o ile tylko będziesz miał taką potrzebę - wpaść do przedszkola z nożem rzeźnickim i popodrzynać gardziołka wszystkim dzieciom oraz pani przedszkolance, naprawdę jest twoim zdaniem wspaniały? czuowiek napisał(a): Andy72 napisał(a):To Hitler był Bogiem? Dlaczego za jego zbrodnie winisz Boga?Bo Bóg chciał, aby taki Hitler mógł sobie palić Żydami w piecach? Czuowiek, chyba nie jesteś ateistą bo to co piszesz jest kompletnie pozbawione racjonalizmu. Jeżli by tak odwrócić to co piszesz do Twojej osoby, czyli miłabyś potrzebę popalić sobie żydami w piecu, poprzecinać gardziołka dzieciom w przedszkolu i byś tego dokonał to niebyła by to w 100 procentach Twoja wina, częśc swojej odpowiedzialności możesz zawilć na Boga, bo to Bóg chciał abyś to robił (mógł to robić) (tak naipisałeś) i on stworzył świat w którym mogłeś tego dokonać. Dosyć chore tłumaczenie i sam nie wiem czy szukanie usprawiedliwnienia dla własnych czynów, poglądy jakieś w krzywym zwierciadle.
|
N mar 25, 2012 0:34 |
|
 |
goguluss
|
Czesc,
czlowiek ma wolna wole, ktora to zostala mu dana. Zastanow sie, jak mialby wygladac Twoj idealny swiat? Czy wolna wola to kontrolowana wola? Czy wolna wola to regulowane tylko dobre zachowanie, ktore i tak jest pojeciem wzglednym i zalezy od punktu widzenia? Masz przeciez prosty przyklad z zycia. Czy nie solidaryzujesz sie z protestami przeciwko ACTA? Lubisz regulacje, prawa, zakazy, nakazy bez mozliwosci sprzeciwu i swojej decyzji? Przeciez uchwalane sa dla naszego dobra. Pasuje Ci to? . Pomysl, ze w tak podstawowych sprawach nie zgadzasz sie z panujacym ladem i dazysz do wolnosci, uwolnienia swojej jednostki. Chcialbys byc wolny, decydowac o sobie i miec prawdziwy, a nie pozorny wybor. Bog daje Ci prawdziwa wolna wole, prawo decydowania o sobie. Mozesz stac sie kim chcesz. Oczywiscie pokazuje droge prowadzaca do dobra, ale nie musisz nia podazac. Sam decydujesz.
|
N mar 25, 2012 0:56 |
|
|
|
 |
tanie_wino
|
Wszystko ok, tylko niech Pan Bóg ludzi nie skazuje na wieczne męki. Bo gangster knajpiarzowi też czasem propozycję składa, wolnej woli uprzednio go nie pozbawiając.
_________________ pajacyk.pl
|
N mar 25, 2012 2:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Wszystko ok, tylko niech Pan Bóg ludzi nie skazuje na wieczne męki. Bo gangster knajpiarzowi też czasem propozycję składa, wolnej woli uprzednio go nie pozbawiając. Pan Bóg skazuje pederastę, który gwałci małutkie dzieci? (w filmach skonfiskowanych w Australii znajdują się filmy gwałtu na niemowlętach).
|
N mar 25, 2012 8:32 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): @Andy72
Bo wszystko to stało się z Jego woli.
Ja tworzę światło i stwarzam ciemności, sprawiam pomyślność i stwarzam niedolę. Ja, Pan, czynię to wszystko. Z dopuszczenia.....nigdy wolą miłosci nie jest czynienie zła.
|
N mar 25, 2012 8:35 |
|
 |
Seweryn
|
Acro napisał(a): Andy72 napisał(a): Celem jest życie wieczne. Za milion lat będziemy pamiętali cierpienia na ziemi i bedzięmy za nie wdzięczni. Czas na mój ulubiony test na konsekwencję. Zapraszam do mnie do garażu. Zaaplikuję ci tam taka porcję cierpień, że będziesz miał co wspominać i za co dziękować przez trzy eony! To co - na kiedy sie umawiamy? Przy takich zainteresowaniach brak wiary jest na rękę . Pan Acro oczywiście nie rozumie, że chodzi o cierpienie wynikłe z poświęcenia , doświadczania itp. Jedni cierpią poświęcając swe życie dla innych doznając doświadczenia, inni cierpią z powodu choroby nabierając pokory do życia. Jeszcze inni cierpią z powodu ludzi którzy aplikują im porcję cierpień w garażu. To pozwala im zrozumieć jak podły może być człowiek lekceważący nauki Jezusa. Jeszcze inni cierpią na świadectwo z tego samego powodu.
Załączniki:
a.jpg [ 20.24 KiB | Przeglądane 2387 razy ]
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N mar 25, 2012 9:42 |
|
 |
czuowiek
|
quas napisał(a): Czuowiek, chyba nie jesteś ateistą bo to co piszesz jest kompletnie pozbawione racjonalizmu.. Jeżli by tak odwrócić to co piszesz do Twojej osoby, czyli miłabyś potrzebę popalić sobie żydami w piecu, poprzecinać gardziołka dzieciom w przedszkolu i byś tego dokonał to niebyła by to w 100 procentach Twoja wina, częśc swojej odpowiedzialności możesz zawilć na Boga, bo to Bóg chciał abyś to robił (mógł to robić) (tak naipisałeś) i on stworzył świat w którym mogłeś tego dokonać. W tej formie to ja niestety nie zrozumiałem tego, co napisałeś. Może próbuj dzielić to na krótsze zdania? Bo pod koniec już nie bardzo wiadomo, o co biegło na jego początku. Co jest pozbawione racjonalizmu? Stwierdzenie, że Bóg chciał, aby Hitler mógł palić żydami w piecu? Że " Bóg, który jest Miłością" chciał, aby każdy, kto ma na to ochotę, mógł sobie zgwałcić niemowlaka? To jest nieracjonalne?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
N mar 25, 2012 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): quas napisał(a): Czuowiek, chyba nie jesteś ateistą bo to co piszesz jest kompletnie pozbawione racjonalizmu.. Jeżli by tak odwrócić to co piszesz do Twojej osoby, czyli miłabyś potrzebę popalić sobie żydami w piecu, poprzecinać gardziołka dzieciom w przedszkolu i byś tego dokonał to niebyła by to w 100 procentach Twoja wina, częśc swojej odpowiedzialności możesz zawilć na Boga, bo to Bóg chciał abyś to robił (mógł to robić) (tak naipisałeś) i on stworzył świat w którym mogłeś tego dokonać. W tej formie to ja niestety nie zrozumiałem tego, co napisałeś. Może próbuj dzielić to na krótsze zdania? Bo pod koniec już nie bardzo wiadomo, o co biegło na jego początku. Co jest pozbawione racjonalizmu? Stwierdzenie, że Bóg chciał, aby Hitler mógł palić żydami w piecu? Że " Bóg, który jest Miłością" chciał, aby każdy, kto ma na to ochotę, mógł sobie zgwałcić niemowlaka? To jest nieracjonalne? Podaj może źródło wiedzy informacji Bóg chciał aby Hitler palił żydami w piecu, chciał aby gwałcić niemowlaka....jeśli nie masz na to dowodów, to tylko pleciesz banialuki i ośmieszasz się. Bo każdy kto mówi co inna osoba chce, myśli, jest uzurpatorem i pleciugą.
|
N mar 25, 2012 10:46 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Alus napisał(a): Podaj może źródło wiedzy informacji Bóg chciał aby Hitler palił żydami w piecu, chciał aby gwałcić niemowlaka....jeśli nie masz na to dowodów, to tylko pleciesz banialuki i ośmieszasz się. Bo każdy kto mówi co inna osoba chce, myśli, jest uzurpatorem i pleciugą. Trudno chyba wyobrazić sobie, by cokolwiek działo się we wszechświecie bez wiedzy i/lub niezgodnie z wolą wszechmocnego Boga, prawda? Hitler otrzymał władzę nad wielką częścią świata podobnie jak niegdyś Diabeł władzę nad Hiobem - z woli swojego Ojca.
|
N mar 25, 2012 11:19 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Czas na mój ulubiony test na konsekwencję. Zapraszam do mnie do garażu. Zaaplikuję ci tam taka porcję cierpień, że będziesz miał co wspominać i za co dziękować przez trzy eony! To co - na kiedy sie umawiamy? I nadal twierdzisz że cierpienia powoduje zły Bóg? miej pretensję do siebie.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N mar 25, 2012 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): Alus napisał(a): Podaj może źródło wiedzy informacji Bóg chciał aby Hitler palił żydami w piecu, chciał aby gwałcić niemowlaka....jeśli nie masz na to dowodów, to tylko pleciesz banialuki i ośmieszasz się. Bo każdy kto mówi co inna osoba chce, myśli, jest uzurpatorem i pleciugą. Trudno chyba wyobrazić sobie, by cokolwiek działo się we wszechświecie bez wiedzy i/lub niezgodnie z wolą wszechmocnego Boga, prawda? Hitler otrzymał władzę nad wielką częścią świata podobnie jak niegdyś Diabeł władzę nad Hiobem - z woli swojego Ojca. A gdy olewa naukę Twoje dziecko, powtarza klasę, zaczyna ćpać - to z Twojej woli? Posiadasz o tym wiedzę, ale opór dzieciaka jest nie do okiełzania - Twoja wina? Hitler otrzymał władzę, bo powierzyli mu ją Niemcy....co Wszechmocny Twoim zdaniem powinien zrobić? - utłuc Hitlera, czy miliony jego wyborców?
|
N mar 25, 2012 12:17 |
|
 |
Andy72
|
Należy wziąć pod uwagę że ziemia nie jest docelowym miejscem gdzie mamy żyć. Ziemia to jest taki poligon, gdzie jesteśmy ćwiczeni.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N mar 25, 2012 12:22 |
|
 |
Andy72
|
Czuowieku, chciał byś przeżyć całe swoje życie bez cierpienia? Jak byś się czuł w niebie?
|
N mar 25, 2012 12:31 |
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
Alus napisał(a): Hitler otrzymał władzę, bo powierzyli mu ją Niemcy....co Wszechmocny Twoim zdaniem powinien zrobić? - utłuc Hitlera, czy miliony jego wyborców? Wystarczyłoby uleczyć jego/ich z głupoty. Alus napisał(a): A gdy olewa naukę Twoje dziecko, powtarza klasę, zaczyna ćpać - to z Twojej woli? Posiadasz o tym wiedzę, ale opór dzieciaka jest nie do okiełzania - Twoja wina?
Porównanie nietrafione. Dla Boga wszystko jest do okiełznania, prawda? No i może on zapewnić każdemu szczęście nie naruszając jego wolnej woli... prawda? Andy72 napisał(a): Ziemia to jest taki poligon, gdzie jesteśmy ćwiczeni. Poligony są po to, by jako tak przygotować się przed znalezieniem się w o wiele gorszych warunkach. Jeśli tu jest poligon, to strach pomyśleć, co Bóg szykuje dalej... Andy72 napisał(a): Jak byś się czuł w niebie? Absolutnie szczęśliwy, chyba na tym to polega?
|
N mar 25, 2012 12:36 |
|
|
|