Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 20:52

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 52  Następna strona
 Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
Weź się uspokój, odpowiada ci tu kilku forumowiczów naraz i wszyscy konkretnie i rzeczowo (skoro polemizujesz - a nie da się polemizować z czymś niekonkrenym i nierzeczowym). Skończyły ci się, jak rozumiem, argumenty i zaczynasz tradycyjne ateistyczne biadolenie? To tak samo, jak z tym brakiem dowodów.. ateista gada i gada przez parę stron, a jak mu się para wyczerpie, to zaczyna krzyczeć, że nikt mu nie odpowiada, nikt z nim nie rozmawia, wszyscy piszą jakieś nonsensy i uciekają od odpowiedzi, no istna obraza dla logicznego i rzeczowego ateisty! Paradne.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 13, 2012 10:02

To może ja powtórzę pytania z uwzględnieniem 2 konkretów podanych przez Alus i J99:

1. Tak czy siak, WIĘKSZOŚĆ mieszkańców naszej planety (że o innych nie wspomnę) NIE WIERZY w Jezusa i całą boską jego otoczkę - ZAPRZECZYCIE?

Po części dlatego, że w ogóle o nim nie słyszała, a po części dlatego, że mają innych bogów do wierzenia, tudzież w ogóle odrzucają wszelkie zabobony.
2. A Jezus, jeśli wierzyć Biblii, powiedział, że KTO NIE UWIERZY BĘDZIE POTĘPIONY. ZAPRZECZYCIE?
3. Skoro WIĘKSZOŚĆ ZIEMIAN NIE WIERZY, to według słów Jezusa z Biblii (o ile przyjąć je za wierny cytat z Jezusa, co jest niemożliwe, co ustaliliśmy w innym wątku, a Mariel udaje że nie wie o co chodzi, ale przyjmimy, że tak jest) owa większość zostanie potępiona I nie ma tu znaczenia jakie życie wiedli, gdyż okazywanie miłości bliźniego to KOLEJNY WARUNEK ZBAWIENIA. ZAPRZECZYCIE?

Pt kwi 13, 2012 10:07

Jajko napisał(a):
Dlaczego Wy nie potraficie dyskutować KONKRETNIE I RZECZOWO?

Jeśli nie uwierzysz, to będziesz KONKRETNIE i RZECZOWO potępiony. Masz czas, więc się staraj...

Ostatnio edytowano Pt kwi 13, 2012 10:13 przez piok333, łącznie edytowano 1 raz

Pt kwi 13, 2012 10:11

zgadza się, Jajko

Pt kwi 13, 2012 10:12

O! Dzięki. Cieszę się że się ze mną zgadzacie. Ale czy to oznacza, że WIĘKSZOŚĆ LUDZI będzie potępiona?

Pt kwi 13, 2012 10:13
piok333 napisał(a):
Jajko napisał(a):
Dlaczego Wy nie potraficie dyskutować KONKRETNIE I RZECZOWO?

Jeśli nie uwierzysz, to będziesz KONKRETNIE i RZECZOWO potępiony. Masz czas, więc się staraj...

:D
Jajko gdybyś był moim bratem to normalnie :evil: sadzone.

Kto z własnej winy nie wyznaje prawdziwej religii, z uporem trwając w błędzie, pójdzie na wieczne potępienie.
Może być?
Jajko napisał(a):
O! Dzięki. Cieszę się że się ze mną zgadzacie.

Zgodził się tylko noOne, on zawsze chętnie pośle Cię do piekła :badgrin:
Zebyś w innym wątku nie dowodził, że Ci przyklasnęłam...

Pt kwi 13, 2012 10:16

Jajko napisał(a):
Skoro WIĘKSZOŚĆ ZIEMIAN NIE WIERZY, to według słów Jezusa z Biblii (...) owa większość zostanie potępiona (...)?

Nie wymagaj od nas, żebyśmy wiedzieli to, co wie tylko sam Bóg.
Nikt z nas nie wie ilu dokładnie będzie zbawionych, a ilu będzie potępionych.
Nikt z nas nie wie, gdzie będzie większość.

Jajko napisał(a):
I nie ma tu znaczenia jakie życie wiedli, gdyż okazywanie miłości bliźniego to KOLEJNY WARUNEK ZBAWIENIA. ZAPRZECZYCIE?

Ja zaprzeczę. Okazywanie miłości ma fundamentalne znaczenie, bo Jezus wyraźnie o tym powiedział: Mt 25, 31-46.

Natomiast nigdzie Jezus nie powiedział, że wiara jest ważniejszym kryterium zbawienia od miłości. Chyba że znasz taki fragment Pisma...?

Pt kwi 13, 2012 10:22

Św. Paweł nawet wprost powiedział, że z wiary, nadziei i miłości najważniejsza jest miłość.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 13, 2012 10:27
Jajko napisał(a):
Cóż, nie po raz pierwszy spotykam się z taką postawą teistów, którą jest unikanie konkretnych odpowiedzi na konkretne pytania, a oskarżanie interlokutora o nie wiadomo co.
Dlaczego Wy nie potraficie dyskutować KONKRETNIE I RZECZOWO? Dlaczego NIE ODPOWIADACIE na moje pytania,a uciekacie od nich? Jak można o czymś rozmawiać, jeśli reakcją jednej strony dyskusji na przeciwne zdanie drugiej jest ucieczka???

Podałam Ci wykładnię psychologiczną a nie religijną, ale znam linię obrony zanim ją zaprezentujesz. Tylko Ci się wydaje, że jesteś taki myślący...nie zrozumiałeś nic. Człowiek to sprytna maszyna i 'okablowanie' podaje standardowe reakcje, utrwalone reakcje są wyrzucone do nieświadomości i nie mamy wglądu w mechanizmy swego myślenia. Człowiek nie może jednak żyć w przekonaniu, że czyni źle. Musi więc dorobić do tego ideologię...
Nie jesteś ateistą (to zresztą sprawa jedynie definicji, niektórzy nazywają to ateizmem zaprzeczeń), jesteś człowiekiem, który słusznie odrzucił niewłaściwe wyobrażenie Boga...ale o tym nie chcesz wiedzieć. Przeszkadza pycha.

Pt kwi 13, 2012 10:32

Johnny99 napisał(a):
Św. Paweł nawet wprost powiedział, że z wiary, nadziei i miłości najważniejsza jest miłość.

A i sam Jezus za najważniejsze przykazanie uznał to o miłości Boga i bliźniego.

Pt kwi 13, 2012 10:33

MARIEL napisał(a):
Kto z własnej winy nie wyznaje prawdziwej religii, z uporem trwając w błędzie, pójdzie na wieczne potępienie.

A to z Biblii jest??

Pt kwi 13, 2012 10:35

Jajko napisał(a):
A to z Biblii jest??

A to jest gdzieś w Biblii napisane, że tylko i wyłącznie to, co jest w Biblii, jest prawdą? :roll:

Pt kwi 13, 2012 10:37

piok333 napisał(a):
Jajko napisał(a):
A to z Biblii jest??

A to jest gdzieś w Biblii napisane, że tylko i wyłącznie to, co jest w Biblii, jest prawdą? :roll:

Oczywiście, że nie. Nawet bym upierał się, że to co w Biblii jest napisane, od prawdy jest dalekie, no ale na czymś musimy się oprzeć, a najważniejszą podstawą chrześcijaństwa są chyba słowa Jezusa, zawarte właśnie w Biblii (choć wielokrotnie przeinaczone, ale to inna sprawa, przyjmimy, że są to wierne cytaty z Jezusa). Czy się mylę?

Pt kwi 13, 2012 10:43

Jajko napisał(a):
Czy się mylę?

Bracia protestanci zapewne chętniej przyznają ci rację, przynajmniej ze swoim "sola Scriptura".

My, katolicy - nie odnajdując zapisanej w Piśmie zasady "sola Scriptura" - trzymamy się nie tylko samego Pisma, ale także Tradycji (z której Pismo wyrosło) i Urzędu Nauczycielskiego (który jest odpowiedzialny za przekazywanie Pisma).

Owszem, twierdzimy że słowa Jezusa są najważniejsze. Ale można je różnie rozumieć. Trzymamy się naszej, katolickiej interpretacji. Twoja interpretacja jest w naszej ocenie błędna, ponieważ - wbrew temu Pismu - prowadzi do stawiania wiary nad miłością. Brak wiary w twoim ujęciu musiałby się ostatecznie (przy zbawieniu/potępieniu) okazać ważniejszy od Bożego miłosierdzia. Nie tego uczył Jezus. Jezus nauczał przede wszystkim o miłości miłosiernej: "Ojcze, przebacz im, bo nie wiedzą, co czynią"...
:aniol:

Pt kwi 13, 2012 11:01

Jajko napisał(a):
najważniejszą podstawą chrześcijaństwa są chyba słowa Jezusa, zawarte właśnie w Biblii

Mylisz się. Najważniejszą podstawą chrześcijaństwa jest sam Chrystus, zmartwychwstały i cały czas obecny w Kościele. Chrześcijaństwo mogłoby istnieć bez Biblii.

Pt kwi 13, 2012 11:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 777 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 52  Następna strona