Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Autor |
Wiadomość |
Andy72
|
 Re: Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Bóg nie chce ale pedofil ma wolną wolę
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N mar 25, 2012 21:00 |
|
|
|
 |
WZasadzieNiegroźny
|
MIXer napisał(a): WZasadzieNiegroźny napisał(a): Bóg dał wolną wolę głupim istotom - dlaczego? Bóg dał wolną wolę mądrym istotom, ale później postanowiły robić głupie rzeczy, w wyniku czego stały się głupie.  Przyznam, że wygląda mi to na mocno dziwaczne rozumowanie. Człowiek robi głupie rzeczy z powodu głupoty, a nie odwrotnie...
|
N mar 25, 2012 21:17 |
|
 |
tanie_wino
|
Alus napisał(a): Czyli zło winno zapobiegac złu? Jakie zło? Anioły Stróże chyba dobre są, prąd i cegły też, Alus:) Cytuj: Chrześcijanie nie powinni się mścić, pałać chęcią odwetu, ale mają obowiązek bronić się przed agresorem. A to o tym nadstawianiu drugiego policzka pamiętasz? Cytuj: Bóg nie chce ale pedofil ma wolną wolę niestety
_________________ pajacyk.pl
|
N mar 25, 2012 21:21 |
|
|
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Bóg nie chce ale pedofil ma wolną wolę To czemu go stworzył pedofilem?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N mar 25, 2012 21:59 |
|
 |
Acro
|
Seweryn napisał(a): Acro napisał(a): Andy72 napisał(a): Celem jest życie wieczne. Za milion lat będziemy pamiętali cierpienia na ziemi i bedzięmy za nie wdzięczni. Czas na mój ulubiony test na konsekwencję. Zapraszam do mnie do garażu. Zaaplikuję ci tam taka porcję cierpień, że będziesz miał co wspominać i za co dziękować przez trzy eony! To co - na kiedy sie umawiamy? Przy takich zainteresowaniach brak wiary jest na rękę . Pan Acro oczywiście nie rozumie, że chodzi o cierpienie wynikłe z poświęcenia , doświadczania itp. Jedni cierpią poświęcając swe życie dla innych doznając doświadczenia, inni cierpią z powodu choroby nabierając pokory do życia. Jeszcze inni cierpią z powodu ludzi którzy aplikują im porcję cierpień w garażu. To pozwala im zrozumieć jak podły może być człowiek lekceważący nauki Jezusa. Jeszcze inni cierpią na świadectwo z tego samego powodu. Może być cierpienie "z doświadczania". Postaram się, aby Andy "doświadczył" go tyle, że będzie za nei wdzięczny całe milenia oraz pozwoli wam zrozumieć, jak podli sa niektórzy ludzie bla bla bla Ciebie, Seweryn, tez zapraszam. Już tchórzycie?
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
N mar 25, 2012 22:04 |
|
|
|
 |
Acro
|
Andy72 napisał(a): Acro napisał(a): Czas na mój ulubiony test na konsekwencję. Zapraszam do mnie do garażu. Zaaplikuję ci tam taka porcję cierpień, że będziesz miał co wspominać i za co dziękować przez trzy eony! To co - na kiedy sie umawiamy? I nadal twierdzisz że cierpienia powoduje zły Bóg? miej pretensję do siebie. Ja tylko wypełniam Jego wolę - gdyby chciał mi przeszkodzić, co by go powstrzymało? Ale nie zmieniaj tematu: to kiedy mnie odwiedzisz? Jak się umówimy? Nie pożałujesz, będziesz potem w niebie za to cierpienie takie wdzięczny Bogu ze ho ho! No chyba nie zrobisz sobie z gęby cholewy?
|
N mar 25, 2012 22:09 |
|
 |
czuowiek
|
MIXer napisał(a): Ja również zadam Ci pytanie: Czy to, że ktoś jest mądry oznacza, że postępuje wyłącznie w rozsądny sposób? W mojej ocenie mądrość cechuje się rozsądnym postępowaniem. W twojej nie? Na czym polega mądrość kogoś, kto robi "głupie rzeczy"? I w czym mędrzec, kto robi "głupie rzeczy", różni się od głupka, który robi "głupie rzeczy"? Jeszcze gdybyś mógł tak wyłożyć zasadę działania zjawiska, dzięki któremu mądry człowiek, robiąc "głupie rzeczy", głupieje... Andy72 napisał(a): Bóg nie chce ale pedofil ma wolną wolę Czego Bóg nie chce?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn mar 26, 2012 7:48 |
|
 |
czuowiek
|
MARIEL napisał(a): Słownictwo rodem z rynsztoka. Człowiek się rejestruje na portalu Wiara.pl żeby porozmawiać na poziomie trochę lepszym niż pod budą z piwem, to przychodzi czuowiek i pokazuje na co go stać. Ale to nie ja wierzę w Boga, który chce, aby niemowlaki mogły być gwałcone, prawda? Marzy ci się "wersal"? Myślisz, że pedofil ma w głowie "wersal" gdy zabiera się do gwałcenia niemowlaka? Bo moim zdaniem myśli raczej kategoriami "zerżnąć" i "przelecieć". Jeśli ci to przeszkadza, to pretensje do Boga poproszę. Ja tylko piszę o świecie takim, który jest. Tu i teraz. Jeśli wolisz nie mieć świadomości, jaki jest, to faktycznie uważaj na moje posty, bo czasem mogą się dla ciebie okazać bolesnym zderzeniem z rzeczywistością. Bo o głaskaniu kotków, słuchaniu śpiewu słowika, wąchaniu kwiatków i przytulaniu misia na pewno tu pisać nie będę - uczciwie ostrzegam. 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Pn mar 26, 2012 8:52 |
|
 |
Andy72
|
Acro napisał(a): Andy72 napisał(a): I nadal twierdzisz że cierpienia powoduje zły Bóg? miej pretensję do siebie. Ja tylko wypełniam Jego wolę - gdyby chciał mi przeszkodzić, co by go powstrzymało? Nie wypełniasz Jego woli, wolę wypełnia się przez słuchanie co Jezus mówił, nie ma ręku z nieba która by powstrzymywała zło, ale będziesz rozliczony po śmierci 
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn mar 26, 2012 10:42 |
|
 |
czuowiek
|
Jeśli Bóg jest wszystkowiedzący, to wszyscy jesteśmy już rozliczeni, zanim jeszcze nas stworzył, prawda?
A nie uważasz, że to nie sztuka rozliczać, ale sztuka tak wychować, aby nie trzeba było z niczego rozliczać?
|
Pn mar 26, 2012 10:53 |
|
 |
Andy72
|
Na tym świecie jesteśmy wychowywani, dlatego nie żyjemy w raju, ale każdy ma swoją wolę.
|
Pn mar 26, 2012 10:58 |
|
 |
czuowiek
|
A dlaczego jesteśmy wychowywani "na tym świecie" a nie w raju?
|
Pn mar 26, 2012 11:08 |
|
 |
Andy72
|
W raju by nie było wychowania. Właśnie na tym świecie na poligonie jesteśmy wychowywani aby w raju być już wychowanymi. A poza tym, jak można by np. wybaczać gdyby nie było czego?
|
Pn mar 26, 2012 11:28 |
|
 |
czuowiek
|
Andy72 napisał(a): W raju by nie było wychowania. Właśnie na tym świecie na poligonie jesteśmy wychowywani aby w raju być już wychowanymi. A poza tym, jak można by np. wybaczać gdyby nie było czego? Do czego ci jest potrzebne wybaczanie, skoro nie byłoby czego wybaczać? Gdybyś mógł wybierać - wolisz świat, w którym dostajesz po ryju i możesz wybaczyć, zamiast świata, w którym nikt nie dostaje po ryju? Bóg nie potrafi inaczej wychować i przygotować do raju, niż poprzez stworzenie świata, w którym możesz sobie zgwałcić niemowlaka albo owcę?
|
Pn mar 26, 2012 11:33 |
|
 |
Andy72
|
Właśnie, stworzył świat, gdzie można wybaczać.
|
Pn mar 26, 2012 11:38 |
|
|
|