Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 14:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna strona
 Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu? 
Autor Wiadomość

Post Re: Wierzycie? Nie wierzycie? I czemu?
Rzecz w tym, że według mnie ateiści też wierzą, tyle że w coś a nie w Kogoś.

Pn maja 07, 2012 11:25

Cytuj:
ateiści też wierzą, tyle że w coś

Mamona ?! :-D

Pn maja 07, 2012 11:36

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
ateiści też wierzą, tyle że w coś

Mamona ?! :-D

A tam mamona, zaraz mamona, wierzą w nieistnienie Boga. Nie ma na nie dowodu tak samo jak na istnienie. Więc odrzucanie istnienia Boga to też wiara.

Pn maja 07, 2012 11:45

Cytuj:
Przyjacielu, dlaczego chcesz mnie zwieść?

Nikogo nie chcę zwodzić.
To jest wymiana poglądów jak każda inna. To tak jakby rozmawiał prawicowiec z lewicowcem i ten pierwszy zarzucał drugiemu że swoimi wywodami stara się zwieść go z jedynie słusznej prawicowej ideologii.

Cytuj:
Mam wybór - mogę słuchać tych (nie mówię tu o Tobie bo Ciebie nie znam), którzy kłamią, cudzołożą, kradną i szkalują, a na końcu mówią, że Boga nie ma. Dzięki "owocom" które wydają, wiem że nie są za bardzo wiarygodni. Jaki bowiem interes mieliby w tym, żeby dobrze mi radzić?

Wierzący również kłamią, kradną , cudzołożą i szkalują, zabijają w imię Boga. Wśród ateistów również są ludzie, których nazwałbyś dobrymi.
Widzisz piękne owoce wydawane przez wierzących, a nie widzisz tych zgniłych. Za to widzisz same zgniłe owoce wydawane przez ateistów, nie dostrzegając tych pięknych.

Cytuj:
Czemu więc mam im wierzyć, że Boga nie ma, skoro mogę słuchać tych, którzy swoim życiem dają przykład, a ci z kolei mówią, że On jest, i ja też to czuję. Podaj mi sensowną odpowiedź na to pytanie: czemu mam wierzyć tym pierwszym?

Bo mają lepsze argumenty. Za to Wszystko co mają wierzący to argument " z czucia". Czują że Bóg istnieje.

Pn maja 07, 2012 11:50

Cytuj:
A tam mamona, zaraz mamona, wierzą w nieistnienie Boga. Nie ma na nie dowodu tak samo jak na istnienie. Więc odrzucanie istnienia Boga to też wiara

Odrzucanie istnienia potwora spaghetti to też wiara.
Odrzucanie istnienia różowych jednorożców to też wiara.

Chyba nie miałeś zamiaru przyrównywać wiary w Boga do wiary w różowego jednorożca, chociaż właśnie to zrobiłeś.

Pn maja 07, 2012 11:54

Cytuj:
Wierzący również kłamią, kradną , cudzołożą i szkalują, zabijają w imię Boga.

Mówiąc o wierzących w domyśle chodzi mi o tych, którzy są wierni przykazaniom. Ich wiara na nic się nie zda, jeśli nie będą zachowywać przykazań: "Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie." Mt 7,21.

Cytuj:
Nie ma na nie dowodu tak samo jak na istnienie.

Dla mnie byłoby dziwne gdyby taki dowód istniał. Bóg jest nieograniczony i niezgłębiony. Sądzę, że to naturalne, że nie można Go "uchwycić" naszym umysłem.

Pn maja 07, 2012 13:19
nie nalezy tak wrzucac wszytskich do jednego worka.
czasem ludzie niewierzący sa bardzo porzadnymi ludzmi.
pisze to jako osoba wierząca, Katoliczka.
strategia Boza dotyczaca zbawienia ludzi, nie przypomina ludzkich strategii.
dlatego czesto trudno nam zrozumiec niewiare innych ludzi.
czemu, ktos od razu nie wierzy tak jak my...
ludziom brak, Bozej perspektywy, szerszego spojrzenia na sprawe i losy poszczegolnych osob,
a przede wszystkim brak nam wszystkim Bozej cierpliwosci.

Pn maja 07, 2012 13:45
Wydaje mi się że ateizm zawsze będzie marginesem, ponieważ nie reprezentuje żadnych idei, dobrych wartości, nic pozytywanego nie wnosi do życia człowieka, a zabija w człowieku nadzieję i pozytywne myślenie, czego ludzie potrzebują. Ateizm nie wpływa pozytywnie na ludzi, nie motywuje ludzi do czynienia dobra i miłości, zamiast tego wprowadza szarość i pustkę, zabija wymiar duchowy życia ludzkiego. Forma wiary której istnienie opiera się tak często na buncie i zaprzeczeniu zawsze będzie martwa, i nigdy człowieka nie uszczęsliwi, ponieważ jest jak martwa pustynia, na której nic dobrego nie wyrasta.

Pn maja 07, 2012 15:20

Quas, znam ateistów, którzy są dokładnym zaprzeczeniem Twojego opisu, oraz wierzących, którzy pod niego nieźle podchodzą ^^ Tak to jest, jak się generalizuje ^^

Pn maja 07, 2012 15:21
Aditu, nie zrozumiłaś mnie. Też znam takich ludzi, ale to nic nie ma do tego co ja napisałem. :)

Pn maja 07, 2012 15:27

To wyjaśnisz mi? Bo nie chciałabym właśnie źle Cię rozumieć, bo to krzywdzące :)

Pn maja 07, 2012 15:29
Ja nie pisałem o ludziach, nie oceniałem, a o ateizmie.

Pn maja 07, 2012 15:31

Ok, rozumiem. Przepraszam ;)

Pn maja 07, 2012 15:34
:) :)

Pn maja 07, 2012 15:36

Cytuj:
Wydaje mi się że ateizm zawsze będzie marginesem, ponieważ nie reprezentuje żadnych idei, dobrych wartości, nic pozytywanego nie wnosi do życia człowieka, a zabija w człowieku nadzieję i pozytywne myślenie, czego ludzie potrzebują. Ateizm nie wpływa pozytywnie na ludzi, nie motywuje ludzi do czynienia dobra i miłości, zamiast tego wprowadza szarość i pustkę, zabija wymiar duchowy życia ludzkiego.

To czy ateizm będzie marginesem czy przejmie role dominującą, to sprawa dyskusyjna, ale co do reszty to w większości się zgadzam.

Cytuj:
[ateizm to-przyp] Forma wiary

Ateizm- wiara w to, że nie zostaliśmy stworzeni przez Latającego Potwora Spaghetti.

Pn maja 07, 2012 17:11
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 529 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 36  Następna strona