Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 21:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona
 Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów? 
Autor Wiadomość
Post Re: Dlaczego większość z Was nie potrafi przyjąć faktów?
Jajko napisał(a):
Co to jest wolna wola, Twoim zdaniem?
Tu ciekawe argumenty przeciw jej istnieniu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Wolna_wola

Dla mnie układ nerwowy jest tylko nośnikiem świadomości w obszarze moralności. Jeśli przyjmujesz biologiczną koncepcję człowieka to on wyczerpuje odpowiedzi na wszystkie pytania, nawet wówczas, gdy nauka mówi- nie wiem. Uwierzysz nauce nie mając rozeznania jak w tym propagandowym artykule o intuicyjnym myśleniu wierzących i analitycznym ateistów. Ukazał się z znanym czasopiśmie, więc jest prawdziwy i rzetelny naukowo (to myślenie schematyczne na które nie da się nikt nabrać kto siedzi w badaniach naukowych i zna kulisy wielu spraw). Okazuje się, że kiedy umysł jest zmęczony myśleniem analitycznym to uwalnia się myślenie twórcze, stąd na tyle wspaniałych pomysłów wpadamy w nocy lub nawet we śnie. I nikt przy zdrowych zmysłach nie bada przy tym wiary....wie, że nie skonstruowano wiaromierza.

Cz maja 10, 2012 8:04

Mnie też się wydaje, że z tą wolną wolą to tak łatwo nie jest. Psychologowie przeprowadzili szereg eksperymentów pokazujących jak łatwo jest manipulować naszymi wyborami.

Jeśli wolna wola to możliwość i konieczność wyboru, to nawet mój kąt ją ma, bo wybierze mięso a nie suchą karmę, jak jest głodny, a nasłoneczniony parapet a nie chłodną łazienkę jak mu zimno.

Cz maja 10, 2012 8:06
ktoś może myśleć, ze zło jest pojęciem względnym, dopóki jego samego nie spotka.
wtedy jest to rozjaśnienie umysłu i jasno widać co jest zło, a co dobro.

niestety ta świadomość musi być przeważnie okupiona bolesnym doświadczeniem.

Cz maja 10, 2012 8:10

Nie wiem co ma piernik do wiatraka. Oczywiste jest, że to samo wydarzenie będzie inaczej oceniane pod względem dobro/zło przez różnych jego uczestników. Wg jednych będzie to zło, a wg innych dobro.
Dla jednego udanie się na modły w sobotę a nie w niedzielę będzie dobrem, a dla drugiego będzie to złem. Istnieje może jakieś obiektywne kryterium stwierdzenia kto ma rację???

Cz maja 10, 2012 8:15
Jajko napisał(a):
Masz poniekąd rację, Lizo. Dobro i zło to pojęcia względne. Nie każdy rozumie je jednakowo. Większość ludzi jednak ma podobne zdanie na ten temat, ewentualnie różnią się co do detali, jednak w większości najważniejszych kwestii się zgodzą. Większość ludzi podziela wartości uniwersalne.

To właśnie pisał K.Wojtyła w Elementarzu Etycznym. Człowiek potrafi to odczytywać na drodze rozumowej i niezależnie od wiary czy niewiary uznaje podstawowe wartości etyczne za uniwersalne (swoje): nie krzywdź, nie zabijaj, pomagaj innemu człowiekowi bezinteresownie, przeproś jak nabroiłeś...Tu masz odniesienie wartościowania ze względu na dobro nas wszystkich.

Cz maja 10, 2012 8:19
Jajko napisał(a):
Mnie też się wydaje, że z tą wolną wolą to tak łatwo nie jest. Psychologowie przeprowadzili szereg eksperymentów pokazujących jak łatwo jest manipulować naszymi wyborami.

Wolna wola dotyczy wyborów moralnych w kategoriach dobra i zła. Nie zmanipulujesz człowieka, który na mocny kręgosłup moralny, czyli rozeznanie dobra i zła oraz umiejętność myślenia w kategoriach następstw decyzji (sumienie prawe). Ludźmi wtopionymi w tłum możesz manipulować. To ci z niedzieli palmowej: raz krzyczą Jezus na króla, za kilka dni- ukrzyżować Go!
Cytuj:
Jeśli wolna wola to możliwość i konieczność wyboru, to nawet mój kąt ją ma, bo wybierze mięso a nie suchą karmę, jak jest głodny, a nasłoneczniony parapet a nie chłodną łazienkę jak mu zimno.

To wybory moralne? Doprawdy? :)

Cz maja 10, 2012 8:27

To o kocie to oczywiście nie są wybory moralne, ale też Johnny podając swoją definicję wolnej woli nie wspomniał słowem o moralności.

A skoro uściślamy, że wolna wola dotyczy wyborów z kategorii moralnych, to podawałem w innym wątku o źródle moralności przykład małp, które dokonują właśnie takich wyborów. Dla nieznających tamtego wątku: jeśli dwie małpy nagradzać odpowiednio bananem i ogórkiem za wykonanie tej samej czynności, to okaże się, że są małpy, które odmówią zjadania smaczniejszych bananów jeśli druga małpa na dostać mniej smacznego ogórka - małpa sama na tym tracąc chce by obie były traktowane sprawiedliwie. Czy to nie jest moralne zachowanie? Moralny wybór?

Cz maja 10, 2012 8:33
Jajko napisał(a):

Dla jednego udanie się na modły w sobotę a nie w niedzielę będzie dobrem, a dla drugiego będzie to złem. Istnieje może jakieś obiektywne kryterium stwierdzenia kto ma rację???

Uważam, że człowiek nie ma narzędzi do pomiaru prawdziwości religii i nie powinien tego czynić, ponieważ sprawą nadrzędną są stosunki międzyludzkie. Powinien przyjąć do wiadomości, że spogląda na tego samego Boga z różnych perspektyw i ma na drodze do Boga różne wskazówki. Najbardziej ambitni sprawdzają też czy wybrali właściwą drogę. Droga jest niczym innym jak dojrzewaniem w człowieczeństwie (miłości).

Cz maja 10, 2012 8:37

Jajko napisał(a):

No i?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz maja 10, 2012 8:43

Ale dlaczego ma przyjmować, że spogląda na tego samego boga, skoro nie ma narzędzi do pomiaru prawdziwości religii? Dlaczego ograniczać się do jednego boga, skoro istnieją religie twierdzące, że bogów jest wielu?

Cz maja 10, 2012 8:45

Johnny99 napisał(a):
Jajko napisał(a):

No i?

To znaczy, że mój kot ma wolną wolę, a ktoś wyżej twierdził, że wolna wola u zwierząt nie istnieje.

Cz maja 10, 2012 8:46
Jajko napisał(a):
A skoro uściślamy, że wolna wola dotyczy wyborów z kategorii moralnych, to podawałem w innym wątku o źródle moralności przykład małp, które dokonują właśnie takich wyborów. Dla nieznających tamtego wątku: jeśli dwie małpy nagradzać odpowiednio bananem i ogórkiem za wykonanie tej samej czynności, to okaże się, że są małpy, które odmówią zjadania smaczniejszych bananów jeśli druga małpa na dostać mniej smacznego ogórka - małpa sama na tym tracąc chce by obie były traktowane sprawiedliwie. Czy to nie jest moralne zachowanie? Moralny wybór?

Nie. Uznała, że obu należy się banan. Tak zarejestrował jej mózg (ćwiczono tę umiejętność): za wykonanie takiego zadania każdej małpie należy się banan. Małe dziecko (3-4 latek) widząc inne płaczące pocieszy je swoim cukierkiem. Odda swojego.

Cz maja 10, 2012 8:49

Liza napisał(a):
Kazeshini napisał(a):
Jakieś trochę sprzeczne? czy wyjaśnisz to jakimiś swoimi poglądami?

Należysz do jego stada. Dla Ciebie jest przyjacielem czy towarzyszem życia? To ważne. Możesz być do niego przywiązany, traktować jak członka rodziny. Jeśli jednak stawiasz go wyżej niż jakiegokolwiek człowieka w swej hierarchii wartości ...Masz tylko kawałek mięsa dla psa (wyjechałeś i jesteś w lesie). Pies jest głodny. Podchodzi do Ciebie włóczęga, też głodny i prosi o kawałek chleba. Komu dasz to mięso? To są tego rodzaju pytania. Przyjaźń jest relacją- z człowiekiem czy psem?

Nie ma tu odpowiedzi na zadane pytanie, napisałem co mój pies czyni, czy to według ciebie zachowanie kogoś bez woli, bez procesu myślenia czy bez świadomości skutków? Wyjaśnij wobec tego to zachowanie swoimi poglądami. A co do biedaka to jemu dam i wrócę do domu nakarmić psa, nie widzę problemu, a jak dom daleko, to bym z głodnym psem nie wychodził, bo może coś w lesie zacząć zjadać...jakie grzybki czy coś...bezmyślne pytanie pokazuje kompletny brak doświadczeniu w wychowaniu psa.

Cytuj:
A co według ciebie oznacza wolna wola?

Wolna wola to wybory w kategoriach moralnych i możliwość działania wbrew ocenie dobra.
Cytuj:
Na przykład robienie sobie żartów z kogoś?

Zwykle sprawdzam czy człowiek ma dystans do siebie. Jeśli ma to odpowiada żartem na żart. Jeśli nie ma, zaprzestaję. Jest poraniony.

samo wykonanie przez człowieka żartu, czy złośliwości pokazuje, że posiada coś w rodzaju myślenia w skutek którego potrafi wymyślać jakieś rozbawiające złośliwości - nie robi krzywdy tylko się drażni - to na filmikach pokazałem w wykonaniu owych zwierzaków - takie zachowanie nie ma nic wspólnego z instynktem, co to wobec tego było według twoich teorii?

Cytuj:
Zwierzęta nie czynią zła, bo nie mają potrzeby ku temu.

Ludzie też nie mają potrzeby. Dlaczego więc czynią zło a zwierzęta nie?

pff, nie, w ogóle nie mają potrzeby. Chciwość, zazdrość, zawiść to cechy ludzkie pokazujące nieopanowaną i nie pochamowaną żądzę spełnienia własnych potrzeb, to jest bardziej dzikie zachowanie niż to jakie pokazują zwierzęta - dlaczego Lew nie zaatakuje każdej napotkanej antylopy? Dlaczego kuna nie zagryza zwierząt z podwórka w którym ma swoja kryjówkę? Lew nie atakuje każdej, bo nie potrzebuje - poluje tylko do zaspokojenia głodu - nie by się napchać czy wywiesić trofea. Kuna wie doskonale, że jak to zrobi może zostać upolowana przez właściciela danej posesji.

Cytuj:
Pies zawsze cię będzie kochał, nie ważne jakim jesteś, nie ważne jak wyglądasz, nie ważne czy jesteś biedny czy bogaty i nie opuści cię w biedzie jak wielu "przyjaciół". :)

Jeśli psa skrzywdzisz to Ci tego nie zapomni a skrzywdzony przez żołnierza może atakować wszystkich mundurowych. Dlaczego?

Nie rozumiem tego z "mundurowych", opisz. A co do skrzywdzenia, nie zapomni, ale nadal będzie kochał. Człowiek również nie zapomni, a większość będzie szukać zemsty - pies nie. Dlatego faktycznie powinniśmy się uczyć od naszych zwierzaków co to "humanitarne zachowanie"

Jeśli nie rozumiemy mechanizmów zachowań zwierząt to mamy tendencję do przypisywania im cech ludzkich, nawet w kategoriach moralnych i wartościowania wyżej niż ludzi jak sami jesteśmy pogubieni (mamy swoją hierarchię wartości). A więc, czy pies może być przyjacielem człowieka?

Pies jak najbardziej jest przyjacielem człowieka.
"Jest twoim przyjacielem, partnerem, obrońcą, twoim psem. Jesteś jego życiem, miłością, przewodnikiem. Będzie twój, wierny i oddany do ostatniego uderzenia serca. Winien mu jesteś zasłużyć na to oddanie" - Anonim
http://www.psy.urbanski.org/inne/psiecytaty.htm

inna ciekawostka:
http://www.ourdogs.co.uk/News/2009/Mar2009/News200309/endal.htm
Wyjaśnij mi według twoich teorii tu jedno - jak owy pies wiedział że musi juniora uczyć tego co on już potrafi, bo wie, ze będzie umierał niebawem? Nikt go nie uczył uczenia. "kategoriach następstw decyzji" - następstwem decyzji uczenia Juniora jest wychowanie następcy, który wspomoże?

Cz maja 10, 2012 8:51

Ale jaką korzyść ma małpa z tego, że NIE ZJE banana? Zdaniem badaczy małpa wykazała się elementarnym zachowaniem moralnym -poczuciem sprawiedliwości.

Cz maja 10, 2012 8:53
Jajko napisał(a):
Ale dlaczego ma przyjmować, że spogląda na tego samego boga, skoro nie ma narzędzi do pomiaru prawdziwości religii? Dlaczego ograniczać się do jednego boga, skoro istnieją religie twierdzące, że bogów jest wielu?

Myślisz jak tłum. Masz rozum to szukasz odpowiedzi. Najpierw jednak musisz zadać sobie fundamentalne pytania: kim jestem i dokąd zmierzam.

Cz maja 10, 2012 8:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 270 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Następna strona