Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 7:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
 Czym różni się korwinizm od socjalizmu? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czym różni się korwinizm od socjalizmu?
Maluczki napisał(a):
Zapomniałeś dodać "co sobie wziąłem".

Nie bardzo rozumiem...

Maluczki napisał(a):
Przecież korwiniści chcą taki sam pistolet przykładać!

Ale w zdecydowanie mniejszym stopniu niż socjaliści. Oczywiście, jakieś podatki na funkcjonowanie państwa są konieczne, chociażby właśnie na wojsko czy policję, które mają zapewnić skuteczną ochronę własności. Takiego pistoletu nie stosują jedynie anarchiści.

Maluczki napisał(a):
Ja w najmniejszym stopniu nie ma woli sięgania po cudze, ani w najmniejszym stopniu nie pałam żądzą posiadania. Wręcz przeciwnie, piętnuję postawę mamoniarzy.

Twoje posty świadczą o czym innym, w szczególności chęć decydowania, co się komu należy.

Maluczki napisał(a):
To korwiniści dla posiadania, nie liczą się z innymi ludźmi!

Korwiniści mogą być różni, przecież korwinizm nie zabrania dzielenia się swoją własnością z innymi ludźmi. Korwinizm jest przeciwny "janosikowaniu", czyli dzielenia się nieswoją własnością, nawet jeśli zabiera się bogatym a daje biednym.

Pn maja 21, 2012 14:48
SweetChild napisał(a):
Maluczki napisał(a):
Zapomniałeś dodać "co sobie wziąłem".

Nie bardzo rozumiem...

[
W zasadzie powinno być: "Co sobie wziąłem, to jest moje i niech mi tego nikt nie bierze", bo słowo "kradnij" jest niestosowne, ponieważ kraść można tylko cudze, a jeśli ktoś coś ukradnie, to to nie jest jego, więc zabieranie mu tego nie jest kradzeniem mu, tylko przejmowaniem tytułu złodzieja.
Cytuj:
Ale w zdecydowanie mniejszym stopniu niż socjaliści. Oczywiście, jakieś podatki na funkcjonowanie państwa są konieczne, chociażby właśnie na wojsko czy policję, które mają zapewnić skuteczną ochronę własności. Takiego pistoletu nie stosują jedynie anarchiści.

Jest oczywiście przeciwnie!
Jeżeli u socjalistów można się dopatrzeć cech pozytywnych (coś muszą na pokaz, bo kto by im uwierzył), to u korwinistów jest pełne chamstwo i zamordyzm.
Korwiniści to satrapizm w czystej postaci!
Cytuj:
Twoje posty świadczą o czym innym, w szczególności chęć decydowania, co się komu należy.

Sprawiedliwość właśnie na tym polega, że ustala co się komu należy, bo bez tego słowo "złodziejstwo", jest słowem pustym.
Ja tylko o tym piszę, natomiast co jest sprawiedliwe, ustanowił Pan Bóg.
Kto mówi że wierzy w Boga, a odrzuca Jego sprawiedliwość, jest kłamcą!
Cytuj:
Korwiniści mogą być różni, przecież korwinizm nie zabrania dzielenia się swoją własnością z innymi ludźmi. Korwinizm jest przeciwny "janosikowaniu", czyli dzielenia się nieswoją własnością, nawet jeśli zabiera się bogatym a daje biednym.

Nie można się z kimkolwiek dzielić swoim, jeżeli najpierw nie wprowadzi się sprawiedliwości w pozyskiwaniu dóbr, bo nie wie się wtedy, czy to co się ma, należy do mnie. Należy do mnie, czyli jest moje!

Należy się = jest czyjeś!

Wt maja 22, 2012 8:43

Maluczki napisał(a):
W zasadzie powinno być: "Co sobie wziąłem, to jest moje i niech mi tego nikt nie bierze", bo słowo "kradnij" jest niestosowne, ponieważ kraść można tylko cudze, a jeśli ktoś coś ukradnie, to to nie jest jego, więc zabieranie mu tego nie jest kradzeniem mu, tylko przejmowaniem tytułu złodzieja.

Zgoda. Dlatego jeśli pan X zbudował sobie piekarnię, to ma prawo dowolnie nią rozporządzać. Jeśli natomiast pan X piekarnię zawłaszczył (np. zamordował poprzedniego właściciela), to odebranie mu jej będzie przejęciem zagrabionego mienia.
I tak też uważają korwiniści, w przeciwieństwie do socjalistów, którzy właśnie mają ciągoty do zawłaszczania cudzego mienia. Tak czynili np. po wojnie w PRLu, przez co obecnie państwo polskie musi zwracać zagrabione majątki bądź wypłacać zadośćuczynienie.

Maluczki napisał(a):
Jest oczywiście przeciwnie!
Jeżeli u socjalistów można się dopatrzeć cech pozytywnych (coś muszą na pokaz, bo kto by im uwierzył), to u korwinistów jest pełne chamstwo i zamordyzm.
Korwiniści to satrapizm w czystej postaci!

:shock: Chyba nie bardzo wiesz, o czym piszesz. Może podaj jakieś konkrety?
Generalnie korwinizm jest zbliżony do ortodoksyjnego liberalizmu i postuluje Naprawdę Tanie Państwo, ograniczające się do podstawowych funkcji (wojsko, policja, wymiar sprawiedliwości). Resztę pozostawia obywatelom, dając im daleko posuniętą wolność wyboru, oczywiście połączoną z konsekwencjami podjętych decyzji.

Maluczki napisał(a):
Sprawiedliwość właśnie na tym polega, że ustala co się komu należy, bo bez tego słowo "złodziejstwo", jest słowem pustym.

Zgadza się. I klasyczna sprawiedliwość opiera się na własności i swobodzie w jej dysponowaniu (zbudowałem sobie piekarnię, więc jest moja i mogę nią dowolnie rozporządzać). Socjaliści stworzyli więc pojęcie "sprawiedliwości społecznej", na bazie której roszczą sobie prawo do rozporządzania cudzym według ustalonych przez siebie reguł (np. zarządzą, ile w mojej piekarni muszę płacić piekarzom oraz po jakiej cenie muszę sprzedawać chleb; mogą też zarządzić, ile bochenków muszę wypiec).

Maluczki napisał(a):
Ja tylko o tym piszę, natomiast co jest sprawiedliwe, ustanowił Pan Bóg.
Kto mówi że wierzy w Boga, a odrzuca Jego sprawiedliwość, jest kłamcą!

Socjaliści mogą być wierzący albo niewierzący. Ci pierwsi, tak jak Ty, powołują się na Boga, a ci drudzy na Lenina (też wiecznie żywy). Przy czym o ile Lenin faktycznie propagował idee gospodarki centralnie sterowanej, to w Ewangeliach trudno znaleźć takie przesłanie. Nie pamiętam fragmentu, w którym Jezus zabrałby coś bogatemu i dał biednym, albo nawet wskazywał takie postępowanie jako właściwe. Nawet gdy powywracał stragany kupców i bankierów w świątyni, to nie zagarnął ich mienia.

Maluczki napisał(a):
Nie można się z kimkolwiek dzielić swoim, jeżeli najpierw nie wprowadzi się sprawiedliwości w pozyskiwaniu dóbr, bo nie wie się wtedy, czy to co się ma, należy do mnie. Należy do mnie, czyli jest moje!

Zgadza się. Korwiniści opierają się tu na starych, sprawdzonych mechanizmach własności, na których zbudowano kapitalizm. A socjaliści na jakiś złożonych algorytmach, na których budowano komunizm.
I to jest jedna z podstawowych różnic między korwinizmem i socjalizmem.

Wt maja 22, 2012 9:58

Cytuj:
Socjaliści stworzyli więc pojęcie "sprawiedliwości społecznej", na bazie której roszczą sobie prawo do rozporządzania cudzym według ustalonych przez siebie reguł (np. zarządzą, ile w mojej piekarni muszę płacić piekarzom oraz po jakiej cenie muszę sprzedawać chleb; mogą też zarządzić, ile bochenków muszę wypiec).

Coś analogicznego będzie funkcjonować w Raju :-D

Cytuj:
Nie pamiętam fragmentu, w którym Jezus zabrałby coś bogatemu i dał biednym, albo nawet wskazywał takie postępowanie jako właściwe. Nawet gdy powywracał stragany kupców i bankierów w świątyni, to nie zagarnął ich mienia.

Naród żydowski nie podcina gałęzi na której siedzi :-D

Wt maja 22, 2012 12:03
SweetChild napisał(a):
Zgoda. Dlatego jeśli pan X zbudował sobie piekarnię, to ma prawo dowolnie nią rozporządzać. Jeśli natomiast pan X piekarnię zawłaszczył (np. zamordował poprzedniego właściciela), to odebranie mu jej będzie przejęciem zagrabionego mienia.
I tak też uważają korwiniści, w przeciwieństwie do socjalistów, którzy właśnie mają ciągoty do zawłaszczania cudzego mienia. Tak czynili np. po wojnie w PRLu, przez co obecnie państwo polskie musi zwracać zagrabione majątki bądź wypłacać zadośćuczynienie.

Piekarnią to sobie może rozporządzać ile chce, ale za pracę ma płacić tyle, ile się należy, bo niepłacenie tyle ile się należy, jest właśnie zaborem cudzego mienia. Takim namacalnym przkładem, nawet laską, jest nie zapłacenie podwykonawcom na budowie autostrad.
Cytuj:
Chyba nie bardzo wiesz, o czym piszesz. Może podaj jakieś konkrety?
Generalnie korwinizm jest zbliżony do ortodoksyjnego liberalizmu i postuluje Naprawdę Tanie Państwo, ograniczające się do podstawowych funkcji (wojsko, policja, wymiar sprawiedliwości). Resztę pozostawia obywatelom, dając im daleko posuniętą wolność wyboru, oczywiście połączoną z konsekwencjami podjętych decyzji.

Zgadza się! Najtańsze państwo, to państwo o ustroju niewolniczym.
"Wolność wyboru", taką jaką ma niewolnik.
Cytuj:
Zgadza się. I klasyczna sprawiedliwość opiera się na własności i swobodzie w jej dysponowaniu (zbudowałem sobie piekarnię, więc jest moja i mogę nią dowolnie rozporządzać). Socjaliści stworzyli więc pojęcie "sprawiedliwości społecznej", na bazie której roszczą sobie prawo do rozporządzania cudzym według ustalonych przez siebie reguł (np. zarządzą, ile w mojej piekarni muszę płacić piekarzom oraz po jakiej cenie muszę sprzedawać chleb; mogą też zarządzić, ile bochenków muszę wypiec).

No właśnie, tylko czy ten chleb jest dla kogoś? Bo chyba piekarz chce ten chleb komuś sprzedać?
Tutaj mamy przykład zaślepienia człowieka chciwością.
Powtarzam jeszcze raz:JEŻELI PIEKARZ NIE PŁACI PRACOWNIKOWI TYLE ILE WYNOSIŁ JEGO WKŁAD PRACY W PIECZENIE CHLEBA, TO JEST ZŁODZIEJEM!
Korwinizm jest oparty na takim złodziejstwie i takie złodziejstwo jest przyczyną obecnego upadania cywilizacji!
Takiej prostej rzeczy może nie potrafić zrozumieć jedynie człowiek totalnie zaślepiony chciwością!
Cytuj:
Socjaliści mogą być wierzący albo niewierzący. Ci pierwsi, tak jak Ty, powołują się na Boga, a ci drudzy na Lenina (też wiecznie żywy). Przy czym o ile Lenin faktycznie propagował idee gospodarki centralnie sterowanej, to w Ewangeliach trudno znaleźć takie przesłanie. Nie pamiętam fragmentu, w którym Jezus zabrałby coś bogatemu i dał biednym, albo nawet wskazywał takie postępowanie jako właściwe. Nawet gdy powywracał stragany kupców i bankierów w świątyni, to nie zagarnął ich mienia.

"Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, zaczął Go prosić: Nauczycielu dobry,co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne? Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę. On Mu odpowiedział: Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od młodości. Wtedy Jezus spojrzał na niego z miłością i rzekł mu: Jednego ci niedostaje. Idź sprzedaj wszystko co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i choć za Mną. Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł, miał bowiem wiele posiadłości."
Mk10, 17-22.
Nikt nie ma nikomu niczego zabierać, bo to jest złodziejstwo!
Cytuj:
Zgadza się. Korwiniści opierają się tu na starych, sprawdzonych mechanizmach własności, na których zbudowano kapitalizm. A socjaliści na jakiś złożonych algorytmach, na których budowano komunizm.
I to jest jedna z podstawowych różnic między korwinizmem i socjalizmem.

...i dlatego jeden już się zwalił, a drugi się właśnie wali, "a ich upadek jest wielki"!

Wt maja 22, 2012 12:19

Cytuj:
Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł, miał bowiem wiele posiadłości.

I co? I co było dalej?

Wt maja 22, 2012 12:22
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Socjaliści stworzyli więc pojęcie "sprawiedliwości społecznej", na bazie której roszczą sobie prawo do rozporządzania cudzym według ustalonych przez siebie reguł (np. zarządzą, ile w mojej piekarni muszę płacić piekarzom oraz po jakiej cenie muszę sprzedawać chleb; mogą też zarządzić, ile bochenków muszę wypiec).

Coś analogicznego będzie funkcjonować w Raju :-D

Cytuj:
Nie pamiętam fragmentu, w którym Jezus zabrałby coś bogatemu i dał biednym, albo nawet wskazywał takie postępowanie jako właściwe. Nawet gdy powywracał stragany kupców i bankierów w świątyni, to nie zagarnął ich mienia.

Naród żydowski nie podcina gałęzi na której siedzi :-D

To się nazywa nie być chciwym.
To jest przyczynianie się do upadku obecnie słusznie panującego ustroju korwinistycznego!

Ostatnio edytowano Wt maja 22, 2012 12:26 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt maja 22, 2012 12:23
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł, miał bowiem wiele posiadłości.

I co? I co było dalej?

Jak to co?
Żydek dalej uprawiał mamoniarstwo, a dokąd ono prowadzi, to już wiesz.

Wt maja 22, 2012 12:24

Niestety,wiem :( I dzisiejsze czasy schodzą na psy.

Wt maja 22, 2012 12:30

Maluczki napisał(a):
Piekarnią to sobie może rozporządzać ile chce, ale za pracę ma płacić tyle, ile się należy, bo niepłacenie tyle ile się należy, jest właśnie zaborem cudzego mienia.

A należy się tyle, na ile właściciel piekarni umówił się z pracownikiem, a nie tyle, ile socjaliści uznają za słuszne.

Maluczki napisał(a):
Takim namacalnym przkładem, nawet laską, jest nie zapłacenie podwykonawcom na budowie autostrad.

Zgadza się, to jest przykład złodziejstwa.

Maluczki napisał(a):

:? Tak myślałem, że coś Ci się miesza z tym korwinizmem.

Maluczki napisał(a):
No właśnie, tylko czy ten chleb jest dla kogoś? Bo chyba piekarz chce ten chleb komuś sprzedać?
Tutaj mamy przykład zaślepienia człowieka chciwością.
Powtarzam jeszcze raz:JEŻELI PIEKARZ NIE PŁACI PRACOWNIKOWI TYLE ILE WYNOSIŁ JEGO WKŁAD PRACY W PIECZENIE CHLEBA, TO JEST ZŁODZIEJEM!
Korwinizm jest oparty na takim złodziejstwie i takie złodziejstwo jest przyczyną obecnego upadania cywilizacji!
Takiej prostej rzeczy może nie potrafić zrozumieć jedynie człowiek totalnie zaślepiony chciwością!

Chciwy (i leniwy) jest ten, kto chce rozporządzać cudzym chlebem. I taka jest baza wyborcza socjalistów - nie chce im się zabrać za pieczenie chleba, ale jeść by chcieli. Więc dorabiają teorie pozwalające dysponować cudzą własnością.
A wartość wkładu pracy pracownika w pieczenie chleba muszą oszacować dwie bezpośrednio zainteresowane strony (czyli pracownik i pracodawca). Jeśli nie dojdą do porozumienia, to każdy z nich ma prawo odstąpić od umowy. Jeśli dojdą, to każdy powinien się jej trzymać.
Ale oczywiście socjaliści wiedzą wszystko najlepiej i roszczą sobie pretensje do jedynie słusznej wyceny cudzej pracy. Zamiast zabrać się do roboty i swoją pracę wyceniać. I to jest właśnie najgorsza postać mamoniarstwa - chciałbym mieć, ale pracować mi się nie chce, więc komuś za...biorę.

Maluczki napisał(a):
"Gdy wybierał się w drogę, przybiegł pewien człowiek i upadłszy przed Nim na kolana, zaczął Go prosić: Nauczycielu dobry,co mam czynić, aby osiągnąć życie wieczne? Jezus mu rzekł: Czemu nazywasz Mnie dobrym? Nikt nie jest dobry, tylko sam Bóg. Znasz przykazania: Nie zabijaj, nie cudzołóż, nie kradnij, nie zeznawaj fałszywie, nie oszukuj, czcij swego ojca i matkę. On Mu odpowiedział: Nauczycielu, wszystkiego tego przestrzegałem od młodości. Wtedy Jezus spojrzał na niego z miłością i rzekł mu: Jednego ci niedostaje. Idź sprzedaj wszystko co masz, i rozdaj ubogim, a będziesz miał skarb w niebie. Potem przyjdź i choć za Mną. Lecz on spochmurniał na te słowa i odszedł, miał bowiem wiele posiadłości."
Mk10, 17-22.

:lol: Widzisz różnicę pomiędzy "Idź sprzedaj wszystko co masz, i rozdaj ubogim" a "Idź sprzedaj wszystko co ma sąsiad, i rozdaj ubogim"? Masz piekarnię, to możesz piec chleb i rozdawać go za darmo, ale nie rozporządzaj chlebem upieczonym przez sąsiada.

Cytuj:
...i dlatego jeden już się zwalił, a drugi się właśnie wali, "a ich upadek jest wielki"!

Nic nie trwa wiecznie. Ale obecny system jest daleki od korwinizmu, to raczej hybryda socjalizmu i liberalizmu. Kto wie, może na jego gruzach powstanie właśnie korwinizm?

Wt maja 22, 2012 13:52

Maluczki napisał(a):

Jak to niewolnik? W korwiniźmie Twoje życie i Twój byt są w Twoich rękach, ponosisz pełną odpowiedzialność jak dojrzały człowiek, a nie czekasz na pomoc państwa jak sierota życiowa.

Maluczki napisał(a):
Piekarnią to sobie może rozporządzać ile chce, ale za pracę ma płacić tyle, ile się należy, bo niepłacenie tyle ile się należy, jest właśnie zaborem cudzego mienia.

Jeżeli płaci mniej to nie ma pracowników, przeniosą się tam, gdzie mogą zarobić więcej. Jeżeli nie mają się gdzie przenieść bo taka jest płaca w całej gospodarce tzn,. że tak wycenia ich rynek.

SweetChild podziwiam cierpliwość ;)

Wt maja 22, 2012 14:11

Cytuj:
tak wycenia ich rynek.

A wyceni ich odpowiednio :-D Niestety,kapitalizm to nie jest całkowicie system z "ludzką twarzą" dla osób nie nastawionych w życiu na zysk i odniesienie sukcesu.Jest to transformacja świata przyrody w świat stosunków międzyludzkich.Jedyna rożnica to ta, że w przeciwieństwie do świata zwierząt, "słabi" nie giną i osiągają nawet sukces reprodukcyjny ;)

Wt maja 22, 2012 14:31

zagubiona_21 napisał(a):
SweetChild podziwiam cierpliwość ;)

Dzięki za wsparcie :)

Kris65 napisał(a):
Niestety,kapitalizm to nie jest całkowicie system z "ludzką twarzą" dla osób nie nastawionych w życiu na zysk i odniesienie sukcesu.

Bo i cały realny świat nie ma "ludzkiej twarzy". Życie to nie je bajka, życie to je bitwa

Wt maja 22, 2012 14:52

Cytuj:
Bo i cały realny świat nie ma "ludzkiej twarzy". Życie to nie je bajka, życie to je bitwa

Którą zafundował nam nieskończenie doskonały i jeszcze bardziej nieskończenie miłosierny Bóg :-D

Wt maja 22, 2012 14:57

Nie macie wiary w człowieka, a on może wiele i na bardzo dużo go stać, tylko często, pozwolę sobie użyć buntowniczego słowa, system demotywuje.

Wt maja 22, 2012 15:58
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona