Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 15:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona
 AteizmWatch - w Polsce i na świecie 
Autor Wiadomość

Post Re: AteizmWatch - w Polsce i na świecie
Numer specjalny New Scientist będzie poświęcony Bogu:

Obrazek

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz mar 15, 2012 12:33

Uwaga ateiści! Ukazała się nowa książka o tym, że wiara i religia są be. Tytuł: "Skazany na Boga?", autor: Martin W. Napa (z zawodu prawnik). Zgodnie z hasłami promocyjnymi, książka jest "Niebezpieczna dla wiary ●●● Zabójcza dla religijnych dogmatów ●●● Prowokująca do myślenia ●●● Bezkompromisowa ●●● Wstrząsająca". Chcecie zagiąć księdza na katechezie albo rodzinę podczas śniadania wielkanocnego? Musicie to mieć!

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So mar 31, 2012 11:48
Johnny99 napisał(a):
Chcecie zagiąć księdza na katechezie

Ostatnio jeden znajomy opowiadał mi jak wyglada lekcja religii w szkole do której uczeszcza.

Wyglada to mniej wiecej tak:

Najpierw jest <niech będzie pochwalony Jezus Chrystus>

Nastepnie sprawdzenie obecności:
Kowalski - jestem
Nowak - obecny...
....
Potem juz tylko <wczoraj robilismy sobie grilla na działce, było nas pare osób....

itd...itd...

Naprawde nikogo tam nie interesuje co ma katecheta do powiedzenia :D

So mar 31, 2012 12:15

Cytuj:
Uwaga ateiści! Ukazała się nowa książka o tym, że wiara i religia są be.

Wspaniale! Więcej osób przejrzy na oczy. Dzięki za info :)

Celsus, "Prawdziwe słowo"

So mar 31, 2012 13:52

Ateiści, kolejny czerwony alert! Ukazał się przekład polski słynnej książki czwartego z Czterech Jeźdźców Ateistycznej Apokalipsy, czyli Sama Harrisa, pt. "Koniec wiary. Religia, terror i przyszłość rozumu". Najmłodszy z czterech Ewangelistów Ateizmu prezentuje w niej Dobrą Nowinę o tym, że religia odpowiada za całe zło na świecie, a przecież nie ma żadnych dowodów i tak dalej i tak dalej (książkę przeczytałem już swego czasu w oryginale, ale podobno tłumaczenie jest bardzo udane - tak przynajmniej twierdzą racjonaliści). Książka dostępna jest m.in. w sklepie Racjonalisty i w Gandalfie (uwaga! taniej!). Masz już Boga Urojonego, Odczarowanie i Boga nie jest wielkiego? Musisz mieć również i to!

Pt kwi 13, 2012 8:07

Fajna książka, ale polskiemu czytelnikowi bardziej spodobała by sie inna pozycja tego autora: Letters To a Christnian Nation, jako że odpowiada chześcijanom, a my mało ruszają inne religie.

Pt kwi 13, 2012 8:31
Johnny99 napisał(a):
Musisz mieć również i to!

Mimo tak gorącej zachęty, jednak nie skuszę się :) . Moja krótka przygoda z literaturą ateistyczną zakończyła się na Traktacie ateologicznym Onfraya. Przestałem widzieć sens w czytaniu tego typu rzeczy.

So kwi 14, 2012 14:16

Cytuj:
Przestałem widzieć sens w czytaniu tego typu rzeczy.

Całkowicie rozumiem. Postąpiłem tak samo, po przeczytaniu dwóch stron Biblii :)

So kwi 14, 2012 14:21
Już po dwóch stronach to słabo. Poczatek jest w miarę ciekawy. Dłużyzny zaczynają się dopiero od Księgi Kapłańskiej. :)

So kwi 14, 2012 14:28
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Przestałem widzieć sens w czytaniu tego typu rzeczy.

Całkowicie rozumiem.

Ja natomiast nie czytam zarówno ateistycznego jak i chrześcijańskiego bełkotu.

So kwi 14, 2012 14:31

Nowa, genialna inicjatywa PSR - telefon zaufania dla księży, którzy "odkryli", że nie wierzą w Boga i teraz muszą się "ukrywać" (przed innymi księżmi?), a boją się porozmawiać z ateistami, gdyż "obawiają się ich antyklerykalizmu" (żadnego antyklerykalizmu w PSR oczywiście nie ma najmniejszego powodu się obawiać) - http://www.psr.org.pl/nasze-dzialania/t ... y-ateistow. Tylko proszę sobie nie robić żartów!

Wt cze 12, 2012 12:42
"W Anglii na bazie podobnego projektu udało się stworzyć sieć pomocy dla księży – ateistów, dzięki czemu ci z nich, którzy chcą, mogą przygotować się do innego zawodu, wyruszyć w inną drogę. My nie mamy jeszcze takich możliwości, ale to dopiero początek naszego projektu. Jesteśmy przekonani, że dzięki naszym rozmowom, dzięki kontynuowaniu tej akcji, taka droga też stanie otworem..."

Znaczy się będą w perspektywie dofinansowywać/finansować naukę innego zawodu księżom, którzy
utracili wiarę?

Wt cze 12, 2012 12:51
alpert napisał(a):
To co robisz na chrześcijańskim forum?

Wt cze 12, 2012 23:59
Helenka napisał(a):
alpert napisał(a):
To co robisz na chrześcijańskim forum?

To forum nie tylko dla chrześcijan. Tu mogą pisać i wierzący różnych wyznań, i niewierzący.

A tak w ogóle, co się stało z Alpertem? Jeden z najsympatyczniejszych użytkowników zniknął :( Nic nie pisze, konta nie ma :(
Alpert zaglądasz jeszcze czasami? Wracaj tu koniecznie i odezwij się :!: :!: :!:

Śr cze 13, 2012 19:20
-Vi- napisał(a):
To forum nie tylko dla chrześcijan. Tu mogą pisać i wierzący różnych wyznań, i niewierzący.

Oczywiście, że mają prawo, ale alpert napisał, że nie czyta ani chrześcijańskiego ani ateistycznego bełkotu, więc nie czyta niczyich wypowiedzi. Dlatego zapytałam co tu robi. Jest dla samego pisania?
Chyba, że czyta teksty tylko muzułmanów i buddystów, jeśli takowi są.

Śr cze 13, 2012 19:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 340 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 23  Następna strona