Autor |
Wiadomość |
JedenPost
|
 Re: Co ludzie robią w niebie
Przypomina mi to trochę wierzenia wielu ludów indiańskich, tj. pojęcie preegzystencji duszy przed narodzinami. A może chodzi po prostu o dom=bezpieczeństwo, jedność z Bogiem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 10, 2012 11:04 |
|
|
|
 |
peculiar
|
Ludzie w niebie ,tylko i wyłącznie się modlą!Jest ich niewielu,grono zamknięte i bardzo specyficzne! Za życia cechowali się oni heroicznością oraz ogromną pobożnością!
Ludzie w czyśćcu-Cierpią i odczuwają tęsknotę za Bogiem!Za życia pobożni,świadomi religijnie,lecz również podążający za życiem doczesnym!
Ludzie w piekle-Odczuwają wieczne katusze!Za życia letni,przeciętni,ze słabą świadomością religijną(masówka) lub po prostu źli,mający gdzieś prawo moralne i boskie(tych też sporo)!
|
Cz maja 10, 2012 12:19 |
|
 |
JedenPost
|
Masz tak dokładne informacje, zwłaszcza względem proporcji liczbowych, czy po prostu przedstawiasz swoje wyobrażenie?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz maja 10, 2012 12:25 |
|
|
|
 |
Aditu
|
Nie robią w niebie nic innego, modlitwa jest ich jedynym zajęciem?
Nie ma na pewno jakiejś czwartej opcji?:P
|
Cz maja 10, 2012 12:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
peculiar napisał(a): Ludzie w niebie ,tylko i wyłącznie się modlą! A konkretnie to odmawiają Liturgię Godzin. peculiar napisał(a): Ludzie w czyśćcu-Cierpią i odczuwają tęsknotę za Bogiem! I co? Po opuszczeniu czyśca trafia do nieba by się modlić ?  Kiepskie perspektywy, z jedenej strony piekło z drugiej niebo.
|
Cz maja 10, 2012 12:32 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Kiepska sprawa, jak widać poza Czyścem - nie ma Nadziei 
|
Cz maja 10, 2012 12:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ten czyściec to tez nic zachwycajacego. No nic, trzeba znaleźć Boga, który złoży ciekawszą ofertę 
|
Cz maja 10, 2012 12:40 |
|
 |
Aditu
|
No właśnie jakoś tak mało zachęcająca jest ta wizja  Wieczne cierpienie lub wieczna modlitwa  A gdzie to obiecane wieczne szczęście?:D
|
Cz maja 10, 2012 12:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu napisał(a): A gdzie to obiecane wieczne szczęście?:D Kto wie, może pomiędzy jutrznią a modlitwą przedpołudniową jest chwila czasu wolnego 
|
Cz maja 10, 2012 12:49 |
|
 |
Aditu
|
tak, i to szczęście polega na tym, że akurat przez chwilę się nie modlisz 
|
Cz maja 10, 2012 12:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
I wy tak na serio?
Niebo ma być wiecznym szczęściem, a wy uważacie, że Bóg nas tam będzie dręczył?
|
Cz maja 10, 2012 13:22 |
|
 |
JedenPost
|
Kto wie jaki pomysł na szczęście ma Bóg, patrząc na to jaki miał pomysł na ludzi i świat  ?
|
Cz maja 10, 2012 13:29 |
|
 |
Aditu
|
ja nie na serio. nie wierzę w wizję, którą przedstawił peculiar, jest dla mnie niemożliwą niemożliwością 
|
Cz maja 10, 2012 13:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost patrząc na funkcjonowanie świata, wszystko co mnie otacza, jak to wszystko razem współgra, komponuje się i nawzajem uzupełnia - nie mogę się już doczekać!
|
Cz maja 10, 2012 13:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Aditu dla mnie to oczywista oczywistość, że ta wizja jest niemożliwą niemożliwością 
|
Cz maja 10, 2012 13:40 |
|
|
|