Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
merkaba
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
media pomogą wybrać ta właściwa partie http://demotywatory.pl/3774445/Media
|
Cz kwi 19, 2012 19:24 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Mnie już nudzi mówienie na ten temat. Dzisiejsza Wyborcza - i sążnisty artykuł o tym, dlaczego polityka wobec Rosji PiS była zła, a ta PO jest dobra. Oczywiście, żadnego przedstawienia racji drugiej strony, żadnej polemiki, żadnego choćby udawania obiektywizmu. Jak zwykle. Największe polskie media wykonały i wykonują olbrzymią, monstrualną robotę propagandową na rzecz PO, systematycznie, dzień w dzień.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 20, 2012 7:36 |
|
 |
Johnny99
|
Ohohoho, Tusku znowu straszy: Żarty się kończą i głównym zadaniem polskiego rządu będzie zapewnienie takiego poczucia bezpieczeństwa wszystkim Polakom, nie tylko wobec kryzysu, ale także wobec kryzysu politycznego, którego jesteśmy świadkami. Mam nadzieję, że to uznanie, jakim jest ta nagroda, będzie dodatkową motywacją, powiedział, odbierając nagrodę Złotego Krzesła tygodnika Warsaw Voice http://wyborcza.pl/1,75248,11575761,Tus ... yczne.html (BTW powoli się już mu kończą nagrody do zdobycia, media muszą się zmobilizować i powymyślać jakieś nowe, by móc nadal okazywać lojalność jakoś konkretniej). Ciekawe, czy słowa staną się ciałem już w sobotę na demonstracji w obronie TV Trwam? Broń nas, Wodzu!
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt kwi 20, 2012 8:09 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): (BTW powoli się już mu kończą nagrody do zdobycia, media muszą się zmobilizować i powymyślać jakieś nowe, by móc nadal okazywać lojalność jakoś konkretniej) No chyba żartujesz. Premier Donald Tusk wygrał w plebiscycie na Gospodarczą Malinę 2011 przyznawaną przez przedsiębiorców. W uzasadnieniu: Brak reform gospodarczych, przeprowadzenie pseudoreformy OFE, podwyżki podatków, obawy przed prawdziwą deregulacją gospodarki, utrzymywanie nadmiernej biurokracji, zapowiedź podwyżki składki rentowej dla pracodawców oraz stworzenie rządu celebrytów politycznych zamiast gabinetu ekspertów - to zarzuty, jakie kierowali uczestnicy plebiscytu pod adresem urzędującego Premiera. Posługując się retoryką zapalonego fana PO, pewnego usera: są to na pewno pisowscy wyborcy, czytujący Gazetę Polską  . Co ciekawe, w ubiegłym roku GM 2010 wygrał Jacek Rostowski za: wprowadzenie podwyżki stawek VAT i skasowanie odliczeń tego podatku przy zakupie samochodów i paliwa przez przedsiębiorców. Minister zaniechał poważniejszych oszczędności budżetowych. Zamiast tego wybrał demontaż reformy emerytalnej – odebranie części składek OFE i oddanie ich ZUS. Miesiącami blokował wprowadzenie nowego systemu grantów dla inwestorów. Ponadto bez walki oddał przynależną Polsce posadę wiceprezesa Europejskiego Banku Inwestycyjnego.A w tym roku zajął 3 miejsce, bio: powiększał dług publiczny, wyhamował inwestycje oraz zachowywał się bardziej jak polityk partii rządzącej, niż minister finansów. I to jest zaskakujące- że nieprzedsiębiorcy patrzą na słupki wskaźników i skaczą z radości jak jest doskonale i w ogóle fajosko, a przedsiębiorcy w pocie czoła rozwijający swój biznes patrzą na faktyczną rzeczywistość, która ich bezpośrednio dotyka.
Ostatnio edytowano Pt kwi 20, 2012 10:03 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Pt kwi 20, 2012 9:56 |
|
 |
Johnny99
|
Val napisał(a): Posługując się retoryką zapalonego fana PO, pewnego usera: są to na pewno pisowscy wyborcy, czytujący Gazetę Polską  . No, nie wiem, z tego co widzę nominowany do Maliny był także Jarosław Kaczyński (za populistyczne pomysły na polską i unijną gospodarkę, oraz, co ciekawe, nastawienie antyeuropejskie), niestety, także i w tym przypadku znowu przegrał z Tuskiem 
|
Pt kwi 20, 2012 10:02 |
|
|
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): I to jest zaskakujące- że nieprzedsiębiorcy patrzą na słupki wskaźników i skaczą z radości jak jest doskonale i w ogóle fajosko, a przedsiębiorcy w pocie czoła rozwijający swój biznes patrzą na faktyczną rzeczywistość, która ich bezpośrednio dotyka. Mogłabyś się zdziwić, gdyby sprawdzić na tym Forum, co piszą przedsiębiorcy a co nie-przedsiębiorcy 
|
Pt kwi 20, 2012 10:14 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): polityka wobec Rosji PiS była zła, a ta PO jest dobra. Zarówno polityka PiS i PO wobec Rosji była zła i szkodliwa. Różnica jest taka że PiS przed Rosją to tylko wymachiwał szabelką,a PO to przed Rosją składają pokłony. Postawa jednych i drugich jest zła i szkodliwa
|
Pt kwi 20, 2012 16:09 |
|
 |
pilaster
|
Val napisał(a): Pilaster napisał(a): Zauważmy, że z samych gołych danych przytoczonych przez Val wynika coś absolutnie przeciwnego, niż Val pisze. Za PiS z Polski wyjechało 1 270 000 ludzi. Za PO do Polski wróciło 280 000.
Ale na czym ma polegać owo kłamstwo? Stwierdzam, że za PiS i PO emigracja jest wysoka w porównaniu do poprzednich rządów. Za PiS jest wysoka bo wyjechało 1,27 mln ludzi. I za PO jest wysoka bo przyjechało 0,28 mln ludzi? To kiedy wg Val emigracja z Polski będzie niska? Cytuj: Dlaczego Pilastrze nie analizujesz sytuacji na rynkach światowych, tylko na same cyferki wskaźników? Dlatego że sytuacja na rynkach światowych jest taka sama dla wszystkich krajów. A cyferki wskaźników pokazują jak sobie poszczególne rządy z sytuacją na rynkach światowych radzą. Cytuj: Nie narzucałam niezbędnego minimum wzrostu. I Francja to według Ciebie kraj do bicia? Owszem- tam się pogarsza. Nawet liczba upadłości była w roku 2010 w tym kraju rekordowa. W takim przypadku to ciężko znaleźć kraj z którym dla poprawy nastroju nie można porównywać z Francją. Nie kop leżącego (Francji  ). Prosze bardzo? Który kraj by chciała Val pobić? Przyjmując, że wszystkie one (i Polska) będą się rozwijać w tym samym tempie co przez ostatnie 22 lata, Polska dogoni i przegoni je wszystkie (poza Irlandią) I tylko z Norwegią trzeba będzie z tym poczekać do następnego stulecia Cytuj: nie potrafisz podać które podatki obniżono, opierasz się tylko na tym, że tak pokazuje cyferka- ale szary obywatel Ci nie uwierzy, bo on widzi jaka jest rzeczywistość. Obywatel jest omylny, cyferka nie Czucie i wiara nie mówi jednak silniej niż medrca szkiełko i oko. Faktem jest, ze za PO podatki są znacznie niższe niż za PiS. A wskaźnik Fiscal freedom mamy najwyższy w hisotrii. mykitos Cytuj: To nie żadna zasługa PO tylko spowolnienie gospodarcze w Europie zachodniej. I znów ta sama śpiewka, która brzmiałaby jednak zupełnie inaczej, gdyby Polska popadła w taką samą recesję jak reszta Europy. W całej pozostałej Europie było spowolnienie, tylko w Polsce nie. Czyja to zasługa? PiS? Cytuj: PiS jakoś nie bratał się z RAŚ ani nie wchodził w nimi w koalicje PiS swoimi furiackimi atakami na Polaków nie-etnicznych, spowodował że dużó ludzi w spisie powszechncyh zadeklarowało narodowosć śląską, choćby nie mieli ze śląskością nic wspólnego. Cytuj: To [majątek narodowy -p] majątek należący do Skarbu państwa. Czyli nie jest to żaden majątek narodowy, tylko majątek państwowy. Czyli to, co nie nalezy do narodu, ale należy do państwa. Prywatyzacja majątku państwa powoduje wzrost majątku narodowego. To są pojęcia komplementarne Cytuj: Został on wypracowany przez polaków Nic podobnego. Został on zrabowany Polakom przez państwo. Cytuj: Rządy sprzedawały go za niewielki procent wartości. Czasami nawet za dwuletni zysk W zasadzie mogliby go nawet rozdawać za darmo. Im mniej majątku w łapach państwa tym wiecej w rękach narodu. Cytuj: Za rządów PiS bardzie podnoszono [płacę minimalną -p] i jakoś nie wzrastało bezrobocie Bo 1 270 000 ludzi uciekło przed PiSem za granicę. Poza tym był bardzo wysoki wzrost gospodarczy. W takich warunkach podnoszenie płacy minimalnej mogło ujść bezkarnie (do pewnego stopnia). Gdy gospodarka zwolniła, efekt się uwidocznił. Bezrobocie jest kreowane właśnie przez istnienie płacy minimalnej Cytuj: Cytuj: Co takiego udało się zrobić Orbanowi? Dużo by o tym pisać. Ale konkretnie to szkoda gadać? . Cytuj: Przede wszystkim nie wchodzi w d*** cwaniakom z Brukseli I od razu gospodarka węgierka runęła naprzód, a Węgrzy stali się krezusami Europy... Same używanie takich argumentów jest przyznaniem, że Orban na Węgrzech nie zrobił absolutnie niczego pożytecznego. Cytuj: Urzędasów jest zbyt dużo jak na potrzeby Ile jest w tej chwili urzędasów, a jakie są "potrzeby"? Cytuj: A jak marzysz o likwidacji kolei to jeździj sobie rowerem lub dreptak na piechote do innych miast Poprawka. Nie chodzi o likwidację kolei, ale o likwidację państwowych kolei. Jeżeli kolej gdzieś jest faktycznie potrzebna, to prywaciarze zainwestują w jej rozwój. A jezlei nie, to i dreptać nie ma powodu. Możńa jechać samochodem, autobusem, na dalsze odległości - samolotem. Johnny 99 Cytuj: Oczywiście, żadnego przedstawienia racji drugiej strony, żadnej polemiki, żadnego choćby udawania obiektywizmu. Jak zwykle. Największe polskie media wykonały i wykonują olbrzymią, monstrualną robotę propagandową na rzecz PO, To Gazeta Polska wykonuje olbrzymią monstrualną robotę propagandową na rzecz PO? Eee, nie, w "Gazpolu" zawsze przedstawia się racje drugiej strony, non stop z nią polemizuje, a obiektywizm jest wręcz wzorcowy i wcale nie udawany 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N kwi 22, 2012 20:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Za PiS jest wysoka bo wyjechało 1,27 mln ludzi. I za PO jest wysoka bo przyjechało 0,28 mln ludzi?
To kiedy wg Val emigracja z Polski będzie niska? Jak grochem o ścianę jak już pisałam- za PiS i PO emigracja jest wysoka w porównaniu do poprzednich rządów. A jednak ciężko Ci to przyznać i chwytasz się brzytwy, bo tak uwielbiasz tą partię, że jesteś skłonny zamknąć oczy i nie wierzyć specjalistom, którzy wyjaśniają, że wracają z powodu kryzysu w Europie. I piszą to w raporcie, gdzie mowa o emigracji. A teraz znowu wzrasta emigracja, bo i wzrasta liczba postępowań upadłościowych firm i to nie państwowych a prywatnych. Ponawiam pytanie: Proszę mi wyjaśnić jakie konkretnie PO wprowadziło obniżki podatków ? Jak już pisałam- jeżeli piszesz, że obniżają i podpierasz sie wskaźnikiem to nie rób tego bezmyślnie i po prostu podaj przykłady.
|
N kwi 22, 2012 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak jeszcze odnośnie Fiscal Freedom. No więc mamy wyższy wskaźnik niż takie kraje jak: -Szwajcaria -Norwegia -Stany Zjednoczone -Wielka Brytania -Finlandia Reszty nie sprawdzałam. Mam więc rozumieć, że mają tam wyższe podatki niż w PL? Przytaczałam inny wskaźnik wedle którego w Polsce podatki wzrosły: Bank Światowy we współpracy z PricewaterhouseCoopers Paying Taxes. Total Tax Rate 2011 - 43,6% 2008 - 41 % 2007 - 38,4%
|
N kwi 22, 2012 20:46 |
|
 |
pilaster
|
Val napisał(a): Cytuj: Za PiS jest wysoka bo wyjechało 1,27 mln ludzi. I za PO jest wysoka bo przyjechało 0,28 mln ludzi?
To kiedy wg Val emigracja z Polski będzie niska? Jak grochem o ścianę jak już pisałam- za PiS i PO emigracja jest wysoka w porównaniu do poprzednich rządów. . Za którego z poprzednich rządów więcej ludzi do Polski przyjechało, niz z niej wyjechało? Ostatnio taki bilans był w roku ... 1959  (to nie pomyłka, za wczesnego gomułki) A nadwyżka była bardzo skromna 6 200 osób Cytuj: Tak jeszcze odnośnie Fiscal Freedom. No więc mamy wyższy wskaźnik niż takie kraje jak:
-Szwajcaria -Norwegia -Stany Zjednoczone -Wielka Brytania -Finlandia
Reszty nie sprawdzałam. Mam więc rozumieć, że mają tam wyższe podatki niż w PL? Albo wyższe, albo bardziej skomplikowane i dokuczliwe ( fiscal freedom mierzy również ten parametr)
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
N kwi 22, 2012 21:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Pilaster napisał(a): Albo wyższe, albo bardziej skomplikowane i dokuczliwe (fiscal freedom mierzy również ten parametr) Ze strony Heritage: the fiscal freedom component is composed of three quantitative factors: - The top tax rate on individual income, - The top tax rate on corporate income, and - The total tax burden as a percentage of GDP. I się pytam, gdzie tam widzisz ten parametr ekstra, bo coś tam nie mogę znaleźć 
|
N kwi 22, 2012 21:34 |
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Tak jeszcze odnośnie Fiscal Freedom. No więc mamy wyższy wskaźnik niż takie kraje jak: -Szwajcaria -Norwegia -Stany Zjednoczone -Wielka Brytania -Finlandia Reszty nie sprawdzałam. Mam więc rozumieć, że mają tam wyższe podatki niż w PL?  Na to wygląda, przynajmniej jeśli chodzi o najwyższy próg podatkowy ( The top tax rate on individual income): Kod: -Szwajcaria 39,97 % -Norwegia 40,00 % -Stany Zjednoczone 43,20 % -Wielka Brytania 50,00 % -Finlandia 49,10 % -Polska 32,00 %
|
Pn kwi 23, 2012 10:25 |
|
 |
noOne
|
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Pt kwi 27, 2012 10:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Platforma Antyobywatelska w ogóle nie liczy się z opinią obywateli, jak na razie bezkarnie. Dzisiaj przegłosowała "reformę emerytalną", wbrew opinii publicznej, przeciwko Polakom i Polkom, które będą zmuszone pracować do 67 roku życia, lub żyć na głodowych emeryturach.
|
Pt kwi 27, 2012 11:27 |
|
|
|