Niepewnosc zwiazana z muzyka hard rockowa/metalowa!
Autor |
Wiadomość |
gacjan
|
 Re: Niepewnosc zwiazana z muzyka hard rockowa/metalowa!
Ale to prawda. Doskonały jest tylko Bóg w każdym aspekcie. Przy czym jakaś muzyka może dążyć do doskonałości. Choć ja wolę używać słowa "genialna" czyli mówiąc inaczej "zjawiskowa" - bardziej pasuje. Więc i z noOne się zgadzam 
|
Cz maja 03, 2012 20:33 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Wiadomo, że doskonały jest Bóg  nie musisz nas o tym zapewniać  Ale tak się po prostu mówi....
|
Cz maja 03, 2012 20:34 |
|
 |
noOne
|
Aditu, masz na ścianach w domu jakies genialne lub doskonałe lub znakomite obrazy czy inne "ozdoby" ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz maja 03, 2012 20:45 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Nie, mam obrazek Chrystusa i Matki Bożej, kilka zdjęć rodziny i przyjaciół, kalendarz i jakiś beznadziejny obraz dziewczynki w czerwonym kapturku, nie wiem skąd i po co  Ale wiesz, nie uważam, żeby powiedzenie, że ktoś jest w czymś doskonały było złe. Wiadomo, że przykłada się do niego ludzką miarę, a Bóg jest ponad tym.
|
Cz maja 03, 2012 20:52 |
|
 |
Kazeshini
|
noOne - nie fanatykuj, jak już chcesz być tak dokładny, to nazwanie świętych świętymi jest błędem - bo jak się mówi; "tylko tyś jest święty" to jak mogą być inny święci? Odpowiedź udzielił mi ksiądz - są dwie miary świętości - boska i ludzka. I tak samo jest w powiedzeniach mówiąc że coś jest doskonałe - "ten obrus doskonale pasuje do tych firanek" czyli tak jak Aditu właśnie napisała - są dwie miary ludzka i boska.
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
Cz maja 03, 2012 21:20 |
|
|
|
 |
gacjan
|
dajcie spokój noOne - mógł napisać wiele złego o naszej ulubionej muzyce, a tego nie zrobił - choć pewnie sam by jej nie słuchał. A, że zwrócił uwagę, że to słowo jest nadużywane - dobrze zrobił 
|
Cz maja 03, 2012 21:31 |
|
 |
Kazeshini
|
gacjan napisał(a): dajcie spokój noOne - mógł napisać wiele złego o naszej ulubionej muzyce, a tego nie zrobił - choć pewnie sam by jej nie słuchał. A, że zwrócił uwagę, że to słowo jest nadużywane - dobrze zrobił  może i dobrze zrobił wspominając o tym, ale nie podoba mi się, że już od razu następną wypowiedzią próbuje dogadywać Aditu. Akurat w tym przypadku nie ma wielkiej racji, może i powinniśmy się trochę powstrzymywać, ale ogółem rzeczy, nie jest to pojęcie zarezerwowane i tak jak święty może być człowiek, tak i niektóre rzeczy możemy nazywać doskonałymi w naszej mierze:)
_________________ "The weak shall perish, the strong shall triumph. Prevail over my sword, and I shall grant it to thee. For honor..., let us fight"
|
Cz maja 03, 2012 21:56 |
|
 |
Kris65
|
 doskonałyRe: Niepewnosc zwiazana z muzyka hard rockowa/metal
Cytuj: doskonały jest tylko Bóg Bóg,jeżeli jest,jest bardzo niedoskonały.
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Cz maja 03, 2012 22:44 |
|
 |
Otto_Katz
Dołączył(a): Wt sty 03, 2012 14:37 Posty: 574 Lokalizacja: racjonalista@op.pl
|
Ja tam się nie znam na niebiańskich doskonałościach. Za muzykę też kopii kruszył nie będę, gdy w życiu są dużo ważniejsze i przyjemniejsze doskonałości, szczególnie w alkowie. A i śp. Fredek jest dla mnie zbyt lajtowaty. Lecz a' propos Waszego sporu - spotkałem się i z taką opinią: Załącznik:
1320466865porownanie-mercuryego-z-bogiem.jpg [ 43.34 KiB | Przeglądane 4433 razy ]
_________________ 1. Religijność to postawa, w której BOHATERSKO pokonuje się trudności nieznane osobom bezwyznaniowym - trawestacja ze Stefana Kisielewskiego 2. Gdzie mod nie może - admina pośle? -
|
Cz maja 03, 2012 23:09 |
|
 |
JedenPost
|
http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy ... -06980-001Taka ciekawostka. Muzyka metalowa pomaga ludziom w zmaganiach z lękami egzystencjalnymi 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz lip 21, 2016 10:02 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
JedenPost napisał(a): http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&id=2015-06980-001 Taka ciekawostka. Muzyka metalowa pomaga ludziom w zmaganiach z lękami egzystencjalnymi  być może, ale pewnie też skrajnie nerwicuje, o kwestiach duchowych nie wspomnę.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
Pt lip 22, 2016 15:23 |
|
 |
JedenPost
|
Czemu tak uważasz? Z badań wynika raczej, że właśnie uspakaja.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt lip 22, 2016 16:26 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Mnie nigdy nie nerwicowała. Prędzej działa odwrotnie. Po części może dlatego, bo często jest melodyjna.
Na pewno jednak może nerwicować ludzi, którzy takiej muzyki nie lubią.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt lip 22, 2016 16:46 |
|
 |
JedenPost
|
Wiadomo - każda muzykę, której nie lubimy, przy dłuższej ekspozycji odbieramy jako hałas, a ten działa na nerwy.
|
Pt lip 22, 2016 18:12 |
|
 |
dominikbartlomiej
|
JedenPost napisał(a): Czemu tak uważasz? Z badań wynika raczej, że właśnie uspakaja. uważam tak, ponieważ pierwotna cisza jaka panowała w raju jest odwzorowaniem pierwotnej harmonii jaka istniała w 3 sferach: w sobie (samym jako człowieku bez grzechu pierworodnego), między nami (ludźmi), między Stwórcą a nami. Ptaszki sobie ćwierkały, inne zwierzątka biegały po raju, nikt nie napierniczał na gitarze w rytmach hewi metalowym itp, itd. Jednym słowem był stan pierwotnej rajskiej doskonałości w człowieku i z zewnątrz nic tego nie zaburzało, do czasu wiadomo. Co do zaś tego dalej, hmm metalowa, rock itp uspokaja mówisz? Pokaż no te wyniki badań  Co do muzyki ogólnie, swego czasu była gdzieś na necie jeszcze lista zespołów rockowych, metalowych odradzanych ze względu na powiązania autorów z klimatami satanistycznymi, nie bez powodu. większość muzyki religijnej nie ma takich mocnych brzmień jak jakieś metalowe piosenki. hmm, znalazłem nawet taką listę, w google można wyszukać: http://www.petrus.kielce.opoka.org.pl/p ... cznych.pdfi żeby nie było, nie ma co tragizować i się lękać, wiadomo, ale warto pamiętać o tym, żeby żyć w stanie łaski uświęcającej, bo wtedy jesteśmy chronieni przez Pana Boga; niemniej jednak większość jak wiadomo ma chyba niestety z życiem sakramentalnym problem, jak widać czasami po statystykach związanych z uczęszczeniem na Msze Święte i spowiedzi, także warto jest samemu się nie pchać w takie problemy jak powyżej.
_________________ Warto zerknąć: Egzorcyzmy | Mamre | Różaniec | Modlitwy i życiorysy świętych | Życie wieczne
|
Śr lip 27, 2016 16:00 |
|
|
|