Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:35

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 875 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 59  Następna strona
 Herezja smoleńska 
Autor Wiadomość

Post Re: Herezja smoleńska
Johnny99 napisał(a):
Czy po tym, jak opublikowano tezy naukowców, twierdzących, iż twierdzenia raportu Millera są całkowicie niezgodne z wiedzą naukową i nie mogą być prawdziwe, SweetChild nadal twierdzi, że raport ten wyjaśnia okoliczności raportu "bardzo przekonywująco"? Dlaczego? Dlaczego nawet nie "przekonywująco", ale wręcz "bardzo przekonywująco"?
Poproszę o dokładny cytat, odnośnik lub cokolwiek potwierdzający to co napisałeś. Pierwszy ra słyszę żeby jacyś naukowcy podważyli raport Millera. A każdy razie podważyli w sposób istotny.

Johnny99 napisał(a):
A ekspert NASA nie wystarczy?

To nie ekspert NASA tylko ktoś kto kiedyś coś tam robiła dla NASA. Takich Ekspertów jest tysące w USA.
PIS ma grupę takich „pożytecznych .... „ z tytułami, którzy zrobią to co centrala każe. Przypomną kuriozalny list intelektualistów
http://www.wykop.pl/ramka/903609/intele ... zynskiego/
Porządne instytucje naukowe nie chcą mieć z nimi nic wspólnego, nawet sali nie chcą im udostępnić.

Raport Millera (pewnie nawet do niego nie zajrzałeś) przedstawił pewien udokumentowany ciąg przyczynowo – skutkowy, który doprowadził to katastrofy. Żeby podważyć raport trzeba by było zrobić to samo. Na przykład przedstawić hipotetyczny przebieg zamachu, w sposób logiczny, spójny i zgodny z faktami. Nikt czegoś takiego nie przedstawił.
Zamiast tego po stronie PISu mamy typowy mechanizm manipulacji. Czyli czepianie się mało istotnych szczegółów i unikanie ogólnych wniosków. Czy samolot zahaczył skrzydłem o brzozę czy nie, będą zastanawiać się bez końca wybitni pisowcy naukowcy, specjaliści od mechaniki płynów. Podczas gdy istotnym pytaniem jest: dlaczego samolot znalazł sie na wysokości drzew wiele kilometrów przed pasem startowym.

PS. Co ma wspólnego ten cytat z GW z „kulturą fanów PO”. Typowy przykład nieuzasadnionego uogólnienia. Pomyśl zanim napiszesz kolejną bzdurę.

Cz kwi 12, 2012 12:25

Czytałem ten tekst Warzechy Johny. Może i on ma w pewnym sensie sporo racji jednak problem jest w czym innym.

Słusznie Warzecha zauważył: wyjaśnienie katastrofy i teorie smoleńskie są dwie, i tylko dwie.
Albo jest to teoria rządowa, MAK-u, Komisji Millera, GW, TVN-u.
Albo jest to teoria PiSowska, Komisji Macierewicza, Mediów Rydzyka, GP oraz ''(nie)zależnej''

Te 2 teorie są podzielone tak jak i Polacy po 10.4.2010. przez kilkanaście lat będzie się ta przepaść zamykać. Ktokolwiek chciał wyjaśnić tę katastrofę lądował od razu w jednym z obozów. Droga pośrednia nie istniała i nie istnieje.

Gdyby powstało jakieś 3 środowisko się tym zajmujące to mógłbym im zaufać... jak mogę ufać emocjonalnym wynikom macierewiczowego ''śledztwa''? Ci ludzie nie mają kompetencji, a gdyby dołączył do nich faktycznie jakiś expert to sam by się skompromitował udziałem w takim towarzystwie.

Prawdy nie dojdzie Ani Macierewicz ani Miller bo za nimi stoją interesy partyjne. Pewnie powiecie że PiS chciałby ''międzynarodowej komisji'' tyle że i tak jak sam Kaczyński mówił:
Cytuj:
niezależnie od wyniku śledztwa wiemy, że zostali zdradzeni!

skoro Kaczyński jest pewien zamachu to po co mu międzynarodowa komisja? Nawet gdyby taka istniała a podważyła ''jedyną słuszną teorię o zamachu'', to PiS potraktował by tą, nawet zabieganą przez siebie komisję lekceważąco.

