Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 20:53

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 215  Następna strona
 Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy można jednocześnie wierzyć w Boga i ewolucję?
Maluczki napisał(a):
Jeżeli ktoś nazywa logicznym zakładanie że coś powstało bez przyczyny, kiedy w świecie materialnym nic nie dzieje się bez przyczyny, to taka logika nie jest z tego świata!

Popełniasz błąd przenoszenia cech części składowych na całość.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt maja 15, 2012 13:39
O jeden post za daleko!

Wt maja 15, 2012 13:47

Popełniasz też błąd bełkotu.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt maja 15, 2012 13:50

Maluczki napisał(a):
Jeżeli ktoś nazywa logicznym zakładanie że coś powstało bez przyczyny, kiedy w świecie materialnym nic nie dzieje się bez przyczyny, to taka logika nie jest z tego świata!
Trudno w to uwierzyć, ale taką wiarę mają materialiści, którzy twierdzą że poza światem materialnym nie ma innego.
Czy coś takiego może wymyślić ktoś o zdrowych zmysłach?

Jeśli wierzyć naukowcom fluktuacje kwantowe zachodzą bezprzyczynowo. Właśnie jeśli wierzyć naukowcom, a raczej ich obliczeniom. Z obliczeń wynika również, że wszechświat powstał z nieskończenie małego i nieskończenie gorącego punktu. Jak wiemy również od naukowców, nieskończoność to wartość teoretyczna i nie występuje w praktyce. Czyli powstanie świata w ten sposób jest praktycznie niemożliwe. Tak więc koło się zamyka i wracamy do punktu wyjścia.

Pozdrawiam

Wt maja 15, 2012 21:59
Seweryn!

"nieskończoność to wartość teoretyczna i nie występuje w praktyce. "

Znaczy się matematyka, to jest tylko teoria?

Śr maja 16, 2012 7:13

Maluczki napisał(a):
Znaczy się matematyka, to jest tylko teoria?

Słowo „teoria” ma inne znaczenie w matematyce, w naukach empirycznych i w potocznym rozumieniu tego słowa.

Śr maja 16, 2012 12:19
Jasne!
Słowo "prawda" też ma wiele znaczeń, a dla mamoniarzy to jest zupełna abstrakcja.

Śr maja 16, 2012 12:34

Snekker napisał(a):
Odpowiadając na tak zadanie pytanie: w ewolucję wierzyć nie trzeba,gdyż nauka chyba jednoznacznie ją potwierdziła, a więc to nie kwestia wiary lecz wiedzy.

Nawet jeśli umówimy się, że ewolucja jest faktem, to i tak komuś, kto nie posiada wystarczającej wiedzy, pozostaje ewentualnie wiara (tudzież zaufanie do naukowców). I dla jednych to będzie wiedza, a dla innych wiara (to kwestia subiektywna) - przynajmniej dopóki nie zdobędą potrzebnej wiedzy.

Cz maja 17, 2012 11:45
marcepan napisał(a):
Nawet jeśli umówimy się, że ewolucja jest faktem, to i tak komuś, kto nie posiada wystarczającej wiedzy, pozostaje ewentualnie wiara (tudzież zaufanie do naukowców). I dla jednych to będzie wiedza, a dla innych wiara (to kwestia subiektywna) - przynajmniej dopóki nie zdobędą potrzebnej wiedzy.
Ryzykując offtop doprecyzuję, że należy odróżniać wiarę w byt o ponadnaturalnych własnościach od zaufania do grupy ludzi, których wiedza i kompetencje zostały sprawdzone. Prawdą jest, że każdy z tych aktów określamy słowem "wiara", są to jednak zupełnie różne płaszczyzny.

Pt maja 18, 2012 9:37

Przepraszam, że tak nie obserwowałam od początku tej dyskusji i się wtrącam. Pamiętam jak mój katecheta z gimnazjum tłumaczył, że można pogodzić wiarę z ewolucją. Mówił, że świat powstawał za pomocą ewolucji przez miliony lat, a te siedem dni biblijnych miało znaczenie symboliczne. Jak mam do tego podchodzić skoro nie wszyscy w Kościele wierzą w teorię ewolucji, a ja chciałabym się trzymać wszelkich zasad wiary?

Pt maja 18, 2012 9:50
Iwona19 napisał(a):
Przepraszam, że tak nie obserwowałam od początku tej dyskusji i się wtrącam. Pamiętam jak mój katecheta z gimnazjum tłumaczył, że można pogodzić wiarę z ewolucją. Mówił, że świat powstawał za pomocą ewolucji przez miliony lat, a te siedem dni biblijnych miało znaczenie symboliczne. Jak mam do tego podchodzić skoro nie wszyscy w Kościele wierzą w teorię ewolucji, a ja chciałabym się trzymać wszelkich zasad wiary?
Przede wszystkim nie traktuj kwestii uznawania teorii ewolucji na płaszczyźnie wiary/niewiary.

Pt maja 18, 2012 10:13

Czyli jak mam to traktować? Wybacz ale trochę tego nie rozumiem.

Pt maja 18, 2012 10:15
Iwona19 napisał(a):
Czyli jak mam to traktować? Wybacz ale trochę tego nie rozumiem.
Trochę wyżej starałem się to naświetlić. Wiara jest słowem wieloznacznym. Wynika to z języka:
Ponurnik napisał(a):
W ogóle nie jest możliwe skonstruowanie języka, w którym słowo oznaczało by konkretny byt. Leibniz coś takiego usiłował wysmażyć (teoria adekwatności), rychło jednak okazało się to niemożliwe, choćby dlatego, że dowolne precyzujące słowo musiałoby wymieniać wszystkie podatomowe składniki danego bytu w jego konfiguracjach i do tego galaktycznych współrzędnych czasoprzestrzennych względem początku Wszechświata. A to jest niemożliwe i to nawet nie dlatego, że zapis jednego ruchu palcem by wypełnił całą resztę Wszechświata, nawet gdyby osiągnąć monoatomową gęstość zapisu, lecz przede wszystkim dlatego, że umiejscowić bytów subatomowych zwyczajnie się nie da - zadanie takie stałoby w sprzeczności z zasadą nieoznaczoności.

Dlatego właśnie używane przez nas języki muszą być wysokokontekstowe, a słowa należy rozumieć w określonym kontekście.
[Dyskusje na Katoliku]
Jeżeli używamy tego samego słowa w kilku kontekstach i do tego w jednej wypowiedzi, trzeba to zaznaczyć, aby być dobrze zrozumiałym lub używać różnych słów. W tym wypadku byłoby najlepiej:
  • pozostać przy słowie wiara rozumianym w kontekście wiary w Boga,
  • posługiwać się słowem wiarygodność naukowa w kontekście dowodów na teorię ewolucji
  • używać określenia zaufanie w kontekście przyjmowania bez sprawdzenia (na zasadzie emocji lub autorytetu wychowawczego) argumentów kreacjonistycznych itp.
W przeciwnym razie dojdzie do emocjonalnego przekrzykiwania się, w którym kreacjoniści będą zarzucać ateistom bezkrytyczną wiarę w "objawione" prawdy naukowe, a ateiści mogą na to swobodnie nazywać kreacjonistów politeistami, bo bezkrytycznie wierzą w to, co "objawili" im ich rodzice lub co usłyszeli w agresywnych filmidełkach.

Pt maja 18, 2012 11:01

Ja chcę zawsze pozostać przy wierze w Boga i w to co zostało nam objawione przez Pismo Święte.

Pt maja 18, 2012 11:08
Iwona19 napisał(a):
Ja chcę zawsze pozostać przy wierze w Boga i w to co zostało nam objawione przez Pismo Święte.
Tylko... co zostało nam objawione? Innymi słowy sola scriptura czy uznanie katolickiej krytyki biblijnej?

Pt maja 18, 2012 11:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 3215 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 49, 50, 51, 52, 53, 54, 55 ... 215  Następna strona