|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
Określenie i zjawisko, promień ognisty na czole
Autor |
Wiadomość |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
 Określenie i zjawisko, promień ognisty na czole
Co to może oznaczać i z czego to wynika?Spotkałem się z tym w opisie Anioła Stróża Św. Faustyny, że miał "promień ognia na czole" też spotkałem się z opisem że Św. Wincenty Ferreriusz, autor modlitwy Cytuj: Aniele Boży Stróżu mój, mnie Tobie z dobroci Boskiej poleconego strzeż, rządź i kieruj że on bywa malowany, przedstawiany z płomieniem ognistym nad Jego czołem
|
Śr kwi 11, 2012 14:05 |
|
|
|
 |
ZycieJestPiekne
|
 Re: Określenie i zjawisko, promień ognisty na czole
gdzie o tym pisze Sw Faustyna?
_________________ "Bóg zawsze nad nami czuwa, i znajduje rozwiązanie, tam gdzie ludzki umysł już go nie widzi." św. Faustyna Kowalska
http://swietoscwcodziennosci.blogspot.com/
|
Śr kwi 11, 2012 14:12 |
|
 |
Monteclarus
Dołączył(a): Cz lip 01, 2010 13:11 Posty: 317 Lokalizacja: Biała-Kolonia koło Suchowoli
|
wracając do domu Świętej Faustynie drogę zastąpiło mnóstwo diabłów, przerażone wezwała swego Anioła Stróża i ten się zjawił , miał Promień Ognisty na Swoim czole
|
Śr kwi 11, 2012 14:15 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzienniczek 419: Widząc ich straszną nienawiść do mnie, wtem prosiłam Anioła Stróża o pomoc. - I w jednej chwili stanęła jasna i promienna postać Anioła Stróża, który mi rzekł: Nie lękaj się, oblubienico Pana mojego, duchy te nie uczynią ci nic złego bez pozwolenia Jego. Natychmiast znikły złe duchy, a wierny Anioł Stróż towarzyszył mi w sposób widzialny do samego domu. Spojrzenie jego skromne i spokojne, a z czoła tryskał promień ognia. O Jezu, pragnęłabym trudzić się i męczyć, i cierpieć przez całe życie za tę jedną chwilę, w której widziałam chwałę Twoją, Panie, i pożytek dusz.
|
Śr kwi 11, 2012 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ogień jest w Biblii symbolem teofanii, czyli objawienia Boga.
|
Śr kwi 11, 2012 16:42 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przyszło mi na myśl, że w wielu objawieniach prywatnych promienie symbolizują Boże łaski. W jednym z o.maryjnych Matka Boża ma na dłoniach pierścienie, z których spływają promienie. Na pytanie czym one są, odpowiada, że to łaski które ona dla nas ma od Ojca, ale my wcale ich nie chcemy, nie prosimy o nie.
Może ten promień ognisty na czole Anioła to właśnie łaska, którą on nam od Boga przynosi?
|
Śr kwi 11, 2012 17:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dla mnie to raczej informacja, że ten Anioł to posłaniec Boży, wszak ona wciąż obawiała się o złudzenia. Zły może ubierać różne szaty. To jedynie moja interpretacja.
|
Śr kwi 11, 2012 17:43 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 7 ] |
|
|