I ostatnie słowo (parafrazując Warzechę)

Chciałbym rozwiązania tej zagadki ale nie z krzyżowcami, nie z PiSowcami, nie z GP, nie z mocherstwem, ani w ogóle z nikim z ''tego'' środowiska tylko z całkowicie normalnymi ludźmi.

Cz kwi 12, 2012 13:49

Johnny99 napisał(a):
No dobrze, ale dlaczego mają charakter niejawny? Dlaczego upubliczniono zdjęcia po katastrofie (z wrakiem tupolewa), a nie upubliczniono zdjęć z momentu katastrofy? Dlaczego jedne są jawne, a drugie nie są jawne? Przypominam, że w kwestii stenogramów złamano konwencję chicagowską tylko po to, by je upublicznić i tym samym zatrzymać rozwój teorii spiskowych (inna sprawa, że efekt był dokładnie przeciwny). Dlaczego tak samo nie postąpiono ze zdjęciami?

Tylko głupiec nie uczy się nawet na własnych błędach - skoro w kwestii stenogramów złamano konwencję chicagowską aby zatrzymać rozwój teorii spiskowych i osiągnięto efekt dokładnie przeciwny, to po co drugi raz popełniać ten sam błąd?

Johnny99 napisał(a):
I skąd w ogóle to całe z nimi zamieszanie?

Gdyby nie Twój post, to ja nawet bym nie wiedział o jakimś zamieszaniu ze zdjęciami :D Po raz kolejny ktoś robi z igły widły i nimi miesza :twisted:

Johnny99 napisał(a):
No ale te akurat jakoś nie wyciekły, choć z punktu widzenia teorii spiskowych są właśnie najważniejsze (jeśli nie widać na nich żadnych wybuchów - zespół Macierewicza jest z miejsca skompromitowany, jeśli widać na nich cały czas tupolewa - blogerzy od maskirowki są z miejsca skompromitowani, jeżeli widać na nich moment uderzenia w brzozę i potem obrót samolotu - skompromitowani są naukowcy dowodzący, że nie mogło to mieć miejsca itd. a wszystko to razem wzięte ostatecznie uwiarygadnia raport Millera i MAK. oczywiście, teorie spiskowe nadal można by snuć - tym razem jednak już trzeba by było przyjąć, że także Amerykanie są uwikłani - ale już nie można by się było dziwić nikomu, kto odmówiłby ich przyjęcia).

:lol: Jeśli Amerykanie są w posiadaniu zdjęć wskazujących na zamach i przechodzą nad tym (zamachem) do porządku dziennego, to są nie tylko uwikłani, ale siedzą w szambie po uszy. A gdyby na zdjęciach nie było żadnych wybuchów, to dowodziłoby tylko i wyłącznie tego, że zostały one sfałszowane :D

Johnny99 napisał(a):
Czy jeżeli jakiś ekspert od badania katastrof lotniczych dojdzie do jakiegoś wniosku, który następnie naukowiec-ekspert od mechaniki uzna za sprzeczny z prawami fizyki - to dlaczego ten pierwszy jest "z założenia" bardziej wiarygodny? Żeby tak uznać, trzeba by przyjąć, że mogą zajść zdarzenia sprzeczne z prawami fizyki i znane ekspertom od katastrof lotniczych z racji ich specjalizacji.

Nie jakiś ekspert, ale komisja składająca się z ekspertów. Gdyby zastrzeżenia zgłosiła komisja ekspertów od mechaniki, powołana i "firmowana" np. przez PAN, to byłoby o czym mówić.

Johnny99 napisał(a):
Czyli twoim zdaniem nie są przekonujące?

Tak, moim zdaniem nie są przekonujące.

Cz kwi 12, 2012 14:10

Grzegor napisał(a):
Poproszę o dokładny cytat, odnośnik lub cokolwiek potwierdzający to co napisałeś. Pierwszy ra słyszę żeby jacyś naukowcy podważyli raport Millera. A każdy razie podważyli w sposób istotny.

A to nawet o tym nie słyszałeś?

Gen. Błasika nie było w kokpicie.

Słowa wypowiadane w kokpicie samolotu, które Komisja Millera, jak i rosyjski MAK przypisywały generałowi Andrzejowi Błasikowi w wypowiadał drugi pilot mjr Robert Grzywna – informuje "Rzeczpospolita".

Tak wynika z ustaleń biegłych z Instytutu Ekspertyz Sądowych im. prof. dr. Jana Sehna w Krakowie.

Cytuj:
którzy zrobią to co centrala każe.

Ach, ten PiS, jego macki nawet do USA sięgają :-D I to my wierzymy w teorie spiskowe?

Cytuj:
Porządne instytucje naukowe nie chcą mieć z nimi nic wspólnego, nawet sali nie chcą im udostępnić.

Czyli, jak rozumiem, takie Uniwersytet w Bremie czy Szkoła Główna Handlowa to nie są "porządne instytucje naukowe"? No i dobrze widać tu różnice między antypisowcami i antypowcami - ja nie postuluję, by komukolwiek odmawiać udostępnienia sali.

Cytuj:
Żeby podważyć raport trzeba by było zrobić to samo.

Nic podobnego. Wystarczy udowodnić, że nie mogło być tak, jak jest napisane w raporcie Millera.

Cytuj:
Na przykład przedstawić hipotetyczny przebieg zamachu, w sposób logiczny, spójny i zgodny z faktami. Nikt czegoś takiego nie przedstawił.

Przecież cały czas hipotezy co do przebiegu zamachu są przedstawiane.

Cytuj:
Czyli czepianie się mało istotnych szczegółów i unikanie ogólnych wniosków. Czy samolot zahaczył skrzydłem o brzozę czy nie, będą zastanawiać się bez końca wybitni pisowcy naukowcy, specjaliści od mechaniki płynów.

Jak to "mało istotnych", skoro wg raportu Millera bezpośrednią przyczyną katastrofy było zderzenie z przeszkodą terenową, oderwanie fragmentu lewego skrzydła wraz z lotką, a w konsekwencji (...) utrata sterowności samolotu i zderzenie z ziemią. Co więc, jeżeli wykażemy, że nie doszło do zderzenia z przeszkodą terenową, a nawet jeśli, to nie doszło do oderwania fragmentu lewego skrzydła wraz z lotką, a więc i do utraty sterowności samolotu?

Cytuj:
PS. Co ma wspólnego ten cytat z GW z „kulturą fanów PO”.

Tyle samo, co cytaty z Niezaleznej z kulturą fanów PiS.

Asphodelus napisał(a):
Ktokolwiek chciał wyjaśnić tę katastrofę lądował od razu w jednym z obozów. Droga pośrednia nie istniała i nie istnieje.

Nie bardzo rozumiem. Dlaczego? To tak, jak z mówieniem, że można być tylko za PO albo za PiS, nie ma innej możliwości. Oczywiście że jest, zawsze była i zawsze będzie. Skąd u was ten zrezygnowany, deterministyczny ton?

Cytuj:
Gdyby powstało jakieś 3 środowisko się tym zajmujące to mógłbym im zaufać... jak mogę ufać emocjonalnym wynikom macierewiczowego ''śledztwa''? Ci ludzie nie mają kompetencji, a gdyby dołączył do nich faktycznie jakiś expert to sam by się skompromitował udziałem w takim towarzystwie.

Przecież dołączają do nich eksperci. Co do towarzystwo - owszem, niektórzy tam są, jacy są, ale to już nie ich wina, że tylko oni są zainteresowani krytycznym spojrzeniem na wyjaśnienia rosyjsko-rządowe. Rząd też mógł skorzystać z pomocy tych samych ekspertów, ale nie chciał. No, to trudno. Nie zwalnia to jednak nikogo z samodzielnego myślenia.

Cytuj:
skoro Kaczyński jest pewien zamachu to po co mu międzynarodowa komisja?

Kaczyński nie jest i nigdy nie był pewien zamachu - to kolejny antypisowski mit. Kiedy mówi o "zdradzie", ma na myśli co innego: podjętą przez Tuska grę z Putinem, mającą na celu zdezawuowanie prezydenta Kaczyńskiego, oddanie śledztwa w ręce Rosjan itp. Według niektórych, to właśnie ona doprowadziła do katastrofy (niekoniecznie zamachu).

Cytuj:
Chciałbym rozwiązania tej zagadki ale nie z krzyżowcami, nie z PiSowcami, nie z GP, nie z mocherstwem, ani w ogóle z nikim z ''tego'' środowiska tylko z całkowicie normalnymi ludźmi.

Więc, tak, jak radził Warzecha, przestań patrzeć na "moherów", Gazetę Polską, Macierewicza itp. a zacznij samodzielnie myśleć. Porównanie do ateistów przyszło mi do głowy stąd, że mówią oni to samo: nie wierzę, bo wierzący to, fanatycy tamto, a taki czy taki biskup siamto. Nie patrz na wierzących, fanatyków i biskupów - myśl sam.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 12, 2012 14:28

Cytuj:
Tylko głupiec nie uczy się nawet na własnych błędach - skoro w kwestii stenogramów złamano konwencję chicagowską aby zatrzymać rozwój teorii spiskowych i osiągnięto efekt dokładnie przeciwny, to po co drugi raz popełniać ten sam błąd?

A dlaczego osiągnięto efekt przeciwny? I dlaczego ze zdjęciami miałoby być tak samo?

Cytuj:
Gdyby nie Twój post, to ja nawet bym nie wiedział o jakimś zamieszaniu ze zdjęciami

Jasne jest, że nic o tym nie wiedzieli ci, którzy wierzyli jedynie w narrację oficjalną i nic poza nią ich nie interesowało.

Cytuj:
A gdyby na zdjęciach nie było żadnych wybuchów, to dowodziłoby tylko i wyłącznie tego, że zostały one sfałszowane

Przypominam, że to strona antyrządowa od początku domaga się publikacji tych zdjęć. Można było je opublikować tak szybko, by nie było możliwości fałszerstwa. Na dodatek strona ta ma raczej sporo zaufania do USA, a już na pewno o wiele więcej, niż do Rosji. Niewątpliwie znaleźliby się tacy, którzy w autentyczność zdjęć by nie uwierzyli, ale z całą pewnością stanowiliby nieistotny margines. Teorie spiskowe zostałyby ucięte, a antyrządowcy porzuciliby tezę o zamachu, skupiając się co najwyżej na znajdowaniu winy rządu i Rosjan w katastrofie (co zresztą i tak z powodzeniem czynią).

Cytuj:
Nie jakiś ekspert, ale komisja składająca się z ekspertów. Gdyby zastrzeżenia zgłosiła komisja ekspertów od mechaniki, powołana i "firmowana" np. przez PAN, to byłoby o czym mówić.

No cóż, nie pierwszy raz widać, że dla SweetChilda nie jest ważne, co się mówi, tylko kto to mówi i ma on w tym względzie dość szczegółowe wymagania :-D Ale nie rozwijam wątku, bo sądzę, że niedługo takie komisje zaczną powstawać.

Cytuj:

A dlaczego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz kwi 12, 2012 14:41
Asphodelus napisał(a):
Te 2 teorie są podzielone tak jak i Polacy po 10.4.2010. przez kilkanaście lat będzie się ta przepaść zamykać. Ktokolwiek chciał wyjaśnić tę katastrofę lądował od razu w jednym z obozów. Droga pośrednia nie istniała i nie istnieje.

Tu się mylisz.

3 WERSJE katastrofy:
1. MAK
2. Komisja Millera
3. Komisja Macierewicza

Więc można wybrać jedną z trzech opcji, która bardziej jest przekonującą. 1 i 2 to nie to samo- różnią się i mają swoich zwolenników jak i przeciwników. Nie można twierdzić, że rację ma 1 i 2, bo się wzajemnie wykluczają :shock:

Cz kwi 12, 2012 15:00
Johnny99 napisał(a):
Mały przykładzik: artykuł na Gazecie o wywiadzie Jadwigi Kaczyńskiej dla Vivy pt. "Moje modlitwy chronią Jarka". Podkreślam: mowa o kobiecie ponad 90-letniej, na dodatek schorowanej. Komentarze tych kulturalnych i wykształconych fanów PO? Na razie niestety niewiele (artykuł ukazał się godzinę temu), ale już i tak smakowite: Skoro chroni to jego kondycję, to warto byłoby się jeszcze żarliwie pomodlić o zdrowie psychiczne., Widzę, że pisowska machina robienia z Lecha Kaczyńskiego świętego pracuje całą parą... Wasze niedoczekanie, że uda się wam ustanowić dynastię Kaczyńskich. NIE MA TAKIEJ MOŻLIWOŚCI! Jej opowieści ani mnie grzeją, ani ziębią. Każda matka mogłaby o swoim dziecku coś takiego opowiadać, a jej opowieści mają na celu jedno: władza dla jej synalka i ustanowienie dynastii Kaczyńskich. WON! , pierwsza ropucha RP ! niech zabiera Jarka ze soba i dolacza do Lecha i reszty rodziny jak najszybciej ! AMENT ! . Czekamy na więcej lekcji kultury, dobrego wychowania i, rzecz jasna, całkowitego wyrzeczenia się nienawiści (w tym kraju nienawidzą tylko pisowcy, to w końcu prawda powszechnie znana) ze strony miłośników PO.

Wypisz-wymaluj styl komentarza z Niezależnej, tylko skierowany p-ko Kaczyńskiemu.
Owszem na portalu GW przeważają zwolennicy PO, ale proporcje kształtują się w granicach 70% : 30%.
Inaczej nie może być, bo na strony GW odważają się wchodzić tylko zwolennicy PiS niezbyt respektujący przestróg o.Rydzyka, więc ne bojący się skalania, albo nawet opętania.
Moi znajomi spod znaku PiS i RM nigdy nie wezmę GW do ręki, okazując wstręt i pogardę dla tego "narzędzia szatana" :D

A prawdę o katastrofie można upraszczając zamknąć w zdaniu: nasi nie mieli prawa podejmowac próby lądowania, Rosjanie winni obligatoryjnie zamknąć pas, nazywany lotniskiem.

Cz kwi 12, 2012 15:09

Johnny99 napisał(a):
A dlaczego osiągnięto efekt przeciwny? I dlaczego ze zdjęciami miałoby być tak samo?

Dlatego, że teorie spiskowe są niefalsyfikowalne i każdy nowy dowód jest dowodem potwierdzającym teorię.

Johnny99 napisał(a):
Jasne jest, że nic o tym nie wiedzieli ci, którzy wierzyli jedynie w narrację oficjalną i nic poza nią ich nie interesowało.

Żyjemy w czasach takiego szumu informacyjnego, że trudno wszystko przyswajać.

Johnny99 napisał(a):
Przypominam, że to strona antyrządowa od początku domaga się publikacji tych zdjęć. Można było je opublikować tak szybko, by nie było możliwości fałszerstwa. Na dodatek strona ta ma raczej sporo zaufania do USA, a już na pewno o wiele więcej, niż do Rosji.

To muszą wystąpić bezpośrednio do USA o te zdjęcia, bo przecież polska strona mogła je sfałszować. Najlepiej do G.W. Busha, bo Obama cofnął tarczę, więc diabli wiedzą, czy nie jest w konszachtach z Putinem. A "natankowcy" to nie wiem, do kogo mieliby się zwrócić, może od razu skorzystają z hotline'u do Nieba :lol:

Johnny99 napisał(a):
Teorie spiskowe zostałyby ucięte, a antyrządowcy porzuciliby tezę o zamachu (...)

Akurat :D Antyrządowcy dostrzegliby na zdjęciach wyraźne wybuchy, których nikt inny by nie widział (bo został zmanipulowany).

Johnny99 napisał(a):
No cóż, nie pierwszy raz widać, że dla SweetChilda nie jest ważne, co się mówi, tylko kto to mówi i ma on w tym względzie dość szczegółowe wymagania :-D Ale nie rozwijam wątku, bo sądzę, że niedługo takie komisje zaczną powstawać.

Odkryłeś to, co napisałem w pierwszym poście:
Siła rażenia argumentów wśród niefachowej publiki jest wypadkową dwóch czynników:
- autorytetu instytucji/osoby przedstawiającej dany argument
- siły przekonywania samego argumentu.

Gdybym był ekspertem od lotnictwa, to co innego, ale od razu przyznałem, że nie jestem.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

A dlaczego?

Głównie dlatego, że mnie nie przekonują.

Cz kwi 12, 2012 15:19
Johnny99 napisał(a):
a kilku naukowców twierdzi, że jej ustalenia są sprzeczne z wiedzą naukową, prawami fizyki,

No więc przyjrzyjmy się naukowcom, kwestionujacym oficjalne przyczyny katastrofy i ich twierdzeniom:

1. Profesor Wiesław Binienda, specjalista od inżynierii materiałowej, współpracownik NASA – przy użyciu programu LS-DYNA stworzył symulację, z której ma wynikać, ze skrzydło Tupolewa nie mogło złamać się po zderzeniu z brzozą. Niestety nikomu nie udostępnił danych wyjściowych do swoich obliczeń. Nie ma więc możliwości zweryfikowania jego twierdzeń, trzeba wierzyć na słowo.

2. Profesor Kazimierz Nowaczyk, fizyk, specjalista od spektroskopii fluorescencyjnej – z zapisów aparatury TAWS wyczytał dwa wstrząsy 15 metrów nad ziemią. Na razie jako jedyny. Zobaczymy czy znajdą się jacyś inni eksperci, którzy potwierdzą te spostrzeżenia. Póki co takich nie widać.

3. Dr Inż. Grzegorz Szuladziński, prowadzi w Australii firmę zajmujaca się m.in. badaniami nad procesami rozpadu i odkształceń – na podstawie analizy zdjęć doszedł do wniosku, że doszło do dwóch wybuchów. Trzeba przyznać, że ma wprawne oko, bo od razu zlokalizował je na lewym skrzydle i wewnątrz kadłuba.

Przypomnijmy, że tzw. raport Millera opracowany został przez Komisję Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państowego, w skład której wchodziło 34 ekspertów wojskowych i cywilnych z różnych dziedzin z zakresu m.in. techniki lotniczej, awioniki, nawigacji, metorologii, szkolenia lotniczego, ruchu lotniczego, infromatyki, medycyny, patomorfologii itd.

Cz kwi 12, 2012 16:49

No dobra są środowiska prowadzące śledztwo z ''neutralnej'' stopy ale ich wyniki ''badań'' są jeszcze bardziej nieprawdopodobne niż teorie Macierewicza.
http://zamach.eu/120308/Untitled_1.html

np. taki kwiatek:
Cytuj:
(*)Wypowiedzi K., - rok po zdarzeniu -
W TV T.
oraz Naszym D. są ubecką fałszywką.(sic!)

Zdjęcia telefonem komórkowym ze scena wejścia L.K.
Na pokład TU-154
są fałszywe. Propaguje je wdowa po jednej z ofiar.

Cz kwi 12, 2012 20:43

mauger napisał(a):
Przypomnijmy, że tzw. raport Millera opracowany został przez Komisję Badania Wypadków Lotniczych Lotnictwa Państowego, w skład której wchodziło 34 ekspertów wojskowych i cywilnych z różnych dziedzin z zakresu m.in. techniki lotniczej, awioniki, nawigacji, metorologii, szkolenia lotniczego, ruchu lotniczego, infromatyki, medycyny, patomorfologii itd.

.. którzy pomylili zdjęcie kokpitu jednego tupolewa z innym, na dodatek wyciągając je z internetowego forum i to bez wiedzy autora. Nie ma wobec tego żadnych podstaw, by WIERZYĆ w COKOLWIEK, co zamieścili w raporcie. Wszystko należałoby jeszcze raz zweryfikować.

Cytuj:
Niestety nikomu nie udostępnił danych wyjściowych do swoich obliczeń.

Z tego, co wiem, Binienda przeprowadził setki symulacji, przy różnych danych wyjściowych (przyjmował różne prędkości, kąty uderzenia, gęstości brzozy itp.), a istota problemu tkwi w tym, że w żadnej z nich nie dochodzi do urwania skrzydła.

Cytuj:
Nie ma więc możliwości zweryfikowania jego twierdzeń, trzeba wierzyć na słowo.

Oczywiście, że jest, wystarczy przeprowadzić takie same symulacje na tym samym programie i uzyskać rezultat, w którym skrzydło się urywa, a potem sprawdzić, czy dane wyjściowe odpowiadają rzeczywistości - i już. Finito. Czy ktoś to zrobił?

Pt kwi 13, 2012 7:55
Mazurek trafnie opisał anormalne obchody 2-giej rocznicy katastrofy
http://www.rp.pl/artykul/9157,859082-Wi ... palac.html

Pt kwi 13, 2012 8:07

Johnny99 napisał(a):
.. którzy pomylili zdjęcie kokpitu jednego tupolewa z innym, na dodatek wyciągając je z internetowego forum i to bez wiedzy autora. Nie ma wobec tego żadnych podstaw, by WIERZYĆ w COKOLWIEK, co zamieścili w raporcie. Wszystko należałoby jeszcze raz zweryfikować.

Z Chińczykiem można się dogadać, jeśli posługuje się podobną logiką, bo przeszkody natury językowej można jakoś pokonać. W Twoim przypadku, mimo wspólnego języka, porozumienie wydaje się niemożliwe, bo Ty po prostu myślisz inaczej :-|

Pt kwi 13, 2012 9:35

SweetChild napisał(a):
Dlatego, że teorie spiskowe są niefalsyfikowalne i każdy nowy dowód jest dowodem potwierdzającym teorię.

Nieprawda. Gdyby tak było, na każde zdarzenie przypadałaby jedna teoria spiskowa. Tymczasem zwykle jest ich wiele, właśnie dlatego, że poszczególni teoretycy odrzucają różne dowody na podstawie różnych argumentów.

Cytuj:

Nie widzę związku.

Cytuj:
To muszą wystąpić bezpośrednio do USA o te zdjęcia, bo przecież polska strona mogła je sfałszować.

Sfałszować zdjęcia satelitarne jest trudniej niż stenogramy, w których można po prostu coś dopisać albo z nich usunąć i już. Poza tym Polska nie mogłaby sfałszować zdjęć bez porozumienia z Amerykanami.

Cytuj:
Najlepiej do G.W. Busha, bo Obama cofnął tarczę, więc diabli wiedzą, czy nie jest w konszachtach z Putinem.

A skąd ma Bush mieć dostęp do zdjęć? :shock: Obama na pewno ma konszachty z Putinem i pewnie dlatego zdjęcia dotąd nie zostały opublikowane.

Cytuj:
Antyrządowcy dostrzegliby na zdjęciach wyraźne wybuchy, których nikt inny by nie widział (bo został zmanipulowany).

Głupstwa piszesz. Wybuchy albo widać, albo nie, proste. Antyrządowcy nie są schizofrenikami.

Cytuj:

Więc twoim zdaniem nie są przekonujące, bo ciebie nie przekonują? Czy to czasem nie błędne koło?

Cytuj:
W Twoim przypadku, mimo wspólnego języka, porozumienie wydaje się niemożliwe, bo Ty po prostu myślisz inaczej

Nie rozumiem.

Alus napisał(a):
Mazurek trafnie opisał anormalne obchody 2-giej rocznicy katastrofy

Trafnie.

Pt kwi 13, 2012 9:43

Johnny99 napisał(a):
SweetChild napisał(a):

Nieprawda. Gdyby tak było, na każde zdarzenie przypadałaby jedna teoria spiskowa. Tymczasem zwykle jest ich wiele, właśnie dlatego, że poszczególni teoretycy odrzucają różne dowody na podstawie różnych argumentów.

Gdzie tu sens, gdzie logika? Z Chińczykiem łatwiej się porozumieć...

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Nie widzę związku.

Związek jest taki, że informacje ze źródeł niewiarygodnych są odfiltrowywane na wstępie jako szum i nie podlegają dalszej analizie. Mnie szkoda czasu na analizę szumu, ale oczywiście jak ktoś lubi, to droga wolna. I nie przeczę, niekiedy z szumu udaje się wyłapać coś istotnego.

Johnny99 napisał(a):
Sfałszować zdjęcia satelitarne jest trudniej niż stenogramy, w których można po prostu coś dopisać albo z nich usunąć i już. Poza tym Polska nie mogłaby sfałszować zdjęć bez porozumienia z Amerykanami.

I w czym problem? Sam piszesz poniżej, że Obama jest w konszachtach z Putinem.

Johnny99 napisał(a):
A skąd ma Bush mieć dostęp do zdjęć? :shock:

Tym lepiej, że nie ma dostępu. Takie obiektywne niemożności to woda na młyn teorii spiskowych.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Antyrządowcy dostrzegliby na zdjęciach wyraźne wybuchy, których nikt inny by nie widział (bo został zmanipulowany).

Głupstwa piszesz. Wybuchy albo widać, albo nie, proste. Antyrządowcy nie są schizofrenikami.

Akurat w tym punkcie chciałbym się mylić i pisać głupstwa. Niestety, chociażby Twój przykład nie napawa optymizmem :(

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Więc twoim zdaniem nie są przekonujące, bo ciebie nie przekonują? Czy to czasem nie błędne koło?

Nie, tak to działa. Można oczywiście podać uzasadnienie, ale to uzasadnienie też będzie dla jednych przekonujące a dla innych nie. To postulat odpowiadania na każde "dlaczego" prowadzi do błędnego koła.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
W Twoim przypadku, mimo wspólnego języka, porozumienie wydaje się niemożliwe, bo Ty po prostu myślisz inaczej

Nie rozumiem.

Co było do wykazania :rotfl2:

Pt kwi 13, 2012 10:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 875 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 59  Następna strona