Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Co to jest miłość.
Miłość jest to stan ducha osoby (duch jest źródłem woli osoby, niektórzy mówią "serce", bo nie wiedzą o czym mówią), który w swoich wyborach kieruje się sprawiedliwością i miłosierdziem (wola osoby jest stale ukierunkowana na dobro), ponieważ owocem sprawiedliwości i miłosierdzia jest dobro. Podstawę sprawiedliwości daje wiara w Boga w Trójcy Świętej Jedynego, a jej kodeksem jest Dekalog. Sprawiedliwość stanowi minimum miłości, dopełnia ją miłosierdzie, czyli dawanie ze swojego potrzebującym. Miłość jest cechą główną chrześcijaństwa i tylko chrześcijaństwa. Przyczyną wyboru miłości przez osobę, jest pragnienie życia w dobru i w bliskości z innymi osobami i na końcu z Panem Bogiem w wieczności. Jak z powyższego jasno widać żaden materialista nie może być zdolny do miłości, ponieważ odrzuca Pana Boga. To jest tak jasne, że na wsi każdy jeden chłop to skapuje. Miłość to jest stały stan. Chwilowe oznaki dobroci na pokaz nie są miłością. Miłość nie ustępuje w żadnej sytuacji.
|
N kwi 15, 2012 17:37 |
|
|
|
 |
ZycieJestPiekne
|
 Re: Co to jest miłość.
13 1 Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. 2 Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym. 3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. 4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; 5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; 6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. 8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. 9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. 10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. 11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. 12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. 13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość.
_________________ "Bóg zawsze nad nami czuwa, i znajduje rozwiązanie, tam gdzie ludzki umysł już go nie widzi." św. Faustyna Kowalska
http://swietoscwcodziennosci.blogspot.com/
|
N kwi 15, 2012 17:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): Miłość jest to stan ducha osoby (duch jest źródłem woli osoby, niektórzy mówią "serce", bo nie wiedzą o czym mówią)[...] "Pan Jezus: Córko moja, schyliłem serce swoje do próśb twoich; zadaniem twoim i obowiązkiem jest tu na ziemi wypraszać miłosierdzie dla świata całego."(Dz. 570) " Serce moje pełne jest woli Jezusa" Teresa z Lisieux "Serce moje przepełnione jest miłosierdziem wielkim dla dusz" Jezus do Faustyny (Dz.367)
|
N kwi 15, 2012 18:03 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Maluczki, sam sobie zaprzeczasz. Jak można pisać o miłości i jednocześnie tworzyć z chrześcijan kastę, która jako jedyna jest do miłości zdolna? Wiesz, że podobno nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu?
|
N kwi 15, 2012 18:12 |
|
 |
Elbrus
|
viewtopic.php?f=31&t=2129 - Pytanie na początek - czym jest miłość viewtopic.php?f=9&t=7250 - Czym jest miłość? viewtopic.php?f=27&t=27640 - Miłość! Czym naprawdę jest miłość? Skomplikowane czy proste? viewtopic.php?f=26&t=20106 - Miłość jest największa viewtopic.php?f=26&t=4634 - czy miłość przemija?? viewtopic.php?f=9&t=18128 - Miłość to nie uczucie? viewtopic.php?f=26&t=10870 - Czy wolno ŚLUBOWAĆ wieczną miłość? viewtopic.php?f=9&t=17906 - miłość viewtopic.php?f=50&t=5676 - O Miłości przez duże 'M' viewtopic.php?f=1&t=1401 - Czy kochać i miłować znaczy to samo? (J 21, 15-19) viewtopic.php?f=9&t=6425 - Co znaczy kochać kogos?? viewtopic.php?f=50&t=8330 - kochać siebie viewtopic.php?f=26&t=22377 - Nie kocham już mojej żony viewtopic.php?f=26&t=22885 - a ja będę Cię kochać ZAWSZE!!! viewtopic.php?f=26&t=30962 - Miłość po chrześcijańsku viewtopic.php?f=26&t=30580 - Miłość oblubieńcza, przykład. viewtopic.php?f=50&t=28034 - Miłość wobec bliźniego viewtopic.php?f=21&t=3869 - Granice miłości bliźniego viewtopic.php?f=50&t=27008 - czym jest miłość ludzka?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
N kwi 15, 2012 18:21 |
|
|
|
 |
Kazeshini
|
Jak z cytatu MARIEL widać, nawet Jezus mówi o "Sercu", więc według ciebie nie wie o czym mówi? Maluczki napisał(a): Miłość jest cechą główną chrześcijaństwa i tylko chrześcijaństwa.
Jak z powyższego jasno widać żaden materialista nie może być zdolny do miłości, ponieważ odrzuca Pana Boga. Pokaż dowód, że inne wiary jak islam, buddyzm, hinduizm nie są zdolne do miłości. Tylko oszczędź nam swoje filozoficzne bajdurzenie. Każda z tych religii ma te same podstawy wiary, te same świadectwa miłości i miłosierdzia i to samo dążenie do bliskości z Bogiem (lub z Bogami - hinduizm). Bóg nie odrzuca nikogo, niezależnie od wiary - kocha każdego. Skoro Bóg obdarza każdego człowieka swoją miłością, to każdy człowiek jest zdolny tą miłość odczuć i odwzajemnić. Twoja wypowiedź jest tak bardzo nietolerancyjna i egoistyczna, że nie zawiera w sobie ani szczypty miłości. I tym chcesz zdefiniować miłość i miłosierdzie?
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
N kwi 15, 2012 18:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
MARIEL napisał(a): "Pan Jezus: Córko moja, schyliłem serce swoje do próśb twoich; zadaniem twoim i obowiązkiem jest tu na ziemi wypraszać miłosierdzie dla świata całego."(Dz. 570)
"Serce moje pełne jest woli Jezusa" Teresa z Lisieux
"Serce moje przepełnione jest miłosierdziem wielkim dla dusz" Jezus do Faustyny (Dz.367) W tym miejscu Faustyna tak słyszał, ponieważ gdyby zostało użyte słowo "duch", Faustyna nie zrozumiałaby o co chodzi, bo takiego słowa powszechnie używano. Serce Jezusa, to jest Duch Święty, który jest Duchem Ojca i Syna. Serce to jest organ cielesny utożsamiany z centrum osoby.
|
N kwi 15, 2012 19:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Maluczki, sam sobie zaprzeczasz. Jak można pisać o miłości i jednocześnie tworzyć z chrześcijan kastę, która jako jedyna jest do miłości zdolna? Wiesz, że podobno nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu? W czym tu jest zaprzeczenie? Przecież wszyscy mogą do tej "kasty" przystąpić, zależy to tylko od ich dobrej woli.
|
N kwi 15, 2012 19:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ZycieJestPiekne napisał(a): 13 1 Gdybym mówił językami ludzi i aniołów, a miłości bym nie miał, stałbym się jak miedź brzęcząca albo cymbał brzmiący. 2 Gdybym też miał dar prorokowania i znał wszystkie tajemnice, i posiadał wszelką wiedzę, i wszelką [możliwą] wiarę, tak iżbym góry przenosił. a miłości bym nie miał, byłbym niczym. 3 I gdybym rozdał na jałmużnę całą majętność moją, a ciało wystawił na spalenie, lecz miłości bym nie miał, nic bym nie zyskał. 4 Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą; 5 nie dopuszcza się bezwstydu, nie szuka swego, nie unosi się gniewem, nie pamięta złego; 6 nie cieszy się z niesprawiedliwości, lecz współweseli się z prawdą. 7 Wszystko znosi, wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, wszystko przetrzyma. 8 Miłość nigdy nie ustaje, [nie jest] jak proroctwa, które się skończą, albo jak dar języków, który zniknie, lub jak wiedza, której zabraknie. 9 Po części bowiem tylko poznajemy, po części prorokujemy. 10 Gdy zaś przyjdzie to, co jest doskonałe, zniknie to, co jest tylko częściowe. 11 Gdy byłem dzieckiem, mówiłem jak dziecko, czułem jak dziecko, myślałem jak dziecko. Kiedy zaś stałem się mężem, wyzbyłem się tego, co dziecięce. 12 Teraz widzimy jakby w zwierciadle, niejasno; wtedy zaś [zobaczymy] twarzą w twarz: Teraz poznaję po części, wtedy zaś poznam tak, jak i zostałem poznany. 13 Tak więc trwają wiara, nadzieja, miłość - te trzy: z nich zaś największa jest miłość. Rozumiesz coś z tego? Poza tym jest tam błąd:"wszystkiemu wierzy, we wszystkim pokłada nadzieję, " Diabłu też wierzy i pokłada w nim nadzieję?
|
N kwi 15, 2012 19:23 |
|
 |
merkaba
|
Jeżeli zaślubisz tylko ciało, szybko je poznasz i zapragniesz innego.
Jeżeli zaślubisz tylko serce, szybko je zgłębisz i pociągnie cię inne.
Jeżeli zaślubisz "człowieka, co więcej, "syna Boga, wtedy, jeżeli zechcesz, twoja miłość będzie wieczna. Bo poza wami istnieje nieskończoność, która pozwala mężczyźnie i kobiecie uczynić ich miłość wieczną.
Nikt nie puka do pustego i zrujnowanego domu.
Nikt nie może pić z wyschłego źródła.
Oboje będziecie zdolni do miłości, jeżeli staniecie się jedno dla drugiego niewyczerpanym źródłem.
Świadomie czy nie, dążeniem miłości jest zjednoczenie się z Bogiem. Dlatego małżeństwo totalne może się wypełnić tylko w Sakramencie, w tej nieskończonej tajemnicy miłości Trójcy, przeżywającej się w dwóch istotach ludzkich złączonych w JEDNO.
Jeżeli żyjecie Sakramentem Małżeństwa, jedno stanie się dla drugiego kimś nieskończenie cennym i niewyczerpanym, bo jedno drugiemu da BOGA-MIŁOŚĆ.
|
N kwi 15, 2012 19:24 |
|
 |
inri
|
Cytuj: Diabłu też wierzy i pokłada w nim nadzieję? Przecież miłość to nie mądrość. Kochająca kobieta we wszystkim wierzy zdradzającemu ją mężowi diabłowi wcielonemu i ma dalej głupią nadzieję, że się zmieni.
|
N kwi 15, 2012 19:27 |
|
 |
Aditu
|
Maluczki, jeżeli nie rozumiesz Hymnu o Miłości, to współczuję.
|
N kwi 15, 2012 19:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): W czym tu jest zaprzeczenie? Przecież wszyscy mogą do tej "kasty" przystąpić, zależy to tylko od ich dobrej woli. I stać sie takim jak Ty ? To juz lepiej mamoniarzem zostać, wiecej w nich szacunku do drugiego człowieka 
|
N kwi 15, 2012 19:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
inri napisał(a): Przecież miłość to nie mądrość. Kochająca kobieta we wszystkim wierzy zdradzającemu ją mężowi diabłowi wcielonemu i ma dalej głupią nadzieję, że się zmieni. Nie masz racji! W przypowieści o pannach, Pan Jezus wyraźnie powiedział, że głupie panny na ucztę nie wejdą, czyli głupcy nie będą zbawieni, a jeżeli nie będą zbawieni, to znaczy że nie mają miłości. Jak powiedział Pan Jezus faryzeuszom, kiedy upominali Jezusa, że Jego uczniowie nie myją rąk przed jadzeniem, głupota jest jedną z nieczystości wychodzących z człowieka. Głupota jest winą. Człowiek popada w głupotę wtedy, kiedy oddaje się pożądaniom.
|
N kwi 15, 2012 19:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Maluczki, jeżeli nie rozumiesz Hymnu o Miłości, to współczuję. Ja rozumiem doskonale. Życzę i Tobie, abyś zrozumiała, bo nie rozumiesz. Aby tak się stało, musisz otworzyć się na prawdę, tzn być zdolna do weryfikacji swojej świadomości pod wpływem poznawanej prawdy i wyciąganych z niej wniosków. Poza tym, ten Hymn nie jest definicją miłości, tylko jej opisem.
|
N kwi 15, 2012 19:44 |
|
|
|