Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Skąd się wziął Bóg?
Johnny99 napisał(a): W tym rzecz, że to jest właśnie za wcześnie - dokładnie o jeden cykl za wcześnie. Gdybyś zaczął twierdzić, że rower jest wieczny, niezmienny i nie miał przyczyny, to też byś mógł tłumaczyć, że "przecież jeśli rower miał przyczynę, to ta przyczyna też musiała mieć przyczynę i tak w nieskończoność! po prostu uciąłem cykl!". Wtedy uciąłbyś go po prostu jeszcze bardziej za wcześnie. Gdybym zaczął tak twierdzić, to byłbym głupcem. Wszak zaraz byś mi udowodnił, że rower ma przyczynę. Udowodnij mi to w stosunku do Wszechświata, proszę.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn kwi 16, 2012 15:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Ciekawe co na to Mariel? Stany są wyjątkiem. Ale chyba wszyscy wiedzą, jaka jest powszechna opinia o Amerykanach, no nie? To wiele tłumaczy  Przecież się już wypowiedziałam. Wykazanie zależności o niczym jeszcze nie świadczy. Ale wykresik ładny. Zwłaszcza ten wskaźnik zamożności Grecji wzbudza moją wesołość. No ale to nie na temat.
|
Pn kwi 16, 2012 15:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko Opinia nie jest istotna- jak poczytać o religijności różnych krajów, to wychodzi na to samo- wierzący swoje, ich kościoły swoje, wiec to żadne wytłumaczenie, że taka "opinia". Nie jesteśmy mądrzejsi od Amerykanów. Równie dobrze można wziąć za wyjątek Europę  , skoro USA też, bo taka "opinia" A Rosja i Wietnam - mała religijność a jednak bieda  . Co podkopuje Twoją teorię No może uznamy USA, Rosję i Wietnam za wyjątek, ale to już ogromna liczba. A jeszcze Chin tam nie widzę na mapie. Nic ten wykres nie pokazuje, poza tym, że religia nie zapewnia jakiś bogactw. Bezwyznaniowość: Najwięcej w Estonii (75%), na obszarze dawnej NRD (71-75%), w Czechach (68%), Szwecji (63-85%), Danii (53-69%), Norwegii (48-68%), Albanii (58-62%), Białorusi (45-49%), Rosji (39-48%), na Ukrainie (37-47%), na Łotwie (44%), w Holandii (42-46%), Belgii (39-45%), Luksemburgu (38-41%), Wielkiej Brytanii (35-44%), na Węgrzech (35-44%), w Finlandii (30-43%), Islandii (30-43%), Francji (32-42%), Bułgarii (34-40%) oraz w Słowenii (35-39%).Nie ma tu jakiego wyznacznika, że im mniej religii tym lepiej. Bo i w biednych i bogatych krajach są osoby deklarujące brak wyznania. Za to w UE, co ciekawe- najwyższy odsetek zdeklarowanych ateistów jest w państwach o najwyższych wydatkach na pomoc socjalną. A liderami w wydatkowaniu socjalu są Francja, Dania, Szwecja.
|
Pn kwi 16, 2012 16:26 |
|
|
|
 |
formek1
|
Kris65 napisał(a): Cytuj: No a co to to ma do tematu? Cytuj: Bóg istniał zawsze. Nie musiał się skądś "brać" . Energia i materia istniała od zawsze.  Niestety jeśli tak było ( a nauka podobno twierdzi inaczej)to nie jest też problemem istnienie od zawsze Boga.
_________________ I poznacie prawdę. A prawda was wyzwoli.
|
Pn kwi 16, 2012 16:38 |
|
 |
Kris65
|
I tak energia fizyczna w jakiejkolwiek postaci,była pierwsza.
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pn kwi 16, 2012 23:13 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Nawiasem mówiąc, jak już dawno się okazało, najbardziej ateistycznym krajem świata jest Wietnam (81% ateistów).
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 17, 2012 12:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakoś dużo tych wyjątków przeczących pewnej teorii 
|
Wt kwi 17, 2012 12:27 |
|
 |
Jajko
|
J99: skąd masz te dane??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt kwi 17, 2012 13:23 |
|
 |
Johnny99
|
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt kwi 17, 2012 13:34 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Johnny, ale mnie rozśmieszyłeś tym źródłem  Oczywiście inna kultura to może być inna sprawa.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt kwi 17, 2012 13:42 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Johnny, ale mnie rozśmieszyłeś tym źródłem  . Soul33 napisał(a): Oczywiście inna kultura to może być inna sprawa No co Ty, a co do tego ma kultura?
|
Wt kwi 17, 2012 13:49 |
|
 |
Jajko
|
Nie wiem doprawdy co w tym śmiesznego. A jak się podaje jakieś dane, to powinno się podać także źródło. Podam źródło alternatywne (Wikipedię): Grupy wyznaniowe w Wietnamie: buddyści (54,14%) animiści (8,1%) katolicy (6,46%) kaodaiści (5,6%) protestanci (1,31%) taoiści (1,1%) muzułmanie (0,7%) bahaiści (0,4%) Świadkowie Jehowy (0,01%) Jak podliczyć procenty to się mniej więcej zgadza. Buddyści wszak nie wierzą w JHWH. A Wy sądziliście, że J99 podał "dowód" kompletnej ignornacji Racjonalisty??? 
|
Wt kwi 17, 2012 13:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Nawiasem mówiąc, jak już dawno się okazało, najbardziej ateistycznym krajem świata jest Wietnam (81% ateistów). A nie Korea Północna??
|
Wt kwi 17, 2012 13:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33- coś nie w temacie jesteś. Jajko uważa, że wiara zależy od pewnych czynników. Jak zwalisz na kulturę, to jego teoria upadnie Jajko wiąże z biedą wzrost wiary i dlatego J99 mu podał inne dane. Jajko- przestań. Sprawdź sobie grupy wyznaniowe w Szwecji czy Norwegii- podobno jest tam nawet 80% ateistów, ale jak popatrzysz na związki wyznaniowe, to te Twoje dane są jak kulą w płot i nic nie wykazują, bo nawet zamożna kraje mają duże odsetki ludności kraju, które należą do nich. Więc zestawiasz ze sobą sprzeczne dane.
Ostatnio edytowano Wt kwi 17, 2012 14:02 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Wt kwi 17, 2012 13:58 |
|
 |
Jajko
|
J99 NIE PODAŁ INNYCH DANYCH. Religia w Wietnamie jest bardzo powszechna, jak widać z nieco pełniejszych danych.
Jeśli sugerujesz, że "moje dane" są błędne, to podaj swoje. Nie każ mi sprawdzać nie wiem czego tylko zacytuj. Ja tak zrobiłem, bo skoro ja coś twierdzę, to ja to popieram danymi, a nie każę innym sobie ich poszukać.
|
Wt kwi 17, 2012 14:00 |
|
|
|