Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So paź 11, 2025 10:22

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Problem z wiarą 
Autor Wiadomość

Post Problem z wiarą
Witam!

Mam 18 lat i rodzice wychowywali mnie w wierze katolickiej.ale w wieku 17 lat zacząłem zadawać sobie pytania, co do istnienia Boga i w taki sposób zostałem Ateistą.Mój przyjaciel Tomek też był kiedyś Katolikiem , lecz zrozumiał ,że ten Kościoł oszukuje ludzi więć został Ateistą. Po niedługim czasie został Świadkiem Jehowy. Drugi mój kumpel też był kiedyś Katolikiem , nawrócił się na Świadków Jehowy. Ja aktualnie jestem ateistą ale coś czuje , że cośtam u góry jest i mam problem bo potrzebuje jakichś dowodów na istnienie Boga , nie wiem , pragnę przeczytać cała Biblie ,bo jak mój przyjaciel ŚJ czytał mi cytat z Biblii poruszło się coś we mnie.Ale SJ mimo , żę są bardziej religijni od Katolików czasami przekręcają to, co jest napsiane w Biblii.Na pewno nie wróce do KK ale tez nie czuje sie u SJ . nei wiem co mam robić ...

Pn kwi 09, 2012 7:56

Post Re: Problem z wiarą
Idź swoją drogą. Przeczytaj PŚ jeśli czujesz taką potrzebę, przekonasz się, że przekręcają je zarówno katolicy, ŚJ jak i wszyscy inni do niego się przyznający. Przeczytasz- idź dalej. Biblia nie jest ani najmądrzejszą książką napisaną na te tematy, ani też nie jest powiedziane, że w ogóle jakakolwiek książka, czyjekolwiek pisma muszą być potrzebne akurat Tobie w drodze do Boga, którego poszukujesz.

Poznawaj mądrych ludzi, tych, których mądrość zasadza się nie na cytowaniu na pamięć czy pokazywaniu palcem wersetów pism, ale na tym czego nauczyli się obcując z ludźmi, kochając ich, szukając Drogi samodzielnie bez zapatrzenia we własną czy cudzą domniemaną doskonałość.

Pn kwi 09, 2012 8:21

możesz zaprosić kolegów i obejrzeć razem i podyskutować albo im wysłać
Pismo Święte a nauka Świadków Jehowy,
http://watchtower.org.pl/bednarski.php
Świadkowie Jehowy - głosiciele fałszywego imienia
http://www.youtube.com/watch?v=XYwcPSd1jR4

świadectwo byłego pastora teologa nawrócił się pod wpływem analizowania pisma sw w originale czyli
hebrajskim i grece doszedł do wniosku, że naukę Chrystusa w pełni głosi Kościół katolicki, do którego przystąpił na Wielkanoc 1986 roku. Później katoliczką została także jego żona Kimberly.
Scott Hahn Convertion

http://www.youtube.com/watch?v=aI0dqLiE ... _embedded#!

http://www.youtube.com/watch?v=xrU_FMc1 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=Moh4jSRg ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=bFy2-snh ... re=related

Mówi głupi w swoim sercu: Nie ma Boga" (Ps. 53).

Pn kwi 09, 2012 9:23

Nie, nawet nie myślę o powrocie do Kościoła Katolckiego. Oszukuje ludzi, próbuje mieszać sie sprawy polityczne głosząc powszechną tolerancje polemizująć inne wiary np. Świadków Jehowy , którzy są bardziej religijni niż Katolicy.Wiele katolków, ba nawet wszyscy chodzą do Kościoła aby popatrzeć kto i jak jest ubrany.Teraz jeszcze te manifestacje o przyznanie TV TRWAM miejsca na telewizyjnym multipleksie.Człowiek praktycznie od urodzenia jest katolikiem co jest złe bo nie ma świadomości jaką wiarę przyjmuje.co ogarnicza wolność wyznaniową człowieka.

Pn kwi 09, 2012 10:26

Ateista, nawrzucałeś w ostatnim poście tyle "haseł" obecnych w różnego rodzaju mediach i w "nauczaniu" Świadków Jehowy, że wartałoby się z nimi "rozprawić". Na samym początku prosiłabym, abyś określił co rozumiesz pod pojęciem "Kościół Katolicki" - bo w zależnosci od tego pojęcia można rozmawiać bąź nie o reszcie.

Pn kwi 09, 2012 11:19

1. Katolikiem jest się od urodzenia, w związku z tym brak tu jakiekolwiek dobrowolnego wyboru człowieka (złamanie wolnej woli, którą Bóg obdaża każdego człowieka, wyboru między dobrem a złem)
2. Trzymanie człowieka w ciągłym poczuciu winy i przedstawienie sakramentu spowiedzi oraz sakramentu eucharystii jako jedynej drogi do duchowego oczyszczenia - przygotowywanie przez księży i katechetów do tego sakramentu oraz wynalazki typu pierwszy piątek miesiąca. Zgromadzenie kompletu tych pierszych piątków to podobno gwarancja możliwości wyspowiadania się z grzechów ciężkich przed śmiercią, a co za tym idzie pójściem do raju.
3. Głowa Kościoła Rzymsko - Katolickiego - papież nigdy się nie myli w kwestiach wiary, a co za tym idzie wszyscy podwładni też są niejako nieomylni z tego powodu, iż niejako pełnią funkcję administrującą - wykonują rozkazy swoich przełożonych, ci zaś (biskupi) wykonują rozkazy swoich przełożonych, aż wreszcie osoba stojąca najwyżej - papież decydujący o wszystkim legitymizuje nieomylność swoich podwładnych.
4. Kładzenie nacisku na to by wierni postępowali moralnie w kwestiach obyczajowo seksualnych, namawianie młodych dziewczyn do dziewictwa, które według nauk KRK jest gwarancją skutecznego i szczęśliwego życia w małżeństwie. Tworzenie i utrzymywanie dogmatów zachaczających o seksualną moralność np. wyrażenie - Maryja zawsze dziewica - według wielu naukowców Biblijnych, Maria była dziewicą zaledwie przed poczęciem Chrystusa - stąd dogmat o niepokalanym poczęciu, z którym niewielu dyskutuje, jednak Kościół uważa, iż Maria pozostała dziewicą mimo, iż Biblia nic o tym nie wspomina, a wręcz przeczy temu Ewangelia Mateusza [1,18]
Z narodzeniem Jezusa Chrystusa było tak. Po zaślubinach Matki Jego, Maryi, z Józefem, wpierw nim zamieszkali razem, znalazła się brzemienną za sprawą Ducha Świętego. 19 Mąż Jej, Józef, który był człowiekiem sprawiedliwym i nie chciał narazić Jej na zniesławienie, zamierzał oddalić Ją potajemnie. 20 Gdy powziął tę myśl, oto anioł Pański ukazał mu się we śnie i rzekł: "Józefie, synu Dawida, nie bój się wziąć do siebie Maryi, twej Małżonki; albowiem z Ducha Świętego jest to, co się w Niej poczęło. 21 Porodzi Syna, któremu nadasz imię Jezus, On bowiem zbawi swój lud od jego grzechów". 22 A stało się to wszystko, aby się wypełniło słowo Pańskie powiedziane przez Proroka: 23 Oto Dziewica pocznie i porodzi Syna, któremu nadadzą imię Emmanuel, to znaczy: "Bóg z nami". 24 Zbudziwszy się ze snu, Józef uczynił tak, jak mu polecił anioł Pański: wziął swoją Małżonkę do siebie, 25 lecz nie zbliżał się do Niej, aż porodziła Syna, któremu nadał imię Jezus.
Wszyscy, którzy interesują się choć trochę Biblistyką i znają zwyczaje żydów wiedzą, że w kontekście do kobiety zblić się znaczyło tyle co odbyć stosunek. Zatem niemal na dłoni mamy napisane, iż Józef nie zbliżał się do Marii z racji tego, iż ta była brzemienna z Jezusem.
Teraz dlaczego Kościół dąży do gloryfikacji dziewictwa, dlaczego popiera wszelkie posty, wręcz umieszczając je w porządku roku. Niektóre okresy roku liturgicznego dzieli na postne inne na karnawałowe. Otóż moim zdaniem przyczyny są dwie - Kościół dyktując swoim wiernym kiedy mają co robić dąży do zwiększenia swojej władzy nad nimi, druga przyczyna to fakt, iż człowiekiem niezaspokojonym w jakimkolwiek sensie biologicznym - czy to seksualnym, czy jakimkolwiek innym łatwiej jest manipulować.
5. Wspólna zależność władzy świeckiej i władzy Kościelnej. Wiele różnych uroczystości państwowych na stale jest powiązanych z uroczystościami religijnymi. Przyczyna jest taka, iż Kościół próbuje utrzymać oraz wzmacniać stereotyp Polak - Katolik. Wówczas przeforsowywanie różnych rozwiązań politycznych dla Kościoła staje się dużo łatwiejsze. Argument 90 procent polaków to Katolicy to agrument prawdziwie trudny do obalenia. Ważny jest też fakt łączenia wrogów Kościoła Rzymskokatolickiego z wrogami Boga - stąd pojawiają się w polskiej kulturze politycznej i społecznej żydzi - jako wrodzy Boga, żydomasoneria, okultyści - którzy w sposób okrutny "obcują z duchami, diabłem czy niewiadomo kim". Pochodzenie jednak słowa okultyzm rozwiewa jego faktyczne znaczenie i pochodzenie - occulo znaczy tyle co ukrywać. A okultyści są to osoby, które musiały ukrywać swoje przekonania przeważnie chrześcijańskie, różniące się od tych KRK ze względu na groźbę stosu albo tortur. Zatem Kościół pozbywa się swoich wrogów: Żydów - głównych spadkobierców wiary chrześcijansko - judaistycznej, konkurencji - tzw. okultystów i zostaje sam na placu bojów z 90 procentowym poparciem.
Pewnie byłoby jeszcze wiele innych sposobów manipulacji do opisania. Ale celem Kościoła moim zdaniem jest jedno. Żeby wierny był bogaty (duże ofiary) , zapracowany (nie zadaje pytań), miał liczną rodzinę (dużo kolejnych potencjalnych wyznawców).
Dzięki temu Kościół bezpiecznie i bez przeszkód udziela ludowi Bożemu nauk, które mają zaprowadzić go do raju i zabezpiecza sobie - z naciskiem na sobie - bezpieczny byt, na całym świecie - podczas gdy setki milionów ludzi umiera z głodu. I wszystko w porządku. Tylko ciekawe co by na to powiedział Chrystus - gdyby naprawdę żył i był spośród nas.

słowa jednego z forumowiczów tutaj z którym sie zgadzam w 100 procentach. POBUDKA LUDZIE

Pn kwi 09, 2012 11:46

Ateista zwróć uwagę, że nie odpowiedziałeś mi na proste pytanie.

Pn kwi 09, 2012 11:58

w pierwszym linku znajdziesz odpowiedz dlaczego Maryja jest dziewica
świadków Jehowy , którzy są bardziej religijni niż Katolicy
oni religijni są na pokaz zniekształcają biblie

modlą się do jehowy zamiast do Jahwe

czemu nie modlą się modlitwa ojcze nasz która Jezus nauczył apostołów

ojcze nasz jest modlitwa do Jahwe

Pn kwi 09, 2012 12:56

Przykre że się zraziliście do Kościoła. Nie mnie to jednak oceniać, bo nie znam konkretnych powodów, a i w życiu nie trudno się zrazić. Czy Kościół oszukuje to temat na inną dyskusję. Ja ze swojej strony mogę powiedzieć zupełnie otwarcie i szczerze że znam wielu katolików, zupełnie normalnych ludzi, którzy modlą się, czytają Pismo święte i żyją tym co naucza Kościół. Należą do wspólnot katolickich, gdzie mają szerokie pole do działalności ewangelizacyjnej, a sakramenty przyjmują regularnie. W czym zatem jest problem? W tym że ta strona Kościoła chyba nadal jest słabo znana przez ogół wiernych? A może w tym że niektórzy Protestanci, czy Świadkowie Jehowy tylko czekają aż ktoś się zrazi, aby wygłaszać swoje oskarżenia, a przy okazji złapać wiernych. Standardowe oskarżenia, do znudzenia powtarzane, bez żadnego odniesienia do tego jak naprawdę naucza Kościół i dlaczego tak naucza.

Generalnie to Twój wybór. Nikt nie powie Ci co masz zrobić, bo choćby nawet chciał to nie znamy Cie i nie wiemy z czego wynika Twoja postawa. Zresztą jak widać zdań jest wiele. Problem jest chyba w tym że są różni ludzie, niezależnie od bycia katolikiem, czy członkiem innej denominacji. Są ludzie skrajni, są ludzie fałszywi, są ludzie letni, są w końcu gorliwi ale w sensie pozytywnym. Jeśli cały Kościół Cie okłamał to przykre i to powinno być przedmiotem troski samych katolików. Według mnie problem w tym że nie ma obrazu czarno-białego. Jeśli ktoś taki Ci przedstawił to albo sam został wprowadzony w błąd, albo celowo wprowadza w błąd.

Pn kwi 09, 2012 13:15

@Danka Kościoł katolicki - instutucja oszukująca i manipulujaca ludżmi. Głownym zagrożeniem dla KK są protestanci i świadkowie Jehowy , którzy znają Biblię lepiej od władz Kościoła; bezrobocie które zmniejsza wpływy na tace;Homoseksualiści mogący zaburzyć wewnętrzny spokój Kościoła. Mozna powiedzieć, że KK jest konkurentem hipermerketów tylko żę w odróznieniu od hipermarkietów Kosciół zamiast koszyka ma tace.Ostatnio wprowadzono Indeks Katolika (ale to tylko w Archidiecezji Gdańskiej bodajże) , co jest śmieszne i nieprofesjonalne ; /

Pn kwi 09, 2012 13:26

merkaba napisał(a):
w pierwszym linku znajdziesz odpowiedz dlaczego Maryja jest dziewica
świadków Jehowy , którzy są bardziej religijni niż Katolicy
oni religijni są na pokaz zniekształcają biblie

modlą się do jehowy zamiast do Jahwe

czemu nie modlą się modlitwa ojcze nasz która Jezus nauczył apostołów

ojcze nasz jest modlitwa do Jahwe

Modlą się modlitwą Ojcze Nasz, Markaba :) Modlą się do Stwórcy, Jedynego wszechmocnego Boga, Boga Izaaka i Boga Jakuba, biblijnego JHWH, YHWH, Jehovy. Używają formy Jehowa, ale też Jahwe i Jah.(w Polsce - bo w innych krajach imię to wymawiają zgodnie ze specyfikacją językową danego kraju).

Tu nie chodzi o formę imienia - chodzi o Boga, który stworzył wszystko. I o to, czy człowiek, Jego stworzenie, rzeczywiście kocha Go i szanuje.

Czczą Jezusa Chrystusa jako swego Pana i Króla, starają się we wszystkim Go naśladować.

Czy błądzą, mylą się w niektórych sprawach? Na pewno, jak wszyscy. Nie twierdzą, że są nieomylni, lecz na miarę niedoskonałego człowieka usiłują wypełniać wolę Boga JHWH, Jehowy, Jahwe - jak wolisz :)

Oto bowiem, co rzekł Wysoki i Wzniosły, który mieszka na zawsze i którego imię jest święte: „Mieszkam na wysokości i na miejscu świętym, a także ze zdruzgotanym i uniżonym w duchu, by ożywić ducha maluczkich i ożywić serce zdruzgotanych. (Iz 57:15)

Pn kwi 09, 2012 13:34
To jakaś nowa moda, żeby pisac o sobie w trzeciej osobie..
A może to jakiś objaw narcyzmu ;)

Pn kwi 09, 2012 13:48

Ateista40 napisał(a):
@Danka Kościoł katolicki - instutucja oszukująca i manipulujaca ludżmi. Głownym zagrożeniem dla KK są protestanci i świadkowie Jehowy , którzy znają Biblię lepiej od władz Kościoła; bezrobocie które zmniejsza wpływy na tace;Homoseksualiści mogący zaburzyć wewnętrzny spokój Kościoła. Mozna powiedzieć, że KK jest konkurentem hipermerketów tylko żę w odróznieniu od hipermarkietów Kosciół zamiast koszyka ma tace.Ostatnio wprowadzono Indeks Katolika (ale to tylko w Archidiecezji Gdańskiej bodajże) , co jest śmieszne i nieprofesjonalne ; /

Ateisto, znowu wrzucasz w swoje odpowiedzi mnóstwo internetowych śmieci i mam dziwne wrażenie, że jesteś pod wpływem wielu ludzi, którzy tobą manipulują. Dlatego na początek proponuję zajrzeć do encyklopedii, słowników i poważniejszych publikacji aby poznać definicję Kościoła Katolickiego, bo wypowiadając się na jakikolwiek temat wypada się wypowiadać rzeczowo a nie emocjonalnie. Jak już przynajmniej w teorii poznasz czym jest Kościół Katolicki, to będziemy mogli porozmawiać dalej.

Pn kwi 09, 2012 13:59

MARIEL napisał(a):
To jakaś nowa moda, żeby pisac o sobie w trzeciej osobie..
A może to jakiś objaw narcyzmu ;)

a może.... skromności :razz:

Oto bowiem, co rzekł Wysoki i Wzniosły, który mieszka na zawsze i którego imię jest święte: „Mieszkam na wysokości i na miejscu świętym, a także ze zdruzgotanym i uniżonym w duchu, by ożywić ducha maluczkich i ożywić serce zdruzgotanych. (Iz 57:15)

Pn kwi 09, 2012 14:01

protestanci i świadkowie Jehowy , którzy znają Biblię lepiej od władz Kościoła

gdyby znali pismo św to by wzięli przykład z Scott Hahn i nawrócili sie kościół katolicki
on obalił 2 zasady protestantyzmy
Sola scriptura Sola fide które w piśmie św nie znalazł

jak ja rozmawiałem z świadkami jehowami to twierdzili ze nie odmawiają ojcze nasz bo to jest tylko wzór a Jezus dla nich nie jest panem ale aniołem
http://watchtower.org.pl/w_obronie_wiary-05.php

Pn kwi 09, 2012 14:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 129 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona