Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Polska Zjednoczona Platforma Obywatelska
Alus napisał(a): Szwajcarii z ich zgromadzonymi przez hitlerowskie Niemcy (w niewiadomej ilości) złotem stomatologicznym, żaden kryzys nie grozi, więc nikt nie próbuje się porównywać. Wręcz przeciwnie- kryzys ich dotknął, ale w sensie eksport. Czyli uważasz- rób to co sąsiedzi z podobną historią, nie wzoruj się na tych, którzy mają dobrobyt? A to ciekawe- z jednej strony uważasz, że wszystko co w " starej" UE jest the best i każda ustawa, która tam jest to u nas też jest potrzebna, a z drugiej że jednak nie warto brać z nich wzoru?? No ok, Szwajcaria nie jest w UE. Ale uzasadnij mi słuszność polityki Keynesowskiej- na jakiej podstawie uważasz, że to powinniśmy iść tą drogą? Alus napisał(a): Chciałabyś krócej pracować i mniej wydawac na emerytury?....cud mniemany I mamy tu dwie strony barykady- Alus poprze każdą podywżkę wieku emerytalnego, oraz każdą podwyżkę podatków w "słusznej sprawie"- emerytury A znajdź mi kraj euro, który traktuje staż pracy tak jak u nas- do emerytury  .
|
Wt maja 01, 2012 22:02 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus to wolałaby aby wiek emerytalny był skrócony, ale bezwzględne dane demograficzne i ekonomia decyduje - i to w całej starzejącej się Europie. http://forsal.pl/artykuly/594457,europa ... emcow.html
|
Wt maja 01, 2012 22:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To bądź konsekwentna- najpierw uważasz, że nie można brać za wzór Szwajcarii i obniżać ich wzorem długu- bo lepszy model Keynesowski, którego opcję realizuje obecna władza, tak jak poprzednie. A teraz stwierdzasz, że mamy brać przykład z najbogatszych krajów UE, gdzie stopa życiowa jest nieporównywalnie większa i są zamożniejsi. I tak- max, tj do 67 lat podnoszą wiek emerytalny takie bogate kraje jak: Dania Niemcy Holandia FInalndia Są to jedyne kraje, które podnoszą wiek emerytalny do 67 lat. Cała reszta podnosi wiek do...65 lat. I gratuluję Alus- stawiasz Polskę obok tak bogatych krajów, gdzie średnia życia jest większa i na dodatek, Polska najkrócej będzie korzystała z emerytury, zwłaszcza mężczyźni. A zdawało mi się, że optowałaś, aby porównywać Polskę z krajami byłej komuny- tj, Europa Środkowo-Wschodnia. Dla jasności- zdecyduj się w końcu, czy chcesz porównywać Polskę z zamożnymi krajami Zachodu, czy z krajami o podobnej historii i na podobnym rozwoju jak Polska. Tak w ogóle, to nawet wysokość emerytury w stosunku do ostatniej pensji mamy poniżej średniej, a i tak zawyżany jest dzięki przywilejom emerytalnym grup zawodowych( kraje zachodu raczej nie mają tak rozbudowanej struktury przywilejów emerytalnych). Dane z forsalu idealnie pokazują, że wypadamy blado na tle zamożnych krajów z którymi się porównujemy- potrzebna jest reforma emerytalna, ale jeżeli wystarczy Ci to co robi rząd, tj. podwyższanie podatków i wieku emerytalnego, to się nie zdziwię, jak ten system będzie bankrutował  . A może tak nieśmiało zaproponuję- wykorzystajmy rozwiązania zachodnie dotyczące emerytur, a nie jedynie podnoszenie wieku emerytalnego, który Alus sobie chwali a spojrzeć na pilną potrzebę reformy emerytalnej skupionej na systemie odkładania pieniędzy, nie podwyższania do rekordowych pozycji wieku. Może weź Alus pod uwagę, że korzystniejsza opcja to właśnie reforma, a nie podwyższanie wieku?
|
Wt maja 01, 2012 22:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Najbogatsi podnieśli wiek emerytalny, bo chca utrzymać swój status. Alus jest tylko realistką i ma świadomość, że w kwestiach ekonomi decyduje globalna gospodarka. A nie ma żadnej pewności, że kraje byłego bloku komunistycznego, jeśli kryzys, recesja, będą utrzymywac się nadal, nie będą zmieniać ustaw emerytalnych i nie podniosą wieku emerytalnego. Zawsze na świecie decydowała siła, dawnej militarna, aktualnie finansowa.
