Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 12:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona
 Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?
Kazeshini napisał(a):
I właśnie dlatego, że użyłem w innym znaczeniu pokazuje, że nie można. Bo zawsze ktoś może coś mówić w innym znaczeniu niż ty

:shock: Ale jeśli mówi się w takim znaczeniu jak ja, to można. Jasne?

Cytuj:
tylko, że w rozmowie doszliśmy do pojęć o których mowa, że nie wiedzą nic na temat czy jak to użyli "nie maja zdania"

Nie, można nie wiedzieć nic na jakiś temat, a mimo to mieć zdanie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 08, 2012 11:53

Johnny99 napisał(a):
Kazeshini napisał(a):
I właśnie dlatego, że użyłem w innym znaczeniu pokazuje, że nie można. Bo zawsze ktoś może coś mówić w innym znaczeniu niż ty

:shock: Ale jeśli mówi się w takim znaczeniu jak ja, to można. Jasne?

ale nie będziesz wiedział jak rozumie to twój rozmówca:)
PS. słowo "jasne?" na końcu uważam za bardzo arogancje i proszę o nie stosowanie go do mnie, nawet jeżeli nie miałeś nic złego na myśli - to po prostu moje odczucie.;)

Cytuj:
tylko, że w rozmowie doszliśmy do pojęć o których mowa, że nie wiedzą nic na temat czy jak to użyli "nie maja zdania"

Nie, można nie wiedzieć nic na jakiś temat, a mimo to mieć zdanie.

o tym mówię, można nie posiadać wiedzy i mieć zdanie, ale nie można posiadać wiedzy i nie mieć zdania - czyli zdanie masz zawsze, nawet jeżeli jest nic nie znaczącym komentarzem wyglądu czy czegokolwiek co rzuciło się pierwsze w oczy/uszy

Ostatnio edytowano Wt maja 08, 2012 12:10 przez Kazeshini, łącznie edytowano 1 raz

Wt maja 08, 2012 11:59

Liza napisał(a):
muzzy napisał(a):
Zdecydowana większość rozwiniętych krajów demokratyczych to kraje ateistyczne, opierające się o laickość, sekularyzm - rozdział Kościoła od państwa.

I nazizm oraz stalinizm: to ateizm w praktyce. Pięknie wykorzystano równość człowieka i zwierzęcia oraz boską rolę decydowania kto może żyć. Do tego możemy dorzucić 50mln aborcji wykonywanych rocznie w majestacie prawa i eutanazję, gdzie decyzję może podjąć 13. letnie dziecko.

Czyli chodzi Ci o kraje, w których jest dyktatura, totalitaryzm a nie o takie, w których jest ateizm. Nazizm i stalinizm to systemy totalitarne. Istotą totalitaryzmu jest władza kontrolująca wiele aspektów życia społeczeństwa a nie odrzucenie idei Boga.
Poza tym, Hitler odwoływał się do Boga w swojej ideologii.

Liza napisał(a):
Mam podstawy, by minione doświadczenia uznać za nauczycielkę przyszłości. Kościół przeprosił za zło wyrządzone w minionych wiekach. Czy jakiś ważny ateista stanął na wysokości zadania, by nazwać sprawy po imieniu?

Dlaczego ateiści mają przepraszać za komunizm, faszyzm i nazizm?
Stalin i Hitler mieli wąsy. Ja proszę wszyskich wąsatych, żeby przeprosili za Stalina i Hitlera.
Stalin uczył się w seminarium. Niech wszyscy, którzy uczyli innych lub siebie w seminariach przeproszą za niego.

Liza napisał(a):
Cytuj:
Ja wolę tę drugą grupę.

Ja wolę nie myśleć schematami.

Wierzę Ci, niemniej to wyżej to właśnie myślenie schematami.

Cytuj:
Dla Ciebie aborcja i eutanazja będzie dobrem, dla mnie złem, bo inaczej postrzegam człowieka. O tej różnicy pisałam.

Aborcja i eutanazja to nie jest wg mnie dobro. W zależności od sytuacji, uważam, że może to być złe, może to być mniejsze zło a może to być rzecz neutralna wobec pojęć dobra i zła. Pewnie jest wielu ateistów którzy zgodzą się i tacy, którzy się nie zgodzą z moim punktem widzenia. I to pomimo, że w takiej dyskusji w ogóle nie podejmiemy tematu Boga.

Cytuj:
Człowiek bez odniesienia się do Prawa Naturalnego może uznać za normę prawną każde zło i nazwać to dobrem.

Prawo naturalne??? Przepraszam, to Ty zaznaczasz, że bardzo chcesz się odróżnić od zwierząt, a tutaj przywołujesz prawo naturalne. Wg mnie, ateisty, prawo naturalne godzące w drugiego człowieka jest złym prawem. Wolę humanizm i etykę od prawa naturalnego. Czy wg Ciebie współczucie to prawo naturalne? A altruizm?
Co z tymi wierzącymi którzy tak chętnie piętnują homoseksualizm? Z punktu widzenia przetrwania gatunku pewnie lepiej piętnować, ale na szczęście człowiek może skorzystać z rozumu. Może wywnioskować, że ponieważ homoseksualizm nie jest zaraźliwy ani nie nabywa się go w podobny sposób, to piętnowanie ludzi i ich zachowań jest po prostu wyrazem nietolerancji.

Cytuj:
Nie napisałam nawet jednego zdania o łączeniu władzy politycznej z religią. To niszczy samą religię.

Wierząca sekularystka? To bardzo budujące. B)

Cytuj:
Cytuj:
Dlaczego ten rozdział jest taki ważny dla wierzących? Poproszę o odpowiedź bez odwoływania się do Boga

Pisałam. To punkt wyjścia w szukaniu Boga drogą intelektualną. Świetnie to przedstawia pilaster w swoim wyznaniu dotyczącym szukania Boga.
viewtopic.php?p=390887#p390887
W zależności od odpowiedzi na to pytanie ustawisz sobie sprawę wiary/niewiary. Pytanie więc o Boga wynika z zapytania o człowieka. Czy jest jakikolwiek sens w poszukiwaniu Boga skoro człowiek to tylko twór ewolucji, który nie różni się jakościowo od królestwa biologicznego?

Jak pisałem, proszę o odpowiedź dlaczego to ważne bez odwoływania się do koncepcji Boga. B)

Jeżeli uzasadnienie jest teologiczne a teologia opiera się na takim podejściu, to mamy zamknięte koło. Interesuje mnie wytłumaczenie nie związane z teologią: poszukiwaniem Boga, itp.

Wt maja 08, 2012 12:04
Liza napisał(a):
Człowiek bez odniesienia się do Prawa Naturalnego może uznać za normę prawną każde zło i nazwać to dobrem.
Kiedy w rozmowie o etyce słyszę opowoływanie się na "naturalność", odbezpieczam szyderownicę. Najzabawniej jest wtedy, kiedy ktoś powołuje się na "Prawo Naturalne", ale ma na myśli "Zasady Objawione Kościołowi Przez Pana Boga".

Wt maja 08, 2012 12:17

prawa natury - słaby musi zginąć, bo osłabia stado
prawa natury - silniejsi rządzą
prawa natury - załatwiaj się pod siebie
^^

Wt maja 08, 2012 12:21

Kazeshini napisał(a):
ale nie będziesz wiedział jak rozumie to twój rozmówca:)

Zawsze mogę wyjaśnić, tak, jak np. tobie.

Cytuj:
słowo "jasne?" na końcu uważam za bardzo arogancje i proszę o nie stosowanie go do mnie, nawet jeżeli nie miałeś nic złego na myśli - to po prostu moje odczucie.;)

Będę używał takich słów, jakich mi się podoba. Wobec mnie też zastosowałeś co najmniej kilka aroganckich wypowiedzi, które starałem się ignorować.

Cytuj:
ale nie można posiadać wiedzy i nie mieć zdania

Nieprawda - można posiadać wiedzę, ale nie mieć wyrobionego zdania.

Cytuj:
czyli zdanie masz zawsze, nawet jeżeli jest nic nie znaczącym komentarzem wyglądu

Nie. Skomentować czegoś wygląd możesz niekoniecznie wyrabiając sobie na ten temat zdanie. Ja np. nie mam zdania w temacie, czy Stadion Narodowy jest ładny czy brzydki, choć go wiele razy widziałem.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 08, 2012 12:26

ta, to o stadionie to by się zgadzało w twoim rozumowaniu wyrażenia "mieć zdanie" i tylko w takowym rozumowaniu.

nudzi mnie ta rozmowa powoli - uważam, że bardzo wąsko przyjmujesz świat i wiedzę.
mówisz, że nie masz zdania w temacie czy stadion jest ładny czy brzydki pisząc to w zdaniu. Czyli zdanie jest, brakuje tylko opinii.

PS.Co do aroganckiej wypowiedzi - nie będę tego komentował - wyrazić o kimś swoją opinię to coś innego niż arogancji sposób wypowiadania się.
A moje możesz mi wskazać na PW. zobaczymy jakie to niby:)

Wt maja 08, 2012 12:33

Kazeshini napisał(a):
^^

Załatwianie się pod siebie to chyba prawo grawitacji? B)

Nieważne - ten, kto jest przeciw tym prawom, ten jest grzesznym relatywistą, stawia się na równi z Bogiem - dlatego ateizm to zło B)

Wt maja 08, 2012 12:36

Kazeshini napisał(a):
uważam, że bardzo wąsko przyjmujesz świat i wiedzę.

A inni uważają, że zbyt szeroko. Co mnie bardzo cieszy (nie samo to, tylko to, że są na mój temat tak zróżnicowane opinie).

Cytuj:
mówisz, że nie masz zdania w temacie czy stadion jest ładny czy brzydki pisząc to w zdaniu. Czyli zdanie jest, brakuje tylko opinii.

No i o tę właśnie opinię chodzi.

Wt maja 08, 2012 12:37

to nazywaj to po imieniu - opinia na jakiś temat to opinia - zdanie to zdanie - po co używać zdanie w znaczeniu opinia...

Wt maja 08, 2012 12:41

muzzy napisał(a):
Załatwianie się pod siebie to chyba prawo grawitacji? B)

grawitacja to tez natura:D

Wt maja 08, 2012 12:42

Kazeshini napisał(a):
to nazywaj to po imieniu - opinia na jakiś temat to opinia - zdanie to zdanie - po co używać zdanie w znaczeniu opinia...

Wyrażenie "mieć zdanie na jakiś temat" rozumie się powszechnie jako "mieć opinię na jakiś temat".

Wt maja 08, 2012 12:44

jest język naukowy/techniczny, jest język podwórkowy, jest poprawna polszczyzna - ja wole poprawną polszczyznę, choć sam łapie się na używaniu "popularnych powiedzonek". Nie znaczy to jednak, ze muszę myśleć w tych "powszechnych" kategoriach - dalszy spór nie ma sensu.

Wt maja 08, 2012 13:03
muzy napisał(a):
Kraje teokratyczne - zobaczmy:
- Watykan
- Stolica Apostolska
- Iran
- Izrael
- Arabia Saudyjska

Watykan=Stolica Apostolska ;), a nie dwa osobne kraje :D

Adolf Hitler owszem, odwoływał się do Boga w swojej ideologii, ale w tym sensie: "wiarę w Boga powinno się tracić tak jak pierwsze zęby". Współpracownicy Hitlera, tacy jak jego sekretarka, bądź adiutant potwierdzali, że jego stosunek do religii i wiary był "wojującym ateizmem".
Więc nie widzę sensu argumentu, że "Hitler się odwoływał do Boga", chyba że na poparcie ateistycznej wizji świata w "wersji hard" :D .

Są skrajności- dyktaty fundamentalistów religijnych i ateistycznych.
Kluczowa jest równość wobec prawa i tolerancja.
Co ciekawe- w takiej Szwajcarii wcale nie ma tak dużo ateistów, a jednak eutanazja jest tam legalna.

Lizo- Ty chyba czytałaś odpowiednik prozy Dawkinsa, tyle że pokazujący szkodliwość ateizmu dla świata i stąd takie nastawienie.
I religia i ateizm nie musi prowadzić do zła. To tylko niektórzy teiści/ateiści żyją teoriami spiskowymi i obawiają się powtórki z rozrywki z przeszłości :D

Wt maja 08, 2012 13:18
Kazeshini napisał(a):
^^

'Prawo naturalne jest uczestnictwem istot rozumnych (ludzi) w odwiecznym prawie Bożym. Treść prawa naturalnego wypisana jest przez Boga w sercu każdego człowieka (por. Rz 2, 15). Prawo naturalne wynika bowiem z natury człowieka, stworzonej przez Boga. Słusznie więc nazywane jest Boskim, bo od Boga jako Stwórcy pochodzi. Pomimo Boskiego pochodzenia prawo to nie jest jednak narzucone z zewnątrz człowiekowi, lecz jest mu dane wraz z jego naturą, tak iż sprzyja i umożliwia realizację zdrowych dążeń indywidualnych i społecznych.

Jest ono rozpoznawane przez naturalne światło rozumu ludzkiego przy zachowaniu wolnej woli człowieka, który realizuje je w swym życiu poprzez podejmowanie wyborów. Podczas gdy byty mniej doskonałe wypełniają prawo natury bez udziału świadomości, człowiek jest jedyną istotą na ziemi, która odczytuje je w sposób świadomy i wolny.

Prawo naturalne wyraża pierwotny zmysł moralny człowieka, który pozwala rozpoznać mu, czym jest dobro i zło, prawda i kłamstwo (KKK 1954). Dzięki niemu człowiek może wznieść budowlę zasad moralnych, kierujących jego osobistymi decyzjami. Prawo naturalne stanowi też niezbędną podstawę moralną do budowania wspólnoty ludzkiej (KKK 1959)'
Trawa natury dotyczą innej materii.

Wt maja 08, 2012 14:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 18  Następna strona