Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 27, 2025 5:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Portal Racjonalista 
Autor Wiadomość

Post Re: Portal Racjonalista
Val napisał(a):
Racjonalista to portal opiniotwórczy. Jeśli chcesz wiarygodne portale, to tylko takie, które są naukowe. To tak jakby podpierać się Radiem Maryja :D

A prośba o dowody na małą merytoryczność- podał CI ktoś linka do trynitarian. Jeśli to CI nie wystarczy i potrzebujesz więcej, to radzę odświeżyć wiadomości ze szkoły, dotyczące analizy tekstu.
Dlaczego chcesz, aby obcy ludzi osądzali, czy coś jest lub nie prawdą? To znaczy, że uważasz siebie za niedostatecznie inteligentną, aby samodzielnie to ocenić? 8)

PS. Opinia- jest jak pupa, każdy ma swoją.

Acha-czyli wyszło na to że jestem perwersyjną zboczoneńczynią -podglądaczką cudzych pup...znaczy opinii :badgrin:
No cóż narazie chyba muszę z tym krępującym defektem żyć.

Owszem-uważam siebie za niedostatecznie inteligentną , tu doskonałe trafienie.
No niestety-takie są fakty Czy jest w tym coś złego ? Jestem samokrytyczną realistką Zawsze to chyba lepiej zdawać sobie sprawę z włanych ograniczeń i niedoborów umysłowych niż sobie nie zdawać .... ;-)

Czy znasz takie naukowe portale o jakich wspominałaś? Możesz coś polecić?
Co do analizy tekstu-nie uczono mnie jej ,może podasz instrukcję ?

Pt mar 09, 2012 19:12

Dlaczego huk?
Cóż ja takiego napisałam by miało aż huczeć?
Może Soul Ci w uchu piszczy ?
Val napisał/a tylko że mam sięgnąć do portali naukowych-tyle że nie wiem za bardzo jakich. (nazwy)Co mam wpisać w google"portale naukowe"? A strzelając różne hasła(typu np"nauka a problem opętań " lub "naukowe spojrzenie na demonologię" to będę szukać z miesiąc.
Narazie usłyszałam że Lewandowski z trynitarian jest też niewiarygodny. Nie mam pojęcia dlaczego?
Ja naprawdę nie mam takiej wiedzy jak Wy by umieć ocenić czyjś tekst-stąd wolę zapytać o zdanie osoby ciut mądrzejsze od siebie (a przynajmniej orientujące się w tych tematach).

Pt mar 09, 2012 19:24
Moderator

Magnolka napisał(a):
"nauka a problem opętań "

viewtopic.php?p=596171#p596171

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pt mar 09, 2012 19:41

mykitos napisał(a):
Necromancer napisał(a):
Racjonalista jest przede wszystkim niewyobrażalnie brzydki. Reszta to już kwestia światopoglądu, większość tekstów jest ateistyczna, antyteistyczna, antyreligijna, antyklerykalna itp. Poziomem różnią się bardzo, od słabych i nudnych, po te najwyższej klasy.

Mi też niezbyt podoba się portal Racjonalista. Jest tendencyjny,lewacki,mało jest merytorycznych tematów,natomiast głownie to demagogicznie atakują wszelkie wyznania religijne

Lewacki?! Człowieku, nie masz w takim razie pojęcia co to jest lewactwo. Proponuję zacząć tutaj: http://antifa.bzzz.net/ i przemierzyć internety.

W sensie merytorycznym to nie podoba mi się humanistyczny (arts vs sciences) przechył portalu.

Pt mar 09, 2012 20:49

Necromancer czego ma dowodzić podany przez Ciebie link? Czy to jest przykład prawdziwego lewactwa ?-o to chodziło? Czy o coś innego? Bo ja nie bardzo kapuję co idde tego portalu mają do naszej dyskusji...
Ja naprawdę może jakaś upośledzona jestem...ale serio nie wiem.Wytłumacz kobiecie ze wsi

Pt mar 09, 2012 21:01
Magnolka napisał(a):
Dlaczego huk?
Cóż ja takiego napisałam by miało aż huczeć?
Może Soul Ci w uchu piszczy ?
Val napisał/a tylko że mam sięgnąć do portali naukowych-tyle że nie wiem za bardzo jakich. (nazwy)Co mam wpisać w google"portale naukowe"? A strzelając różne hasła(typu np"nauka a problem opętań " lub "naukowe spojrzenie na demonologię" to będę szukać z miesiąc.
Narazie usłyszałam że Lewandowski z trynitarian jest też niewiarygodny. Nie mam pojęcia dlaczego?
Ja naprawdę nie mam takiej wiedzy jak Wy by umieć ocenić czyjś tekst-stąd wolę zapytać o zdanie osoby ciut mądrzejsze od siebie (a przynajmniej orientujące się w tych tematach).

Otóż to, dlaczego Lewandowski jest niewiarygodny?? Facet argumentuje konkretnie i rzeczowo, nie bawi się w ,,lanie wody". Dlatego proszę podać konkrety, a nie rzucać gołosłowne oskarżenia.

Pt mar 09, 2012 21:09

Magnolka napisał(a):
Necromancer czego ma dowodzić podany przez Ciebie link? Czy to jest przykład prawdziwego lewactwa ?-o to chodziło? Czy o coś innego? Bo ja nie bardzo kapuję co idde tego portalu mają do naszej dyskusji...
Ja naprawdę może jakaś upośledzona jestem...ale serio nie wiem.Wytłumacz kobiecie ze wsi

Lewactwo to pogardliwe określenie prawicowców na skrajną lewicę, a skrajna lewica, mniej więcej, to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Skrajna_lewica
http://en.wikipedia.org/wiki/Far-left_politics

Pt mar 09, 2012 22:30
Cytuj:
Otóż to, dlaczego Lewandowski jest niewiarygodny??

Są sobie równi tj Lewandowski Agnosiewiczowi, więc można porównywać ich teksty, które prezentują podobny poziom.

Magnolka jeżeli masz zamiar pozostać katoliczką, a wiesz, że fundamenty Twojej wiary są chwiejne i nie masz dobrego rozeznania to nie wchodź na takie strony jak Racjonalista.pl.
W dyskusji na tym jakimś forum wcale nie musisz dawać wiary info z Racjonalisty. Po prostu napisz,że nie uznajesz takiego źródła i tyle.

Mogę polecić Ci różne strony Internetowe, ale podaj mi najpierw tematykę, żeby nie marnować czasu na zbędne linki. Jeśli jest to temat wiary, to sprawa jest skomplikowana, bo wiara opiera się na wierze. Jak coś naukowo udowodnisz, to już przestaje być wiarą, a faktem naukowym, niepodważalnym. Więc się zastanów

PS. Tak się żem natrudziła, żeby znaleźć w miarę kobiecego avatara, co by nie było wątpliwości co do płci autora tekstu i nadal wychodzi na to, że kobietą trudno na forum być :evil:
Idę się pociąć :D

Pt mar 09, 2012 22:57

Val napisał(a):
Cytuj:
jeżeli masz zamiar pozostać katoliczką, a wiesz, że fundamenty Twojej wiary są chwiejne i nie masz dobrego rozeznania to nie wchodź na takie strony jak Racjonalista.pl.
W dyskusji na tym jakimś forum wcale nie musisz dawać wiary info z Racjonalisty. Po prostu napisz,że nie uznajesz takiego źródła i tyle.
Mogę polecić Ci różne strony Internetowe, ale podaj mi najpierw tematykę, żeby nie marnować czasu na zbędne linki. Jeśli jest to temat wiary, to sprawa jest skomplikowana, bo wiara opiera się na wierze. Jak coś naukowo udowodnisz, to już przestaje być wiarą, a faktem naukowym, niepodważalnym.
PS. Tak się żem natrudziła, żeby znaleźć w miarę kobiecego avatara, co by nie było wątpliwości co do płci autora tekstu i nadal wychodzi na to, że kobietą trudno na forum być :evil:
Idę się pociąć :D

Haha ależ Valunia nie tnij się bo jak będziesz w kawałkach to kto mi wynajdzie te strony internetowe ? :D
Nie , no łapki są całkiem całkiem-tylko nie byłam pewna (bo czego w dzisiejszych czasach można być pewnym w tej dziedzinie-gdy nawet w sejmie nie wiesz jakiej płci jest dana kobieta... :roll:

No wiesz jak napiszę na forum że nie uznaję tego zródła to zostanę zapytana "dlaczego"? Heh to znaczy -znając to forum to nie zostanę zapytana tylko wykpiona, w stylu że sobie wybieram w co wierzę a w o nie, że nie mam przecież żadnych podstaw by nie uznawać racjonalisty(przecież to sama racjonalność -no nie?A racjonalność to rozsądne, logiczne myślenie.Więc czyli racjonalnie nie chcę myśleć tylko życzeniowo, jakoś tam fantastycznie-sakro science fiction.I tak by można długo dlugo-muszę mieć rzetelną podstawę do tego by odrzucić Racjonalistę jako wiarygodne zródło.

Tak sama dla siebie-to dotąd rzeczywiście tak robiłam jak mówisz, nie wchodziłam tam by nie chwiać sobie swoich i tak chwiejnych fundementów.Kiedyś przypadkiem weszłam poczytałam trochę i od tamtej pory omijałam to dziadostwo.Ale teraz na wizażu gdy co drugi post popierany jest w dyskusji właśnie info z tego portalu -trudno udawać że tego portalu nie ma...Trzeba się zastanowić na serio czy jest tam coś prawdziwego czy nie, jeśli nie-umieć to wykazać.

Ale może masz rację-narazie warto poczytać inne rzeczy z netu. Chodzi mi o czysto naukowe ujęcie spraw takich jak:

-stygmaty
-opętania
-wiara w "pozytywne energie" i przedmioty .Chętnie bym wykazała że nauka np uznaje wiarę w te bzdury za nieracjonalną.Ze nie istnieje żadna pozytywna lub negatywna energia (naturalnie nie chodzi mi o energię słoneczną czy cieplną czy cos w tym stylu ;) Ale jak dotąd nigdzie nie znalazłam nic na ten temat-tzn opracowania naukowego.Jedynie od strony kościoła jako zagrożenie etc-a nie o to mi chodzi.

Oraz (to już chyba dziedzina wiary) jaka jest geneza nakazu zachowania czystości.
Czy można zdefiniować takową?
Bo dziewczyny pisały (pewnie za racjonalistą) tak(a mnie tak zatkało że nie odpowiedziałam na to w ogóle):

"prawdziwa geneza zakazu seksu przedmałżeńskiego: w społeczeństwie patriarchalnym mężczyzna chciał mieć pewność, że wychowuje własnego potomka, że przekazuje majątek swojemu dziecku, a nie obcego faceta, stąd nacisk na dziewictwo. Bo jakoś zwykle facetom się więcej w tej dziedzinie wybaczało No i kościół chciał się odciążyć finansowo, bo nierzadko te bękarty w kościelnych ochronkach lądowały. Plus rozprzestrzenianie się chorób wenerycznych.
Wniosek: w dzisiejszych czasach, kiedy mamy większą świadomośc, skuteczna antykoncepcję i przede wszystkim równouprawnienie (a robienie z dziewictwa daru dla faceta jest oznaką tego, jak nisko się kobieta ceni...) zakaz ten jest bez sensu, chociaż oczywiście filozofię można do wszystkiego dorobić, zwłaszcza do tego, czego empirycznie zweryfikować się nie da - tak jak poglądów Boga na temat seksu. "

So mar 10, 2012 12:00
Cytuj:
-stygmaty
-opętania
-wiara w "pozytywne energie" i przedmioty .Chętnie bym wykazała że nauka np uznaje wiarę w te bzdury za nieracjonalną.

Nauka może jedynie stwierdzić, że nie ma na to dowodów naukowych, jakoby działały tu nieznane siły. Wyjaśni w swój sposób, metodami, które zna.
Tak samo nie może wyśmiać idei pośmiertnych, bo nauka nie ma narzędzi do zbadania i wykluczenia, że czegoś nie ma.
Pozytywnych energii tak samo nie musi być. Można je tak samo wyśmiać jak opętania i stygmaty.
Bo niby Hitler pozytywną energią zaraził miliony?
Ile ludzi próbuje desperacko pozytywnie myśleć i nic, zero. Możesz drążyć dopytywać, szukać dziury w całym w tej pozytywnej energii, tak jak oponenci w stygmatach.
Linków nie dam, bo tematy kontrowersyjne i nie ma jednoznacznego stanowiska świata nauki, a kierowanie na jakieś źródło to narzucanie swojego zdania :D

Podpieranie się nauką do wykazywania swoich racji w takich tematach jest bezcelowe. Możesz wierzyć, ze ojciec Pio sam sobie zrobił stygmaty, że uzdrowiona zakonnica z Parkinsona nigdy go nie miała, tyle całe multum lekarzy przez wiele lat było konowałami, że cuda na mszach o.Bashoohory to teatr itd.
A możesz stwierdzić- wierzę im. I nie wdawać się w dyskusję, która polegają na wykpieniu, wyśmianiu, udowodnieniu, że nic nadnaturalnego nie ma szans zaistnieć na świecie. Dlaczego chcesz udowadniać komuś, że masz rację i warto wierzyć w takie cuda? Ktoś nie chce, ma swoje argumenty i kropka. Nie to nie. Niektórzy to nawet gdyby zobaczyli na żywo Boga to by nie uwierzyli, tylko pobiegli do najbliższego ośrodka psychiatrycznego na leczenie, przekonując że to muszą być halucynacje. I niech im będzie.

Co do czystości- masz tu forum :). Jesteś katoliczką ,to zachowujesz czystość do ślubu zgodnie z nauką KK.

So mar 10, 2012 15:00

Magnolka napisał(a):

No faktycznie racja-Pismo Św budzi we mnie dużo więcej watpliwości niż Racjonalista :?

Paradygmaty zawarte w Piśmie jak i te leżące u podstaw światopoglądu racjonalistów budzą wątpliwości gdyż są obiektem wiary, a nie wiedzy .

So mar 10, 2012 15:37

Val napisał(a):
Cytuj:
Nauka może jedynie stwierdzić, że nie ma na to dowodów naukowych, jakoby działały tu nieznane siły. Wyjaśni w swój sposób, metodami, które zna."
-----------------------------------------------------------------------------------------

No właśnie o to mi chodzi-czy są dowody naukowe (bo może są? tylko my nie wiemy o nich).
A jeśli nie ma to skąd wiadomo że nie ma -gdzie jest to napisane -o to mi chodzi.Ja nie zamierzam nikogo wyśmiewać tylko po prostu napisać że tak jak istnienia Boga nauka nie udowodniła tak i tych energii też nie.Ale nie mogę tak napisac bo nie mam pewności (w sensie dowodu-odsyłacza do jakiegoś artykułu, lub nie wiem wikipedii-szukałam ale nic nie znalazłam.) mam tylko intuicyjne przeświadczenie ale to się nie liczy.

"Tak samo nie może wyśmiać idei pośmiertnych, bo nauka nie ma narzędzi do zbadania i wykluczenia, że czegoś nie ma.
Pozytywnych energii tak samo nie musi być. Można je tak samo wyśmiać jak opętania i stygmaty.
Bo niby Hitler pozytywną energią zaraził miliony?
Ile ludzi próbuje desperacko pozytywnie myśleć i nic, zero. Możesz drążyć dopytywać, szukać dziury w całym w tej pozytywnej energii, tak jak oponenci w stygmatach."
------------------------------------------------------------------------------------------

Wiesz nie umiem tak :cry:
Nawet nie wiedziałabym jak się do tego zabrać.Jeśli spytam czy ktoś widział tę energię to pewnie będzie odp że wielu czuje jej działanie, że odkąd np powiesili se dzwoneczki czy tam coś to są spokojniejsi, szczęśliwsi,zdrowsi nie wiem co tam jeszcze generalnie jest lepiej, dobrze im sie powodzi, maja więcej pieniędzy albo co kto wymyśli. Myślę że powiedzą że ludzie którzy myślą pozytywnie to efekty tego odczuwają.
Co do Hitlera to za bardzo nie wiem co on miał wspólnego z energią itd.On się chyba w ezoterykę nie bawił z tego co wiem nie był wyznawcą żadnych energii kosmicznych ani nieczego takiego.
Może powiedzą że jakby sobie poustawiał mieszkanie wg feng shui toby był bardziej normalny i nie narobiłby tyle bałaganu.Energia by mu lepiej przepływała.

