Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 9:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
aditu, to była ironia:)

Wt mar 20, 2012 10:22

No, to się cieszę :D Dziękuję ^^

Wt mar 20, 2012 10:23

Sprawiedliwy napisał(a):
Właśnie gdzie tu sprawiedliwość :?: :?: :?:

Np. taki znany nam wszystkim Pan prof. kardiolog Zbigniew Religa do ostatniej chwili życia na ziemi wyparł się BOGA i nie żałował za grzechy do samego końca........

czyli według Papieża i wszystkich więżących w Boga taki człowiek jak prof. Religa, który uratował tyle istnień ludzkich prowadził bardzo moralne życie pójdzie do piekła :!:

I to ja sobie tego nie wymyśliłem tylko BÓG tak mówi :

Kto uwierzy i przyjmie chrzest, będzie zbawiony; a kto nie uwierzy, będzie potępiony. Ew. Marka 16,16

potępiony= ?

potępiamy tych którzy kradną, którzy oszukują - lecz nie zabijamy ich i nie skazujemy na wieczne męki :P
potępiamy tych którzy krzywdzą, zadają ból - lecz nie próbujemy zadać im takiego samego bólu - raczej oczekujemy, że ich działanie zostanie przerwane przez izolacje od ofiar, również potencjalnych.

Potępiamy: "źle robisz, przestań, nie zgadzam się na to, nie chcę mieć z tobą nic wspólnego, chcę żebyś się zmienił, podejmę starania abyś się zmienił."

Czy w tym sensie potępienie nie jest bardziej zrozumiałe - i akceptowalne?

Mówisz, że wszyscy wierzący w Boga twierdzą, że ktoś kto w Niego nie wierzy idzie do piekła... otóż nie wszyscy :)

Bo Bóg nie uczy o ogniu piekielnym ani o karze za grzechy.

Poucza natomiast, że:

1. Duch jego (człowieka) uchodzi, a on wraca do swej ziemi;
w tymże dniu giną jego myśli.
(Psalm 146:4) - człowiek po śmierci nie idzie do nieba ani do piekła, lecz do ... ziemi.

2. „Umarli nie są świadomi niczego” (Kaznodziei 9:5) - nie cierpią więc ani się nie cieszą, nie wyczekują ani nie tęsknią, nie martwią się ani nie troszczą.

3. „Nadchodzi godzina, w której wszyscy w grobowcach pamięci usłyszą jego [Jezusa] głos i wyjdą” (Jana 5:28, 29) - wszyscy umarli zmartwychwstaną, czy wierzyli czy nie (z małymi wyjątkami - np. mieszkańców Sodomy, przesiąkniętych złem, ale to nie dotyczy przecież tych, którzy mimo braku wiary czynili dobro)

4. „Wyznaczył dzień, w którym zamierza sądzić zamieszkaną ziemię w sprawiedliwości przez męża, którego postanowił, dając wszystkim ludziom rękojmię przez to, że wskrzesił go z martwych” (Dzieje Apostolskie 17:31). Oczywiście tym wyznaczonym przez Boga sędzią jest Jezus Chrystus.

5. Dzień Sądu nie jest dniem 24-godzinnym. Biblia daje to wyraźnie do zrozumienia, gdy mówi o tych, którzy razem z Jezusem Chrystusem będą mieć udział w sprawowaniu sądu (1 Koryntian 6:1-3). „Widziałem trony, i byli tam ci, którzy zasiedli na nich, i dano im władzę sądzenia

7. „Ten, kto umarł, jest uniewinniony od swoich grzechów” (Rzymian 6:7). To znaczy, że gdy człowiek zostanie wskrzeszony, będzie się go sądzić na podstawie jego postępowania podczas Dnia Sądu, a nie na podstawie tego, co robił przed śmiercią.

8. Możemy być pewni, że Chrystus będzie sądził bezstronnie i sprawiedliwie. Zapewnia nas o tym proroctwo zapisane w Izajasza 11:3, 4. A zatem wbrew utartym wyobrażeniom nie będzie sądził ludzi na podstawie ich dawnych grzechów popełnianych nieraz nieświadomie.
Opisując, co się będzie dziać w Dniu Sądu, Jezus powiedział: „Wszyscy, co są w grobowcach pamięci, usłyszą jego [Jezusa] głos i wyjdą; ci, którzy wyświadczali dobro, na zmartwychwstanie życia; ci, którzy się dopuszczali podłości, na zmartwychwstanie sądu ” (Jana 5:28-30).

Co to jest „zmartwychwstanie życia”, a co „zmartwychwstanie sądu”? Kto tego dostąpi?
Wiemy już, że gdy zmarli powstaną z grobu, nie będzie się ich sądzić na podstawie tego, co czynili w przeszłości. Będzie się raczej brać pod uwagę ich postępowanie w czasie Dnia Sądu. Kiedy więc Jezus mówił o tych, którzy „wyświadczali dobro”, oraz o tych, którzy się „dopuszczali podłości”, miał na myśli dobro i zło czynione przez nich podczas Dnia Sądu. Dzięki wyświadczaniu dobra wielu zmartwychwstałych osiągnie pod koniec 1000-letniego Dnia Sądu ludzką doskonałość. Ich zmartwychwstanie okaże się zatem „zmartwychwstaniem życia”, ponieważ osiągną doskonałe życie wolne od grzechu.

A co będzie dalej? Temat na inny post :)

Oto bowiem, co rzekł Wysoki i Wzniosły, który mieszka na zawsze i którego imię jest święte: „Mieszkam na wysokości i na miejscu świętym, a także ze zdruzgotanym i uniżonym w duchu, by ożywić ducha maluczkich i ożywić serce zdruzgotanych. (Iz 57:15)

Wt mar 20, 2012 10:58

Uczy o ogniu piekielnym : "idźcie w ogień wieczny przygotowany diabłu i jego aniołom!"

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt mar 20, 2012 11:02

Mówi, mówi :) Lecz czy w takim zrozumieniu - w rozumieniu "wiecznego potępienie", "wiecznych mąk"?

"Nauczanie Kościoła stwierdza istnienie piekła i jego wieczność. Dusze tych, którzy umierają w stanie grzechu śmiertelnego, bezpośrednio po śmierci idą do piekła, gdzie cierpią męki, ‚ogień wieczny’. Zasadnicza kara piekła polega na wiecznym oddzieleniu od Boga” (Katechizm Kościoła Katolickiego, Pallottinum 1994, strona 253).

A co mówi Biblia? „Żyjący wiedzą, że umrą, a zmarli niczego zgoła nie wiedzą (...). Bo nie ma żadnej czynności ni rozumienia, ani poznania, ani mądrości w Szeolu, do którego ty zdążasz” (Koheleta [Kaznodziei] 9:5, 10, Biblia Tysiąclecia).

Użyte tu hebrajskie słowo sze’òl — określające miejsce, gdzie trafiają zmarli — jest w niektórych przekładach Biblii tłumaczone na „piekło”.
Co powyższe wersety biblijne mówią o stanie umarłych? Czy cierpią oni w Szeolu męki, pokutując za swoje grzechy? Nie, bo czytamy, że ‛niczego nie wiedzą’. Właśnie dlatego ciężko chory Hiob w udręce błagał Boga, aby go „zakrył w piekle [po hebrajsku sze’òl]” (Joba [Hioba] 14:13, Wujek 1599). Jaki sens miałaby jego prośba, gdyby w Szeolu miał zaznawać wiecznych męczarni? W ujęciu biblijnym piekło to po prostu wspólny grób wszystkich ludzi, gdzie nie ma żadnej aktywności.

Czy ta definicja piekła nie wydaje się bardziej logiczna i zgodna z całym z Pismem Świętym? Czy jakiś grzech człowieka — choćby najgorszy — mógłby skłonić Boga miłości, żeby torturował winowajcę w nieskończoność? (1 Jana 4:8)

Czy „ogień wieczny”, przed którym ostrzegał Jezus, to ogień literalny czy symboliczny? Zauważmy, że „ogień wieczny” został przygotowany „diabłu i jego aniołom” (Mateusza 25:41, BT). Czy rozsądna byłaby myśl, że literalny ogień może spalić istoty duchowe? Czy Jezus nie użył tego słowa raczej w znaczeniu przenośnym? Z pewnością „owce” i „kozy” wspomniane w tej samej wypowiedzi to nie literalne zwierzęta, ale symbole przedstawiające dwie grupy ludzi (Mateusza 25:32, 33). Ogień wieczny, o którym mówił Jezus, w sensie symbolicznym całkowicie spali niegodziwych.

Chrystus nie uczył, że Bóg będzie po wieczne czasy okrutnie torturował złych ludzi. Oznajmił raczej: „Tak Bóg umiłował świat, że Syna swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny” (Jana 3:16, Bw). Dlaczego Jezus dał do zrozumienia, że ci, którzy w niego nie uwierzą, zginą? Jeśliby naprawdę miał na myśli, że będą wiecznie żyć, znosząc męczarnie, to czy nie powiedziałby o tym?

Oto bowiem, co rzekł Wysoki i Wzniosły, który mieszka na zawsze i którego imię jest święte: „Mieszkam na wysokości i na miejscu świętym, a także ze zdruzgotanym i uniżonym w duchu, by ożywić ducha maluczkich i ożywić serce zdruzgotanych. (Iz 57:15)

Wt mar 20, 2012 11:19

Ja też wolałbym aby nie było piekła, ale Jezus naucza:
Mt 25:46
46. I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.(BT)
Mt 18:8
8. Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny.
(BT)
Mt 25:41
41. Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!
(BT)

Można jedynie modlić się:
"O mój Jezu, przebacz nam nasze grzechy, zachowaj nas od ognia piekielnego, zaprowadź wszystkie dusze do nieba, a szczególnie te które najwięcej Twojego miłosierdzia potrzebują."

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Wt mar 20, 2012 12:17

Andy72 napisał(a):
Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Jeżeli usłyszę takie słowa po śmierci to powiem, że nie jestem ani diabłem ani jego aniołem.

Wt mar 20, 2012 12:31

Cytuj:
Ja też wolałbym aby nie było piekła, ale Jezus naucza:
Mt 25:46
46. I pójdą ci na mękę wieczną, sprawiedliwi zaś do życia wiecznego.(BT)
Mt 18:8
8. Otóż jeśli twoja ręka lub noga jest dla ciebie powodem grzechu, odetnij ją i odrzuć od siebie! Lepiej jest dla ciebie wejść do życia ułomnym lub chromym, niż z dwiema rękami lub dwiema nogami być wrzuconym w ogień wieczny.
(BT)
Mt 25:41
41. Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

I kto to wymyślił.Na pewno nie istota obdarzona miłosierdziem.Na wieczne potępienie zasługują jedynie jednostki psychopatyczne,zdegenerowane,które powinny być eliminowane ze społeczeństwa przez wyroki śmierci,które takim osobnikom się należą.

Śr mar 21, 2012 1:12

Kris65 napisał(a):
I kto to wymyślił.Na pewno nie istota obdarzona miłosierdziem.Na wieczne potępienie zasługują jedynie jednostki psychopatyczne,zdegenerowane,które powinny być eliminowane ze społeczeństwa przez wyroki śmierci,które takim osobnikom się należą.

Jak są psychopatami to raczej to obniżałoby ich odpowiedzialność, bo mieli zaburzenia psychiczne... Ja nie chciałbym czyjegokolwiek potępienia, jeżeli to byłoby możliwe, to wolałbym być najmnijszym ze świętych na wieki, aby nikt nie cierpiał (zwłaszcza okrutnie) i szczególnie w piekle.

Herezja przed duże H, i to skierowana w samo Serce Miłości i Dobra:

Cytuj:
Żadne czyny człowieka, włączając w to czyny grzeszne nie dzieją się bez Bożego planu i kontroli Bóg planuje całą rzeczywistość, włącznie z grzesznymi czynami dokonywanymi przez człowieka (Dz. Ap. 2:22-23; Dz. Ap. 4:27-28, Job 1, Treny 3:37-38, Izajasza 45:7-11 itp.). Nie ulega wątpliwości, że najstraszniejszy grzech człowieka jakim było zamordowanie Syna Bożego odbyło się "zgodnie z Bożym planem" uwzględniającym wszelkie okoliczności i detale związane z tym jak doszło do tej zbrodni. ednocześnie Bóg nie jest autorem grzechu. Winni śmierci Niewinnego są arcykapłani, Piłat, Herod, Żydzi oraz my poprzez nasze winy.

http://www.fronda.pl/blogowisko/wpis/na ... ich__33024

Jesteśmy jakby pijani pogrzechowym światem... Bez grzechu nie byłoby Odkupienia, męczeństwa, poświęcenia, chorób, bólu, trudu, różnych języków, tras komunikacyjnych, złości, pożądliwości seksualnej, dyskomfortu (jak cielesny czy fizyczny), ofiar za grzechy (pewnie i kapłanów, zakonników i ascetów)...

Co za odrażająca teoria, która stara się wmówić, że Bóg zaplanował zaistnienie zła, chciał tego! Nic dziwnego, że przeciwko takiemu (w rzeczywistości nieistniejacemu) despotycznemu, sadystycznemu okrutnikowi biedni ludzie się buntują... To arcykłamstwo szatana zachwalające zaistnienie zła.

Ktoś musi rozprawić się z głupstwem makulacjonizmu raz na zawsze! Pora poniżyć bezosobowe zło!

Czy doświadczenie heroizmu jest dla ciebie cenniejsze niż czyjeś zbawienie wieczne? Dla mnie nie. Trud i ból nie miały prawa zaistnieć, są skutkiem grzechu, zaistnienia zła i same są złem.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr mar 21, 2012 9:09
Kris65 napisał(a):
Na wieczne potępienie zasługują jedynie jednostki psychopatyczne,zdegenerowane,które powinny być eliminowane ze społeczeństwa przez wyroki śmierci,które takim osobnikom się należą.
"Nie sądź, a nie będziesz sądzony"

Śr mar 21, 2012 21:54

Moim zdaniem nie mogła. Wyobraźmy sobie że dajemy dzieciom pudełko i mówimy aby nie otwierały. Dobry psycholog wie że otworzą.
http://www.youtube.com/watch?v=R1IgbZw4HCM
- Derren Brown - nie zabij kota
Dlaczego Bóg umieścił drzewo dobrego i złego? Widocznie chciał aby ludzie się rozwijali a nie pozostawali wiecznie na poziomie bonobo.

N mar 25, 2012 13:00

Rozwój przez grzeszenie? To w niebie będzie regres?

N mar 25, 2012 22:10

Andy72 napisał(a):
Dlaczego Bóg umieścił drzewo dobrego i złego? Widocznie chciał aby ludzie się rozwijali a nie pozostawali wiecznie na poziomie bonobo.
Nie wiem, czy cię dobrze zrozumiałem:

Nauczyciel - Bóg, który jest miłością, (nie potrafiąc tego zrobić inaczej?) zaplanował dla ludzi rozwój przez grzech, czyli przez zło, po czym za to postępowanie (zgodne z zaplanowaną przez niego ścieżką rozwoju) swoich uczniów ukarał wyrzuceniem z raju, tak?

Pn mar 26, 2012 9:29
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
zgodne z zaplanowaną przez niego ścieżką rozwoju

Oj, chyba Bóg powinien sobie dyrektora HRu zmienić... :D

Pn mar 26, 2012 10:33

Post Koniec z tym kałem!
Andy72 napisał(a):
Moim zdaniem nie mogła. Wyobraźmy sobie że dajemy dzieciom pudełko i mówimy aby nie otwierały. Dobry psycholog wie że otworzą.
http://www.youtube.com/watch?v=R1IgbZw4HCM
- Derren Brown - nie zabij kota

i jesteś w kardynalnym zacofaniu!!!

Bóg, chcociaż kocha nieskończenie bardziej, ze swej natury nie może cierpieć i podlegać pokusie, miałby znęcać się nad swymi "zerkami" dobrowolnie aplikując im zło? Nigdy. I to może jest najwieksze oszustwo szatana, że ludzie tak myślą... Ale udało mu się (niestety!) obrazić Boga... i to z taką nikczemnością... Wtedy to aniołowie i ludzie kochaliby nieskończenie beardziej od Boga, a to jest niemożliwe, zaś Bóg byłby najgorszym grzesznikiem... Ta teoria odwraca obraz Pana do góry nogami. Bluźnierstwo szatańskie najwyższej zjadliwości. Złośliwy i brutalny cios w Niewinne Serce Bożej Miłości...

Autorze tej wypowiedzi, jesteś pewnie niewinny, ale tego typu teorie to jak szatańska drwina i łgarstwo kałowo-ściekowe z Prawdy... Makulacjonizm jest ohydną obrzydliwością. Innym przykładem wstrętnej superherezji (bądź (częściej) kardynalnego zacofania) jest uważanie, że zaistnienie jakiejkolwiek osoby (anioła, człowieka) jest uwarunkowane grzechem. To czynienie z grzechu ojca ludzkości.

Niestety, ludzie są głęboko zacofani duchowo. Aniołowie znali Plan Pana lepiej od nas. przebaczam złym duchom ich okrucieństwo. Otrzymali więcej niż mieli prawo otrzymać.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt mar 27, 2012 12:20
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 43  Następna strona