Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 12:12

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Wielki Babilon, jak to rozumieć ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Wielki Babilon, jak to rozumieć ?
kuba99 napisał(a):
Długo zastanawiałem się nad słowami "pełnej bluźnierczych imion" i doszedłem do wniosku iż [...]

Może za długo się zastanawiałeś?...I nastąpił taki psychologiczny
efekt podobny do zużycia materiału w świecie nieożywionym :)

Pt kwi 27, 2012 15:36

A może ma rację ?

Pt kwi 27, 2012 16:35
W samo sedno-MOŻE. W przypadku Apokalipsy
trudno głosić jakieś racje z wiekszą pewnością, wszystko
tu można wyczytać, a już jak się czegoś baaardzo szuka to
pewnie się znajdzie.

Pt kwi 27, 2012 16:47

Z takim podejściem można olać apokalipsę i wszelkie proroctwa, bo każdy sobie wyczyta co chce. Tylko po co Bóg tyle tego w Biblii zamieścił? Nudziło mu się? Chciał żebyśmy mieli zagadkę?

Pt kwi 27, 2012 17:34
Takie podejście jest wg mnie rozsądniejsze, czyli posługując
się bardziej górnolotną mową: lepiej 'olać' niż czytać samemu sobie,
pod kątem ustalonego wcześniej założenia.

Pt kwi 27, 2012 17:48

Dlaczego tak wielu utożsamia babilońską nierządnicę z Kościołem Katolickim? Przecież protestanci nie trwali od setek lat przed reformacją, a ich założyciele głosili wyjątkowo bluźniercze tezy (makulacjonizm, lapsarianizm, predystynarianizm).

Tutaj utożsamia się islam z fałszywymi prorokami:

http://www.youtube.com/watch?v=1jkNkOCi ... ure=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=-ibEFcQY ... ure=relmfu

Mogę też tak zinterpretować Apokalipsę (to nie jest prywatna interpretacja, lecz skojarzenia)

Pierwszy jeździec - pożądliwość (zwłaszcza nieczystość)
drugi - prześladowania
trzeci - nędza
czwarty - zagłada
Bestia - grzech
Fałszywy prorok - makulacjonizm i heroinizm i inne poglądy, według których zło istnieje z woli Bożej na większą chwałę Pana
Babilon - zamieszanie na świecie, ogromne podziały religijne (bez grzechu nie byłoby tego wszystkiego)

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

So kwi 28, 2012 8:34

http://www.google.pl/search?q=%22in+shi ... 80&bih=907

Tłumaczenie, że to (dzisiejszy) Izrael jest nierządnicą babilońską. "Syjonizm", a może raczej "talmudyzm".

Ktoś zadał pytanie, kto jest prawdziwym Izraelitą? http://www.youtube.com/watch?v=V2ljZlCT ... creen&NR=1

http://pl.wikipedia.org/wiki/Talmud

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

So kwi 28, 2012 14:59

Tutaj krytyka strony zbawienie.com, bardzo atakującej Kościół Katolicki, doktrynę piekła i uważającą, że niektórzy ludzie nie mają duszy.

http://wezwaniedoprawdy.pl.tl/Watykan-vs-NWO.htm

N kwi 29, 2012 8:54

Apokalipsa 13
11 Potem ujrzałem inną Bestię, wychodzącą z ziemi:
miała dwa rogi podobne do rogów Baranka,
a mówiła jak Smok.
12 I całą władzę pierwszej Bestii przed nią wykonuje,
i sprawia, że ziemia i jej mieszkańcy oddają pokłon pierwszej Bestii,
której rana śmiertelna została uleczona.
13 I czyni wielkie znaki,
tak iż nawet każe ogniowi zstępować z nieba na ziemię na oczach ludzi.

Wielkie znaki. Hmm brzmi to trochę jak: "niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi - tej ziemi" .
Wszyscy chyba wiemy, że ogień od początków chrześcijaństwa utożsamiany był właśnie z Duchem Świętym - np. języki ognia, lub też słowa Jana Chrzciciela o Jezusie: "Ten będzie chrzcił ogniem i Duchem".
Co o tym sądzicie?

N kwi 29, 2012 19:58
kuba99 napisał(a):
[...]13 I czyni wielkie znaki,
tak iż nawet każe ogniowi zstępować z nieba na ziemię na oczach ludzi.

Wielkie znaki. Hmm brzmi to trochę jak: "niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi - tej ziemi" .
Wszyscy chyba wiemy, że ogień od początków chrześcijaństwa utożsamiany był właśnie z Duchem Świętym - np. języki ognia, lub też słowa Jana Chrzciciela o Jezusie: "Ten będzie chrzcił ogniem i Duchem".
Co o tym sądzicie?

Sądzę, że bestia, kimkolwiek by się nie okazała, może
Duchowi Św. skoczyć po waciki. Oczywiście bestia jako
Boże stworzenie jest wolna i może posunąć się do każdego bluźnierstwa,
nawet do rozkazywania Bogu, ale chyba nikt przy zdrowych
zmysłach nie sądzi, że Wszechmocny rozkaz wykona.
Wielki znak z przepowiedni nie może być zatem zstąpieniem
Ducha Św. na rozkaz bestii.
Myślę, że prędzej będzie to jakaś katastrofa 'naturalna'.

N kwi 29, 2012 21:23

kuba99 napisał(a):
(...) brzmi to trochę jak: "niech zstąpi Duch Twój i odnowi oblicze ziemi - tej ziemi" .
Co o tym sądzicie?

Toż to słowa błogosławionego (niedługo świętego) Jana Pawła II z homilii na Placu Zwycięstwa, dnia 2 czerwca 1979 roku.
Niech zstąpi Duch Twój (ogień - Duch Św.) ... - rozkazuje ogniowi
Co ciekawe mamy tam też odniesienie do tzw. uleczonej rany bestii - którą wielu utożsamiało właśnie z raną postrzałową wystrzeloną z broni Ali Agcy.
Wielkie znaki czynił Jan Paweł II, oto szersza jego mowa:

Przyklęknąłem przy tym grobie, wspólnie z Księdzem Prymasem, aby oddać cześć każdemu ziarnu, które — padając w ziemię i obumierając w niej, przynosi owoc. Czy to będzie ziarno krwi żołnierskiej przelanej na polu bitwy, czy ofiara męczeńska w obozach i więzieniach. Czy to będzie ziarno ciężkiej, codziennej pracy w pocie czoła na roli, przy warsztacie, w kopalni, w hutach i fabrykach. Czy to będzie ziarno miłości rodzicielskiej, która nie cofa się przed daniem życia nowemu człowiekowi i podejmuje cały trud wychowawczy. Czy to będzie ziarno pracy twórczej w uczelniach, instytutach, bibliotekach, na warsztatach narodowej kultury. Czy to będzie ziarno modlitwy i posługi przy chorych, cierpiących, opuszczonych. Czy to będzie ziarno samego cierpienia na łożach szpitalnych, w klinikach, sanatoriach, po domach: „wszystko, co Polskę stanowi”.

Skąd przychodzą te słowa? Księże Prymasie, tak głosi Akt milenijny, złożony przez ciebie i Episkopat Polski na Jasnej Górze: „wszystko, co Polskę stanowi”.

To wszystko w rękach Bogarodzicy — pod krzyżem na Kalwarii i w wieczerniku Zielonych Świąt.

To wszystko: dzieje Ojczyzny, tworzone przez każdego jej syna i każdą córkę od tysiąca lat — i w tym pokoleniu, i w przyszłych — choćby to był człowiek bezimienny i nieznany, tak jak ten żołnierz, przy którego grobie stoimy...

To wszystko: i dzieje ludów, które żyły wraz z nami i wśród nas, jak choćby ci, których setki tysięcy zginęły w murach warszawskiego getta.

To wszystko w tej Eucharystii ogarniam myślą i sercem i włączam w tę jedną jedyną Najświętszą Ofiarę Chrystusa na placu Zwycięstwa.

I wołam, ja, syn polskiej ziemi, a zarazem ja: Jan Paweł II papież, wołam z całej głębi tego tysiąclecia, wołam w przeddzień święta Zesłania, wołam wraz z wami wszystkimi:

Niech zstąpi Duch Twój!

Niech zstąpi Duch Twój!

I odnowi oblicze ziemi.

Tej Ziemi!

Amen.

Wielkie znaki czynił papież polak, a według koleżanki Mariel właśnie skoczył Duchowi św. po waciki.

Wt maja 01, 2012 10:23
mateusztek napisał(a):
Toż to słowa błogosławionego (niedługo świętego) Jana Pawła II z homilii na Placu Zwycięstwa, dnia 2 czerwca 1979 roku.
Niech zstąpi Duch Twój (ogień - Duch Św.) ... - rozkazuje ogniowi

naprawdę? Jak na to wpadłeś?
mateusztek napisał(a):
Wielkie znaki czynił papież polak, a według koleżanki Mariel właśnie skoczył Duchowi św. po waciki.

Mariel nie pisała o papieżu Polaku, tylko o bestii.
Fakt, że Ty bestię utożsamiasz z Ojcem Św.
to już tylko twoja sprawa, mnie do tego nie mieszaj.
I nie używaj takich familiarnych określeń bo jeszcze ktoś pomyśli,
że rzeczywiście jetem Tw koleżanką.

Wt maja 01, 2012 11:12

Smaczku tej słownej potyczce dodaje fakt, iż błogosławionym Karol Wojtyła został dokładnie rok temu: wikipedia podaje:
1 maja 2011 nastąpiła beatyfikacja Jana Pawła II podczas uroczystej Mszy Świętej na placu św. Piotra w Rzymie. Nabożeństwo prowadził papież Benedykt XVI, uroczystą mszę koncelebrowało kilka tysięcy kardynałów, arcybiskupów i biskupów z całego świata. Polskę reprezentował prezydent Bronisław Komorowski wraz z małżonką, wśród obecnych na placu byli również prezydenci: Włoch Giorgio Napolitano, Meksyku Felipe Calderón, Bośni Bakir Izetbegović, Albanii Bamir Topi, Estonii Toomas Hendrik Ilves, Beninu Thomas Yayi Boni, Kamerunu Paul Biya, Demokratycznej Republiki Konga Denis Sassou-Nguesso oraz Hondurasu Porfirio Lobo Sosa. We włoskiej delegacji obecny był również premier Silvio Berlusconi oraz przewodniczący obu izb parlamentu. Przybył również przywódca Zimbabwe Robert Mugabe. Belgię reprezentowała rodzina królewska – król Albert II z królową Paolą, Francję – premier François Fillon, Litwę – premier Andrius Kubilius, Stany Zjednoczone i Rosję reprezentowali ambasadorowie. Niemcy reprezentował minister spraw zagranicznych Hans-Peter Friedrich. Przybyli również przewodniczący Komisji Europejskiej Jose Manuel Barroso, przewodniczący Parlamentu Europejskiego Jerzy Buzek i przewodniczący Rady Europejskiej Herman Van Rompuy.
Liczba wiernych uczestniczących w nabożeństwie jest szacowana na 1,5 mln osób, w tym trzysta tysięcy Polaków. Relikwiarz zawierający krew papieża wniosła francuska zakonnica Marie Simon-Pierre Normand, uzdrowiona przez błogosławionego.
Ja ze swojej strony mogę tylko stwierdzić, iż rok temu na uroczystości stawiły się same znakomitości świata polityki i kultury.

Wt maja 01, 2012 18:35

twbolek napisał(a):
Smaczku tej słownej potyczce dodaje fakt, iż błogosławionym Karol Wojtyła został dokładnie rok temu: wikipedia podaje:
1 maja 2011 nastąpiła beatyfikacja Jana Pawła II podczas uroczystej Mszy Świętej na placu św. Piotra w Rzymie.

1 maja rano beatyfikacja a w nocy 30 kwietnia/1 maja Noc Walpurgii - największe święto satanistyczne w roku... ale to pewnie przypadek. :evil:

Papież był szanowany przez polityków wszelkiej maści i kapłanów wszelakich kultów - zupełnie odwrotnie niż Pan Jezus, którego Papież ma być podobno namiestnikiem, a który przecież powiedział:

"Pamiętajcie na słowo, które do was powiedziałem: Sługa nie jest większy od swego pana. Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować. Jeżeli moje słowo zachowali, to i wasze będą zachowywać." Jan 15:20

Tak samo jak Apostołowie musieli w pewnym momencie pożegnać się z Synagogą by móc pójść za prawdziwym głosem Boga tak i Katolicy będą musili opuścić KrK w pewnym momencie historii:

"I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające,” Apokalipsa 18:4

Wt maja 01, 2012 21:52

Ofir napisał(a):
twbolek napisał(a):
1 maja 2011 nastąpiła beatyfikacja Jana Pawła II podczas uroczystej Mszy Świętej na placu św. Piotra w Rzymie.

1 maja rano beatyfikacja a w nocy 30 kwietnia/1 maja Noc Walpurgii - największe święto satanistyczne w roku... ale to pewnie przypadek. :evil:

Papież był szanowany przez polityków wszelkiej maści i kapłanów wszelakich kultów - zupełnie odwrotnie niż Pan Jezus, którego Papież ma być podobno namiestnikiem, a który przecież powiedział:

"Pamiętajcie na słowo, które do was powiedziałem: Sługa nie jest większy od swego pana. Jeżeli Mnie prześladowali, to i was będą prześladować. Jeżeli moje słowo zachowali, to i wasze będą zachowywać." Jan 15:20

Tak samo jak Apostołowie musieli w pewnym momencie pożegnać się z Synagogą by móc pójść za prawdziwym głosem Boga tak i Katolicy będą musili opuścić KrK w pewnym momencie historii:

"I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Wyjdźcie z niego, ludu mój, abyście nie byli uczestnikami jego grzechów i aby was nie dotknęły plagi na niego spadające,” Apokalipsa 18:4

No co ty piszesz :x . Jakże to możliwe, by tylu dało się zwieść...

Wt maja 01, 2012 22:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona