Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 14:56

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona
 Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie 
Autor Wiadomość
Post Re: Klauzula sumienia dla farmaceutów - prośba o wsparcie
Otto_Katz napisał(a):
Zatem aptekarzom o przewrażliwionym sumieniu życzę jak najlepiej. Nie pasi sprzedawać medykamenty - zielona trawka czeka. Gwarantuję, że już po kilku miesiącach bezrobocia patologiczne sumienie cudownie by ozdrowiało.

O ja też jestem tego pewna :)

Wt maja 15, 2012 12:23

Vi napisał(a):
A ja rozwiązanie na miarę państwa świeckiego i demokratycznego - czyli takiego w jakim żyjemy.

Czyli, twoim zdaniem, ważniejsze jest, by państwo było "świeckie" i "demokratyczne", niż żeby kogoś nie dyskryminowało.

Cytuj:
Nie bzdury, tylko oczywiste wnioski wyciągnięte na podstawie twoich licznych wypowiedzi.

Nie rozumiem, z których moich wypowiedzi można wyciągnąć takie wnioski.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 15, 2012 12:26
Johnny99 napisał(a):
Vi napisał(a):
A ja rozwiązanie na miarę państwa świeckiego i demokratycznego - czyli takiego w jakim żyjemy.

Czyli, twoim zdaniem, ważniejsze jest, by państwo było "świeckie" i "demokratyczne", niż żeby kogoś nie dyskryminowało.

Nikogo nie dyskryminuje! Otwórz własna aptekę katolicką, nikt ci tego nie zabrania.

Wt maja 15, 2012 12:30

Kozioł, Johnny tego nie rozumie :D według niego katolicy są dyskryminowani, ponieważ są zmuszani do sprzedawania antykoncepcji - mimo iż poszli na takie a nie inne studia i wiedzieli co będą między innymi sprzedawać :D

Wt maja 15, 2012 12:34
Johnny99 napisał(a):
Nie rozumiem, z których moich wypowiedzi można wyciągnąć takie wnioski.

Z tych wszystkich, w których wypowiadasz się na tematy związane z seksem i seksualnością ludzi.

A na pierwsze pytanie odpowiedział już Kozioł.

Wt maja 15, 2012 12:35

Aditu napisał(a):
według niego katolicy są dyskryminowani, ponieważ są zmuszani do sprzedawania antykoncepcji - mimo iż poszli na takie a nie inne studia i wiedzieli co będą między innymi sprzedawać

Nie - katolicy są dyskryminowani, bo nie mogą zostać farmaceutami, nie mając w perspektywie bycia zmuszonym do zachowań, które do istoty zawodu farmaceuty nie należą, a są sprzeczne z etyką katolicką.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt maja 15, 2012 12:41

Kozioł napisał(a):
jesienna napisał(a):
jo_tka napisał(a):
Problem pojawia się wtedy, gdy środek antykoncepcyjny może powodować śmierć zarodka. Wtedy od współżycia należy się powstrzymać. Z powodów jak wyżej.
...uważam, że to absurdalne postawienie sprawy...

Uważam tak samo. Wiele kobiet ma problemy hormonalne i przyjmują hormony latami, dziesiątkami lat a nawet do końca życia. jot_ka, czy proponujesz im staropanieństwo? A może przed ślubem potrzebne jeszcze zaświadczenie od ginekologa? Chyba chcesz być "świętsza od papieża"!

Sposób podejścia do sprawy jo_takm jest spotykany często.

Ale nie wszyscy myślą tak jak ona.
Na przykład na stronie gdzie jezuici udzielają porad
padają pytania o współzycie
w trakcie zażywaniatakich takich środków
i padają odpowiedzi,
że nie budzi to zastrzeżeń natury moralnej.

Jak widać to o czym pisze jo_tkam
na temat współżycia podczas
stosowania tabletek antykoncepcyjnych
jest co conamniej nieoczywiste
(a moim zdaniem i nieuprawnione)

Wt maja 15, 2012 12:42

Johnny99 napisał(a):
Kazeshini napisał(a):
absurdem jest twoje zdanie. Nie ma takiego procederu, ani nikt nikogo nie zmusza. Podpisujesz umowę z pracodawcą, chcesz mieć aptekę na własnych przepisach załóż własną, ale nie zdziw się jak połowa kobiet przyjdzie z problemami hormonalnymi lub po tabletki wyrównujące okres, bo ani tych pierwszych ani tych drugich mieć nie będziesz.

Może, ale z tego twojego zdania to ja kompletnie nic nie rozumiem.

czyżbyś tylko tego nie rozumiał?
Podałem przykład twojej apteki - tych leków mieć nie będziesz, bo maja skutki antykoncepcyjne i służą do leczenia. No ale przecież dla ciebie leczenie nie ma nic wspólnego z antykoncepcją, wobec tego nie będziesz miał najważniejszych leków do leczenia powyższych problemów.

I po raz kolejny, nie są dyskryminowani, albo wybierają ten zawód albo nie - to nie dyskryminacja to wybór. Poza tym, nikt ci nie zabrania otworzyć własnej apteki na własnych zasadach!

Wt maja 15, 2012 12:43
Mam znajomego, który pracuje jako lakiernik samochodowy i równieżż czuje się dyskryminowany, ponieważ często jest zmuszany do malowania samochodów na czerwono, a on tego koloru nie lubi i najchętniej by tego nie robił.

Wt maja 15, 2012 12:47
alpert napisał(a):
Mam znajomego, który pracuje jako lakiernik samochodowy i równieżż czuje się dyskryminowany, ponieważ często jest zmuszany do malowania samochodów na czerwono, a on tego koloru nie lubi i najchętniej by tego nie robił.

No jeśli jest katolikiem, to na pewno jest dyskryminowany :razz:
Według Johnnyego oczywiście ;)

Wt maja 15, 2012 12:50
A co ja mam powiedzieć?
Kiedyś pracowałem jako drukarz i tak się złożyło, że musiałem drukować "Gringo" katolika Cejrowskiego, chociaz tego pana sympatią nie darzę.
Przecież to dyskryminacja jest! :D

Wt maja 15, 2012 12:55

Alpert! ja tego pana też nie trawię! Matko, ale się musiałeś nacierpieć :D :D :D Nie było innego drukarza, który mógłby to wydrukować? :P

Wt maja 15, 2012 12:57
alpert napisał(a):
A co ja mam powiedzieć?
Kiedyś pracowałem jako drukarz i tak się złożyło, że musiałem drukować "Gringo" katolika Cejrowskiego, chociaz tego pana sympatią nie darzę.
Przecież to dyskryminacja jest! :D

No jest, jest :D
A "Gringo" to ja nawet mam w domu :D Oczywiście nie z powodu katolika Cejrowskiego (moje zdanie na temat tego pana to chyba sprawa oczywista ;) ), tylko upodobania rodziny do książek geograficznych i podróżniczych :) Sama jeszcze nie czytałam.

Wt maja 15, 2012 13:02
Aditu napisał(a):
Alpert! ja tego pana też nie trawię! Matko, ale się musiałeś nacierpieć :D :D :D Nie było innego drukarza, który mógłby to wydrukować? :P

Owszem był.
Ale przy takich nakładach, w jakich drukowana była ta ksiązka nie było mozliwości by tego nie robić.
I gdyby chociaż zlecono jej wydrukowanie raz porządnie, ale nie :D
Co chwilę jakies dodruki, kilka razy w roku.
Gdy juz weszło to na maszyne to przez cały tydzień niczego człowiek nie robił tylko Gringo ogladał. :D

-Vi- napisał(a):
A "Gringo" to ja nawet mam w domu :D

To pewnie masz też na niej odciski moich palców :D

-Vi- napisał(a):
tylko upodobania rodziny do książek geograficznych i podróżniczych :) Sama jeszcze nie czytałam.

Zawsze się zastanawiałem, jak to mozliwe, że ktos taki jak Cejrowski może napisać tak ciekawą książkę.

Ostatnio edytowano Wt maja 15, 2012 13:13 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt maja 15, 2012 13:09
Johnny99 napisał(a):
Aditu napisał(a):
według niego katolicy są dyskryminowani, ponieważ są zmuszani do sprzedawania antykoncepcji - mimo iż poszli na takie a nie inne studia i wiedzieli co będą między innymi sprzedawać

Nie - katolicy są dyskryminowani, bo nie mogą zostać farmaceutami, nie mając w perspektywie bycia zmuszonym do zachowań, które do istoty zawodu farmaceuty nie należą, a są sprzeczne z etyką katolicką.

Tak samo jak nie mogą zostać rolnikami, bo będą zmuszeni uprawiać tytoń, barmanami bo będą zmuszeni pracować w homo klubach.
Ależ mogą zostać farmaceutami! Mogą pracować w przemyśle farmaceutycznym, w ośrodkach badawczych, w specjalistycznych aptekach 9np. onkologicznej), w aptekach oddziałowych, szpitalnych, w aptekach katolickich lub byc takich (współ)właścicielami. Wszystko to mogą i nikt ich nie zmusza do pracy wbrew sobie. Każdy światopogląd daje pewne ograniczenia - np. anarchista nie będzie urzędnikiem państwowym.
Nie rozumiesz, czy nie chcesz zrozumieć (obstawiam to drugie): wszystko ci wolno ale nie musisz ze wszystkiego korzystać.

Wt maja 15, 2012 13:13
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 284 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 19  Następna strona