Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 17:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
 Czy legalna marihuana = alkohol / papierosy? 
Autor Wiadomość

Post Czy legalna marihuana = alkohol / papierosy?
Witam!
Na wstępie zaznaczę - osobiście nie palę, więc ten temat nie będzie oznaczał z mojej strony próby wmówienia Wam "chcę, żeby tak było, ja tak uważam i zrobię wszystko, żebyście też tak myśleli" :)
Otóż jeśli Ruch palącego kota osiągnie swój cel, a marihuana zostanie zalegalizowana w Polsce, będziemy mogli wszyscy traktować ją jak każdy inny środek odurzający, który jest w naszym kraju legalny (jak na przykład alkohol, tytoń)?
Picie alkoholu przez pełnoletnich nie jest uznawane za grzech, jeśli pije się z głową i w rozsądnych ilościach.
Czy jeżeli paląc "trawkę" i nie łamiąc przy tym polskiego prawa, zachowamy umiar, także nie musimy się obawiać o swoje sumienie?

Pozdrawiam!

N kwi 15, 2012 21:03

Post Re: Czy legalna marihuana = alkohol / papierosy?
viewtopic.php?f=50&t=3023 - Czy palenie marihuany jest grzechem ?
viewtopic.php?f=2&t=12056 - legalizacja marihuany

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

N kwi 15, 2012 21:33

po pierwsze tak: picie alkoholu - wina do obiadu, spoko. Jakiejś cytrynówki na przeziębienie, a pij kieliszek.
Problem z alkoholem jest taki, że jest najbardziej nadużywanym środkiem odurzajacym i wywołuje wówczas agresję.
Ja nie piję z zasady nawet szampana na sylwestra, ale nie jest to grzechem, grzech zaczyna się przy braku umiaru i skutki są w tym przypadku katastrofalne.
Po drugie, tytoń, ten środek nie ma katastrofalnych skutków na otoczenie, ale od pierwszego zaciągnięcia zamyka pory, którymi przedostaje się endorfina (neurologicznie objaśniając - hormon szczęścia) do układu nerwowego - innymi słowy, blokuje sobą drogę i przylepia się zatykając je, w następstwie czego nic innego nie jest w stanie dostarczyć nam endorfin w wystarczającym stopniu. No i pojawia się uzaleznienie, bo "przyjemnie sobie zapalić". Również nie tykam, ale nie ze strachu, a z zasady.
Ostatnia rzecz, owa marihuana, odurza bardzo mocno, ale nie wywołuje agresji oraz uzależnienia. Pojawia się natomiast coś innego, równie groźnego, mianowicie chęć próbowania mocniejszych środków. I tu istotny jest umiar. Jeżeli tu przesadzi się z ilością, ciało zaczyna się uodparniać na efekt odurzenia (bo są to środki bardzo słabe - odurzają mocno, ale krótko) przez co chce się próbować silniejszych - w tym cały problem.
To czy zalegalizują czy nie, to dla mnie kompletnie neutralna sprawa. Nie mam nic przeciwko, bo oznaczałoby to więcej uświadamiania w tej dziedzinie, oraz czyste, sprawdzone i wiarygodne źródła. Bo póki co, na czarno młodzież to kupuje i nie wiadomo jakie świństwa tam dodają. Sam nie stosuję nic z tych rzeczy, dym sam w sobie mi przeszkadza, a jeszcze jakbym miał wdychać ...nie dla mnie te zabawy...:)

PS. Elbrus już wskazał - jest coś takiego jak wyszukiwarka na forum - i tematy już były podobne, wystarczy się do nich dopisać ze swoim pytaniem zamiast otwierać nowe:)

N kwi 15, 2012 22:37
mamy dbać o trzeźwość umysłu. Ludzkie prawo jest z definicji ludzkie i ułomne (jak wszystko co jest dziełem wyłącznie ludzkim) i chrzescijanin ma mieć na względzie przede wszystkim naukę płynącą z wiary. To nie chodzi o to, że mj jest szkodliwa - nie jest. Ale mamy być ponad to - ponad ludzkie słabości, ponad ludzkie popędy, jeśli chcemy znaleźć radość i spokój to znajdziemy je u Boga a wszelkie używki to tylko marne namiastki, prowadzące w dodatku do uszczerbków na zdrowiu.

N kwi 15, 2012 23:20
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 4 ]