Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 18:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Ksiądz skazany za pedofilię na 9,5 roku więzienia 
Autor Wiadomość

Post Re: Ksiądz skazany za pedofilię na 9,5 roku więzienia
Johnny, nie sądzę, byśmy doszli do porozumienia. Ja Ci się tłumaczyć kilka razy ze swych słów nie będę, bo po pierwsze nie czuję takiej potrzeby, po drugie ewidentnie nie chcesz zrozumieć, o co chodzi, po trzecie nie mam ochoty brać udziału w twoim typie "dialogu" - czyli czepianiu się o słówka. jeżeli masz jakieś inne pytania, to proszę bardzo, ale dalej wałkować prawdziwego sensu mojej wypowiedzi nie zamierzam.

Pt maja 04, 2012 13:59

Ależ zdecydowanie chcę zrozumieć, o co chodzi w deklaracji, że jakiś przestępca zasługuje na to, by go powiesić publicznie za ****.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 04, 2012 14:13

Ech...To jest tylko moja opinia. Że zasługuje. Oczywiście nie każdy, chodzi mi o gwałcicieli, morderców, pedofili. Po prostu tak uważam. I wcale nie stałabym w sądzie w pierwszym rzędzie krzycząc "Powiesić go za jaja!" czy coś w tym stylu. To, że uważam, iż na to zasługuje, nie oznacza także, że wprowadziłabym taką karę. Poza tym, coś się tak uparł na to wieszanie? Chodzi głównie o to, że kara powinna być surowa i adekwatna do czynu, czego często brakuje w naszym sądownictwie...i tyle. Nie wiem jak mam jeszcze tłumaczyć.

Pt maja 04, 2012 14:20

pedofile, stanowią zagrożenie, mordercy, gwałciciele również.

Mówisz 5-10 lat, a owe ofiary do końca życia będą mieć traumę...
5-10 lat nic nie da.
Dożywocie może jest straszne - ale to oni mają się poprawić - skoro nie potrafią w społeczeństwie żyć, to niech żyją w więzieniu - niech pracują społecznie i niech sobie żyją w zamknięciu...

powieszenie za jaja to główna kara jaka wpada kobietom do głowy - widać nie miałeś wiele kontaktu z płcią przeciwna, bo wiedziałbyś, że to ich ulubione hasło w razie jak zobaczą jakiegoś złoczyńce - ale to tylko hasło (powtarzam -> HASŁO). Nie ma nic do stanu faktycznego.

Co do twojej niechęci rozumienia -> kara 5-10 lat, jak już wyżej napisałem nie stanowi dla zbrodniarza problemu, wręcz przeciwnie - po tych 5 latach kiedy wyjdzie na warunkowym, ofiary przeżywają traumę po raz kolejny, bo wiedzą, że on teraz znowu jest wolny i również zdarza się mszczenie za te lata w zamknięciu.

Pt maja 04, 2012 14:33

Kazeshini napisał(a):

powieszenie za jaja to główna kara jaka wpada kobietom do głowy - widać nie miałeś wiele kontaktu z płcią przeciwna, bo wiedziałbyś, że to ich ulubione hasło w razie jak zobaczą jakiegoś złoczyńce - ale to tylko hasło (powtarzam -> HASŁO). Nie ma nic do stanu faktycznego.

Nie wpadłam na to, ale spadłeś mi z nieba, bo masz absolutną rację :D

Pt maja 04, 2012 14:35
W ten sposób rozumując, kategoriami zemsty, to więźniów nie powinno się nigdy wypuszczać, bo zawsze mogą się zemścić :twisted:
Po długoletnich odsiadkach trudno człowiekowi zyc poza murami i często robi cokolwiek aby znów zyc spokojnie w murach bez martwienia sie o dzień jutrzejszy. Były rózne projekty wspomagające powrót do społeczeństwa po 20, czy 25 latach więzienia i niewiele z tego dobrego wyszło.
Traktowanie kary jako zemsty, jako "wyrównanie" rachunku także dobrze nie wróży.

Pt maja 04, 2012 14:41

A czy np. 10 lat więzienia to nie jest dla ciebie surowa i adekwatna kara? Znam osobę, która w wieku 19 lat została skazana na 15 lat więzienia. Po wyjściu miała 34 lata. Całe dorosłe życie spędziła w zamknięciu. Nie minęło pół roku i wróciła do więzienia. I nic dziwnego, kara odebrała jej całkowicie umiejętność normalnego życia. To gorsze niż dożywocie. Czy to jest "adekwatna" kara? Do czego? Czy nawet jeśli ktoś komuś zniszczył życie, to naprawdę najważniejsze jest, by "za karę" zniszczyć życie i jemu? I przy okazji podarować społeczeństwu wyrzutka, który już do końca swojego życia będzie mu szkodził? W twierdzeniu, że ktokolwiek zasługuje, by go powiesić za jaja, nie ma żadnej surowości, adekwatności czy sprawiedliwości - jest tylko i wyłącznie nienawiść.

Kazeshini napisał(a):
Mówisz 5-10 lat, a owe ofiary do końca życia będą mieć traumę...

Każdy ma jakąś traumę. Traumy są od tego, żeby z nimi żyć, żeby sobie z nimi radzić oraz żeby dawać tym przykład innym ludziom. A nie od tego, by szukać brutalnego odwetu.

Cytuj:
5-10 lat nic nie da.

Niekiedy nic nie da. Ale 25 lat czy dożywocie nic nie da tym bardziej.

Cytuj:
ale to tylko hasło (powtarzam -> HASŁO). Nie ma nic do stanu faktycznego.

"Żydzi do gazu!" na stadionach to też tylko hasło, które nie ma (już) nic do stanu faktycznego.

Cytuj:
Co do twojej niechęci rozumienia -> kara 5-10 lat, jak już wyżej napisałem nie stanowi dla zbrodniarza problemu, wręcz przeciwnie - po tych 5 latach kiedy wyjdzie na warunkowym, ofiary przeżywają traumę po raz kolejny, bo wiedzą, że on teraz znowu jest wolny i również zdarza się mszczenie za te lata w zamknięciu.

To, że ktoś popełnił przestępstwo nie oznacza, że utracił prawa przysługujące każdemu człowiekowi. Powtórna trauma - no ale co na to poradzić? W zasadzie jedynym sposobem byłoby rzeczywiście zabijanie: bo przecież bardzo straumatyzowanej ofierze przeszkadza nawet to, że sprawca w ogóle wciąż żyje. Przykro mi, on też ma prawo żyć. Mszczenie się - w celu likwidacji zemsty wprowadzono właśnie procesy karne sprawowane przez władzę publiczną. Sprawca nie ma powodu się mścić na ofierze, bo to nie ona zdecydowała, że popełnił przestępstwo (tylko prawodawca), nie ona go o nie oskarżyła (tylko prokurator), nie ona go skazała (tylko sędzia) i nie ona go zamknęła (tylko naczelnik więzienia). Może się mścić co najwyżej na władzy państwowej - no i niech spróbuje :-D Oczywiście, trzeba go co do wszystkich tych aspektów uświadomić.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 04, 2012 14:45

Kozioł napisał(a):
Traktowanie kary jako zemsty, jako "wyrównanie" rachunku także dobrze nie wróży.

tak, dlatego nie mówię o zemście, tylko o naprawie przed prace społeczne - przez prace pracuje sam na swoje utrzymanie - obecnie więzienia są pełne, bo lenie tam nic nie robią i tylko państwo wykłada tam pieniądze jak do bezdennej dziury. W momencie gdyby przestępcy sami zarabiali na swoje utrzymanie nauczyliby się współpracy i życie w więzieniu nie odizolowywałoby ich tak bardzo od reszty społeczeństwa, jakieś wiadomości na koniec dnia, częste konsultacje z psychologami, warsztaty, wybory jak są, to i dla nich. Ale nie można dać im możliwości uczynienia tego samego czynu dopóki ofiara będzie wciąż miała obawy - to ona jest poszkodowana i to o jej dobru powinno się tu myśleć.
Sam fakt, że sami zarabiają na siebie ułatwi państwu utrzymanie większej ilości i wspomoże proces resocjalizacji.
Najwyższa kategoria przestępców nie powinna mieć możliwości dotarcia do swojej ofiary po tym wydarzeniu (o ile to nie morderca, bo wtedy to do rodzin ofiary).
Cały system więzienny w unii europejskiej jest oparty o prawa człowieka i zbyt łagodny - już nei mówiąc o więzieniach będących ładniejsze od wielu hoteli:
http://nasygnale.pl/gid,13346239,img,13347189,page,3,title,Najbardziej-luksusowe-wiezienia-swiata,galeria.html

PS."nie ona zdecydowała, że popełnił przestępstwo (tylko prawodawca), nie ona go o nie oskarżyła (tylko prokurator), nie ona go skazała (tylko sędzia)"

jeżeli nie zgłosisz gwałtu, to choćby był uchwycony na kamerze, to sprawca nie zostanie skazany

Pt maja 04, 2012 14:57

Johnny, dorabiasz całą ideologię do jednego zdania. Jak już powiedziałam, to jest tylko stwierdzenie, że jakiś bestialski przestępca na to zasługuje. Prawo jest inne, więc nie ma wieszania za jaja. A czy 10 lat to adekwatna kara? Zależy za co. Bo jeżeli ktoś np seryjnie gwałcił i mordował dzieci, to jest to o jakieś 1000 lat za mało.
Powiedzmy, że jakiś seryjny gwałciciel wyjdzie po iluś tam latach - wybacz, ale ja jednak bardziej martwię się o ludzi, których skrzywdził, niż o niego. No chyba że w więzieniu przeszedł wewnętrzną przemianę i naprawdę pragnie żyć normalnie.
Nie chodzi o to, żeby niszczyć komuś życie. Ale jako obywatel, człowiek, mam prawo czuć, że prawo chroni ofiary, a nie martwi się o to, co za 25 lat stanie się z moim oprawcą.

Pt maja 04, 2012 15:01
Jajko napisał(a):
Zgadzam się. Prawa przestępców to jakaś paranoja.

To przez chrześcijaństwo.
Owi przestepcy sa tacy biedni, przeciez gdyby nie to, że wychowali się w niewłasciwym srodowisku, albo że tatus nie obdarzył miłością, albo że jest nie do końca poczytalny...albo....albo...to nic takiego by nie zrobił. To przez wpływ innych.
To takie przedłużenie Judeo-Chrześcijańskiej tendencji obwiniania Diabła za wszystko i szukanie wymówek...
Przeciez na takiego biedaczka nie wolno nakładac wysokich kar tylko współczuć należy.

Pt maja 04, 2012 15:18

Aditu napisał(a):
Jak już powiedziałam, to jest tylko stwierdzenie, że jakiś bestialski przestępca na to zasługuje.

Czy zdanie "Żydzi do gazu!" też jest "tylko" stwierdzeniem, że Żydzi zasługują na to, by iść o gazu? Przecież nikt z tak krzyczących nie ustanawia takiego prawa, nie pisze petycji itp.

Cytuj:
Bo jeżeli ktoś np seryjnie gwałcił i mordował dzieci, to jest to o jakieś 1000 lat za mało.

A ile by wystarczyło? Milion lat? A może powieszenie za jaja też w tym wypadku nie wystarczy? No to chyba pozostają tortury..

Cytuj:
Powiedzmy, że jakiś seryjny gwałciciel wyjdzie po iluś tam latach - wybacz, ale ja jednak bardziej martwię się o ludzi, których skrzywdził, niż o niego.

Ja martwię się o każde zniszczone życie i każdego zniszczonego człowieka.

Cytuj:
Ale jako obywatel, człowiek, mam prawo czuć, że prawo chroni ofiary, a nie martwi się o to, co za 25 lat stanie się z moim oprawcą.

I nie martwi cię np. to, że im dłużej trzyma się kogoś w zamknięciu, tym większe jest prawdopodobieństwo, że nie będzie on potrafił żyć tak, by nie krzywdzić innych?

Pt maja 04, 2012 15:56
Jajko napisał(a):
@Aditu:
Ale poza kastracją powinien pójść do (censored). Tam mu koledzy zrobią z odbytnicy Armageddon.

@Johnny
Nieco podobne, ale jednak odległe. Uzależniona narkomanka, jedno dziecko. A tu proboszcz, osoba szanowana, uzależnia od narkotyków chłopców (w tym ministranta), żeby móc ich przelatywać... zawsze zadaję sobie w takich sytuacjach (obydwu) pytanie: gdzie jest Jezus?

Rzecz w tym, że zadajesz głupie pytanie....Jezus to nie Batman, superman, którzy dopadają przestępcę w momencie czynu - to domena tylko amerykańskich filmów s-f.
Jezus powiedział, że zgorszenia wprawdzie przyjdą, ale biada gorszycielom, lepiej byłoby się im było nie narodzić.
Kary żaden przestępca nie uniknie - nie chodzi tylko o ten ziemski wymiar - kara często bywa wieczna.
Ale zapewne w kolejnym temacie zarzucisz Jezusowi, że bezlitosny zgadza się na istnienie piekła.

Pt maja 04, 2012 16:27

Piekło jest passe, teraz trendy jest kastracja, wieszanie za jaja i robie z d*** Armageddonu (nomen omen).

Pt maja 04, 2012 16:28

Johnny, nie będę więcej o tym dyskutować bo to nie ma sensu. Tobie zależy tylko na tym, żeby Twoje było na wierzchu. Broń sobie zwyrodnialców jak chcesz i myśl sobie o nas tak źle, jak tylko chcesz. A to porównanie do Żydów...nie skomentuję nawet.
Miłego weekendu życzę.

Pt maja 04, 2012 16:38

A wy nadal sobie nazywajcie bliźnich "zwierzętami" i "bydłem" i zsyłajcie ich na tortury (wiem, wiem, to tylko takie "hasła" i wcale nie wolno tego porównywać w ogóle z niczym). Sam często tęsknię za średniowieczem, acz jednak za nieco innymi jego cechami.

Pt maja 04, 2012 16:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 63 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona