Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 15:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 113  Następna strona
 Wierzysz? Kim jesteś? 

Kim jesteś?
Katolikiem 65%  65%  [ 1262 ]
Muzłumaninem 0%  0%  [ 3 ]
Poganinem 1%  1%  [ 22 ]
Protestantem 3%  3%  [ 51 ]
Ateistą 15%  15%  [ 296 ]
Buddystą 1%  1%  [ 20 ]
Należę do sekty w rozumieniu KK 1%  1%  [ 19 ]
Teistą 2%  2%  [ 32 ]
Prawosławny 1%  1%  [ 11 ]
Inny 12%  12%  [ 231 ]
Liczba głosów : 1947

Wierzysz? Kim jesteś? 
Autor Wiadomość
Post Re: Wierzysz? Kim jesteś?
wk00 napisał(a):
Zabrakło chyba w tej ankiecie po prostu "chrześcijanin". Wierzę w Jezusa Chrystusa, Zbawiciela i Pana, jedynego pośrednika między ludźmi i Bogiem.
Żadna z tych "szufladek" ankietowych do mnie nie pasuje.
To podział na religie, ale z wiarą chyba niewiele ma wspólnego.

Chrześcijaństwo to najnajbardziej religia. Chrześcijanami są katolicy,prawosławni i protestanci

Śmieszy mnie mówienie ewangelicznych protestantów typu : "nie wyznaję religii,wierzę w Jezusa"
albo "odrzuć religie,wierz w Jezusa"

To oksymorony

N kwi 22, 2012 19:49
mykitos napisał(a):
Śmieszy mnie mówienie ewangelicznych protestantów typu : "nie wyznaję religii,wierzę w Jezusa" albo "odrzuć religie,wierz w Jezusa"

Tu jest pewne niezrozumienie. Ewangelicznym nie chodzi o religię w sensie słownikowym ale "czynnościowym", po prostu o (często bardzo sformalizowane) rytuały. Jest nacisk na indywidualną duchowość z minimalizowaniem wymiaru rytualnego, organizacyjnego, czy wspólnotowego (w sensie większym niz lokalnym). Do którego zboru należysz, w jakiej denominacji znalazłeś swoje miejsce jest tu sprawa drugorzędna wobec tego najważniejszego : wiary. Jest to inna wizja Kościoła.

N kwi 22, 2012 20:49
Kozioł inną sprawą jest przynależnośc do instytucji wyznaniowej a czym innym wyznawanie religii.
Religia z definicji to system wierzeń i praktyk, określający relację pomiędzy różnie
pojmowaną sferą sacrum (świętością) i sferą boską, a określonym
społeczeństwem
Ty jesteć chrześcijaninem ,wiec wyznajesz religie

N kwi 22, 2012 20:54
I tutaj słownik nie nadąża za życiem. Inny zestaw pojęć i juz nieporozumienie gotowe.
Znam to dokładnie. Pomimo napisania zasad mojej wiary czarno na białym, to większość katolików po ich przeczytanie wiele punktów tłumaczy sobie zupełnie opacznie.

N kwi 22, 2012 22:09
Znam zasady kościoła Ewangelicko-Metodystycznego. Jesteś w nim,zatem należysz do konkretnego kościoła/związku wyznaniowego,przyjmujesz te zasady wiary i praktyki. Wyznajesz zatem religie (Chrześcijaństwo)

Pn kwi 23, 2012 16:37

To chyba coś w rodzaju wątku powitalnego?

Jestem ateistą ale o nie do końca ugruntowanych przekonaniach. Kiedyś byłem katolikiem.

Cz kwi 26, 2012 14:31

Kozioł napisał(a):
to większość katolików po ich przeczytanie wiele punktów tłumaczy sobie zupełnie opacznie.

Rozwiniesz to jakoś, czy znowu ograniczysz się do pustego przywalenia katolikom? (oczywiście, wszyscy luteranie, kalwiniści, prawosławni, zielonoświątkowcy, Świadkowie Jehowy, żydzi, muzułmanie, buddyści, shintoiści, wyznawcy Wielkiego Mzimu itp. którym Kozioł dał do przeczytania zasady swojej wiary zrozumiało je doskonale, tylko katolicy są na to za głupi).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt kwi 27, 2012 7:29

Katolik niewierzący i niepraktykujący.

Wt maja 15, 2012 16:57

Niektóre kombinacje są ciekawe.
Mnie najbardziej rozbawiła ta:

praktykujący, ale niewierzący.

Śr maja 16, 2012 10:19

piok333 napisał(a):
Niektóre kombinacje są ciekawe.
Mnie najbardziej rozbawiła ta:

praktykujący, ale niewierzący.

Chyba wielu jest takich? Chodzą raz w roku na pasterkę, biorą ślub w kościele, chrzczą dzieci ale nie przejmują się kazaniami, sakramentami pokuty czy eucharystii, społeczną nauką Kościoła, "moralnym nauczaniem" o seksie, straszeniem cywilizacją śmierci itp...

Śr maja 16, 2012 12:48

Ja jestem praktykujący niewierzący :-D . Chodzę czasem do kościoła żeby sprawić przyjemność babci, zresztą lubię chodzić (od czasu do czasu).

Choć z drugiej strony nie chodziłem na religię, nie mam ślubu kościelnego ani nie biorę udziału żadnych innych tego typu ceremoniach (poza pogrzebami :? ), więc chyba się jednak nie łapię...

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr maja 16, 2012 13:06

JedenPost napisał(a):
Chodzę czasem do kościoła żeby sprawić przyjemność babci, zresztą lubię chodzić (od czasu do czasu).

Czy możesz napisać co Ci się podoba?

Śr maja 16, 2012 13:23

Dość mądry ksiądz (chyba, że trafię takiego jednego nowego), oprawa muzyczna (gitary i dziewczęta), ogólnie klimat jakoś sprzyjający rozmyślaniom. Będąc dzieckiem zawsze rozmyślałem w kościele (tym) o kosmicznych sprawach i tak mi do dziś zostało :)

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Śr maja 16, 2012 13:26

Jestem pierwszy raz dziś na tym forum. Jestem katoliczką wierzącą od zawsze.

Śr maja 16, 2012 20:00
Cytuj:
Kim jesteś?
  • Katolikiem
  • Muzłumaninem
  • Poganinem
  • Protestantem
  • Ateistą
  • Buddystą
  • Należę do sekty w rozumieniu KK
  • Teistą
  • Prawosławny
  • Inny
Czyli groch z kapustą, bez ładu, składu i sensu.
"Katolik, protestant, prawosławny, sekta w rozumieniu KK" - ciekawe, czy Kościół Etiopski to ma być "sekta w rozumieniu KK", "teista" (razem z żydami, ale nie z muzułmanami?) czy może "inny"?

Wt maja 22, 2012 12:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1687 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68 ... 113  Następna strona