Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Dramatyczny spadek liczby praktykujących
Cóż, gdy fakty mówią coś wbrew teorii, to tym gorzej dla faktów, no nie Lizo? Podałem kilka przykładów badań (już nie wiem czy w tym czy w innym wątku), a że wyniki były niezgodne z Twoim chciejstwem, to stwierdziłaś, że nie potrafię ocenić ich powierzchowności i że są to artyguły dla gospodyń domowych (czytaj: idiotek). Piękne świadectwo sobie wystawiłaś, zaiste.
W wolnej chwili zerknę na materiały zawarte pod linkami i się wypowiem. Może będzie tam coś ciekawego, ale zaznaczam, że mnie interesują fakty, a nie filozofowanie.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr maja 09, 2012 16:00 |
|
|
|
 |
noOne
|
Jajko napisał(a): ale zaznaczam, że mnie interesują fakty, a nie filozofowanie. skąd na codzień czerpiesz info o "faktach" ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Śr maja 09, 2012 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Monitoruje na okrągło. Jak się zapomni, zaczyna od nowa.
|
Śr maja 09, 2012 20:48 |
|
|
|
 |
mareta
|
Ale po co? Żeby się komuś przypodobać, czy tego i tym podobnie?
_________________ "Jesteśmy stworzeni na miarę Słowa, które stało się człowiekiem"
|
Cz maja 10, 2012 15:58 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: zaznaczam, że mnie interesują fakty, a nie filozofowanie. A może myślenie też cię nie interesuje, tylko fakty?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt maja 11, 2012 9:04 |
|
|
|
 |
muzzy
|
Wydaje mi się, że spadek liczby praktykujących to niekoniecznie brak "gorącej wiary", tylko autorytaryzm i wywyższanie się wielu kapłanów i hierarchów Kościoła. Przypomnę tylko podział, jaki się dokonał po katastrofie smoleńskiej. Zacytuję też fragment Listu Do Rzymian, rozdział 14:
A tego, który jest słaby w wierze, przygarniajcie życzliwie, bez spierania się o poglądy (...) bo Bóg go łaskawie przygarnął. Kim jesteś ty, co się odważasz sądzić cudzego sługę? To, czy on stoi, czy upada, jest rzeczą jego Pana. Ostoi się zresztą, bo jego Pan ma moc utrzymać go na nogach. (...) Dlaczego więc ty potępiasz swego brata? Albo dlaczego gardzisz swoim bratem? Wszyscy przecież staniemy przed trybunałem Boga. (...) Tak więc każdy z nas o sobie samym zda sprawę Bogu. (...)
Przestańmy więc wyrokować jedni o drugich. A raczej to zawyrokujcie, by nie dawać bratu sposobności do upadku lub zgorszenia. Wiem i przekonany jestem w Panu Jezusie, że nie ma niczego, co by samo przez się było nieczyste, a jest nieczyste tylko dla tego, kto je uważa za nieczyst. (...) swoje własne przekonanie zachowaj dla siebie przed Bogiem.
_________________ Take the risk of thinking for yourself, much more happiness, truth, beauty, and wisdom will come to you that way. C.H.
|
Pt maja 11, 2012 9:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
muzzy napisał(a): Wydaje mi się, że spadek liczby praktykujących to niekoniecznie brak "gorącej wiary", tylko autorytaryzm i wywyższanie się wielu kapłanów i hierarchów Kościoła. Niestety Choćby kazanie mojego proboszcza w ostatnią niedzielę. Wyliczał koszty, jakie ponosi parafia w zestawieniu z dochodem, ale tylko tymi z tacy. W całym zestawieniu ani słowa o dochodach z intencji mszalnych, ślubów, chrzcin, pogrzebów, nauki lekcji religii w 2 szkołach. Wychodziło, że parafia wykłada pieniadze pochodzące z niewiadomego źródła. I oczywiście żal, nagana, pod adresem katolików którzy wyliczają księżom dochody, i skonstatował, że należałoby takiemu niejednemu "dać w te stare łby za plecenie głupstw". Od wielu osób uczestniczących we Mszach słyszałam słowa zniesmaczenia, oburzenia, stylem kazania-reprymenty - ile z nich zrezygnuje z praktykowania? 
|
Pt maja 11, 2012 10:03 |
|
 |
Jajko
|
Po co to robię? Po to, by te fakty dotarły do świadomości społecznej, by ludzie wiedzieli co się dzieje. Tylko tyle i aż tyle. A że dla wielu to niewygodne, to znaczy że moje działanie ma sens.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pt maja 11, 2012 13:55 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Wygląda na to, że przeglądasz wiadomości i jeśli trafisz na coś szokującego i jednocześnie antyreligijnego, wrzucasz to na forum. Ale chyba bez jakiegoś głębszego przemyślenia, bo portale często formułują wiadomości, aby brzmiały jak najbardziej szokująco, a pojedyncze przypadki (typu "wierzący w coś tam złożyli dziecko w ofierze") w ogóle niczego nie dowodzą.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pt maja 11, 2012 18:30 |
|
 |
Jajko
|
Ten wątek właśnie służy głębszym przemyśleniom, nie jest też oparty na jakiejś szokującym i pojedynczym przypadku. Wpisy o przestępstwach seksualnych oraz pazerności kleru też nie odnoszą się do pojedynczych przypadków raczej. Zauważ, że nie wrzucam tu sensacyjek z Faktu czy SuperEkspresu, a raczej z poważniejszych źródeł.
|
So maja 12, 2012 11:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ej Jajko wrzuć coś o palikociarzach. To dopiero będzie rejwach. Napisz kto, co, z kim i za ile, niech adrenalina się podniesie, bo to ciągłe Twoje pisanie o księżach i katolikach staje się nudne jak flaki z olejem.
|
So maja 12, 2012 18:26 |
|
 |
noOne
|
Jajko napisał(a): Zauważ, że nie wrzucam tu sensacyjek z Faktu czy SuperEkspresu, a raczej z poważniejszych źródeł. czyli których ? poważniejszych agentów i oszustów zawodowych ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
So maja 12, 2012 19:33 |
|
 |
JedenPost
|
Maluczki napisał(a): to ciągłe Twoje pisanie o księżach i katolikach staje się nudne jak flaki z olejem. Nudni to są Twoi mamoniarze... co do tematów Jajko to są raczej ciekawe, choć trochę śmiesznie wyglądają niemal jeden od drugim trzy wątki zaczynające się od słów "Dramatyczny spadek..." 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So maja 12, 2012 19:59 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Maluczki napisał(a): to ciągłe Twoje pisanie o księżach i katolikach staje się nudne jak flaki z olejem. Nudni to są Twoi mamoniarze... co do tematów Jajko to są raczej ciekawe, choć trochę śmiesznie wyglądają niemal jeden od drugim trzy wątki zaczynające się od słów "Dramatyczny spadek..."  Mamoniarze nie są moi, ale raczej Twoi.
|
So maja 12, 2012 21:02 |
|
 |
JedenPost
|
Mało, że nudzisz mamoniarzami, to jeszcze chcesz mi ich teraz ożenić  ? Nie wchodzę w to, pasuję, nie kupuję. Myślę zresztą, że porównując nasze posty każdy łatwo wyprowadzi sobie wniosek u kogo w głowie siedzą...
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
N maja 13, 2012 6:31 |
|
|
|