Dramatyczny spadek liczby chrzestnych
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Dramatyczny spadek liczby chrzestnych
Jajko napisał(a): - Mnie już zwykły figurant wystarczy, bo nikt ze znajomych nie chce - żali się 35-letni Aleksander z Krakowa, którego spotkałem w internecie. - Mój Franek ma cztery lata, a Ola już sześć. Nie chcę, by dzieci wytykano palcami w szkole. Myślałem już, by napisać do kardynała Dziwisza. Może znajdzie kogoś. Jak nie, wywieszę ogłoszenie w sieci. Aleksander nie jest pierwszą osobą, która chrzestnego chce szukać w internecie. Więcej... http://wyborcza.pl/1,75480,11566449,Ojc ... z1sT04eOTDNie sądziłem, że są z tym aż takie problemy... podejrzewam że pewien udział w tym braku chrzestnych mają (zbyt) zasadniczy księża, którzy wymagają od chrzestnych bycia prawdziwymi chrzestnymi a nie tylko złożenia podpisu na papierku. Ale i społeczeństwo przestaje być najwyraźniej zainteresowane tym rytuałem. Jeszcze trochę Polacy posłuchają takich jak ty i Polska zniknie z mapy, a Polacy będą szorować kible po całym świecie. Będziesz miał wtedy radochę, nie?
|
Cz maja 03, 2012 13:30 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Maluczki, przeczytaj drugi w kolejności post Jajko. Twoje oskarżenia są lekko bezpodstawne. Jajko napisał(a): Ja też pierwszy raz o tym słyszę, może ktoś coś więcej wie? I nie mam pretensji do księży, że sa zasadniczy - wręcz przeciwnie - oni nie chcą robić z tego cyrku i szopki, i to jest bardzo dobre, według mnie - odsiewa ziarno od plew. Niestety znaczna część społeczeństwa podchodzi do tego jak do zabawy w remizie. Z doświadczenia wiem, że dominikanie są bardzo "wyrozumiali" w takich kwestiach i nie robią problemów - nie chcę napisać, że chrzczą kogo popadnie, ale jak komuś gdzieś ksiądz odmówi chrztu czy bycia chrzestnym, to często wystarczy zgłosić się do dominikanów. Z jednej strony fajnie, ale z drugiej wspierają właśnie taką postawę festynową.
|
Cz maja 03, 2012 13:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Maluczki, przeczytaj drugi w kolejności post Jajko. Twoje oskarżenia są lekko bezpodstawne. Maluczki, widzę, dzisiaj wziął sobie na celownik Jajko, i robi sobie rajd po zakładanych przez Niego tematach Nie liczyłabym na to, że forma wypowiedzi Maluczkiego się zmieni, a Jego oskarżenia zaczną mieć jakąkolwiek podstawę 
|
Cz maja 03, 2012 13:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Maluczki, przeczytaj drugi w kolejności post Jajko. Twoje oskarżenia są lekko bezpodstawne. Jajko napisał(a): Ja też pierwszy raz o tym słyszę, może ktoś coś więcej wie? I nie mam pretensji do księży, że sa zasadniczy - wręcz przeciwnie - oni nie chcą robić z tego cyrku i szopki, i to jest bardzo dobre, według mnie - odsiewa ziarno od plew. Niestety znaczna część społeczeństwa podchodzi do tego jak do zabawy w remizie. Z doświadczenia wiem, że dominikanie są bardzo "wyrozumiali" w takich kwestiach i nie robią problemów - nie chcę napisać, że chrzczą kogo popadnie, ale jak komuś gdzieś ksiądz odmówi chrztu czy bycia chrzestnym, to często wystarczy zgłosić się do dominikanów. Z jednej strony fajnie, ale z drugiej wspierają właśnie taką postawę festynową. Niech się Jajko zajmie swoimi mamoniarskimi sprawami i niech się nie "troszczy" o dobro katolików, sami sobie dają radę. O pardon, zapomniałem że taka "troska", to właśnie praktykowanie mamoniarstwa.
|
Cz maja 03, 2012 13:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Aditu napisał(a): Maluczki, przeczytaj drugi w kolejności post Jajko. Twoje oskarżenia są lekko bezpodstawne. Maluczki, widzę, dzisiaj wziął sobie na celownik Jajko, i robi sobie rajd po zakładanych przez Niego tematach Nie liczyłabym na to, że forma wypowiedzi Maluczkiego się zmieni, a Jego oskarżenia zaczną mieć jakąkolwiek podstawę  Ale popatrzcie się! Kogo my tu mamy! Ona mnie śledzi!
|
Cz maja 03, 2012 13:46 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Vi- próbować zawsze można  Maluczki - hihihihi, widać, że nie bardzo wiesz, co na to sensownego odpowiedzieć 
|
Cz maja 03, 2012 13:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Vi- próbować zawsze można  Maluczki - hihihihi, widać, że nie bardzo wiesz, co na to sensownego odpowiedzieć  Nie mam zamiaru udowadniać szanownej Vi że nie jestem wielbłądem!
|
Cz maja 03, 2012 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Vi- próbować zawsze można  Bo z Ciebie to taki dobry ludek  Zawsze starasz się wytłumaczyć, czy komuś przetłumaczyć Ale to nie zawsze działa. A już na pewno nigdy z Maluczkim Maluczki napisał(a): Ale popatrzcie się! Kogo my tu mamy! Ona mnie śledzi! No nie inaczej  Przecie ja po nic innego na forum nie zaglądam, a po to tylko, by zobaczyć co nowego i gdzie, Maluczki naprodukował 
|
Cz maja 03, 2012 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Maluczki napisał(a): Nie mam zamiaru udowadniać szanownej Vi że nie jestem wielbłądem! A to nie jesteś? 
|
Cz maja 03, 2012 14:14 |
|
 |
Aditu
|
Maluczki napisał(a): Nie mam zamiaru udowadniać szanownej Vi że nie jestem wielbłądem! Szkoda  To mogłoby być ciekawe  -Vi- napisał(a): Aditu napisał(a): Vi- próbować zawsze można  Bo z Ciebie to taki dobry ludek  Zawsze starasz się wytłumaczyć, czy komuś przetłumaczyć Ale to nie zawsze działa. A już na pewno nigdy z Maluczkim 
|
Cz maja 03, 2012 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
alpert napisał(a): Dwa lata temu chrzczony był syn mojego brata. Chrzestnym miał zostać mój drugi brat lecz przeszkodą wydawac by się mogło, było to ze nie miał bierzmowania. Okazało się, że wszystko można załatwić. U tego samego ksiedza, który udzielał chrztu, za kwote 50 zł brat uzyskał papierek, potwierdzajacy przyjęcie sakramentu bierzmowania i jeszcze w tym samym tygodniu odbyły sie chrzciny Tragedia.... Jeśli to prawda, to aż żal, że są tacy księża....Przykre....
|
Cz maja 03, 2012 16:08 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
@ikm:
Wielu myśli przeciwnie. Cenią sobie właśnie takich księży, którzy "nie robią problemów". Ci zasadniczy są "nieżyciowi". I, mam wrażenie, jest ich mniejszość. Więc trudno się dziwić, że polski katolik ma tak mizerne pojęcie o wierze, której wyznawanie deklaruje.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz maja 03, 2012 17:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
-Vi- napisał(a): Aditu napisał(a): Vi- próbować zawsze można  Bo z Ciebie to taki dobry ludek  Zawsze starasz się wytłumaczyć, czy komuś przetłumaczyć Ale to nie zawsze działa. A już na pewno nigdy z Maluczkim Maluczki napisał(a): Ale popatrzcie się! Kogo my tu mamy! Ona mnie śledzi! No nie inaczej  Przecie ja po nic innego na forum nie zaglądam, a po to tylko, by zobaczyć co nowego i gdzie, Maluczki naprodukował  Sam zaszczyt dla mnie!
|
Cz maja 03, 2012 19:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): Maluczki napisał(a): Nie mam zamiaru udowadniać szanownej Vi że nie jestem wielbłądem! Szkoda  To mogłoby być ciekawe  Nie byłoby problemu, tylko nie wiem jak Ci pokazać że nie mam garbów.
|
Cz maja 03, 2012 19:35 |
|
|
|