Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona
 W jaki sposób odczuwacie obecność Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: W jaki sposób odczuwacie obecność Boga?
Johnny99 napisał(a):
Co to jest "Wszechświat jako całość" i dlaczego to coś miałoby być tak fundamentalnie odmienne od części Wszechświata?

Wszechświat jako całość jest to wszystko co jest. Całość często odmienna jest od części. To w jakiś sposób przeszkadza w istnieniu?

Pt kwi 13, 2012 9:11

A więc Wszechświat jako całość to coś więcej niż suma jego części? Ok. To czym jest to "coś więcej" i w jaki sposób powoduje, że cechy części Wszechświata zostają zniwelowane?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 13, 2012 9:21

???? Niczego takiego nie twierdzę. Albo nie rozumiem o co Ci chodzi.

Rower jako całość to coś więcej niż rama, koła, łańcuch i pedały, ale co z tego?

Pt kwi 13, 2012 9:23

Co więcej? Idea roweru? To masz na myśli?

A może chodzi ci o to, że idea roweru jest wieczna i niezmienna, pomimo tego, że rama, koła i łańcuch nie są?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 13, 2012 9:29

Kris65 napisał(a):
Fakt.Telewizor,samochód sam się w przyrodzie nie stworzy.Ale Wszechświat wraz z prawami fizycznymi powstał zupełnie samoistnie, a część materii w procesie być może jeszcze nam nie znanym osiągnęła postać materii ożywionej.I to jest piękne,co nieznane ;)

Przecież jedno drugiemu nie przeszkadza możesz uznać (wierzyć) że wszechświat został stworzony przez Boga albo że wyłonił się z jakiejś innej wyższej (nadrzędnej) rzeczywistości i równocześnie dociekać jak funkcjonuje. Jeśli to co doświadczamy stworzył Bóg to generalnie nigdy do końca nie będzie poznane i to jest piękne :)

Pt kwi 13, 2012 9:32

Johnny99 napisał(a):
Co więcej? Idea roweru? To masz na myśli?

A może chodzi ci o to, że idea roweru jest wieczna i niezmienna, pomimo tego, że rama, koła i łańcuch nie są?

Nie chodzi mi o żadną ideę roweru, ale o rower jako całość. Niewątpliwie różni się on od swoich poszczególnych części, choć się z nich składa. Rower jako całość jest czymś więcej niż jego części, bo całość w pewien określony sposób łączy części, a więc zawiera w sobie zależności funkcjonalne pomiędzy nimi, które nie występują gdy części są rozdzielone.
Tylko, że nie bardzo wiem jak to wszystko ma się do mojego zdziwienia, że dla teistów oczywiste jest że bóg ot tak po prostu był i jest, a Wszechświat nie może.

Pt kwi 13, 2012 10:01

Jajko napisał(a):
Rower jako całość jest czymś więcej niż jego części

Więc pytam: CO TO JEST TO "COŚ WIĘCEJ". To jest KONKRETNE pytanie, a ty przecież lubisz konkrety.

Cytuj:
Tylko, że nie bardzo wiem jak to wszystko ma się do mojego zdziwienia, że dla teistów oczywiste jest że bóg ot tak po prostu był i jest, a Wszechświat nie może.

No to musisz wrócić do początku dyskusji, bo tam masz wyjaśnione.

Pt kwi 13, 2012 10:04

Rower jako całość jest czymś więcej niż jego części, bo całość w pewien określony sposób łączy części, a więc zawiera w sobie zależności funkcjonalne pomiędzy nimi, które nie występują gdy części są rozdzielone.

Czy to wyjaśnia czym więcej jet rower od ramy, kół, łańcucha i pedałów?

Wyciągasz błędne wnioski z błędnych założeń, co Ci pkazałem. Wszechświat jako całość jest trwały, nigdzie nie ginie, nie powstaje, nie zależy od niczego. Ty sądzisz odwrotnie i na dodatek wyciągasz stąd kuriozalny wniosek, że wobec tego musi istnieć jakiś bóg!

Pt kwi 13, 2012 10:38

Jajko napisał(a):
Czy to wyjaśnia czym więcej jet rower od ramy, kół, łańcucha i pedałów?

Rzecz nie jest w tym, czym się różni rower od ramy, koła, łańcucha czy pedałów położonych osobno. Rzecz jest w tym, co to jest to "coś więcej", czym podobno jest rower. Czym więcej jest rower, niż ramą, kołami, łańcuchem i pedałami, połączonymi w pewien określony sposób?

Cytuj:
Wszechświat jako całość jest trwały, nigdzie nie ginie, nie powstaje, nie zależy od niczego. Ty sądzisz odwrotnie i na dodatek wyciągasz stąd kuriozalny wniosek, że wobec tego musi istnieć jakiś bóg!

A czy rower jako całość jest trwały, nigdzie nie ginie, nie powstaje, nie zależy od niczego? A jeśli nie, to skąd pogląd, że Wszechświat miałby taki być?

Pt kwi 13, 2012 10:45

Czymś więcej, jak już pisałem, w przypadku roweru (a także i Wszechświata) są zależności funkcjonalne pomiędzy jego częściami składowymi, które powodują, że z części, które same w sobie specjalnej użyteczności nie przedstawiają, połączone wespół w zespół taką użyteczność umożliwiają.

Rower to nie Wszechświat.

A skąd pogląd, że Wszechświat nie może istnieć od zawsze? To najprostsze wyjaśnienie.

Pt kwi 13, 2012 15:22
Jajko napisał(a):
A skąd pogląd, że Wszechświat nie może istnieć od zawsze? To najprostsze wyjaśnienie.

Upraszczając i uprzyjemniając sobie życie można skończyć z ziemską jedynie zapłatą. Każdy człowiek realizuje w życiu dobro, ale niektórym rachunek może zostać wystawiony w ziemskim, nie wiecznym szczęściu.
Osoba myśląca zadaje sobie jednak więcej pytań wskazując na pierwsze...

Pt kwi 13, 2012 15:49

Przepraszam, ale nic nie rozumiem. Jak to ma się do wieczności Wszechświata?

Pt kwi 13, 2012 15:50
Jajko napisał(a):
Przepraszam, ale nic nie rozumiem. Jak to ma się do wieczności Wszechświata?

Nie uzyskasz odpowiedzi nauki na pierwsze pytanie. Zawsze pozostanie bez odpowiedzi, przesuwa się jedynie granica poznania. Najłatwiej sprawę wyjaśnić: wszechświat jest wieczny i nie jest ważny początek.

Pt kwi 13, 2012 15:54

Zgadzam się, że nie uzyskam odpowiedzi na pytaine czy Wszechświat został stworzony przez jakąś świadomą istotę inteligentną czy też po prostu istniał. Obie hipotezy wydają mi się akceptowalne, niemniej za bardziej wiarygodną uważam tę o wiecznym istnieniu. I nie rozumiem dlaczego odwieczne istnienie Wszechświata jest nie do zaakceptowania przez teistów, podczas gdy odwieczne istnienie jakiejś istoty duchowej to oczywistość? J99 próbował mi to tłumaczyć, ale albo on jest nieudolny albo ja za głupi.

Pt kwi 13, 2012 15:59
Jajko napisał(a):
Zgadzam się, że nie uzyskam odpowiedzi na pytaine czy Wszechświat został stworzony przez jakąś świadomą istotę inteligentną czy też po prostu istniał. Obie hipotezy wydają mi się akceptowalne, niemniej za bardziej wiarygodną uważam tę o wiecznym istnieniu. I nie rozumiem dlaczego odwieczne istnienie Wszechświata jest nie do zaakceptowania przez teistów, podczas gdy odwieczne istnienie jakiejś istoty duchowej to oczywistość? J99 próbował mi to tłumaczyć, ale albo on jest nieudolny albo ja za głupi.

Tam, gdzie kończą się kompetencje nauki zaczyna się wiara. Nauka nie udzieli nam jednak odpowiedzi na pierwsze pytanie niezależnie od tego jak dużo jeszcze się dowiemy o powstawaniu wszechświata. Nie możesz jednak szukając Boga uznać obu hipotez za równorzędne. Musisz opowiedzieć po jednej ze stron. To fudamentalne pytanie dla kolejnych.
Ja przyjmuję opcję, że człowiek jest jedynie odkrywcą praw natury i przyjmuję, że musi istnieć Stwórca i Planista.

Pt kwi 13, 2012 16:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 172 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Następna strona