Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
I gdyby wszystko wypaliło,mielibyśmy Raj na Ziemi.Ale jak dopasować miłosierdzie boskie do realnej rzeczywistości.Miłościwy Bóg musiał,chcąc nie chcąc, podrzucić nam puszkę Pandory.I świat jest taki,jaki jest.Wszystko się zgadza.Prawdziwa żonglerka umysłowa u wierzących, powoduje u mnie zdziwienie ,ale i zachwyt jednocześnie.Ten zastanawiający pęd do dalszej kontynuacji życia po śmierci... 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Wt maja 08, 2012 23:39 |
|
|
|
 |
niewazny12
|
Acro napisał(a): niewazny12 napisał(a): Jeżeli ktoś twierdzi, że wolą Pana było, żeby zło zaistniało, to zniekształca obraz Stwórcy w największym stopniu Stworzenia zła musiało być częścią Boskiego planu - chyba że twierdzisz, że istocie wszechmocnej może plan nie wypalić...  Jakby tak było, to co świadczyłoby to o Panu? Czyniłoby to z niego nie tylko kłamcę, ale i rzeczywiście samo Zło, którym Bóg ze swej natury nie może być. Tak więc rzeczywiście Bogiem były wówczas Ra (רע) - po hebrajsku "zło". Kult cierpienia i uzależnionych od niego cnót jest niestety bardzo powszechny wśród ludzi. A zło jest głupie i godne pogardy i nie ma prawo zaistnieć. Jest nieporównywalnie gorsze od szatana, nie czuje bólu i można się nad głupim cierpieniem pastwić, ile nam się podoba, tylko nie grzesząc. Świat bez zła byłby niewyobrażalnie lepszy. Mamy się zabijać o to, żeby wyssać łaski innym duszom jak jakiś zwyrodniały grzechowielbca? I samemu być bardziej chwalebnym dzięki złu? Wszelki grzech, a potem szczególnie ból fizyczny są pierwszymi głupotami do wyeliminowania.
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Śr maja 09, 2012 14:46 |
|
 |
niewazny12
|
https://www.google.pl/search?q=stanista ... a8de4f367bMówiąc po angielsku: Theologician: Moral evil is unnecessary for God's planN not only moral, but also PHYSICAL evil is unnecessary for His plan, if you think that moral evil is unnecessary for His plan but physical is necessary you are mild maculationist (also "malolatric"). Pain is also evil, if Creator created pain, He just sinned and is EVIL, not innocent highest being... Sin, not Creator, is the father of pain and God is not the father of sin! Amaculation power!
_________________ Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.
|
Wt maja 15, 2012 1:20 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
5. Językiem używanym na forum jest język polski. Dopuszcza się zamieszczanie krótkich wypowiedzi w języku obcym pod warunkiem, że autor przetłumaczy je na język polski.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Wt maja 15, 2012 5:27 |
|
 |
Acro
|
niewazny12 napisał(a): Jakby tak było, to co świadczyłoby to o Panu? Czyniłoby to z niego nie tylko kłamcę, ale i rzeczywiście samo Zło, którym Bóg ze swej natury nie może być. Tak więc rzeczywiście Bogiem były wówczas Ra (רע) - po hebrajsku "zło". Ty to powiedziałeś. Fakty sa takie: zło istnieje i jest nawet powszechne, Bóg jest wszechmocny więc każdy jego plan musi wypalić: ergo - zło jest elementem planu Boga.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt maja 15, 2012 13:15 |
|
|
|
 |
piok333
|
Acro napisał(a): Ty to powiedziałeś. Fakty sa takie: zło istnieje i jest nawet powszechne, Bóg jest wszechmocny więc każdy jego plan musi wypalić: ergo - zło jest elementem planu Boga. Spójrzmy na to bardziej fachowym okiem: Cytuj: ATEIZM I ZŁO
"Dla tych, którzy już są ateistami problem zła naturalnie nie istnieje. Tak się złożyło, że we wszechświecie istnieje zło, po prostu tak akurat rzeczy się mają i nic poza tym nie da się w tej sprawie powiedzieć. Z drugiej strony wielu ludzi, którzy stali się ateistami, mówi, że właśnie istnienie zła przekonało ich, że ateizm jest poglądem słusznym.
Tak zwany problem zła nie jest jednak zasadną postawą ateizmu. Problem ten bywa rzeczywiście czasami interpretowany jako nokautujący dowód nieistnienia Boga, ale w istocie nie stanowi on nokautującego dowodu żadnej konkretnej tezy.
Pierwotny problem można sformułować w następujący sposób:
Trzy sądy: - Istnieje zło - Bóg jest pełen miłości - Bóg jest wszechmocny są wzajemnie niezgodne - każde dwa z nich mogą być prawdziwe, ale wszystkie trzy łącznie - nie mogą być prawdziwe.
Istnieje wiele możliwych rozwiązań. Jeśli doświadczenie prowadzi do odrzucenia rozwiązania pierwszego (poniżej), pozostają nadal inne alternatywy, nie narzuca to więc nam jeszcze ateizmu (rozwiązanie drugie), choć inne alternatywy mogą nie wydać się ani trochę lepsze.
Główne możliwości rozwiązania przedstawiają się następująco: 1. Zło nie istnieje. 2. Bóg nie istnieje. 3. Istnieje zło i Bóg, który jest pełen miłości, ale nie jest wszechmocny. 4. Istnieje zło i istnieje Bóg, który jest wszechmocny, nie jest jednak pełen miłości. 5. Istnieje zło i istnieje Bóg, nie jest On jednak ani pełen miłości, ani wszechmocny. 6. Bóg istnieje, ale Jego natury nie możemy poznać bądź nie możemy jej zrozumieć. 7. Problem nie istnieje: niewątpliwa dobroć Boga, Jego niewątpliwa moc i niewątpliwe istnienie zła są wzajemnie uzgadnialne, ale ich uzgadnialność jest tajemnicą przekraczającą ludzkie pojmowanie"
Materiał z książki J. Teichman i K.C. Evans pt. "Filozofia - przewodnik dla początkujących" (Wydawnictwa Naukowe PWN 1994).
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Wt maja 15, 2012 17:46 |
|
 |
Acro
|
Pięknie usystematyzowane. Tylko rozwiązanie pierwsze jest w idealnej sprzeczności z pierwszym sądem (do tego najważniejszym, bo całkowicie empirycznym).
Rozwiązanie szóste z kolei kolei podważa sądy 2 i 3 (zasłaniając sie niewiedzą), a siódme w ogóle nie jest rozwiązaniem tylko ucieczką przed odpowiedzią. Reszcie nie mam nic do zarzucenia.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Śr maja 16, 2012 22:47 |
|
 |
piok333
|
Acro napisał(a): Pięknie usystematyzowane. Tylko rozwiązanie pierwsze jest w idealnej sprzeczności z pierwszym sądem (do tego najważniejszym, bo całkowicie empirycznym). Obawiam się, że nie doczytałeś: "każde dwa z nich mogą być prawdziwe, ale wszystkie trzy łącznie - nie mogą być prawdziwe". Przy tym założeniu pierwszy z trzech sądów jest nieprawdziwy, gdy dwa pozostałe są prawdziwe. I wszystko się zgadza. Prosty rachunek logiczny zdań.
|
Śr maja 16, 2012 23:00 |
|
 |
Acro
|
OK, racja. Rozwiąznie 1 na tym polega, fakt. Niemniej dalej obstaję, że 6 i 7 to tylko ucieczka od problemu przez zasłanianie się niewiedzą.
|
Cz maja 17, 2012 11:00 |
|
 |
piok333
|
Acro napisał(a): ucieczka od problemu przez zasłanianie się niewiedzą. Według mnie to raczej odważne i pokorne przyznanie się do prawdy, że człowiek wszystkiego nie wie i pewne rzeczy są dla niego tajemnicą.
|
Cz maja 17, 2012 23:25 |
|
 |
Acro
|
Ja bym to raczej określił jako przyznanie, ze choć pomysł kupy się nie trzyma, to i tak będę w niego twardo brnął, bo jestem fanatykiem...
Co być powiedział na tłumaczenie mordercy: wszystko wskazuje na to, ze mord jest niemoralny, ja jednak odważnie i pokornie przyznaję się do prawdy, że człowiek wszystkiego nie wie i pewne rzeczy są dla niego tajemnicą więc i ja nie wiem, czemu należy mordować, ale to robię.
|
Pt maja 18, 2012 20:22 |
|
 |
piok333
|
Acro napisał(a): jestem fanatykiem... a to sorry...
|
Pt maja 18, 2012 23:41 |
|
 |
niewazny12
|
...
No i rzeczywiście wszelkie zło jest niepotrzebne!
Określenie, że Bóg dopuszcza zło lub pozwala na nie, nie jest najdokładniejsze. Zło zaistniało wbrew woli Pana, na siłę, mimo planu bezgrzeszności Lucyfera, jednak niestety stała się katastrofa, nieszczęście (hovah) - zło zaistniało przez pojawienie się grzechu Lucyfera. Lucyfer zruinował pierwotny plan Boga i stał się "bogiem ruiny, łobuzerki i katastrofy" (god of ruin, mischief and disaster). Teraz zły duch stara się wmówić, że jego grzech był zamierzeniem Boga, przez co próbuje wmówić nam, że zostaliśmy stworzeni przez Zło (chcącego grzechu). Niestety, szatan potrafił sprzeciwić się woli Bożej, co było niewyobrażalną katastrofą.
|
Wt maja 22, 2012 11:08 |
|
 |
czuowiek
|
niewazny12 napisał(a): Lucyfer zruinował pierwotny plan Boga i stał się "bogiem ruiny, łobuzerki i katastrofy" (god of ruin, mischief and disaster). I Bóg nie wiedział, że Lucyfer mu jego plan zrujnuje? 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Wt maja 22, 2012 11:14 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: No i rzeczywiście wszelkie zło jest niepotrzebne!
Określenie, że Bóg dopuszcza zło lub pozwala na nie, nie jest najdokładniejsze. Zło zaistniało wbrew woli Pana, na siłę, mimo planu bezgrzeszności Lucyfera, jednak niestety stała się katastrofa, nieszczęście (hovah) - zło zaistniało przez pojawienie się grzechu Lucyfera. Lucyfer zruinował pierwotny plan Boga i stał się "bogiem ruiny, łobuzerki i katastrofy" (god of ruin, mischief and disaster). Teraz zły duch stara się wmówić, że jego grzech był zamierzeniem Boga, przez co próbuje wmówić nam, że zostaliśmy stworzeni przez Zło (chcącego grzechu). Niestety, szatan potrafił sprzeciwić się woli Bożej, co było niewyobrażalną katastrofą. Jakby nie było Bóg jest za stworzenie Zła odpowiedzialny.Stworzył Świat,stworzył Zło.Dla istnienia ludzkiego, zderzenie z większą asteroidą,czy wybuch pobliskiej gwiazdy supernowej jest"złem".
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Wt maja 22, 2012 11:55 |
|
|
|