PS. fajnie wybiórczo odnosisz się do zagadnień - link o ocenie MFW zignorowałaś totalnie......nie pasuje do wizji?
|
Śr maja 02, 2012 7:06 |
|
 |
pilaster
|
Zauważmy że mykitos znowu nie odpowiada na niewygodne dla niego pytania. Tym razem o to, dlaczego przyjęcie euro byłoby szkodliwe dla Polski.
I nie ma się co dziwić. Oni nigdy nie odpowiadają.
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr maja 02, 2012 8:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Zgodnie z życzeniem- odnoszę się do danych MFW. I proszę mi wreszcie dać znać, czy porównujemy Polskę do najbogatszych krajów UE, czy bloku środkowo-wschodniego. To, że w Polsce jest wzrost to oczywiste. Nawet jestem większą optymistką, jeśli idzie o wzrost w tym roku- głównym powodem jest to, że mamy EURO 2012. Jak już pisałam- I premier i ja cały czas piszę, że w Polsce kryzysu nie ma- przynajmniej na razie. Nie zrozumiałaś istoty o co chodziło z Szwajcarią. Są różne sposoby radzenia sobie z nadchodzącymi trudnościami gospodarczymi na świecie. I polityka Keynesowska taką jest. Problem w tym, że PO nie słynie z twardej polityki, jeśli chodzi o reformy. I dlatego z niepokojem patrzę na ten dług. Wykorzystując posunięcia Keynesowskie rezultaty krótkoterminowe są piękne. Problem w tym, że w perspektywie długookresowej może być gorzej, jeśli się nie wezmą ostro za reformy. Różnica z Szwajcarią polega na tym, że oni nie przejęli się, byleby za wszelką cenę byli na plusie. Jak kontynuowali tak kontynuowali swoją politykę i nie spanikowali. I mi się ich sposób podobał, aniżeli rozwiązanie Polskie. Zwłaszcza, że w ogóle nie rozumiem Rostowskiego, dlaczego uważa, że wzrost długu w stosunku do PKB jest w porządku. Ja uważam, że wzorem Szwajcarii powinniśmy dług obniżać. Tobie wszystko jedno, byleby wskaźniki, choćby krótkookresowe były dobre, a mi nie jest wszystko jedno  . Dlatego oceniam wedle perspektywy STYLU w jakim to robią. Taki Gierek się zadłużył i budował- no i jedni się cieszą, bo widać inwestycje, ale drudzy się nie cieszą- i ja do nich należę. Bo wiem jaka jest cena. I przykładowo Polska ma już problemy związane z długiem. Wiem, wiem- Cię to nie obchodzi, bo ważne, że jest wzrost, ale ja już tak mam, że patrzę na techniczne szczegóły. Cytuj: W ubiegłym miesiącu koszt ubezpieczenia polskiego długu rósł szybciej niż w jakimkolwiek rynku wschodzącym z wyjątkiem Argentyny, ponieważ najszybciej rozwijająca się gospodarka Unii Europejskiej straciła tempo z powodu kryzysu zadłużeniowego. Polskie swapy na zwłokę w spłacie kredytu w kwietniu wzrosły o 25 punktów bazowych do 205, jak wynika z danych zebranych przez Bloomberg. Gorszy wynik uzyskała jedynie Argentyna z 15-procentowym wzrostem do 945 i jest to największy wzrost wśród 20 krajów o rynkach wschodzących obserwowanych przez Bloomberg. No i jeszcze może mi napiszesz, że skoro mamy wzrost, to słusznie postuluje Rostowski, aby licznik długu zdjąć.
|
Śr maja 02, 2012 10:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Unikasz jak na razie odpowiedzi na niewygodne pytania, więc proszę o jasną deklarację co do: 1. Dlaczego nie zgadzasz się na porównywanie ze Szwajcarią, ale z zamożnymi krajami UE już tam? 2. Dlaczego porównujesz system emerytalny najbogatszych krajów UE z Polskim zgadzając się na podniesienie wieku do 67 lat? 3. Czy FRD jest w stanie pokryć różnicę jaka się robi w związku z malejącą liczbą pracujących, skoro podpierasz się takimi linkami? 4. Dlaczego popierasz zadłużanie państwa, byleby utrzymać wzrost gospodarczy? (Keynesizm) Jeżeli jesteś realistką, to dziwię się że klaszczesz rządowi, bo podwyższa wiek emerytalny i nie przeszkadza Ci brak gruntownej reformy emerytalnej. Jako realistka, zapewne wiesz, że to nie wystarczy. Miło że pilaster zajrzał. Mam nadzieję, ze od siebie wymagasz tyle co od innych, więc przypomnę, że nie odpowiedziałeś mi na pytanie: Jakie konkretnie podatki obniżyła znacznie PO ? Aby było łatwiej to ponumeruję "znaczne obniżki podatków". Więc numer pierwszy to: 1. Obniżka stawek PIT.Miałeś mi podać kolejne punkty, wszak znacznie to znacznie. I brak storpedowania pisowskiej ustawy to za mało, aby chwalić PO za znaczne obniżki podatków  . Bo inaczej będę Twoim wzorem narzekać: I nie ma się co dziwić. Oni nigdy nie odpowiadają. 
|
Śr maja 02, 2012 10:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Obchodzi mnie dług, bo tyczy mnie, moich dzieci i zapewne wnuków. Ale niestety większosć krajów jest zadłużona, więc nie jesteśmy jakimś wyjątkowym ewenementem. Gdyby na początku kryzysu Rostowski posłuchał wezwań do dofinansowywania banków, przemysłu, mielibyśmy ten dług jeszcze większy. Nie jest zadłużona Szwajcaria - bo oprócz hitlerowskiego złota, płyną do ich banków od lat pieniądze z całego świata.....nie nadarmo porzekadło powiada pewne jak w szwajcarskim banku. Jak każdy wolałabym, abyśmy w każdej dziedzinie życia wychodzili na plus, może kiedyś tak będzie, ale narazie tak krawiec kraje, jak mu materiału staje . Porównanie Polski do bogatych krajów, które nie miały tak zafajdanej historii jak my jest nonsensem. Ukazałam jedynie, że właśnie te bogate kraje podnoszą wiek emerytalny broniąc się przed spadkami z pozycji bogatych, my chcąc iśc do przodu, w obliczu dramatu demograficznego, siłą rzeczy musimy postępowac podobnie.
|
Śr maja 02, 2012 10:48 |
|
 |
merkaba
|
Wstydliwy rodowód popleczników Platformy - list otwarty http://www.klubygp.pl/arch/pasierbiewicz/2012_03_20.php
|
Śr maja 02, 2012 15:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wyborcy Platformy głosują na tę partię z conajmniej trzech powodów nie tylko ze strachu.
|
Śr maja 02, 2012 15:10 |
|
 |
merkaba
|
a to czego beda nauczać według nowych podręcznikowy przykładowe zadania dla ucznia: >> 1. Przedstaw rolę "Gazety Wyborczej" i jej znaczenie dla społeczeństwa polskiego w okresie poprzedzającym wybory kontraktowe do parlamentu w 1989 roku. 2. Scharakteryzuj rolę "Gazety Wyborczej" od dziennika solidarnościowej opozycji do najbardziej poczytnej, atrakcyjnej dla szerokiej publiczności polskiej gazety. << http://wpolityce.pl/wydarzenia/27279-z- ... emilczeniahttp://demotywatory.pl/3781349/Manipula ... emilczenia
|
Śr maja 02, 2012 15:28 |
|
 |
SweetChild
|
Val napisał(a): Ja tego nie rozumiem- dlaczego nie w euro. Nie mam pojęcia, dlaczego opcja spłaty w dawnej walucie jest brana pod uwagę  Zapewne jest brana pod uwagę gdyby Grecja wyszła ze strefy euro i wróciła do drahmy. Val napisał(a): Wręcz przeciwnie- kryzys ich dotknął, ale w sensie eksport. I co zrobili Szwajcarzy? Ustalili dolną granicę kursu franka do euro, aby zapobiec dalszemu umacnianiu własnej waluty. Bardzo wolnorynkowe rozwiązanie  Na marginesie, co rozumiesz przez "kryzys", skoro np. załamanie eksportu jest z "kryzysu" wyłączone? Val napisał(a): To, że w Polsce jest wzrost to oczywiste. Nawet jestem większą optymistką, jeśli idzie o wzrost w tym roku- głównym powodem jest to, że mamy EURO 2012. Jak już pisałam- I premier i ja cały czas piszę, że w Polsce kryzysu nie ma- przynajmniej na razie. Chyba mylisz "kryzys" z "recesją". W Polsce recesji nie ma, ale o kryzysie zadłużenia w delikatnej formie można już mówić, skoro balansujemy na granicy konstytucyjnych limitów. Val napisał(a): Zwłaszcza, że w ogóle nie rozumiem Rostowskiego, dlaczego uważa, że wzrost długu w stosunku do PKB jest w porządku.  Chyba coś pomieszałaś/ źle zrozumiałaś. Val napisał(a): Nie zrozumiałaś istoty o co chodziło z Szwajcarią. Są różne sposoby radzenia sobie z nadchodzącymi trudnościami gospodarczymi na świecie. I polityka Keynesowska taką jest. Polityka Keynesowska taką jest i jest dość szeroko stosowana, chociażby w USA. Europa poszła drogą zwiększania dyscypliny fiskalnej, co dało mieszane rezultaty - Portugalia, Hiszpania i Włochy pogrążają się w recesję, a Grecja właściwie już utonęła. A rozwiązania Keynesowskie do dzisiaj mają sporą grupę zwolenników, jak chociażby noblista Paul Krugman. Mnie akurat bliższy jest monetaryzm, ale uznaję wyższość eksperymentu nad teorią.
|
Cz maja 03, 2012 10:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
SweetChild napisał(a): :shock: Chyba coś pomieszałaś/ źle zrozumiałaś. Możliwe- zinterpretowałam tak wypowiedź Rostowskiego w liście do Balcerowicza nt. zdjęcia licznika długu: Obaj zdajemy sobie sprawę, że nominalnie poziom długu będzie stale rósł, dlatego Twój licznik w liczbach wciąż będzie pokazywał coraz wyższy poziom długu. Ale obaj także wiemy, że kluczowy nie jest nominalny poziom długu, lecz jego relacja do PKB - dodał. Jego zdaniem licznik pokazujący tę właśnie relację, która teraz ma spadać, "mógłby w Polsce wisieć bez przerwy".SweetChild napisał(a): Chyba mylisz "kryzys" z "recesją". W Polsce recesji nie ma, ale o kryzysie zadłużenia w delikatnej formie można już mówić, skoro balansujemy na granicy konstytucyjnych limitów. Opieram się na wyjaśnieniach OECD, według którego korzystny wzrost PKB wynika z między innymi z inwestycjami prowadzonymi w ramach EURO2012. Można się spodziewać solidnego napływu gotówki dzięki turystom. A jaka jest różnica między kryzysem gospodarczym a recesją gospodarczą? Kryzys można na wiele sposobów rozumieć, chociażby przez spadek wzrostu PKB- wedle takiej definicji Polski kryzys nie ominął. A kryzysu zadłużenia według MF obecnej władzy nie ma, bo mają go pod kontrolą. Kryzys- znaczne zahamowanie wzrostu gospodarczego. Przy czym sztuczny kurs waluty jest dla mnie lepszą opcją niż znaczne zadłużenie państwa, chociażby z tego powodu, że w długofalowej perspektywie druga opcja nie jest korzystna i może powodować kolejny kryzys. Szwajcaria zrobiła to, co od dawna robią Chiny. Z tym, że tyle nie manipulują przy walucie, co oni  . Poza tym, ustalanie kursu pieniądza jest powszechną praktyką. Oczywiście robi się to w sposób pośredni. Kwestią dyskusyjną jest jaki zakres wpływu na kurs pieniądza jest wolnorynkowy, a kiedy już przestaje taki być. Liberalizm dopuszcza krótkotrwałą ingerencję w trudnych sytuacjach gospodarczych  .
|
Cz maja 03, 2012 12:28 |
|
 |
SweetChild
|
Cytuj: Obaj zdajemy sobie sprawę, że nominalnie poziom długu będzie stale rósł, dlatego Twój licznik w liczbach wciąż będzie pokazywał coraz wyższy poziom długu. Ale obaj także wiemy, że kluczowy nie jest nominalny poziom długu, lecz jego relacja do PKB - dodał. Jego zdaniem licznik pokazujący tę właśnie relację, która teraz ma spadać, "mógłby w Polsce wisieć bez przerwy". Czyli jest odwrotnie niż napisałaś: Val napisał(a): Zwłaszcza, że w ogóle nie rozumiem Rostowskiego, dlaczego uważa, że wzrost długu w stosunku do PKB jest w porządku. Val napisał(a): A jaka jest różnica między kryzysem gospodarczym a recesją gospodarczą? Kryzys można na wiele sposobów rozumieć, chociażby przez spadek wzrostu PKB- wedle takiej definicji Polski kryzys nie ominął. Otóż to. Val napisał(a): A kryzysu zadłużenia według MF obecnej władzy nie ma, bo mają go pod kontrolą. Władza musi prezentować tzw. "urzędowy optymizm", dotyczy to nie tylko Polski. Ale ja faktycznie uważam, że kryzys zadłużenia mamy pod kontrolą, dlatego pisałem o kryzysie zadłużenia w delikatnej formie  Val napisał(a): Przy czym sztuczny kurs waluty jest dla mnie lepszą opcją niż znaczne zadłużenie państwa, chociażby z tego powodu, że w długofalowej perspektywie druga opcja nie jest korzystna i może powodować kolejny kryzys. Szwajcaria zrobiła to, co od dawna robią Chiny. Z tym, że tyle nie manipulują przy walucie, co oni  . Nie chodziło mi o to, że jest to opcja gorsza albo lepsza, ale że sztywny kurs walutowy jest rozwiązaniem nierynkowym. Jak słusznie piszesz, Szwajcaria poszła w ślady Chin, gdzie takie nierynkowe rozwiązanie funkcjonuje od lat. Val napisał(a): Poza tym, ustalanie kursu pieniądza jest powszechną praktyką. Oczywiście robi się to w sposób pośredni.  Tzn. jaki? Val napisał(a): Kwestią dyskusyjną jest jaki zakres wpływu na kurs pieniądza jest wolnorynkowy, a kiedy już przestaje taki być. Ale kwestią bezdyskusyjną jest, że sztywny kurs walutowy nie jest wolnorynkowy. Val napisał(a): Liberalizm dopuszcza krótkotrwałą ingerencję w trudnych sytuacjach gospodarczych  . Sztywny kurs franka mamy od kilku miesięcy i nie słychać, aby SNB chciał odejść od tej praktyki. Za to co jakiś czas pojawiają się plotki, że będą chcieli ustawić ten kurs niżej (osłabić franka do euro).
|
Cz maja 03, 2012 15:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie odwrotnie. Jak widać różnie można interpretować słowa Rostowskiego. Panu ministrowi chodziło o to, że dług nie rośnie szybciej niż PKB. Ale też uczciwie przyznaje, że będzie nadal się dług zwiększał. I nie będzie to tak długo problemem jak długo wzrost PKB będzie na stabilnym poziomie. W poprzednich latach zadłużenie znacznie wzrosło w stosunku do wzrostu PKB, a teraz ma się w stosunku do PKB zmniejszać, bo nie będą tak mocno zadłużać kraju. W porównaniu do poprzednich lat to faktycznie spadnie. Nie znaczy to, że zamierzają się zabrać na obniżanie długu. Po prostu będą zwiększać zadłużenie dalej, ale przy obserwacji wzrostu relacji do PKB. Nie ma więc widoków na to, że wezmą pod uwagę politykę obniżania długu  , tak jak to jest w Szwajcarii. Wyrazili się jasno. Wpływanie na kurs pieniądza- polityka monetarna państwa  .
|
Cz maja 03, 2012 17:33 |
|
|
|