Wolałabym podać link do czegoś co pokazuje stanowisko naukowe i na tym poprzestać-w sensie niech każdy sobie z tego wyciagnie własnie wnioski.

Linków nie dam, bo tematy kontrowersyjne i nie ma jednoznacznego stanowiska świata nauki, a kierowanie na jakieś źródło to narzucanie swojego zdania :D

Podpieranie się nauką do wykazywania swoich racji w takich tematach jest bezcelowe. Możesz wierzyć, ze ojciec Pio sam sobie zrobił stygmaty, że uzdrowiona zakonnica z Parkinsona nigdy go nie miała, tyle całe multum lekarzy przez wiele lat było konowałami, że cuda na mszach o.Bashoohory to teatr itd.
A możesz stwierdzić- wierzę im. I nie wdawać się w dyskusję, która polegają na wykpieniu, wyśmianiu, udowodnieniu, że nic nadnaturalnego nie ma szans zaistnieć na świecie. Dlaczego chcesz udowadniać komuś, że masz rację i warto wierzyć w takie cuda? Ktoś nie chce, ma swoje argumenty i kropka. Nie to nie. Niektórzy to nawet gdyby zobaczyli na żywo Boga to by nie uwierzyli, tylko pobiegli do najbliższego ośrodka psychiatrycznego na leczenie, przekonując że to muszą być halucynacje. I niech im będzie.

Co do czystości- masz tu forum :). Jesteś katoliczką ,to zachowujesz czystość do ślubu zgodnie z nauką KK.

So mar 10, 2012 20:35
Magnolka co chcesz komu udowodnić przez linki do artów z Internetu??? Jeżeli większość na forum jest "za" jakimś poglądem, to choćbyś podała dobre źródła to i tak je skopią.
To tak jakby jechać do kraju arabskiego, wejść na mównicę, zamontować nagłośnienie i głosić hasła feministek. Nieważne ile masz w rękawie dowodów.

Nie możesz im udowadniać, że podkowa nie daje rezultatów, że pozytywna energia nie istnieje, bo mają prawo w to wierzyć tak samo jak Ty w Boga. Niech piszą o rezultatach, ale skąd wiesz, że nie koloryzują? Tak samo jak one o skuteczności amultetów pisza, tak ty możesz wyjaśniać, że Bóg tak samo działa i te same efekty masz.

Nazizm ma dużo wspólnego z okultyzmem. Chociażby swastyka jest symbolem pomyślności, a przynajmniej przed wojną była. Jest to taki talizman "na szczęście" http://www.eioba.pl/a/1vyh/okultystyczn ... ia-nazizmu

Jeżeli chcesz dyskutować w tak poważnych i trudnych kwestiach to zamiast porywać się z motyką na słońce, udaj się do biblioteki, zdobądź gruntowną wiedzę, zgłębiaj w Internecie i gdy poczujesz, że wiesz wystarczająco dużo- czas na dyskusję.
Wiem, że dziś takie czasy, że ktoś napisze artykuł w Internecie i budzi wątpliwości w duszach wierzących. Ale uwierzyć artykułowi i podkopać swoją wiarę nie jest dobrym posunięciem. Zgłębianie tematu dokładnie już tak.
Wybacz, ale nie mam tyle czasu, aby zgłębiać za kogoś temat i mu pomagać, bo limity moich możliwości znacząco ograniczyła specyficzna dziedzina finansów, której zgłębianie zajmuje mi sporo czasu.

A tu do refleksji:
"Nigdy nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! " 8)

So mar 10, 2012 21:31

[quote="Val"]Magnolka co chcesz komu udowodnić przez linki do artów z Internetu??? Jeżeli większość na forum jest "za" jakimś poglądem, to choćbyś podała dobre źródła to i tak je skopią.
---------------------------------------
to niech skopią-zdaję sobie z tego sprawę, ale przynajmniej niech się dowiedzą cokolwiek czym jest to co kopią.Bo narazie kopią choć nie znają tego czegoś.Jak kopac to wiedzieć dlaczego kopię.

To tak jakby jechać do kraju arabskiego, wejść na mównicę, zamontować nagłośnienie i głosić hasła feministek. Nieważne ile masz w rękawie dowodów.
--------------------------------------------
Zawsze można spróbować, zwłaszcza jeżeli ludzie wyśmiewają feminizm mimo że nie mają o nim zielonego pojęcia. Jeśli ignorować takie postawy to nigdy nie dotrze się do tych osób a oni do końca będą tkwić w błednych przekonaniach. Można się z czymś nie zgadzać ale aby wiedzieć że się nie zgadzam to najpierw trzeba się z tym zapoznać choć w jakimś małym stopniu.
Tu nie chodzi o to żeby kogoś nawracać udowadniać że dana idea jest słuszna-bo to każdy sam sobie musi wydedukować co o czymś sądzi ale aby móc to zrobić musi poznać podstawowe fakty.

Nie możesz im udowadniać, że podkowa nie daje rezultatów, że pozytywna energia nie istnieje, bo mają prawo w to wierzyć tak samo jak Ty w Boga. Niech piszą o rezultatach, ale skąd wiesz, że nie koloryzują? Tak samo jak one o skuteczności amultetów pisza, tak ty możesz wyjaśniać, że Bóg tak samo działa i te same efekty masz.
---------------------------------
Nie chcę im udowadniać że podkowa nie działa, tylko udowodnić że NAUKA mówi iż podkowa nie ma działania.To różnica.Naukę spokojnie można zignorować.
Jasne że mają prawo wierzyć w tę podkowę tego nie neguję, tylko niech zdadzą sobie sprawę że postępują tak samo wbrew nauce jak ludzie wierzących (bo narazie uważają się za super naukowo oświecone i racjonalne,a przeciez wiara w te energie wcale racjonalna nie jest).

Nazizm ma dużo wspólnego z okultyzmem. Chociażby swastyka jest symbolem pomyślności, a przynajmniej przed wojną była. Jest to taki talizman "na szczęście" http://www.eioba.pl/a/1vyh/okultystyczn ... ia-nazizmu
-------------------------------------------------------
Bez przesady.Krzyż też był symbolem znanym przed chrzescijanstwem a koscioł tylko zaadoptował go do swoich potrzeb.

Jeżeli chcesz dyskutować w tak poważnych i trudnych kwestiach to zamiast porywać się z motyką na słońce, udaj się do biblioteki, zdobądź gruntowną wiedzę, zgłębiaj w Internecie i gdy poczujesz, że wiesz wystarczająco dużo- czas na dyskusję.
---------------------------------------------------
Życia by mi nie wystarczyło aby przeczytać wszystko co istnieje-to raz, mój stan zdrowia jest taki że nie mam szans dostać się do bilblioteki-to dwa, a trzy to nawet gdybym mogła to i tak nie uda mi się przekazać tego co wyczytam w książkach-tak już mam.Przeczytalam kilogramy (albo tony) prasy katolickiej gdzie było mnóstwo artykułów teologicznych( właśnie na te tematy) i czy myślisz że umiem cokolwiek z tego powtorzyć? Nie.Nic. Nawet o masonach nie umiałabym nic napisac a o nich artykułów było chyba najwięcej-i nie żebym tego nie rozumiała bo owszem ale powtórzyć?Nie ma szans. Moja pamięć jest jak ser szwajcarski albo gorzej.

N mar 11, 2012 17:18
ciekawski napisał(a):
Otóż to, dlaczego Lewandowski jest niewiarygodny?? Facet argumentuje konkretnie i rzeczowo, nie bawi się w ,,lanie wody". Dlatego proszę podać konkrety, a nie rzucać gołosłowne oskarżenia.

Chyba autor miał na myśli :niewygodny.
Spotkałam się na innym forum z zarzutem, że Lewandowski
pisze paszkwile :D
Nie ma to jak rzucić błotem, robi wrażenie, argumentować nie trzeba..

Pt mar 30, 2012 7:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4