Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 21:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
 Zawłaszczenie Żydowskiego Boga przez Rzymskie imperium 
Autor Wiadomość

Post Re: Zawłaszczenie Żydowskiego Boga przez Rzymskie imperium
W całości to uznaję tylko pięcioksiąg.

Pt maja 18, 2012 12:58

Czy w Torze jest coś o Jezusie?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 18, 2012 13:25
mówcie co chcecie, ale jest coś elektryzującego w tych postach pazernego :-D
pazerny! - to nie jest z mojej strony szyderstwo.
naprawdę z jakąś przyjemnością czytam sposób w jaki piszesz o Bogu, w którego wierzysz.
szkoda, ze ktoś nie umie tak pisać o Bogu w Trójcy Jedynym, w którego wierzą Katolicy, w tym ja.
Rzeczywiście twój bóg imponuje, ale w jednej rzeczy nie jest w/g mnie boski, dlatego w niego nie wierze. Nie widać u niego miłosierdzia...żelazna rózga, o której piszesz to nie jest miłosierdzie, ale jego zaprzeczenie, jakiś przeżytek.
Chrystus Jezus - Bóg Miłosierdzia nie karze.

...w powyższym kontekście widać, jak Nowy Testament jest niesamowity,
burzy wszystkie stare wyobrażenia ludzi o Bogu.

Pt maja 18, 2012 13:54
pazerny777 napisał(a):
Pustynia to także symbol wyzwolenia, gdzie naród Izraelski uciekał przed ciemiężcą Egipskim, I tam Bóg Pustyni był (bo jakże by inaczej) i tam karmił swoje dzieci manną z nieba. Wielu narzekało, ale wielu też ceniło wyżej honor i dumę wolnych ludzi. Bóg też daje swoim dzieciom wolność, dumę, niezależność i siłę. Bóg z pustyni, Bóg pustyni. Wielki i mocarny i potężny i silny. Bóg Jahwe, ten który wybrał naród żydowski. Bóg pustyni jest słowny, okrutny, nieprzejednany i sprawiedliwy, lecz trzyma się swoich wyborów konsekwentnie.
Tu bym polemizował czy pustynia to symbol wyzwolenia, raczej oczyszczenia narodu żydowskiego z niewolniczej mentalności. Całe pokolenie niewolników musiało umrzeć na pustyni aby nowe pokolenie mogło ponownie iść w stronę ziemi obiecanej.
pazerny777 napisał(a):
W całości to uznaję tylko pięcioksiąg.
No to jesteś Samarytanin. :) To jedyny odłam Hebrajczyków uznających TYLKO pięcioksiąg.
Gdzie w księgach mojżeszowych jest o nadchodzącym mesjaszu, o Jezusie ?
Cytuj:
Tylko potomkowie żydów, tylko potomek wielkiej linii Dawidowej ma według mnie prawo, by stanąć na czele Kościoła Chrystusowego.
Ależ tak jest! Jezus Chrystus jest głową Kościoła :D
A na ziemi bywało chyba inaczej, bo nie przypominam sobie by którykolwiek z Apostołów był z rodu królewskiego. A to pechowo Jezus sobie ich dobrał ;)

Pt maja 18, 2012 14:12

Kozioł napisał(a):
No to jesteś Samarytanin.

Myślę, że Samarytanie mają prawo się za taką supozycję obrazić..

Cytuj:
A na ziemi bywało chyba inaczej, bo nie przypominam sobie by którykolwiek z Apostołów był z rodu królewskiego. A to pechowo Jezus sobie ich dobrał ;)

Przecież pazerny nie uznaje NT, więc co go obchodzi, co tam jest napisane :) On sam wie najlepiej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 18, 2012 14:14

Samarytaninem nie jestem, ale bywałem, jak każdy zainspirowany drogą Pomazańca. Śmiejecie się z samarytan, jehowych i innych mało popularnych zborów, ale wierzcie mi trudniej iść drogą mało uczęszczaną.
Zresztą sama nazwa Pomazaniec określa kim był Chrystus, jak mocne było to namaszczenie nie wszyscy zdają sobie sprawę. Ponadto Chrystus jest jeszcze zwycięzcą. To jest jeszcze jeden aspekt pomazania Bożego. Wielu było pretendentów do bycia mesjaszem, lecz Bóg tak pomazał Chrystusa, iż zwyciężył on i dał świadectwo tego, iż jest Synem Umiłowanym, tak iż nikt nie pamięta kim byli inni "mesjasze", lecz wszyscy wiedzą kim był Chrystus, a był Pomazańcem, wybranym spośród wybranego narodu.
Co do miłosierdzia. No cóż i Chrystus taki miłosierny to znowu nie był. Groził często palcem, przepędzał cwaniaków handlujących w świątyni, stał za biednymi i ciemiężonymi murem, a przed wielkimi i potężnymi nie giął karku - wiedział bowiem kim jest - wiedział, że jest Królem Żydowskim. Głównym celem Pomazańca nie było wybaczanie grzechów katolików. Głównym jego celem było danie nadziei słabym i cierpiącym. Głównym jego celem było pokazanie kim jest i jak wielki i potężny jest Jahwe, jego Ojciec.
No cóż, a fakt, że Jezus jest wykorzystywany przez nie-żydów do wybaczanie grzechów to jest tylko efekt uboczny zasiania nadziei wśród ludzi i dania świadectwa kim jest Jahwe. Ani Jezus jest jakimś europejskim Bogiem, ani europejskim Królem.
Jego miejsce urodzenie to nie jest przypadek. Jego narodowość przypadkiem też nie jest. Powtarzam zawłaszczenie sobie Jezusa Chrystusa i wykorzystywanie go przez kapłanów kościołów europejskich do gładzenia grzechów to nie jest, nie było i nie będzie głównym celem przyjścia Jezusa na Ziemię.
Bóg Pustyni potwierdza Pomazańca Pustyni, a Pomazaniec Pustyni potwierdza Boga pustyni całkowicie. Ani jedno słowo syna nie kłóci się ze słowem ojca. Inaczej nie byłby jedynym. A jest jedynym.
Bycie jedynym to także aspekt pomazania. Spośród milionów zostaje wytypowany jedyny aspekt, który skupia na sobie całą mądrość tego, który go posłał. Jego jedyność zapewnia jego doskonałość.
I gwoli przypomnienia Jezus jest, był i będzie żydowskim królem.
A jeśli Ojciec zdecyduje się odrzucić w ogień fałszywy owoc i spalić go w ogniu, syn nie powie ani złego słowa, gdyż Syn ufa Ojcu. Zatem nie nastawiajcie się za bardzo na miłosierdzie. Bo może się okazać, że ktoś was oszukał.
Czyż to nie Chrystus powiedział, że lepiej byłoby się zabić niż znęcać się nad słabszymi.
Czyż to nie Chrystus powiedział (potwierdzając to co mówieli prorocy), że prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne (bardzo wąskie przejście) niż bogaty wejdzie do królestwa niebieskiego.
Czyż to nie Chrystus atakował kapłanów mówiąc, że znajdują wyznawców, by czynić ich winnych piekła i brać od nich pieniądze.
Czyż to nie Chrystus mówił że droga do zbawienia jest wąska i trudna, podczas gdy do zatracenia prowadzi droga przestronna.
Bez przesady z tym miłosierdziem. Miłosierdzie jest dla słabych, chorych i cierpiących. Dla łaskawców i bogaczy szydzących z Boga ludzi jest ciemny loch.

Pt maja 18, 2012 15:00

Talent poetycki to ty masz.

Jak rozumiem, tych fragmentów z NT, które mówią o miłosierdziu, nie uznajesz? A tych ze ST?

Pt maja 18, 2012 15:03

Ale do kogo jest to miłosierdzie skierowane? Do wszystkich ludzi? Nawet do tych, którzy jawnie łamią słowa, które są od Boga? Nie. Bóg Pustyni jest Bogiem zemsty, który wspiera swoich przyjaciół a zwalcza swoich wrogów.
No i jakim człowiekiem był Chrystus. Czy spokojnym, ułożonym. Czy wręcz przeciwnie? Czy jako króla obowiązywały go konwenanse.
Nie uderzał ludzi, którzy uważali się za większych od niego, jak np. arcykapłani i faryzeusze, którzy nadużywali swojej pozycji, spoufalali się z Rzymskim najeźdźcą. Pomazańcowi się to nie podobało więc wielokrotnie atakował ich. To zresztą było przyczyną jego Śmierci.
Gdzie tu jakieś miłosierdzie. Jako wybraniec Boży wytknął ludziom, gdzie źle czynili i dlatego zginął. Bo był człowiekiem wielkiej odwagi i rzemyk wojenny jak Dawid nosił mocno przewiązany. Nie był jakąś ciotą, za przeproszeniem, która mówi, że wszystkich kocha i wszystkim wszystko wybacza.
Wtedy przecież nie reprezentowałby Jahwe.

Pt maja 18, 2012 15:14
pazerny777 napisał(a):
Ale do kogo jest to miłosierdzie skierowane? Do wszystkich ludzi? Nawet do tych, którzy jawnie łamią słowa, które są od Boga? Nie. Bóg Pustyni jest Bogiem zemsty, który wspiera swoich przyjaciół a zwalcza swoich wrogów.
No i jakim człowiekiem był Chrystus. Czy spokojnym, ułożonym. Czy wręcz przeciwnie? Czy jako króla obowiązywały go konwenanse.
Nie uderzał ludzi, którzy uważali się za większych od niego, jak np. arcykapłani i faryzeusze, którzy nadużywali swojej pozycji, spoufalali się z Rzymskim najeźdźcą. Pomazańcowi się to nie podobało więc wielokrotnie atakował ich. To zresztą było przyczyną jego Śmierci.
Gdzie tu jakieś miłosierdzie. Jako wybraniec Boży wytknął ludziom, gdzie źle czynili i dlatego zginął. Bo był człowiekiem wielkiej odwagi i rzemyk wojenny jak Dawid nosił mocno przewiązany. Nie był jakąś ciotą, za przeproszeniem, która mówi, że wszystkich kocha i wszystkim wszystko wybacza.
Wtedy przecież nie reprezentowałby Jahwe.
No to jak, uznajesz NT czy nie? Bo juz się pogubiłem.
Psalmy dawidowe uznajesz (tam jest o "ciotach" :twisted: )?

A samarytanie, to byli ci, którzy nie zostali wygnani z Ziemi, a dokładnie z Samarii. W sumie to wygnana została cała klasa wyższa i srednia. Najniższą zostawili i jak widac potrafiła tylko jako tako utrzymac stan. Samarytan jest teraz około 700 w Palestynie (i wymierają), nie wiem jak mogłeś bywać Samarytaninem :twisted:

Fantazji ci nie brak, z faktami sie mijasz, egzegezę masz potworna.

Pt maja 18, 2012 15:31

Bywałem w znaczeniu dobrego samarytanina. Nie wiedziałem, że tak ci ciężko idzie myślenie. Nie wszystko co powie prorok musi być koniecznie prawdą, a w piosenkach to różne brednie się śpiewa żeby ładnie brzmiały. Z którymi faktami się mijam nie wiem.
No co może Chrystus był królem polskim na wygnaniu w Jerozolimie i to źli żydzi go zabili.
Z drewienka wystrugaliście sobie krzyż, łamiąc pierwsze przykazanie Boskie i teraz wszyscy sobie kojarzą Chrystusa jako biednego człowieka, który umierał na krzyżu za grzechy rozleniwiałych niby - chrześcijan niedzielnych, którzy sobie w niedzielę do kościoła pójdą, opowiedzą księdzu ile to złych rzeczy uczynili, potem zjedzą go i wszystko ok.
A to nie jest prawda. To był wielki, potężny surowy ale dobry Pan, który nosił się jak król, nie powtarzam jak jakaś ciota i nie zasłużył sobie żeby jakieś cioty go reprezentowały.
Dam wam też radę. Nie liczcie za bardzo na miłosierdzie. Dla występnych miłosierdzia nie będzie. Będzie za to zemsta. Tam gdzie jest krzywda musi być zadośćuczynienie
Nie podoba mi się co z Nim zrobiliście i jak instrumentalnie Go traktujecie. Ale to jest wasza sprawa i wy poniesiecie za to konsekwencje.
Nie podoba mi się też, jak mówicie o moim narodzie.

Pt maja 18, 2012 15:58
No proszę,
Biblia, jedna książka a tyle interpretacji. Tylko gdzie ta Prawda.
No nic, wyglada na to, ze jednak trzeba szukać gdzie indziej... :(
Tej Prawdy :D

Pt maja 18, 2012 16:03
pazerny777 napisał(a):
Bywałem w znaczeniu dobrego samarytanina. Nie wiedziałem, że tak ci ciężko idzie myślenie. Nie wszystko co powie prorok musi być koniecznie prawdą, a w piosenkach to różne brednie się śpiewa żeby ładnie brzmiały. Z którymi faktami się mijam nie wiem.
Alez nie mnie cięzko ze zrozumieniem tekstu. Odniosłem się do pięcioksięgu - widocznie wiedza u ciebie szwankuje, a jak na zyda to masz dziwne skojarzenia. Żyd skojarzyłby "samarytanina" z nowotestamentowym "dobrym samarytaninem" w ostaniej kolejności.
pazerny777 napisał(a):
No co może Chrystus był królem polskim na wygnaniu w Jerozolimie i to źli żydzi go zabili. Z drewienka wystrugaliście sobie krzyż, łamiąc pierwsze przykazanie Boskie i teraz wszyscy sobie kojarzą Chrystusa jako biednego człowieka, który umierał na krzyżu za grzechy rozleniwiałych niby - chrześcijan niedzielnych, którzy sobie w niedzielę do kościoła pójdą, opowiedzą księdzu ile to złych rzeczy uczynili, potem zjedzą go i wszystko ok.
Moze ty masz takie spostrzeżenia. W dodatku utozsamiasz chrześcijaństwo z katolicyzmem, a to nie to samo (koń to zwierze i krowa to zwierze ale krowa i koń to nie to samo, nie kazde zwierze jest krową)
pazerny777 napisał(a):
A to nie jest prawda. To był wielki, potężny surowy ale dobry Pan, który nosił się jak król, nie powtarzam jak jakaś ciota i nie zasłużył sobie żeby jakieś cioty go reprezentowały.
Nie ładnie, nie ładnie. brak ci argumentów to od ciot wyzywasz. rozumiem, ze Boga też ciotą nazwiesz, bo :
1)2-ga Mojżeszowa
- "Gdy wołać będzie do mnie, wysłucham, bo Ja jestem miłosierny"
- "Panie, Panie, Boże miłosierny i łaskawy, nieskory do gniewu, bogaty w łaskę i wierność, zachowujący łaskę dla tysięcy, odpuszczający winę, występek i grzech"
2)5-ta Mojżeszowa
"Gdy znajdziesz się w niedoli i spotka cię to wszystko u kresu dni, nawrócisz się do Pana, swego Boga, i będziesz słuchał jego głosu, gdyż Pan, twój Bóg, jest Bogiem miłosiernym, nie opuści cię ani cię nie zniszczy"
3)Psalmy:
"Schlebiali mu ustami, A językiem okłamywali go, Bo serce ich nie było szczere wobec niego I nie byli wierni jego przymierzu. On jednak, będąc miłosierny, Odpuszczał im winę i nie wytracił. Często powściągał swój gniew i nie zapłonął całą gwałtownością swoją. Pamiętał o tym, że są ciałem, Tchnieniem, które ulatuje i nie wraca. "

"Miłosierny i łaskawy jest Pan, Cierpliwy i pełen dobroci. Nie prawuje się ustawicznie, Nie gniewa się na wieki. Nie postępuje z nami według grzechów naszych, ani nie odpłaca nam według win naszych. Lecz jak wysoko jest niebo nad ziemią, Tak wielka jest dobroć jego dla tych, którzy się go boją. "

"Łaskawy i miłosierny jest Pan, Nierychły do gniewu i pełen łaski. Dobry jest Pan dla wszystkich, A miłosierdzie jego jest nad wszystkimi jego dziełami. Niech dziękują ci, Panie wszystkie dzieła twoje, A wierni twoi niech ci błogosławią!"

Wg ciebie niezła z Boga starego testamentu "ciota"!

pazerny777 napisał(a):
Dam wam też radę. Nie liczcie za bardzo na miłosierdzie. Dla występnych miłosierdzia nie będzie. Będzie za to zemsta. Tam gdzie jest krzywda musi być zadośćuczynienie. Nie podoba mi się co z Nim zrobiliście i jak instrumentalnie Go traktujecie. Ale to jest wasza sprawa i wy poniesiecie za to konsekwencje. Nie podoba mi się też, jak mówicie o moim narodzie.

Nie wiem kogo masz na mysli ale ja bardzo szanuje naród żydowski i ubolewam, że to najbardziej rasistowski naród jaki znam - nawet między sobą robią ostre podziały ze względu na pochodzenie i karnację skóry (a ten z czarnego lądu, a ten taki jasny pewnie bałwochwalca z Europy itd itp Sorry za szczerość ale zwalczacie się wzajemnie bardziej niz chrześcijanie za czasów inkwizycji).

Pt maja 18, 2012 16:51
pazerny, proszę nie wrzucaj wszystkich nas tu do jednego worka..każdy inaczej odbiera to co piszesz.
nie jestem teologiem, ani historykiem i nie potrafię ci precyzyjnie wytknąć, w których miejscach mijasz się z jakimiś historycznymi czy teologicznymi prawdami. nie jestem także żydówką, z tego co wiem i może nie do końca rozumiem o czym piszesz, ale znajduje to w jakiś sposób miejsce w moim sercu.
...mam nadzieje, ze nie zabrzmiałam jak "ciota" :-D

co chce ci powiedzieć, ze dla mnie zawsze problemem było, w jakiś sposób, to ze Pan Jezus pochodził z tamtych rejonów świata. znam trochę kulturę różnych krajów i wiem jak się różni od naszej, polskiej. coś jest na rzeczy w tym co piszesz, ale jeszcze nie mogę uchwycić co.

co do miłosierdzia Bożego, to może źle zrozumiałeś co napisałam, inni pisali.
jest ono dla wszystkich, ale czy wszyscy go dostąpią, to kto to wie...każdy przecież może się od Boga i od Jego miłosierdzia odwrócić. nikt z Katolików temu chyba nie zaprzecza.

ostatnia sprawa to ta, ze jakby sugerujesz, ze Polska, Europa, to nie ma wiele wspólnego z Jezusem? czy jakoś tak? to co w/g ciebie maja zrobić ludzie, którzy nie są Żydami i nie żyją w Jerozolimie, Palestynie itd? ...powiesić się? kto ich zbawi? w jakiego Boga powinni wierzyć?
w tej kwestii nie zgadzam się z tobą, ze próbujesz jakoś zawłaszczyć Boga i jeszcze na dodatek obwiniasz o to Kościół Katolicki i np. ludzi w Europie. Czy mógłbyś trochę doprecyzować swoje wypowiedzi?

So maja 19, 2012 1:14

Po pierwsze primo uważam, że żydzi nie mają wyłączności do Chrystusa, bo jest jasno napisane, że przyszedł dla wszystkich ludzi dobrej woli na całym Świecie i tylko klucz behawioralny obowiązuje nt. kto godny a kto nie
Z drugiej jednak strony uznaję, iż Bóg musi ukarać zło, bo inaczej nie byłby Bogiem sprawiedliwym. Oczywiście niektórzy będą lekceważyć słowa Bóg jest sędzią sprawiedliwym, za dobre karze i za złe wynagradza.
Z trzeciej strony nie dopuszczam do faktu, iż bycie żydem miałoby w jakikolwiek sposób stanowić okoliczność łagodzącą, jeśli taki żyd wystąpiłby przeciwko Bogu staje się na równi podły z występnymi nieżydami.
Po kwatro uważam też, że wykorzystywanie Jezusa w celach handlowych jest faktycznie mało eleganckie.
Suma sumarum zgadzam się z tobą żydowski kolego na pięćdziesiąt procent.

So maja 19, 2012 9:21
..ja uważam, ze Bóg nie jest w stanie wymierzać kary. np. karać śmiercią, jakimś bólem itd.
gdyby tak czynił. nie byłby miłością. miłość to jest czyste dobro - 100% i co najzwazniejsze,
jest tym dobrem z perspektywy każdego, nie tylko tego co jest pokrzywdzony przez innych ludzi,
ale także z perspektywy krzywdzicieli.
tzn. wierze, ze nawet ten przytaczany tutaj Adolf Hitler był wspierany przez Boga, aż do końca i chroniony...
tyle, ze w tym smutnym przypadku ten człowiek odwracał się od tej pomocy, opieki, miłości bożej,
aż do najdalszego końca woli.
dlatego skutki jego działania były tak dramatyczne dla tak wielu ludzi.
wszyscy jesteśmy dziećmi Boga. każdy kto ma życie, ma je dzięki bożej miłości.
ta ojcowska miłość jest dla każdego człowieka, nie tylko dla tych dobrych.
w to wierze...
ciekawa jestem co na to katolicy?
czy to zgadza się z wyznaniem naszej wiary?

So maja 19, 2012 9:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona