Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 14:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?
Cytuj:
Jeśli znajdziesz rozwiązanie na drodze biologicznej nie możesz zapytać o Boga, to nie ma chyba sensu. Możesz odsunąć od siebie odpowiedź- nauka to wyjaśni, nieważne.

I taki wynik wydaje mi się najbardziej prawdopodobny.

Cytuj:
Cytuj:
Przez internet nie widać - to miała być ironia! Oczywiście, że kategorie dobra i zła w świecie zwierząt nie istnieją w taki sposób jak u ludzi.

To nie była ironia, to było zapytanie o wiedzę. Czyli jednak istnieją? Nie znalazłeś odpowiedzi w necie (dobrze, że szukaleś :) ) i na jakiej podstawie sądzisz, że jakieś istnieją? Nie masz wiedzy i wiesz? Inaczej nie skleciłbyś człowieka, który wpisałby się w całości w kryterium biologiczne?

Nic nie szukałem. Uważam, że te wszystkie różnice wyewoluowały. U różnych gatunków zwierząt są szczątkowe zachowania społeczne, umieją się uczyć itp, ale droga od tego do uzgodnienia w społeczności systemu etycznego, zakomunikowania i egzekwowania go jest droga daleka. Dlatego uważam, że przykładanie terminologii etycznych do zachowań zwierzęcych to przesada.

Cytuj:
A znasz mechanizmy biologiczne dotyczące życia społecznego zwierząt?

Nie znam.

Śr maja 09, 2012 21:24
Aditu napisał(a):
Kozioł dobrze Cię kiedyś podsumował w temacie o moderacji, lubisz dowalac w białych rękawiczkach. Twoje poczucie wyższości widoczne tak często jest naprawdę irytujące.

Pewnie dlatego wiele osób woli niż ją psy i wszelkie inne zwierzęta ;)

A co do tego, że pies jest najlepszym przyjacielem człowieka, w pełni się z Tobą zgadzam Aditu :) Sama mam takiego przyjaciela (a właściwie przyjaciółkę) w domu :)

Śr maja 09, 2012 21:39
Kazeshini napisał(a):
Jakieś trochę sprzeczne? czy wyjaśnisz to jakimiś swoimi poglądami?

Należysz do jego stada. Dla Ciebie jest przyjacielem czy towarzyszem życia? To ważne. Możesz być do niego przywiązany, traktować jak członka rodziny. Jeśli jednak stawiasz go wyżej niż jakiegokolwiek człowieka w swej hierarchii wartości ...Masz tylko kawałek mięsa dla psa (wyjechałeś i jesteś w lesie). Pies jest głodny. Podchodzi do Ciebie włóczęga, też głodny i prosi o kawałek chleba. Komu dasz to mięso? To są tego rodzaju pytania. Przyjaźń jest relacją- z człowiekiem czy psem?
Cytuj:
A co według ciebie oznacza wolna wola?

Wolna wola to wybory w kategoriach moralnych i możliwość działania wbrew ocenie dobra.
Cytuj:
Na przykład robienie sobie żartów z kogoś?

Zwykle sprawdzam czy człowiek ma dystans do siebie. Jeśli ma to odpowiada żartem na żart. Jeśli nie ma, zaprzestaję. Jest poraniony.
Cytuj:
Zwierzęta nie czynią zła, bo nie mają potrzeby ku temu.

Ludzie też nie mają potrzeby. Dlaczego więc czynią zło a zwierzęta nie?
Cytuj:
Pies zawsze cię będzie kochał, nie ważne jakim jesteś, nie ważne jak wyglądasz, nie ważne czy jesteś biedny czy bogaty i nie opuści cię w biedzie jak wielu "przyjaciół". :)

Jeśli psa skrzywdzisz to Ci tego nie zapomni a skrzywdzony przez żołnierza może atakować wszystkich mundurowych. Dlaczego?
Jeśli nie rozumiemy mechanizmów zachowań zwierząt to mamy tendencję do przypisywania im cech ludzkich, nawet w kategoriach moralnych i wartościowania wyżej niż ludzi jak sami jesteśmy pogubieni (mamy swoją hierarchię wartości). A więc, czy pies może być przyjacielem człowieka?

Śr maja 09, 2012 22:31
muzzy napisał(a):
I taki wynik wydaje mi się najbardziej prawdopodobny.

Pfff...dotarliśmy więc do końca rozważań. Znalazłeś kryterium klasyfikacji człowieka. To kryterium biologiczne, czyli Homo sapiens. Tak siebie postrzegasz. Na wszelkie działania człowieka będziesz spoglądał przez pryzmat funkcjonowania jego układu nerwowego i materii. Tu nie ma miejsce na duszę nieśmiertelną i życie po śmierci. Biologiczny człowiek ulega po śmierci mineralizacji i humifikacji pozostając jedynie we wspomnieniach ludzi, którzy go znali. Po co mu Bóg? Dlatego napisałam, że płaszczyzna podziału między wierzącymi i niewierzącymi dotyczy antropologii nie teologii.
Jeśli nawet niewierzący będzie czytał książki religijne to nie znajdzie tam Boga, ale informację o Bogu wymyślonym przez innych ludzi.
Czasem tacy ludzie nawracają się, ale to zupełnie inna bajka.
Cytuj:
Dlatego uważam, że przykładanie terminologii etycznych do zachowań zwierzęcych to przesada.

Też tak uważam. :)

Śr maja 09, 2012 23:02

Liza napisał(a):
Cytuj:
Zwierzęta nie czynią zła, bo nie mają potrzeby ku temu.

Ludzie też nie mają potrzeby. Dlaczego więc czynią zło a zwierzęta nie?

Ludzie mają potrzeby i pragnienia, do realizacji których dążą w różny sposób, często pozornie krótszą drogą, która prowadzi poprzez zło. Zwierzęta nie czynią zła, bo - podobno - nie wybierają. Gdyby człowiek robił to samo co zwierzę, w wielu wypadkach okazało by się to złem - bo on wybrać może.

Kazeshini napisał(a):
ile tysięcy razy jeszcze mam tłumaczyć, że ST nie jest dosłowny?

Aż załapiesz, że jest w nim mnóstwo fragmentów jak najbardziej dosłownych, w dodatku głupich, o wartości co najwyżej historyczno-literackiej, po co włączonych - nie wiem. Zapytaj mędrców, którzy układali kanon. Dyskutowany fragment Księgi Kapłańskiej jest dowodem na to, że nie można mówić o pełnej zgodności Biblii z prawem naturalnym już choćby dlatego, że zawiera ona obszerne fragmenty dość prymitywnego prawodawstwa konkretnego plemienia/grupy etnicznej. Żeby podtrzymywać wspomnianą tezę trzeba by założyć, że ówcześni Żydzi byli grupą etniczną, której prawo stanowione pokrywało się w 100% z prawem naturalnym, co jest założeniem moim zdaniem dość karkołomnym.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz maja 10, 2012 6:29
JedenPost napisał(a):
Ludzie mają potrzeby i pragnienia, do realizacji których dążą w różny sposób, często krótsza drogą, która prowadzi poprzez zło. Zwierzęta nie czynią zła, bo - podobno - nie wybierają. Gdyby człowiek robił to samo co zwierzę, w wielu wypadkach okazało by się to złem - bo on wybrać może.

Czy kradnąc drobiazg ze sklepu mając na zakup środki nie wiem, że to zło? Czy mszcząc się na drugim człowieku mówiąc o nim nieprawdę , zeznając fałszywie w sądzie nie mam świadomości, że to zło?
Są oczywiście działania, które nie wynikają ze złej woli...miałem niewłaściwe rozeznanie sytuacji i dopiero po czasie do tego doszedłem. To raczej nauka na własnych błędach.

Cz maja 10, 2012 6:41

Przepraszam, nie rozumiem - w jaki sposób sugerowałem coś takiego? Chciałem tylko potwierdzić Twoje stwierdzenie - że ludzie nie mają potrzeby czynienia zła - i wyjaśnić dlaczego wg. mnie mimo to owo zło czynią.

Cz maja 10, 2012 6:44

Mnie się wydaje, że niektórzy ludzie mają potrzebę czynienia zła, to ich raduje, podnieca, lubią to. Lubią powodować cierpienie, zadawać ból i napawać się tym. Zwłaszcza jak nałykają się jakichś prochów na wzrost masy mięśniowej, poprawią jakąś amfą i zaleją alkoholem.

Cz maja 10, 2012 7:12

Ale w sumie przeważnie chodzi o rozładowanie napięcia, podbicie adrenaliny, wykazanie swojej "wyższości" , zastraszenie kogoś, podbudowanie ego, zbudowanie pozycji w stadzie, generalnie różne formy głupoty. Ludziom chyba zawsze chodzi o coś pozytywnego w ich mniemaniu (nawet w skrajnym egoizmie- "dobrego" dla egoisty) a nie o to, by zdziałać ''zło''.

Cz maja 10, 2012 7:20
JedenPost napisał(a):
Przepraszam, nie rozumiem - w jaki sposób sugerowałem coś takiego? Chciałem tylko potwierdzić Twoje stwierdzenie - że ludzie nie mają potrzeby czynienia zła - i wyjaśnić dlaczego wg. mnie mimo to owo zło czynią.

Hehe. Wiem, że potwierdziłeś. Dodałam przykłady. :)
Predyspozycje do zła wynikają z grzechu pierworodnego i wolnej woli, mechanizmu, którego zwierzęta nie posiadają. Mogą czynić zło mimo świadomości, że powinni postąpić inaczej. Jesli powtatzają takie zachowania to świadomość różnicowania dobra i zła zmienia się. Ubiorą bowiem zło w szaty dobra...jak to podała nasza forumowiczka na przykładzie. Tata okłamał księdza podrzucając mu fałszywe dokumenty będąc świadkiem na ślubie swego brata nie widząc w tym nic złego. To zło w postaci dobra przekazał swojej córce. Ona też nie widziała w tym zła. Inne wartościowanie zła i dobra.
Człowiek sam z siebie nie zakwestionuje swojego systemu wartości.

Cz maja 10, 2012 7:29

Co to jest wolna wola, Twoim zdaniem?
Tu ciekawe argumenty przeciw jej istnieniu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolna_wola

Cz maja 10, 2012 7:33
Jajko napisał(a):
Mnie się wydaje, że niektórzy ludzie mają potrzebę czynienia zła, to ich raduje, podnieca, lubią to.

Widzę to inaczej. Człowiek widzi w tych czynach dobro...swoje dobro. Czyli ważny jest punkt odniesienia w wartościowaniu. Jeśli jestem nim ja, wszystko dozwolone.
Cytuj:
Lubią powodować cierpienie, zadawać ból i napawać się tym.

Nie leży to w naturze człowieka. To zburzenie psychiczne zawinione lub nie.
Cytuj:
Zwłaszcza jak nałykają się jakichś prochów na wzrost masy mięśniowej, poprawią jakąś amfą i zaleją alkoholem.

Początki bywają niewinne...Podałeś przykład człowieka z ograniczoną wolą.

Cz maja 10, 2012 7:37

Jajko napisał(a):
Tu ciekawe argumenty przeciw jej istnieniu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolna_wola

Ciekawie pisze o tym zagadnieniu Jacek Dukaj w swojej powieści Lód, której bohater porównuje swój byt do szronu - szron tworzy na szybie niebywale misterne wzory... a przecież tak naprawdę nie kieruje nim nic, żadna władza wewnętrzna, poza paroma prostymi bazowymi prawami fizyki. Człowiek ze swojego wnętrza nie jest w stanie stwierdzić, czy kieruje się wolną wolą czy nie, ba! - nie jest w stanie, uczciwie rzecz stawiając, określić, które z jego części składowych (ciało, pamięć, psychika, jej różne władze...) to tak naprawdę on sam. Innego rodzaju argument przeciw ww wysuwał Snerg - skoro nie można niczego zrobić w przeszłości ani w przyszłości, a teraźniejszość nie trwa, a tylko istnieje jako granica między nimi, to nie ma miejsca (czasu) w którym wolna wola mogłaby być realizowana.

Liza napisał(a):
Cytuj:
Lubią powodować cierpienie, zadawać ból i napawać się tym.

Nie leży to w naturze człowieka. To zburzenie psychiczne zawinione lub nie.

A skąd wynika podatność na takie zaburzenia, jeśli nie z natury człowieka właśnie?

Cz maja 10, 2012 7:46

Jajko napisał(a):

Wolna wola to możliwość i konieczność wyboru między różnymi opcjami.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 10, 2012 7:57

Masz poniekąd rację, Lizo. Dobro i zło to pojęcia względne. Nie każdy rozumie je jednakowo. Większość ludzi jednak ma podobne zdanie na ten temat, ewentualnie różnią się co do detali, jednak w większości najważniejszych kwestii się zgodzą. Większość ludzi podziela wartości uniwersalne.
Niestety istnieją ludzie o, jak to ujęłaś, zaburzeniach psychicznych czy ograniczonej woli, którzy postępują wbrew przyjętym przez większość normom - oni lubią czynić zło (wg nas to zło, a wg nich nie). Zawsze tak było i zawsze tak będzie.

Cz maja 10, 2012 8:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona